WK veldrijden: Tom Pidcock pakt eerste wereldtitel, Lars van der Haar tweede
foto: Cor Vos
Julian Dubbeld
zondag 30 januari 2022 om 22:33

WK veldrijden: Tom Pidcock pakt eerste wereldtitel, Lars van der Haar tweede

Tom Pidcock is voor de eerste keer in zijn carrière wereldkampioen veldrijden bij de mannen geworden. Op de Brit stond zondag geen maat; hij reed ver weg bij concurrenten Lars van der Haar en Eli Iserbyt, die het zilver en brons pakten.

De mannenwedstrijd was zaterdag het sluitstuk van het WK veldrijden in de Verenigde Staten. De topfavorieten kwamen uit de landen die dit wereldkampioenschap al een wereldkampioen afleverde, zoals Groot-Brittannië (Tom Pidcock) met Zoe Bäckstedt, België (Eli Iserbyt, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout) met Joran Wyseure en Nederland (Lars van der Haar) met Puck Pieterse en Lucinda Brand.

In de openingsfase lieten deze namen zich meteen zien, met Van der Haar die indruk maakte door zijn snelle start en Aerts door zijn aanval. Toch kwam er een klein, compact pelotonnetje over de meet na de eerste ronde, met zelfs renners als Clément Venturini en Kevin Kuhn er nog bij.

De sterke start van Van der Haar – foto: Cor Vos

Venturini bleek misschien wel de grootste verrassing bij de mannen, want na twintig minuten cross probeerde de Fransman met een stevige kopbeurt het pelotonnetje uit te dunnen. Daar slaagde de 28-jarige renner behoorlijk in; met nog zes rondes te gaan bleven er tien renners over voor de wereldtitel, waaronder de zes hierboven genoemde topfavorieten, Daan Soete, Laurens Sweeck, Corne van Kessel en natuurlijk Venturini zelf.

Pidcock laat zich zien
Een ronde later besloot Pidcock dat zijn tijd was gekomen om het te proberen. Op de lange klim gaf de Brit er een flinke klap op: niemand bleek in staat om te volgen, Pidcocks eerste aanval was meteen de winnende. Iserbyt ging nog in de tegenaanval, maar net als alle anderen verloor hij snel terrein.

Achter Iserbyt en Pidcock probeerde Venturini, die met Aerts, Vanthourenhout en Van der Haar streed om de derde plaats, het nog maar eens. De Fransman veegde met de Belgen en Nederlanders in zijn wiel Iserbyt op, waarna er een nieuwe situatie ontstond – eentje waarin vier Belgen, een Nederlander en een Fransmans tevergeefs jaagden op een Brit die steeds verder voor de groep kwam uit te rijden.

Strijd om zilver en brons
Toen Pidcock een voorsprong van veertig seconden bij elkaar had gefietst, barstte de strijd om zilver en brons achter de Brit los. Van der Haar leek van de zes achtervolgers over de beste papieren te beschikken, omdat hij op twee rondes voor het einde een stevige versnelling plaatste op de slotklim, waarbij alleen Iserbyt kon volgen. De Belg van Pauwel Sauzen-Bingoal was niet bij machte om over te nemen.

Een sprint moest uiteindelijk uitwijzen wie er achter kersverse wereldkampioen Pidcock het zilver zou grijpen: Van der Haar slaagde er namelijk niet meer in om Iserbyt nog te lossen. Toch kreeg hij loon naar werken. In de sprint bleek de Nederlander namelijk sneller te zijn dan de Belg.

flag-wc WK veldrijden 2022 in Fayetteville
Uitslag mannen
flag-nr1 flag-gb Tom Pidcock
flag-nr2 flag-nl Lars van der Haar op 30s
flag-nr3 flag-be Eli Iserbyt op 32s
4.flag-be Michael Vanthourenhout op 52s
5. flag-fr Clement Venturini op 57s
6. flag-be Toon Aerts op 1m02s
7. flag-be Jens Adams 1m06s
8. flag-be Laurens Sweeck op 1m16s
9. flag-ch Kevin Kuhn op 1m36s
10. flag-be Daan Soete op 1m44s

RIDE Magazine
108 Reacties
Sorteer op:
31 januari 2022 06:46
Het parcours had weinig met de niche te maken, geen klontje blub gezien. Pidcock was vanaf moment 1 wakker en veruit de beste op deze baan, niets aan te doen. Ik denk dat hij er net zoals Boom, Stybar dat soort lui redelijk snel mee nokt en meer zicht op de MtB wk trui richten gaat. Met een dikke pimpbak tig jaar aan komen tuffen in ‘s Nearentahls, Groffeldonk en/of vergelijkbare gaten is toch meer voor lokale boys met diepe roots aldaar.
31 januari 2022 07:14
Wel leuk dat Pogiteam hier meer wereldtitels kon wegkapen dan teams Nys en Mettepenningen samen.
31 januari 2022 07:40
Prachtig en zwaar parcours. Die Belg laat zich tot twee keer toe pakken op het enige technische stukje van het parcours en Lars zit tot twee keer toe veel te ver. Dom dom dom
31 januari 2022 07:49
Venturini op 5, dat is knap!
31 januari 2022 08:24
Larsje legt de Belgen erop en Pidcock legt Larsje erop. En het WK was weer voorbij. Niet het mooiste parcours aller tijden, maar we hebben ze ook wel beroerder gezien. Hetzelfde geldt voor de wedstrijden zelf. Tijd voor de voorjaarsklassiekers.
31 januari 2022 09:52
"De topfavorieten kwamen uit de landen die dit WK al een wereldkampioen afleverde(n?), zoals' [...] 'Puck Pieterse en LUCINDA BRAND' Heb ik iets gemist? want toen ik keek werd Vos wereldkampioen..
    31 januari 2022 10:52
    @Marco: ik denk dat jij (en ik) een test-event gezien hebben?
    Er zal buiten beeld wel een echte finale zijn gereden die door Brand is gewonnen.
31 januari 2022 11:49
Zo dit WK grasduinen zit erop. Toch jammer dat de Belgen op zo'n parcours als collectief enorm teleurstelden. Ze konden het gat met Pidcock niet tot redelijke proporties terugbrengen, waardoor Lars met zijn uitstekende tactiek (bliksemstart en laatste 17 minuten volle bak) slechts zilver uit de wacht kon slepen.

Reacties zijn gesloten.