WK 2023: Remco Evenepoel klopt Filippo Ganna en grijpt goud, Joshua Tarling verrassend derde
foto: Cor Vos
vrijdag 11 augustus 2023 om 17:57

WK 2023: Remco Evenepoel klopt Filippo Ganna en grijpt goud, Joshua Tarling verrassend derde

Remco Evenepoel heeft het WK tijdrijden bij de elite mannen gewonnen. De Belgische renner klopte na een tijdrit van 47,8 kilometer Filippo Ganna (Italië) en Joshua Tarling (Groot-Brittanië). Andere favorieten Wout van Aert (vijfde) en Stefan Küng kwamen (twaalfde) niet in de buurt van de medailles.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De race tegen de klok voor de elite mannen begon en eindigde in Stirling. Het parcours was zo goed als volledig vlak. Zo goed als, want onderweg lagen er een aantal korte hellingen. Die waren overigens niets in vergelijking met de laatste 800 meter van de tijdrit. Deze kleine kilometer – voor een deel op kasseien – kende een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5%.

Na heel wat mindere goden was Ryan Mullen de eerste renner die een degelijke tijd neerzette. De Ier ging als eerste onder het uur en zette een tijd neer van 58 minuten en 21 seconden. Niet veel na de finish van Mullen stonden de eerste grote kanonnen aan de start – waaronder Wout van Aert en Rohan Dennis -, dus was het wachten op hun tussentijden.

Tarling, de verrassing van de dag – foto: Cor Vos

Alleen Ganna en Evenepoel sneller dan Tarling
Na een goede tien kilometer zette Van Aert echter een teleurstellende tussentijd neer. De Belg moest al maar liefst 27 seconden toegeven op de toenmalige snelste tijd van de 19-jarige Joshua Tarling. Die tijd van Tarling was overigens wel bijzonder straf, want alleen Filippo Ganna en Remco Evenepoel doken bij het eerste tussenpunt onder tijd van de zeer jonge Brit.

Ganna deed zes seconden beter, Evenepoel twee. Stefan Küng, een andere grote favoriet, deed na het eerste deel van de tijdrit 40 seconden minder snel dan Ganna. Het was nog heel vroeg om conclusies te trekken na het eerste tussenpunt, maar we leken wel af te stevenen op een strijd tussen Ganna, Evenepoel en de verrassende Tarling.

De gestroomlijnde Ganna – foto: Cor Vos

Richttijd Tarling aan de streep
Aan het tweede tussenpunt, dat na 35 kilometer lag, bevestigde Tarling. Hij breidde zijn voorsprong zelfs uit op een aantal sterke mannen. Tarling was ook de eerste renner die een échte richttijd neerzette in Stirling. Een richttijd, maar misschien ook een tijd voor een medaille. De Brit knalde naar een tijd van 56 minuten en 7 seconden, meer dan een minuut sneller dan de toenmalige snelste tijd van Nelson Oliveira.

De volgende aan de streep was Van Aert, die een ietwat beter laatste deel van de tijdrit reed. Hij liep een paar seconden in op Tarling, maar reed toch nog altijd 49 seconden trager. Ondertussen waren Ganna en Evenepoel aan het tweede tussenpunt. De Italiaan was daar dertien seconden sneller dan Tarling, Evenepoel deed daar nog eens twaalf seconden bij. Vanaf dat moment was het duidelijk dat Ganna en Evenepoel gingen uitmaken wie wereldkampioen werd, tenzij een van de twee groot verval kende in de laatste kilometers.

Evenepoel had zijn tijdrit goed ingedeeld – foto: Cor Vos

Goud voor Evenepoel 
Het volgende richtpunt was het derde tussenpunt na een goede 40 kilometer. Ganna breidde daar zijn voorsprong op Tarling uit met een aantal seconden, maar het was natuurlijk de tijd van Evenepoel die ertoe deed. De Aerokogel van Schepdaal verloor op zijn beurt twee seconden van zijn voorsprong op Ganna. De kasseiklim in Stirling ging met andere woorden beslissen wie wereldkampioen ging worden.

Ganna leek – logischerwijs – niet meer zo fris op de slotklim. De werelduurrecordhouder verloor zelfs wat tijd op Tarling. Evenepoel daarentegen reed een betere slotklim en pakte weer wat tijd terug op Ganna. Dat was vanzelfsprekend ook de nieuwe snelste tijd, een tijd waar niemand meer onder kon duiken. Evenepoel knalde met andere woorden naar goud. Ganna werd tweede op twaalf seconden, Tarling was de verrassende derde. De vierde plaats was weggelegd voor Brandon McNulty, Van Aert werd vijfde.

