WK veldrijden: Wyseure soleert naar titel bij de beloften, volledig Belgisch podium
foto: Cor Vos
zaterdag 29 januari 2022 om 20:51

WK veldrijden: Wyseure soleert naar titel bij de beloften, volledig Belgisch podium

Joran Wyseure is de nieuwe wereldkampioen veldrijden bij de beloften mannen. Op het WK in het Amerikaanse Fayetteville reed de 21-jarige Wyseure al vroeg weg bij de tegenstand en wist met verve naar de wereldtitel te soleren. Emiel Verstrynge veroverde op een handvol seconden de zilveren medaille, Thibau Nys (brons) maakte er een volledig Belgisch podium van.

Het WK voor beloften mannen beloofde vooraf een spannende strijd te worden tussen de Nederlandse en Belgische toppers van de toekomst. Pim Ronhaar verdedigde in Fayetteville, een jaar na zijn triomf in Oostende, zijn titel. Ronhaar moest alleen nog wel zien af te rekenen met zijn landgenoten Mees Hendrikx en Ryan Kamp, de Belgen Emiel Verstrynge, Thibau Nys, Joran Wyseure, Jente Michels en Niels Vandeputte en de talentvolle Brit Cameron Mason.

Verstrynge schudt aan de boom
De beste start was voor Gerben Kuypers. De 21-jarige Belg, die normaal uitkomt voor Proximus-AlphaMotorhomes-Doltcini CT, nam de lange afdaling naar de lange klim voor zijn rekening en trok het peloton op een lint. Op de flanken van de 250 meter lange helling, met stijgingspercentages van 15%, besloot een andere Belg naar voren te schieten. Voor Emiel Verstrynge bleek het een ideaal moment om voor een eerste keer zijn benen te testen, maar de Nederlanders waren bij de les.

Wyseure op weg naar de titel – foto: Cor Vos

Zowel Kamp, Hendrikx en titelverdediger Ronhaar waren in staat om de eerste aanval van Verstrynge te beantwoorden, maar ook Mason, Nys en Wyseure wisten de eerste schifting te overleven. Op het droge en razendsnelle parcours van Fayetteville bleek het al snel bijzonder moeilijk om grote verschillen te uit te bouwen, en dus begonnen we met een eerste elitegroep van een vijftiental crossers aan de tweede ronde. Het was wachten op een volgende demarrage van een van de (schaduw)favorieten.

Wyseure gaat er alleen vandoor 
Wyseure besloot al vroeg in de tweede ronde zijn kaarten op tafel te gooien en dit keer zaten de Nederlandse kleppers niet direct op het wiel. Hendrikx had duidelijk moeite om het gaatje te dichten, zocht vergeefs naar steun en zag Wyseure seconde per seconde uitlopen. Die laatste begon met een voorgift van zeven tellen aan de derde (van in totaal zeven) ronde en was niet van plan om stil te vallen. In de achtervolgende groep was het aan Nederland om het gat te overbruggen, maar dit ging niet van harte.

Wyseure kachelde ondertussen stevig door en wist zijn voorsprong in de derde ronde te verdubbelen. Bij het ingaan van de vierde ronde was het verschil opgelopen tot veertien seconden, maar het WK lag zeker nog niet in een beslissende plooi. Bij de achtervolgers moest Ronhaar namelijk nog zijn cartouche afvuren, wat hij ook deed op de lange beklimming, waardoor de voorsprong van Wyseure weer wat kleiner werd. Ronhaar bleek echter niet in staat om zijn inspanning door te trekken, ook al omdat Verstrynge en de andere Belgen het ploegenspel perfect speelden.

foto: Cor Vos

België boven in Fayetteville 
Het tempo van Wyseure lag zodanig hoog dat hij zijn voorsprong wist vast te houden op de eerste achtervolgers. Hendrikx vocht voor wat hij waard was, maar kwam geen sikkepit dichter en moest tot zijn frustratie waakhonden Verstrynge en Nys in zijn wiel dulden. In de voorlaatste ronde moesten de Nederlandse WK-kandidaten definitief passen en dit bleek het moment voor Verstrynge om de jacht te openen op zijn landgenoot Wyseure. Verstrynge kon zich in de eerste koershelft wat wegstoppen en had dus nog wat over ten opzichte van zijn concurrenten.

