WK Apeldoorn succesvolste ooit voor Nederland
foto: Tim van Hengel/WielerFlits
maandag 5 maart 2018 om 11:28

WK Apeldoorn succesvolste ooit voor Nederland

Het wereldkampioenschap baanwielrennen van 2018 in Apeldoorn is het meest succesvolle mondiale toernooi ooit geweest voor Nederland. Maar liefst twaalf medailles werden er behaald door de Nederlandse afvaardiging. Van deze twaalf medailles waren er vijf goud, vijf zilver en twee brons.

Bill Huck, bondscoach van de sprinters, was tevreden met vijf medailles, maar ziet ook nog verbeterpunten. “De sprint en de keirin hadden wellicht wat beter gekund”, blikt hij kritisch terug. Toch mag hij met goud voor de teamsprint bij de mannen, goud voor Jeffrey Hoogland op de kilometer tijdrit, zilver voor de teamsprint bij de vrouwen en brons voor Theo Bos en Elis Ligtlee op de tijdrit een tevreden bondscoach zijn. “Met deze prestaties kunnen we verder bouwen”, stelt Buck in het persbericht van de KNWU.

Voor de bondscoach op de duuronderdelen, Peter Schep, is het WK helemaal goed verlopen. Met Kirsten Wild behaalde hij maar liefst drie gouden medailles (omnium, scratch en puntenkoers). “Ik wist dat Kirsten in orde was, maar we hadden niet kunnen denken dat ze zo boven de concurrentie uit zou steken”, zegt Schep na afloop. Met een zilveren medaille op de koppelkoers samen met Amy Pieters deed Wild er nog een schepje bovenop en mocht ze naar huis met maar liefst vier medailles.

Ook Jan Willem van Schip (tweemaal zilver) en Annemiek van Vleuten (zilver) deden nog een duit in het zakje voor Schep, die zijn ploeg in totaal zeven medailles zag halen. “Jan Willem toonde zijn klasse in de wereldbeker in Minsk, maar kon het ook waarmaken tegen de absolute wereldtop”, zegt Schep tevreden over zijn pupil.

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
5 maart 2018 12:51
Super goed WK gedraaid. Een kanttekening is wel dat 3 van de 5 gouden plakken werden gepakt door Wild die toch al 35 is. De vraag is hoelang zij nog doorgaat en wanneer het minder wordt. Er zijn echter ook wel een aantal medaillekansen misgelopen zoals op de sprint bij de mannen.
5 maart 2018 14:08
@Reusjen Op zich juist maar dat geldt ook voor Duitsland met 2 x goud ieder voor Vogel en Welte. Het geeft in ieder geval aan dat op enig moment sommige sporters met kop en schouders boven anderen uitsteken.
5 maart 2018 14:38
Dit is dus een absoluut hoogtepunt waarvan we kunnen genieten. Dat deed het publiek in Apeldoorn zeker. Hopelijk is iedereen er zonder gehoorschade van af gekomen;-) Dat hoogtepunt was er zeker ook voor Kirsten Wild en Jeffrey Hoogland, de meervoudig gouden medaillewinnaars, en de andere winnaars, Harrie Lavreijzen en Matthijs Büchli. En om diverse redenen mooi dat Theo Bos, Annemiek van Vleuten en Elis Ligtlee nog een medaille konden pakken. Keerzijde is dat het een volgende keer wat minder is. Maar so what?
5 maart 2018 15:44
Vraagje: waarom valt 1km tijdrit bij de sprintonderdelen en 3km achtervolgen bij duuronderdelen?
Wel opvallend dat hoe dominant België is in het veldrijden, ze hier in een echte mondiale strijd totaal ontbreken.
5 maart 2018 16:07
@Hoebele
Omdat 1 kilometer korter is dan 3 kilometer..
5 maart 2018 16:32
Hoebele,
De 1km (voor de mannen) is een inspanning van 1 minuut. Dat is grofweg zo'n beetje de bovengrens om een maximale inspanning vol te houden. Kijk naar Hoogland zijn rit als perfecte illustratie hiervan.

De individuele achtervolging (3km voor de vrouwen en 4km voor de mannen) duurt te lang om een maximale inspanning vol te houden. Bij dit onderdeel zal je daarom je krachten toch enigszins in moeten delen.

Wat betreft België vind ik het iets te overdreven om te zeggen dat ze totaal ontbreken, want ze halen toch 1 gouden en 1 zilveren medaille binnen. Verder zijn ze ook in het (recente) verleden regelmatig succesvol geweest op de duuronderdelen. Dit WK kwam het er om verschillende redenen niet echt uit op de duuronderdelen (o.a. vanwege de blessure van Lotte Kopecky).

Wat betreft de sprintonderdelen is het ander verhaal. Zo ver ik weet hebben ze daar nooit echt toppers gehad. Daarbij kan je van de weg of het veld ook niet zomaar de switch maken naar 1 van de sprintonderdelen. Dat vergt gewoon heel andere training.
5 maart 2018 16:45
@Hoebele
Totaal ontbreken is toch ook overdreven, niet?
Een gouden medaille en twee zilveren is op zich niet erg slecht en iemand als De Ketele had er met wat meer geluk ook nog kunnen rapen.
De vergelijking met het veldrijden gaat natuurlijk ook gewoon niet op. Waar veldrijden een sport is die in onze contreien uitgevonden en groot geworden is, is baanwielrennen dat niet, traditioneel zijn het eerder de landen uit de commonwealth die hier hard op inzetten.

Reacties zijn gesloten.