Het goud van Evenepoel had ook een historisch randje. Het was namelijk de eerste keer ooit dat een Belgische renner zich tot wereldkampioen tijdrijden kroonde. Daarbovenop was Evenepoel ook nog maar de tweede renner in de geschiedenis van het wielrennen die zowel de tijdrit als de wegrit kon winnen. De eerste renner die daarin slaagde was de Spanjaard Abraham Olano.

RIDE Magazine
111 Reacties
Sorteer op:
11 augustus 2023 18:03
Hoe Remco gewonnen? En nochtans deden er heel wat toppers mee:)

Klasse Remco!!
11 augustus 2023 18:03
En daarom heeft Evenepoel de tour niet gereden.
  11 augustus 2023 18:18
  Idd, bij de Tour-mannen is duidelijk het vet van de soep.

  Geeft wel te denken naar de Olympische spelen van volgend jaar toe.
  11 augustus 2023 18:30
  Ja Mathieu was echt slecht.
  11 augustus 2023 18:41
  Mathieu heeft in de Tour 4 sprintjes getrokken en zich voor het overige goed voorbereid op het WK.
  11 augustus 2023 19:13
  Vrijwel de gehele top 20 van de wegwedstrijd kwam dan weer uit de Tour.
  11 augustus 2023 19:40
  Ik doelde niet zozeer dat het in het algemeen niet te combineren is.
  Ik bedoelde vooral in het specifieke geval van Evenepoel dat het na het uitvallen in de giro mits tourdeelname niet mogelijk zou geweest zijn om hier zo goed te zijn als hij nu is.
  11 augustus 2023 21:45
  Wegrit lukt na de Tour. Tour + weg top zijn en dan nog deze tijdrit, dan is Van Aert plots wel de primus. Iedereen die goed was in de wegrit komt hier zichzelf tegen, de tijdrit is er voor hen wat te veel aan om die absolute topprestatie nog te leveren.
11 augustus 2023 18:19
Indrukwekkend! Proficiat Remco! Blijft toch steeds wennen als je hem tussen al die reuzen in het midden van het podium ziet staan op het allerhoogste schavotje.
11 augustus 2023 18:14
Ik ben geen fan van Evenepoel, maar hier is natuurlijk niets op af te dingen. Duidelijk de beste en de sterkste in een meer dan prima deelnemersveld. Chapeau.
  11 augustus 2023 18:23
  Ik ben ook geen grote fan. Zelfs in een tijdrit kan hij het niet laten gebaartjes te maken. Jammer dat zo’n vervelend ventje zo’n fantastische renner is.
  11 augustus 2023 19:24
  Alfred, stel je voor dat ie Nederlander was, dan moest j'em nog leuk vinden ook. Heb je daar even geluk.
11 augustus 2023 18:00
De alleswinnaar
  11 augustus 2023 18:05
  De grootste ego
  11 augustus 2023 18:07
  En nu hij op de vierde startrij mag postvatten, gaat er al helemaal niets meer tegen te doen zijn.
  11 augustus 2023 18:13
  5de. Als je dan toch wil reageren doe het dan goed.
  12 augustus 2023 13:29
  HET grootste ego. Als je dan toch wil reageren, doe het dan goed.
  12 augustus 2023 13:42
  @John,
  Ik gebruik "de grootste ego" ook regelmatig als afkorting voor "de grootste egoïst". Zal voor de taalpuristen misschien een gruwel zijn, maar het is in ieder geval duidelijk wat er wordt bedoeld.
11 augustus 2023 18:02
Kan je de nr3 verrassend noemen als hij 4e of 5e stond bij de bookies?
  11 augustus 2023 18:08
  Inderdaad, ik heb alvast een mooi zakcentje overgehouden aan z'n 3e plek :)
11 augustus 2023 18:06
Toch knap hoor, dat hij het hier afmaakt. Tegenstand was niet van de poes. Verbluffende Tarling ook, wat een tijdrit-talent. Verder toch wel wat mannen uit de wegrit die een beetje tegenvielen.

Evenepoel weer aan een topseizoen bezig, en wat een palmares is die op zijn leeftijd al bijeen aan het rijden.

