WK 2023: Topfavoriete Lotte Kopecky soleert naar wereldtitel in Glasgow, zilver Demi Vollering
foto: Cor Vos
Nick Doup zondag 13 augustus 2023 om 17:10

WK 2023: Topfavoriete Lotte Kopecky soleert naar wereldtitel in Glasgow, zilver Demi Vollering

Lotte Kopecky is de nieuwe wereldkampioene wielrennen op de weg. Na een zware koers van 154 kilometer door Glasgow was de topfavoriete uit België de beste van een sterke elitegroep. Ze sloeg haar slag op 5,5 kilometer van de finish op Scott Street, waar ze Cecilie Uttrup Ludwig definitief loste. Demi Vollering wist met een ultieme eindsprint nog het zilver te veroveren ten koste van Ludwig.

Na een rustige start brak de koers al vroeg open. Een sterke kopgroep reed weg, met daarbij Ashleigh Moolman, Lizzie Deignan, Elise Chabbey, Blanka Kata Vas en Juliette Labous. Nederland en België hadden met Mischa Bredewold en Sanne Cant ook een pion mee. Italië en Duitsland misten de slag en trokken op Crow Road stevig door, waardoor het peloton in twee delen brak.

Voor onder meer Marianne Vos, Shirin van Anrooij, Chiara Consonni, Silvia Persico, Cédrine Kerbaol en Ally Wollaston ging het te hard. Zij kwamen in een tweede peloton terecht dat anderhalve minuut verloor. Omdat het peloton de kopgroep al greep op 110 kilometer van de finish, viel het stil in aanloop naar het circuit in Glasgow. Daardoor kon de groep-Vos nog voor het opdraaien van het lokale rondje weer aansluiten.

Het peloton op weg naar Glasgow – foto: Cor Vos

Kopecky en Vollering zijn attent
Een valpartij schakelde Bredewold uit en ook Lorena Wiebes – die afgelopen week ziek op bed lag – haakte al vroeg af. Topfavorieten Lotte Kopecky en Demi Vollering koersten attent, want er vielen al snel gaten in het peloton. Nervositeit was er ook, wat leidde tot een crash met onder meer Emma Norsgaard. Marlen Reusser was vervolgens de aanstichter van een kopgroep van zeven, maar die poging werd gecounterd door de Belgische ploeg.

Overigens ontbraken outsiders Kasia Niewiadoma en Chloe Dygert, omdat zij door ziekte niet van start konden gaan op dit WK. Zonder die twee ging een elitegroep van ruim dertig rensters de laatste 70 kilometer in. Kopecky had Justine Ghekiere nog bij, terwijl Nederland met Vollering, Van Vleuten, Markus, Van Anrooij en Loes Adegeest een overtal had.

Van Vleuten keert terug na pech
Pech was er voor de afzwaaiende Van Vleuten, die 65 kilometer voor de finish te kampen kreeg met een loszittend voorwiel. Zij moest daardoor in haar eentje achtervolgen op het peloton, waar Kopecky niet veel later demarreerde op Scott Street en zes rensters mee kreeg. Vollering miste de slag, maar herstelde de situatie op Montrose Street. Ook Van Vleuten kon terugkeren na een achtervolging van 10 kilometer.

Elise Chabbey reed lange tijd vooruit in de finale – foto: Cor Vos

In het peloton nam geen land echt het heft in handen, waardoor de eenzame vluchter Chabbey anderhalve minuut kon wegrijden. Met die voorsprong ging de Zwitserse de laatste drie rondes van 14,3 kilometer in. Nederland en België wilden daar wat aan doen en namen daarop de kop in het peloton. Dat leidde tot een aanval van Van Vleuten, die gecounterd werd door Kopecky en Vollering.

Poging van Van Vleuten strandt
Een volgende versnelling van Kopecky zorgde voor nog meer afscheiding, waarna Van Vleuten op 33 kilometer van de meet profiteerde van een stil moment. Even leek ze op weg naar Chabbey, maar door Kopecky en Uttrup Ludwig werd de uittredende wereldkampioene weer ingerekend op Montrose Street. Ze kwam in een groep met Vollering, Kopecky, Reusser, Deignan, Ludwig en de verrassende Christina Schweinberger.

