WK 2023: Biniam Girmay niet naar WK Glasgow te midden van visum-problemen
foto: Cor Vos
woensdag 2 augustus 2023 om 12:15

WK 2023: Biniam Girmay niet naar WK Glasgow te midden van visum-problemen

Update Het WK op de weg in Glasgow moet het doen zonder Biniam GirmayGCN meldt dat de visumaanvraag van de Eritreeër is geweigerd, waardoor deelname logistiek een lastig verhaal lijkt te worden. Zijn ploeg meldt echter dat de renner uit Eritrea te veel last heeft van zijn valpartij in de Clásica San Sebastián om deel te kunnen nemen.

Volgens GCN is bij meer dan de helft van de Eritreeërs de aanvraag voor een visum geweigerd. Op dit moment hebben drie van de in totaal zeven renners uit Eritrea een visum gekregen voor het WK. Dit zijn Natnael Berhane, Henok Mulubrahn en Dawit Yemane. Vier renners mogen op dit moment nog niet afreizen. Dit zijn Biniam Girmay, Natnael Tesfatsion, Merhawi Kudus en Amanuel Ghebreigzabhier. Het is nog onbekend op welke gronden de visumaanvragen werden afgewezen.

Een nieuwe aanvraag voltooien is een logistiek lastige kwestie. Zo rijdt Merhawi Kudus momenteel de Tour de l’Ain, maar moet hij terug naar Andorra om zijn aanvraag in te dienen. Girmay, Tesfatsion en Ghebreigzabhier wonen allen in San Marino. De meeste leden van de ploeg waren echter van plan om vrijdag naar Schotland te reizen. Een ding is nu wel zeker: Girmay staat niet aan de start in Schotland.

Valpartij in Spanje
Na enkele tientallen kilometers in de Spaanse eendagskoers ging Biniam Girmay afgelopen zaterdag met hoge snelheid tegen de grond. De Eritreeër reed de koers niet uit, maar leek geen ernstige verwondingen over te hebben gehouden aan de valpartij. Zijn ploeg meldt echter dat Girmay te veel last heeft van zijn heup om deel te kunnen nemen aan het WK in Glasgow.

“Ik ben natuurlijk erg teleurgesteld dat ik me terugtrek uit de selectie voor het WK, dat sinds afgelopen winter een hoofddoel was van dit seizoen”, aldus Biniam Girmay. “Ik had een goed gevoel na de Tour de France, maar mijn valpartij in de Clasica San Sebastián veroorzaakte te veel pijn om mijn kansen in het wereldkampioenschap te kunnen verdedigen. Mijn prioriteit ligt nu bij het herstel van deze valpartij.”

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
2 augustus 2023 11:06
Als je sporters op deze manier uitsluit, dan verdien je het niet om een WK te organiseren.
  2 augustus 2023 11:25
  Aan de andere kant. Waarom een uitzondering voor een bekende atleet, omdat ie toevallig een bekende atleet is?
  2 augustus 2023 11:45
  Je weet nog niet op grond waarvan ze zijn geweigerd toch? En waarom worden die aanvragen zo op het laatste moment gedaan?
  2 augustus 2023 11:45
  Het is nog onbekend op welke gronden de visumaanvragen werden afgewezen. Zo lang dat zo is, lijkt het me beter om nog niet te oordelen. Misschien hebben de renners zelf wel fouten gemaakt bij de visumaanvraag o.i.d.
  2 augustus 2023 13:39
  @Phila Want jij weet wat de reden voor de weigering is?
  2 augustus 2023 15:11
  @iedereen Dat zou van geen belang mogen zijn. Het zou als voorwaarde moeten gelden: organisatie = iedereen op de list mag komen, punt. Anders gaat de organisatie ergens anders, of, in dit geval, word je voor verdere wk's nooit meer in rekening genomen. Zo moet het gaan. Heb je maar 3-4 landen als candidaten? Dan is het nog altijd meer dan genoeg!
  2 augustus 2023 19:24
  @Nico Zelfs een sportwedstrijd staat niet boven de wet. Als een visum nodig is moet die gewoon op tijd en correct worden aangevraagd. Waar leg je anders de grens? Sportwedstrijden, culturele evenementen etc. Nu is het simpel; wetten en procedures gelden voor iedereen.
2 augustus 2023 11:44
Wat is er mis met de titel? Klopt feitelijk als een bus.
2 augustus 2023 14:33
Ik begrijp niet dat Kudus moet terugkeren naar Andorra om een aanvraag in te dienen en de anderen naar San Marino. Ze zitten er zelf al met een visum. Volgens mij moeten ze de aanvraag indienen bij de Britse ambassade in Asmara te Eritrea.
Altijd een gedoe met die (uitreis)visa in Eritrea.

Voor wie zin heeft : https://www.demorgen.be/sport/in-eritrea-ontvluchten-mannen-met-de-fiets-hun-legerdienst~b20222cb/
2 augustus 2023 12:59
Glaszuiver pech&leerjaar, volgend seizoen gaan we hem terugzien, talent verloochent zich niet.
2 augustus 2023 11:12
Doodzonde als dit zo zou zijn. Amateurs!
2 augustus 2023 12:57
Gewoon ff lezen knulletje
2 augustus 2023 13:15
Alibi afmelding waar vooral het UCI erg blij mee is. Het UCI moet gewoon voor zijn atleten opkomen, maar kunnen zich nu achter de afmelding verschuilen.

Zeg gewoon waar het op staat. Het VK is waanzinnig racistisch door jarenlang extreem rechts beleid. Het UCI hoort dit soort kampioenschappen te organiseren in landen waar iedere sporter welkom is.
  2 augustus 2023 13:41
  Wauw wat prachtig onderbouwd. Maakt het ook een stuk logischer dat de helft van de ploeg wel welkom is en de andere helft niet, maar dat zullen wel witte Eritreeërs zijn.
  2 augustus 2023 13:41
  Ook voor jou geldt; jij weet de reden van weigering? Zo vooringenomen reageren zonder kennis van zaken geeft ook niet meteen een positief beeld.
  2 augustus 2023 13:52
  Hahaha. Een mooi voorbeeld van de overtreffende trap van dom.
  2 augustus 2023 14:11
  Misschien de racismekaart ingestuurd in plaats van zijn visumaanvraag?

Reacties zijn gesloten.