Van Aert op zich ook wel sterk, maar moet volgend jaar maar eens duidelijkere keuzes maken en meer proberen te pieken. Sprints komen er niet echt meer uit, in de tijdrit wordt hij vaak overruled en in de grote eendagskoersen is het ook steevast net niet dit jaar. Het is allemaal erg knap maar uiteindelijk gaat het toch om de grote zeges. Weet niet of hij zijn manier van trainen en koersen wat kan bijsturen, maar ik denk dat ze daar toch eens moeten kijken hoe ze eea kunnen optimaliseren.
  11 augustus 2023 18:29
  Wout moet inderdaad gaan kiezen. Besluiten om niet niet meer te knechten voor AK mannen.
  11 augustus 2023 21:42
  Alleen koersen in koersen waar Mathieu of Remco niet naar pieken, anders wint hij toch niet. Zonder Mathieu was hij al 7 keer wereldkampioen veldrijden, had hij minstens 2 ronde van Vlaanderen gewonnen, 2 of 3 Parijs Roubaix en waarschijnlijk ook nog een Milaan san Remo. Arme Wout.
  11 augustus 2023 21:44
  Van Aert zit met het Van Avermaet syndroom.. Door teveel te rijden en te trainen ligt zijn basis superhoog zodat hij altijd en overal mee kan doen, maar er geen ruimte is voor de pieken waar een VdP wél op teert.
  11 augustus 2023 21:53
  @soloslim: klopt! Er zijn zelfs parallellen te trekken, na zijn nare val in 2019 liet hij zijn beste resultaten optekenen in het coronajaar 2020 met Milaan-San Remo, de Strade en een RVV waar hij Mathieu kon volgen tot aan de streep. Dat was ook bij het GvA-superjaar na zijn blessure. Een winter zonder veldrijden zou je hem bijna toewensen.
  12 augustus 2023 11:12
  Misschien eindigt Van Aert liever tien keer tweede dan drie keer eerste, aangevuld met zeven anonieme resultaten.
11 augustus 2023 18:29
Ik begrijp al die negatieve reacties uit Nederland niet over Remco. Absolute kampioen met de branie van een kampioen.
Bovendien is hij de meest Hollandse van alle Belgen: beetje grote mond, af wat lawaai maken om niets, af en toe wat grootsprakerig. Heerlijk toch.
  11 augustus 2023 18:32
  En wat presteerde Nederland vandaag? Beide renners staan tussen de door de UCI gesponsorde atleten woonachtig in Zwitserland.

  Leuk dat Jos nog mag starten, maar dan kan je net zo goed Brian Megens sturen.
  11 augustus 2023 18:33
  Fantastische reactie
  11 augustus 2023 19:03
  edit wf: niet provoceren svp
  11 augustus 2023 19:15
  Ik heb niks tegen Remco: leuk wanneer hij aan de start staat en het is helemaal geen onaardige kerel..
  Maar... sommige van zijn fans zijn een beetje griezels..
  11 augustus 2023 19:27
  Alfred,

  Ik stel voor dat, als we uberhaupt nog naar NL mogen komen, we een zichtbaar teken op onze jas spelden.
  11 augustus 2023 19:34
  edit wf: niet provoceren aub
  11 augustus 2023 19:42
  Sorry Alfred, als aanhanger van de Grootneerlandse gedachte laat ik je niet zomaar los.

  En dat gedoe met de Rode Duivels hebben "de Belgen" vast vanuit een niet nader tr noemen buurland geimporteerd.
11 augustus 2023 18:01
Renaat heeft er een vochtige onderbroek aan over gehouden.
  11 augustus 2023 18:07
  heerlijke eindconclusie...
  11 augustus 2023 18:08
  Hahaha letterlijk een natte Renaat
  11 augustus 2023 18:13
  Het was dan ook razendspannend, amai! Geen natte broek hier, wel afgebeten nagels. Btw, Tarling is de kampioen van de toekomst, wat een talent.
  11 augustus 2023 18:17
  Ja zeker spannend en een verdiende winnaar.
  11 augustus 2023 18:19
  Renaat kennende zit hij daar in typisch Schotse klederdracht: een kilt.
  Arme José...
11 augustus 2023 18:26
Grote klasse van Evenepoel, zowel in fysiek als mentaal opzicht. Was vandaag interessant te zien hoe eerdere inspanningen van een ieder op dit kampioenschap van invloed zouden zijn op de vorm van de dag. Vooral voor Küng lijkt het te veel te zijn geweest. Ganna dus goed hersteld van zijn baanoptredens; Van Aert redelijk maar niet meer dan dat, die moet zich toch echt een keer serieus achter de oren krabben.
11 augustus 2023 21:23
Zo irritant telkens dat gezeur over Evenepoel. Het is gewoon een klasse renner die hier verdiend de wereldtitel pakt.
11 augustus 2023 18:02
Fijn dat de beste tijdrijder ter wereld ook wereldkampioen is. Ganna en Tarling ook fantastisch gedaan. Hopelijk kunnen we als we volgend jaar terugkijken zeggen dat we een heel Ineos podium hadden
  11 augustus 2023 18:06
  Haha, hoogdagen voor jou :)
  11 augustus 2023 19:30
  Ik hoop het. Hij moet vertrekken. Nu.
11 augustus 2023 18:21
3 Ineossen op het podium!