De voorsprong van Chabbey schommelde continu rond de 20 seconden, tot Kopecky vlak voor het ingaan van de slotronde demarreerde. Het was Schweinberger die op haar wiel zat en de aanval in de kiem smoorde. De voorlaatste keer Montrose Street werd door Vollering gebruikt om weg te rijden, met Kopecky in haar wiel. Een echt gat werd niet geslagen met de rest, wel werd Chabbey ingerekend.

Lotte Kopecky knalt naar boven – foto: Cor Vos

Kopecky beslist de finale op Scott Street
Precies bij het ingaan van die laatste ronde kreeg Van Vleuten opnieuw te kampen met pech, waardoor ze wegviel vooraan. De kopgroep viel wel stil en daar konden Schweinberger en Deignan van profiteren. Reusser reageerde en kreeg een venijnige Kopecky achter haar aan. Vollering reageerde te laat en kon niet volgen. Het doek leek daardoor gevallen voor de Nederlandse kopvrouw.

Leek, want de kopgroep met Kopecky viel wat stil en dus kon Vollering terugkeren op 8 kilometer van de meet. Dat bleef niet zonder gevolgen, want Vollering kreeg kramp en moest even strekken. Ludwig koos vervolgens haar moment, waarna Kopecky haar als springplank gebruikte. De twee sloegen gelijk een gat, waarna de topfavoriete de beslissende demarrage plaatste op Scott Street.

Er bleek geen maat te staan op Kopecky, die de laatste 5,5 kilometer solo afwerkte en zo afstevende op haar derde wereldtitel van deze week. Op de puntenkoers en de afvalkoers was ze al ’s werelds beste en ook in de wegwedstrijd kroonde ze zich tot de beste wielrenster van de wereld.

Lotte Kopecky, wereldkampioen! – foto: Cor Vos

Vollering sprint naar zilver, Vas pakt U23-goud
Ludwig hield nog knap stand achter Kopecky, maar had geen antwoord op de lange en sterke sprint van Vollering in de laatste rechte lijn. Met een ultieme jump wist de Nederlandse nog het zilver te veroveren ten koste van de Deense. Daarachter werd Reusser vierde, Schweinberger vijfde en Deignan zesde. Drie minuten later kwam Van Vleuten zwaaiend over de streep; haar laatste WK sluit ze af op plek acht.

Een strijd in de strijd was de wegwedstrijd voor beloften vrouwen. In een achtervolgende groep op ruim vier minuten van Kopecky eindigden drie U23-rensters dicht bij elkaar: Blanka Kata Vas wist er de sprint te winnen voor Shirin van Anrooij en Anna Shackley.