Verstrynge wist met de nodige zwier weg te rijden van de achtervolgers en leek op weg naar Wyseure, in het dagelijkse leven een ploegmaat bij Tormans Cyclo Cross Team. Met nog één ronde te gaan was het verschil geslonken tot tien seconden en een halve ronde later werd Verstrynge geklokt op amper zeven tellen. Het was nog even zweten geblazen voor Wyseure, maar de solist bleef foutloos in de laatste minuten van dit WK en wist zo een lange solo met verve af te ronden, goed voor de wereldtitel.

Verstrynge veroverde na een sterke wedstrijd een zilveren plak. De sprint voor de derde plaats werd gewonnen door Thibau Nys, voor Mees Hendrikx en Cameron Mason, en zo kregen we een volledig Belgisch podium in Fayetteville.

foto: Cor Vos

flag-wc WK veldrijden 2022 in Fayetteville
Uitslag beloften mannen 
flag-nr1 flag-be Joran Wyseure – in 49m21s
flag-nr2 flag-be Emiel Verstrynge – op 13s
flag-nr3 flag-be Thibau Nys – op 33s
4. flag-nl Mees Hendrikx – z.t.
5. flag-gb Cameron Mason – z.t.
6. flag-nl Ryan Kamp – op 38s
7. flag-be Niels Vandeputte – op 40s
8. flag-nl Pim Ronhaar – op 1m15s
9. flag-be Gerben Kuypers – op 1m32s
10. flag-be Jente Michels – op 1m37s