Je kan zeggen wat je wil over Evenepoel, hij stelt toch zelden teleur als hij zich een doel heeft gesteld.
5 van de 6 mogelijke truien (BK tt en weg, WK tt en weg en EK tt) verzameld op z'n 23e.
11 augustus 2023 18:27
Ik frons toch mijn ogen als ik de voorbeschouwingen en voorspellingen van de 'kenners' van de media bekijk.
Er vielen parallellen te trekken tussen deze tijdrit en de tijdrit op de OS, beide na de wegrit en op hetzelfde tijdstip na de Tour.
Conclusie: voor de wegrit 2 weken na de Tour is de hardheid van de Tour nodig.
Voor de tijdrit erna: mannen die de Tour niet hebben gereden.
  11 augustus 2023 18:30
  Ik zal het voor de volgende keer onthouden.
  11 augustus 2023 21:10
  Roglic begon de Tour wel, maar viel uit. Net als Remco nu uitviel in de Giro.

  Conclusie: Voor volgend jaar met het hele peloton op de plaat voor de Olympische Tijdrit voor te bereiden.
11 augustus 2023 18:13
Fenomeen.

En eigenlijk voelt het als vanzelfsprekend terwijl het zo bijzonder is.
11 augustus 2023 18:25
Wout is misschien de meest complete renner ter wereld, maar in geen onderdeel de beste. Dan grijp je meestal mis. Zeker als hij niet piekt. Maar ach, hij moet just niks he.
11 augustus 2023 19:23
Prachtige tijdrit en niets anders dan bewondering voor REV. Dit millennium geboren en al zo’n erelijst….

Wat een prachtige wielergeneratie zien we momenteel aan het werk. Hoop wel dat Pogacar voorlopig gas terugneemt, want volgens mij zit hij tegen het overtraind zijn aan en daar kun je lang last van hebben. Ik ga er maar vanuit dat er vanuit zijn begeleiding aan de rem wordt getrokken en anders moet zijn insta-maatje MVDP hem maar uitleggen dat minder meer kan zijn.
11 augustus 2023 22:26
Wat een klasbak
11 augustus 2023 18:09
Dikke proficiat Remco . Wat een klasse.
11 augustus 2023 18:10
Welk gezicht zou Foss nu getrokken hebben?
11 augustus 2023 18:19
De jongste wereldkampioen ooit en dan weten dat de jeugd alweer in je nek hijgt...
11 augustus 2023 18:26
Die cameraman bij de finishlijn was behoorlijk irritant. Kämna wilde rustig kotsen en gaf duidelijk aan dat hij even niet gefilmd wilde worden maar wat doet die eikel. Gelukkig gaf Dennis hem een klap voor zijn harses.
  11 augustus 2023 21:29
  Dennis nam in zijn stijl afscheid
  11 augustus 2023 22:16
  De geluidsman daarentegen was vandaag een stuk bescheidener dan bij de tijdrit van de vrouwen. Waarschijnlijk vond hij het luid en duidelijk hoorbaar maken van het hijgen van de vrouwen die net over de finish kwamen een veel interessanter klus.
  12 augustus 2023 11:10
  ...alsook bij de junioren, en dat is verontrustend
  12 augustus 2023 11:28
  Ja, die beelden na de finish waren bij alle wedstrijden mega irritant. Geef sporters even de ruimte om op verhaal te komen. En wie zit er te wachten op steunende, kreunende, half kotsende, kwijlende, hoestende sporters direct na de finish, volgens mij weinig liefhebbers, hou afstand en toon respect. Die beelden waren iets voor de sensatie media, maar geen serieuze sport verslaggeving. Was het soms de Britse boulevard pers die deze beelden maakt?
11 augustus 2023 21:42
Veruit het mooiste WK tijdrijden van het laatste decennium. Prachtig parcours, een schitterend podium en een fenomenale winnaar. Van alle wereldtoppers bleek Remco duidelijk de beste. Diegenen die hun geld op Evenepoel ingezet hadden, kunnen alvast cashen, al dan niet met tranen van vreugde of verdriet.
  11 augustus 2023 22:15
  Cashen? Hij had de laagste quotering.
11 augustus 2023 18:01
Nieuwsbericht voordat de wedstrijd is afgelopen. Bijzonder.
11 augustus 2023 18:07
Sante Wout van hout!
Met die gewonnen euros kunnen er wel paar jupilers vanaf zeker?

OT Remco je bent een held
Nu al 5 van de 6 truien
Absolute klasbak

Reacties zijn gesloten.