RIDE Magazine
65 Reacties
Sorteer op:
13 augustus 2023 17:12
De vrouw die dit seizoen op de top van haar kunnen presteerde, meer dan terechte wereldkampioene.
13 augustus 2023 17:18
De toeschouwer is echt de winnaar met dit parcours. De verschillende finales waren om de vingers bij af te likken. Magistraal!
  13 augustus 2023 17:50
  En Lotte Kopecky ook.
  Met nog eens 2x goud en 1x brons op de baan. Nog niet te spreken rest seizoen beginnend met Omloop het Nieuwsblad en dan de hele reeks podia erachteraan. Grote klasse.
13 augustus 2023 17:13
Sterk gereden van Kopecky. Niets aan gestolen.
  13 augustus 2023 17:18
  Gast, ze heeft alleen maar geprofiteerd. Zeker sterk (en slimmer dan die anderen) gereden maar vooral ook geprofiteerd.
  13 augustus 2023 18:29
  Dc heeft wel gelijk haha
  13 augustus 2023 19:34
  @DC, je hebt toch een andere wedstrijd gezien ben ik bang. Ze heeft meerdere aanvallen geplaatst, met onmiddelijk een hele sliert rensters in haar kielzog....
13 augustus 2023 17:17
Wat een heerlijke wedstrijd om naar te kijken met al die aanvallen en zó veel gepoker. Heel jammer dat Annemiek zo veel pech kende, maar ook een heel erg mooie aankomst voor haar. Het is Kopecky enorm gegund. Wat een jaar rijdt zij, en dat in lastige persoonlijke omstandigheden. Ik hoop dat ze België inspireert tot meer investering in vrouwenwielrennen/vrouwensport.
13 augustus 2023 17:40
Kopecky duidelijk de sterkste, tactisch goed gereden, op de juiste momenten initiatief getoond, en haar nervositeit goed kunnen bedwingen. Vollering iets te passief maar toch nog knap naar het zilver. Mooie aantrekkelijke finale wel.
13 augustus 2023 17:17
Nederlandse dames hebben duidelijk niet meer de overmacht van weleer.
  13 augustus 2023 17:19
  De Belgische dames hebben dat nooit gehad dus wat is je punt?
  13 augustus 2023 17:28
  De Belgische dames interesseren me geen moer. Ik heb het over de Nederlandse dames. Lezen.
  13 augustus 2023 17:29
  Ga ff rustig zitten DC, adem een paar keer goed in en uit, en buig dan voor de nieuwe koningin van het wielrennen. 3 gouden en 1 bronzen medaille in 1 week tijd. Straf...
  13 augustus 2023 17:38
  Goed dat de hegemonie van de dominantie van de NL-se vrouwen voorbij lijkt te zijn.
  13 augustus 2023 18:07
  De Belgische dames hebben dat nooit gehad...Wat ben jij verkeerd DC. Het kan natuurlijk zijn dat jij toen nog niet geboren was, maar dan moet je eerst even de boekjes induiken voor je iets wereldkundig maakt. Mevrouw Yvonne Reynders was ooit 4 x wereldkampioene op de weg. Ze won ook 2x zilver, en 1x brons. Volgens mij is er zelfs nog nooit een Nederlandse 4x wereldkampioen in het wegwielrennen geworden, zelfs de allerbeste ooit, Vos., niet
  13 augustus 2023 18:13
  Werden die wedstrijden van mevrouw Reynders uitgezonden in de jaren ‘50? Heb ze waarschijnlijk gemist.
  13 augustus 2023 18:28
  @Lars. Geen idee, ik zou het eens aan mijn grootvader moeten vragen .
13 augustus 2023 17:26
Goede wedstrijd van de Hollanders, ze hebben gevochten als leeuwen. Maar er kan er maar één winnen en je kan moeilijk zeggen dat Lotte de titel heeft gestolen. Mooie wereldkampioen en ook voor de rest van de kopgroep een heel knappe wedstrijd.
  13 augustus 2023 17:40
  *Nederlanders
  13 augustus 2023 18:52
  Wij zeggen Hollanders.
  13 augustus 2023 20:37
  @Ernst nee hoor, wij zeggen Nederlanders.
  14 augustus 2023 00:42
  Maakt niet uit wat 'jullie' zeggen, het is Nederlanders
  14 augustus 2023 07:35
  Goed dat het je niet uitmaakt wat wij zeggen, reageer er dan niet op. Wij zeggen ‘Hollanders’.
  14 augustus 2023 07:52
  @Ernst het kan best zijn dat jullie Walen blijkbaar Hollanders zeggen maar wij Vlamingen spreken over Nederlanders. Kinderachtig tot het einde.
  14 augustus 2023 08:04
  Ernst heeft het helemaal verkeerd voor. "Wij" zeggen Ollanders, en niet Hollanders.
  14 augustus 2023 08:08