 
66 Reacties
Sorteer op:
29 januari 2022
Wat een wedstrijd van de Belgen; de oranje vloot compleet gesloopt!
  30 januari 2022
  Wat dat betreft sloopte de Nederlandse vloot zichzelf volledig. Als je een sterkere ploeg treft dan kun je die alleen verslaan als samenwerkend team en niet met kleine ego's die zich opstellen als egoïstische vedettes.
  30 januari 2022
  Tja rest van de wedstrijden ook gezien
29 januari 2022
Wel dominant gereden de Nederlanders…
  29 januari 2022
  Het is bijna aandoenlijk de blijdschap.
29 januari 2022
Oei, nu kunnen de nederlanders niet lachen met de Belgische tactiek... Tgaat hier stil zijn ;)
  29 januari 2022
  De twee sterksten kwamen uit belgenland vandaag. De derde kon mooi meeliften, proficiat. De commentaren waren als kinderen zo blij, heeft ook lang geduurd en het is ze gegund.
  29 januari 2022
  Was ook maar om te plagen hoor Erik33, op naar nieuwe sportieve, mooie duels en dat de beste moge winnen!
29 januari 2022
Nou nou nou. Wat. Een. Wedstrijd
29 januari 2022
Waardeloos parcours zeg.
  29 januari 2022
  Prima parcours bij de juiste weersomstandigheden. De World Cup daar was echt smullen. Nu is het meer een wegwedstrijd, maar ja, zo werkt het bij veldrijden. Het weer heeft een grote invloed op de zwaarte.
  29 januari 2022
  Een geluk dat de klim er nog is. Of we konden deze catalogeren onder de noemer ‘parkcross’.
  29 januari 2022
  Prima omloop.
  29 januari 2022
  Ik ga toch ook voor waardeloos. Gewoon een 'vliegmeeting'
  29 januari 2022
  Het stelt niet veel voor, maar anderzijds zijn er wel meer crossen waarvan niet veel zou overblijven indien ze in dergelijke zomerse omstandigheden zouden plaatsvinden. Ach ja, 1 keer per decennium zo'n flutsparcours als WK moet wel eens kunnen, laat ons hopen dat we er nu weer voor een jaar of 10 klaar mee zijn.
  29 januari 2022
  Ik heb de laatste jaren al verschillende keren een flutparcours gezien als wk omloop. Bogense bieles zolder en het vliegveld in zwitserland. Gelukkig dat het in de meeste gevallen, door de regenval, een modderpartij is geworden.
  29 januari 2022
  @meqadon Ik kan u volgen in alle parcoursen behalve Bieles. Dat was een fantastisch parcours ondanks de vele lekke banden. De verschillende helingen gecombineerd met vele technische afdalingen. Waarschijnlijk het mooiste niet Koksijde WK parcours van de laatste 20 jaar.
  30 januari 2022
  Het alom geprezen parkoers in Zeddam was door de vorst zeker zo'n racebaan als dit WK. Met het parkoers is niets mis maar de vorst en het droge weer zorgt er voor dat het bijna een wegcriterium lijkt
29 januari 2022
Geen goede dag om Nederlander te zijn helaas.
  29 januari 2022
  Er komt zo meteen nog een wedstrijd ;-)
  30 januari 2022
  Een geweldige dag om veldritliefhebber cq. kijker te zijn. Nationaliteit is onbelangrijk.
Erg sterk en knap gereden van Wyseure! Verstrynge misschien wel de sterkste vandaag. Eigenlijk zelden dat een cross wordt beslist door een tactisch steekspel. Heeft ook weleens wat bij gebrek aan technische obstakels.
29 januari 2022
Hecht team weer, die mannen in oranje ... #not Goeie tactiek van de lichtblauwen!
  29 januari 2022
  Voorproefje voor de Belgische tactiek van morgen. Ieder voor zich.... Mooie winnaar, mooie tweede en ook mooie derde.
  Daarom start er bij de u19 maar één uit Nederland ;-)
  29 januari 2022
  Het zit de Belgen een keer mee. Wees er blij mee.
29 januari 2022
Sterke wedstrijd van de Belgen. De Nederlanders compleet gesloopt. Ik heb wel al wat kritiek gezien op de Nederlandse koerstactiek, maar ik vind dat zij als team nog goed hebben gereden. Kamp heeft heel veel werk geleverd en heeft zich totaal leeggereden voor Hendrikx in de laatste ronde, Ronhaar was duidelijk de minste en heeft ook wel het minste op kop gereden, maar heeft het wel proberen te dichten in een snelle beurt. Hendrikx werd er gewoon uitgereden door Wyseure en heeft nadien nog redelijk veel werk geleverd.
  29 januari 2022
  De Nederlanders hebben te laat iets voor elkaar gedaan. Vroeger in de wedstrijd wilden ze niets voor elkaar doen.
  29 januari 2022
  Mits een betere tactiek (elkaar sneller aflossen) had er mogelijk brons ingezeten voor Nederland, maar Wyseure en Verstrynge waren gewoon te goed vandaag.
29 januari 2022
België met een geweldige tactiek, al zijn de eerste 2 de beste 2 van de koers. Enkel over plek 3 kan worden gediscussieerd wie dat verdiende. Ik heb zelf toch vooral gesupporterd voor Isaac Del Toro Romero vooral als grap, en dan wordt hij nog 20ste. Leuk voor die knaap. PS: Over het parcours, dit is meer veldrijden dan wat anders, want dit is echt gewoon een veld.
29 januari 2022
Belgen hebben het ploegenspel perfect uitgespeeld (het is in het verleden al eens anders geweest). De 3 nederlandse topfavorieten waren niet bij machte om de kloof te dichten. Ze werden vernederd met als kers op de taart thibau die nog de derde plaats veroverd. Prachtig!