  Van welke gebruikersnaam zou Ernst een reïncarnatie zijn?
  14 augustus 2023 11:30
  Ik weet ook wel dat het Nederlanders is en dat Hollanders inwoners zijn van Noord- en Zuid- Holland. Maar Hollanders ligt nu eenmaal makkelijker in de mond. Dat is zeker niet negatief bedoeld. Ik heb trouwens niks met grenzen, het is niet omdat je de andere kant van een denkbeeldige lijn woont dat je daarom een beter of slechter mens bent. Taal leeft nu eenmaal, wordt beïnvloed door zijn omgeving. Ooit spraken we misschien allemaal het zelfde Nederlands, maar die tijd ligt ver achter ons. Iemand kan zijn gesproken Nederlands misschien superieur vinden aan dat van een ander, maar wat is het meer dan een verzameling klinkers en medeklinkers in een doordachte volgorde na elkaar gezet. Als ik ergens zin in heb zeg ik goesting, alleen een dwaas zal dat belachelijk vinden.
13 augustus 2023 17:11
Prachtig dit. Eentje voor alle fans hier
13 augustus 2023 17:15
Zeer dik verdiend, beste renster in koers. Het uitvallen van Van Vleuten heeft de zaken wat bespoedigd, maar ik denk dat er niet veel aan te doen was aan Kopecky. 1 en 2 voor de beste twee vrouwen van het seizoen. Ik had wel wat meer van Vos verwacht, maarja, misschien een volgende keer.
  13 augustus 2023 17:22
  Van Vos??? Je volgt het wielrennen niet echt he?
  13 augustus 2023 17:24
  Ik volg dat zeker, ze kreeg zelfs een ster in de voorbeschouwing en ook in de tour heeft ze nog scherpe sprints gereden (2de plaats zelfs), in de Vuelta zelfs twee zeges behaald.
  13 augustus 2023 17:42
  @Djerkson, als het een vlak parcours zou zijn geweest, dan had je inderdaad meer van Vos mogen verwachten... Nu vind ik absoluut niet hoor; dit kan ze gewoon niet goed.
  13 augustus 2023 17:43
  Vos is de enige NL-se waar van ik hoop dat ze in de toekomst nog eens een keer echt kan mee doen voor de titel.
  13 augustus 2023 17:53
  Period, herstel; Vos kan dit niet meer.
13 augustus 2023 17:46
Topjaar voor Lotte Kopecky, wint ook 2 goud en 1 x brons opmde baan. Nog niet te spreken van de rest van haar seizo .
Dik verdiend, hoed af.
13 augustus 2023 17:47
Verdiende winnares! Mooi podium, zelfde drie als de Strade. Prima WK. Hup Belgische meisjes, tijd voor een nieuwe golf Flandriennekes.
  13 augustus 2023 17:55
  Nou Wheely, zo kan ie wel weer hé. Moet niet alles willen hebben.
13 augustus 2023 18:00
Kopecky de sterkste. Ze heeft gereden als n kerel.
Proficiat.
13 augustus 2023 20:25
Dus Jackson Parijs-Roubaix, Van Vleuten Giro en Vuelta en letterlijk elke andere koers van betekenis voor Vollering of Kopecky? Het juiste podium dan lijkt me.
13 augustus 2023 17:21
Dat interview ook: traantje laten
  13 augustus 2023 17:25
  Als toeschouwer lijkt het allemaal zo vanzelfsprekend.
  Met dit soort interviews, maar ook bijv het afstappen van Reusser in de TT, discussie over support Lavrijsen en Hoogland, zie/hoor je maar weer eens hoeveel druk en stress deze sporters continue hebben.
  13 augustus 2023 17:30
  Leek bij de eerste vraag over waar ze aan dacht toen ze over de meet kwam vooral aan haar overleden broer te denken, en denk dat ze daardoor even overmand werd door emoties. Doorgaans is Kopecky niet zo’n emotioneel type.
14 augustus 2023 09:42
Net als bij de mannen een schitterende wedstrijd waar de eenling het wint van het sterke blok van de tegenstander. De eenling die erg goed is in het intervallen en die een parcours vindt wat erg goed bij hem/haar past. Kopecky in de rol van VdP (v.v.), het Nederlandse blok in de rol van het Belgische.
Een parcours waar vooraf veel kritiek op was, maar wat mooie wedstrijden opleverde! Zo'n soort parcours mag best nog wel eens terugkeren als WK-parcours, maar om ook een kans te geven aan andere typen renners, niet ieder jaar (ondanks de mooie wedstrijden).
  14 augustus 2023 10:22
  Eens met Cayolle, zowel over het parcours als over de winnaars.