29 januari 2022
En wat zijn ze trots. Was ook duidelijk in het commentaar. Man man wat ergerlijk.
  29 januari 2022
  Mag ik wat azijn van je lenen?
  29 januari 2022
  Was jij dat die vooraf zo liep te nuilen dat de Belgen er pijnlijk niets van zouden bakken? Ja toch?
  29 januari 2022
  Mag toch ook wel? Beetje trots op de mensen die het shirt van jouw land dragen? Tis niet zo dat ze voor een internationale zender becommentariëren
  29 januari 2022
  Dat is toch niet zo abnormaal! Ze hadden ook niet verwacht dat 'hun' jongens er zo bovenuit gingen steken. Ze hadden ook eerder Ronhaar, Kamp of Hendrickx verwacht. Dan mag je toch enthousiast zijn! Zouden onze commentatoren ook zijn in hun plaats. Straks gaan ze ook bij zijn met een volledig Nederlands podium (en ook kijken naar de beste Belgische)
29 januari 2022
Wyseure gun ik het zeer, een jongen die al eerder dit seizoen zijn neus aan het venster stak bij beloften en profs (Gullegem) maar dat hij nu wint op een razendsnel parcours in tegenstelling tot zijn specialiteit van de trage omlopen maakt het extra knap. De Nederlanders waren gewoon niet goed genoeg en dan wordt je geklopt op waarde en niet op tactiek.
  29 januari 2022
  Wat niet wegneemt dat de tactiek van de Belgen dik in orde was. De tempobeul de vroeg vertrekt, de sterkste die constant in 2e positie afstopt en daarachter nog de sprinter die er blijft aanhangen. Beter kan je het niet uitspelen.
29 januari 2022
Genoten van vooral Thibau Nys en hoe de Belgen het in handen hadden op een zeker geen gemakkelijke omloop. Leuke bijkomstigheid vind ik dat de NL-ers worden hier afgestraft voor het hautain passen voor het test evenement van gister.
29 januari 2022
Wat goed van thibaut
29 januari 2022
Ik heb genoten van deze wedstrijd. Geweldige prestatie van Wyseure (zo?), mooi in dienst door Verstrynge en de laatste medaille gekaapt door Nys in halve topconditie. Ryan Kamp moet nog even volwassener worden. Dat gebaren zo overdreven is nergens voor nodig. (Oja, ik ben Nederlander)
  30 januari 2022
  Hela, enkel commentaar geven bij Evenepoel hé. Raajan mag gebaartjes en maniertjes hebben. Dat is een supertalent.
29 januari 2022
De eerste twee waren de beste 2 in de koers. Je zag dat Verstrynge nog overschot had, anders blijf je niet de hele tijd zo relaxed in het wiel hangen. Jammer voor Oranje, maar hier viel niet veel aan te doen. Nys constant aan de rekker maar op de klim toch in het wiel gekropen en ondanks alle pogingen van Hendrickx er niet afgereden dus kunnen sprinten.
29 januari 2022
Belgen waren beter en Nederlanders reden voor de dood of de gladiolen en het werd de dood. Niks mis mee. Overigens…. Ik weet dat Wuyts populair is, maar hij heeft 27 mensen een hartaanval bezorgd met het door alles en iedereen heen door de microfoon blèren dat de voorsprong van 14 naar 15 is gegaan. Ja, het is passie maar ik vind het echt heel hinderlijk.
  29 januari 2022
  Morgenavond is hij op pensioen. Dan kan het gezeik op de opvolger beginnen.
  29 januari 2022
  Ik ga hem missen.
29 januari 2022
Proficiat Sven .
29 januari 2022
Verdiende winnaar!
29 januari 2022
Bij de digitale versie van de van Dale is het videolinkje bij ‘afdrogen’ bij deze ingenomen. Ik geef het die jongens ook te doen hoor, Belgen waren goed in vorm en zo te zien rijden Kamp, Ronhaar en Mees in 3 verschillende teams normaal. Dikke pech dat ze dan allemaal in hun ‘ultieme push’ steeds de andere 2 er af jassen en dat het zo stom overkomt dan. Geen idee of ze een tactiek hadden per se maar het kwam paniekerig over.
  30 januari 2022
  Pas in de tweede helft deden ze een poging om taktisch te rijden in de achtervolging, maar inderdaad, ze reden telkens elkaar er af. Knulligste beeld in jaren gezien.
  30 januari 2022
  Pas in de tweede helft deden ze een poging om taktisch te rijden in de achtervolging, maar inderdaad, ze reden telkens elkaar er af. Knulligste beeld in jaren gezien.
29 januari 2022
Tactisch goede koers van de Belgen, die reden wel als een team. Maar ook een ijzersterke winnaar als je het zo doet. De immer onder het beleefde oppervlak borrelende antipathie is dan weer wat minder fraai. Gefeliciteerd Vlaanderen.
Pijnlijk dit voor onze noorderburen
29 januari 2022
Belgium: twelve points, la Belgique: douze points.
29 januari 2022
Grappig dat jarenlang de favoriet van tevoren een Belg is en dan wint er een Nederlander en dit jaar het precies andersom was. Maar laten we wel zijn, vandaag waren Wyseure en Verstrynge echt de beteren
  30 januari 2022
  Klopt. Meestal wint de topfavoriet niet bij de u23. Maar ik vraag me wel af wie de laatste jaren de belgische topfavoriet dan was op de wks..

Reacties zijn gesloten.