  Waarbij voor mij tussen de mannen en de vrouwen wel een klein nuanceverschil zit. Bij de mannen heeft overduidelijk de sterkste gewonnen: ik vond niet dat Wout heel veel fout gedaan heeft (net als de anderen in de kopgroep), maar ze werden letterlijk uit de wielen gereden, en kwamen ondanks een val van Mathieu nooit meer terug.

  Bij de dames denk ik dat Lotte en Demi een stuk meer aan elkaar gewaagd waren. Het parcours past beter bij Lotte, maar ik heb daar Demi wel enkele tactische foutjes zien maken (en dat gaf ze achteraf zelf ook toe).

  Hoe dan ook eigenlijk allemaal mooie wereldkampioenen op dit WK, en allemaal verdiend met aanvallend koersen en zelf initiatief pakken.
  14 augustus 2023 12:45
  @Wouter: Natuurlijk zijn er nuanceverschillen en dit is er voor mij inderdaad ook wel eentje. Bij de dames was de koers meer tactisch en je kunt ook goed zien dat Lotte gewend is om heel tactisch te koersen en haar baanervaring ook wat dat betreft een groot voordeel is t.o.v. Demi, zeker op dit parcours.
  14 augustus 2023 12:55
  100% eens Cayolle,
  Ik had ook het idee dat juist in dit soort situaties haar piste-ervaring letterlijk goud waard is. Jezelf tactisch laten uitzakken, aanvallen voorbereiden, uit het blikveld blijven, je momenten kiezen, je tegenstanders niet uit het oog verliezen, etc.

  Daarin heeft Demi nog een wereld te winnen!
  14 augustus 2023 13:45
  Voor Demi is koersen zonder oortje een groter nadeel dan voor Lotte. De machtsovername van Demi in de Tour kwam voor een groot deel tot stand onder aanwijzing van AvdB in de volgwagen (natuurlijk moet de renster, Demi, het wel in de benen hebben, maar tactisch vertrouwt Demi in zulke situaties volledig op Anna).
  14 augustus 2023 14:05
  Daarom ben en blijf ik fan van het WK zonder oortjes. Want dan val je ook terug op je eigen koersinstinct en koersintelligentie. Met beperkte informatie toch zelf keuzes maken. Het geeft de renners die initiatief durven nemen grotere winstkansen. Omdat je moeilijker georganiseerd geraakt, en je in het peloton geen flauw idee hebt of er in een kopgroep vol gereden wordt en wordt samengewerkt, of dat ze daar op reserve rijden.
  14 augustus 2023 14:53
  Wouter, Van Aert heeft toch wel enkele fouten gemaakt. op een gegeven moment is er een gat van zo'n 20 meter op een groepje met Evenepoel en Pogacar. In plaats van te blijven zitten en MVDP dit dicht te laten rijden (die enkele posities achter Wout zat) doet hij het zelf met een inspanning van toch wel een minuut. Ook daarna, ze zijn weg met zijn vieren, daarachter zit een groep met 4 Belgen en hij rijdt voluit mee. Hier had hij krachten moeten sparen, misschien kon hij dan de demarrage van Mathieu wel beantwoorden (het was ook helemaal op het einde van het heuveltje dat hij kraakte). Bij de mannen was de koers door de regen en de afstand veel zwaarder dan bij de vrouwen, waardoor deze laatsten toch nog iets frisser waren.
13 augustus 2023 19:29
Niks op af te dingen. Dikke proficiat, zeker na zo'n heftig jaar.

Sleutelmoment was m.i. het lekrijden van Van Vleuten, waardoor Nederland het spel niet meer kon spelen. Tactische blunder van Vollering erbovenop, en het zat in de Vlaamse tas.

Ik had overigens wel verwacht dat Reusser iets zou proberen. Want het was duidelijk dat Nederland en Belgie elkaar bij de keel hadden, en er lagen dus kansen voor de anderen.

OVERIGENS: hulde aan de parcoursbouwers. Er was een treinlading aan kritiek, maar eerlijk gezegd heb ik enkel mooie en spannende wedstrijden gezien. Met in het eerste deel prachtige landschappen (ook daarvoor kijk ik koers) en in de plaatselijke omlopen altijd een prachtige strijd, met enkel mooie wereldkampioenen die hun truien niet hebben gestolen.
Hopelijk zwicht de UCI niet voor de kritiek, en blijven ze regelmatig dit soort parcoursen erin brengen. En blijven ze ook zonder oortjes rijden, want dat maakt het toch een stuk spannender.

EDIT: Cochise, in al jouw wijsheid: wat vond jij dan snugger aan het meerijden van Uttrup Ludwig, net voordat ze eraf werd gereden door Kopecky? Of heb je graag weer iets te zeiken op me...
  13 augustus 2023 20:20
  Wel gek dat jij een tegenstander bent van de oortjes omdat er dan meer vrijuit gekoerst wordt. Voor de rest benoem je namelijk constant elke actie waarbij een renner vrijuit meekoerst als een tactische blunder.
13 augustus 2023 17:14
Jammer. Had het Vollering gegund.
  13 augustus 2023 17:30
  Gelukkig, eindelijk ook bij de vrouwen een groot succes voor een van de drie historisch gezien grootste wielerlanden. De laatste Belgische keer dat er een Belgische WK werd was 50 jaar geleden in de begin jaren van het vrouwen wielrennen
  13 augustus 2023 17:58
  Ben NederBelg en had het Vos meest gegund maar geen kans op dit parcours, daarom degene die ik dit op dit moment het meest gunde na Marianneke toch echt Lotte Kopecky.
  13 augustus 2023 18:39
  Was een ideaal parcours voor Vos, maar ze rijdt gewoon zwak. Te zwak zelfs om geselecteerd te worden.
13 augustus 2023 17:17
Echt ongelofelijk. Waarom rijdt Vollering een gat dicht met Kopecky in het wiel.

***
edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

Kopecky had nooit gewonen als ze dat gat zelf dicht had moeten rijden. Dom dom dom. Het leeksl sowieso wel of Vollering en ook Reuser graag de titel in Loui haar handen wilden laten komen. Doodzonde dat AVV lek reed ook. Die had een sleutelrol kunnen vervullen.
  13 augustus 2023 17:22
  Al eens gesolliciteerd naar de bondscoach functie?
  13 augustus 2023 17:28
  @super. Yes, verrassend genoeg afgewezen
  13 augustus 2023 17:43
  Wie zijt gij nu weer…
  Als ik de overige reacties lees heb ik samen met al de rest toch een andere koers gezien waar de beste heeft gewonnen
  13 augustus 2023 17:47
  Idd, tactisch oerdom gekoerst. Maar wel lekker het gat dichtrijden voor je ploeggenoot.
  13 augustus 2023 18:08
  edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten
  13 augustus 2023 18:28
  edit wf: ontopic svp
  13 augustus 2023 19:55
  Ze zijn ploeggenoten en gaan goed met elkaar, deal with it. Als Roglic het gat niet dichtrijdt voor van Aert zijn ze ook allemaal boos. Het is nooit goed in het wielrennen!
  14 augustus 2023 00:40
  edit wf: ontopic svp
  14 augustus 2023 08:40
  Toch wel sneu, alle "op de man-reacties" hier.

  Iedereen heeft recht op zijn mening, ook DC. En ook al wordt het met veel bombarie gebracht, hij heeft wel degelijk op een paar punten gelijk. Over het tactisch vernuft van Vollering, of over de cruciale lekke band van Van Vleuten. Want zeg eens eerlijk: was de lekke band van Van Vleuten dan niet cruciaal? En heeft Vollering tactisch dan slim gereden?

  Maar in plaat van inhoudelijk te reageren (of gewoon de reactie te laten voor wat ie is) gaan we liever lekker los op de man.

Reacties zijn gesloten.