WK 2023: Julie Bego soleert naar goud bij junioren vrouwen, Fleur Moors pakt brons voor België
foto: Cor Vos
zaterdag 5 augustus 2023 om 13:00

WK 2023: Julie Bego soleert naar goud bij junioren vrouwen, Fleur Moors pakt brons voor België

Julie Bego heeft het wereldkampioenschap bij de junioren vrouwen gewonnen. De Franse renster demarreerde op 21 kilometer van de streep en werd niet meer bijgebeend. Het zilver ging naar Cat Ferguson (Groot-Brittanië), Fleur Moors (België) reed naar brons.

De junioren vrouwen moesten zaterdagmiddag 70,3 kilometer afleggen. De lokale ronde in Glasgow, die 14,3 kilometer lang is, moesten ze vijf keer doen. Op voorhand werd er voornamelijk gekeken naar vijf landen: Groot-Brittanië, Frankrijk, Italië, Nederland en België.

Het initiatief na de start kwam ook al snel van die landen, al toonde ook Australië zich vaak in de eerste gelederen van het peloton. Het tempo lag meteen hoog en daardoor stond de deur vanachter meteen open. Hierdoor kregen we een echte afvallingskoers te zien. Demarrages kregen we niet echt, al werd er op elke heuvel wel flink doorgetrokken.

Een van de vele prikjes – foto: Cor Vos

Fransen nemen het heft in handen
Fleur Moors, een van de sterke Belgische, was een van de rensters die zeer dominant rondreed in Glasgow. Af en toe schudde ze eens aan de boom, waarmee ze aan haar concurrenten toonde dat ze meer dan in orde was. Op een goede 20 kilometer van de streep kregen we voor het eerst een flinke aanval te zien. Celia Gery trok samen met haar landgenote Julie Bego, de Belgische Moors en de Britse Awen Roberts door.

Bego vond dat het nog niet snel genoeg ging en trok na de top van een van de heuvels door. De 18-jarige sloeg in no time een groot gat. Haar voorsprong bedroeg na een drietal kilometers al twintig seconden. In de achtervolging kwam het initiatief van de Britten, die op Montrose Street enkele seconden dichterbij kwamen. Door het goede afstopwerk van de Fransen viel de achtervolging echter vaak stil.

Bego op weg naar goud – foto: Cor Vos

Bego soleert naar goud, brons voor Moors
Vervolgens was het wachten op de laatste beklimming van Montrose Street, die op een kleine twee kilometer van de streep lag. Bego viel niet stil op die lastige helling, waardoor haar zege niet meer in gevaar kwam. De gouden medaille van Bego is geen verrassing, ze won dit seizoen onder meer een rit in de Nations Cup.

In de achtergrond was het Moors die met een fikse demarrage wegsprong van haar medeconcurrenten op Montrose Street. De Belgische leek op weg naar zilver, maar in de laatste meters werd ze nog bijgebeend door Ferguson. Moors kon de Italiaanse Federica Venturelli wel nog net afhouden, waardoor ze brons mee naar huis nam. Xaydee Van Sinaey bezorgde België nog een tiende plaats, de Nederlandse rensters eindigden niet in de top-10,

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
16 Reacties
Sorteer op:
5 augustus 2023 13:37
K*tparcours. We krijgen een verrassende winnaar bij de profs.
5 augustus 2023 13:20
Van Sinaey geeft aan dat ze krampen had in de laatste 2 ronden. Meer dan erbij blijven zat er wellicht niet in.
Moors zelf misschien wat te veel met haar krachten gegooid, te vroeg in de wedstrijd.
5 augustus 2023 13:15
Had van Sinaey op de momenten dat het stil viel de boel draaiende gehouden hadden ze mogelijk nog voor goud kunnen rijden. In de laatste 2 km komen ze nog 20s dichter… Ze moet natuurlijk wel kunnen en leek op haar limiet te zitten.
5 augustus 2023 13:35
Terechte winnares en best leuke koers om te volgen, maar wat een troosteloze omgeving vond ik Glasgow. Nu ik met eigen ogen (al is het door TV) de staat van het wegdek en de bochten heb mogen aanschouwen begrijp ik de kritiek van de renners wel.
5 augustus 2023 14:16
Sterk gereden van Bego, bleef geconcentreerd en een goede cadans houden, en haar ploeggenoten verrichtten prima afstoppend werk. En na afloop nog een mooi ‘dashandje’.
Als het morgen gaat regenen kan het een flinke chaos worden op dit parcours; waarschijnlijk veel gescheurd lintvorming, die tot een behoorlijke onoverzichtelijkheid kan leiden. Een flinke uitdaging voor de regisseur van dienst derhalve.
Ben niet zo weg van een stadsparcours, heb liever wat groene open stukken. Hier bij ons thuis is nog niet ter sprake gekomen dat we eerdaags eens een paar dagen naar Glasgow moeten voor een toffe stedentrip.
5 augustus 2023 13:06
Verdiende winnares. Sterk gereden en sterk Frans blok die goed afstopten. Mooie ploegentactiek. En toch mooi dat de Britten zilver hebben. Toch meer verdient dan de Belgen. Brons voor Italie was meet verdient geweest, maar is warlt het is.

En echt tof rondje. Gaat spektakel worden. Hopelijk heeft NL morgen zat mensen langs de kant om tijdopnames te maken want je gaat bijna niet zien. Of ze moeten het op de grote schermen kunnen zien.
  5 augustus 2023 13:11
  Waarom verdiende Italië brons meer? Die Moors heeft nota bene heel veel zelf gedaan in de achtervolging. Vrij raar dat die andere Belgische niets deed.
  5 augustus 2023 13:19
  VerdienD John, verdienD. Van Sinaey kon amper beter. Maar zelfs dan is het belachelijk om te stellen dat Moors het podium minder verdiende omdat haar landgenote niet meewerkte? Doorheen de wedstrijd was Moors minstens even actief als Venturelli dus zeker niet gestolen.

  Zelfde podium trouwens als in de laatste belangrijke voorbereidingswedstrijd in het Baskenland: Bego - Ferguson - Moors.
  5 augustus 2023 13:23
  Die Italiaanse was misschien individueel de sterkste bij de achtervolgers, maar zat alleen. Had dus mee moeten zitten met de Franse.

  België heeft nog best gewerkt in de achtervolging, dus een medaille is verdiend. Geldt ook voor UK, maar die waren als team volgens mij ook best sterk genoeg om de Franse terug te pakken. Mogen daarom niet echt tevreden zijn met een 2e en 5e plek.
5 augustus 2023 13:06
De Fransen reden als team, de Belgen niet.
  5 augustus 2023 13:27
  Valt nog mee, die ene was zeer goed, die andere zat continu bij de laatste drie en lag er bij iedere versnelling af.
5 augustus 2023 13:04
Oranje niet te zien in de finale. Wat was het commentaar op Sporza weer van een bedroevend niveau met Van Guchten weer als absoluut dieptepunt.
  5 augustus 2023 13:19
  Geen idee waar ze over praten is inderdaad wel sneu. Wat betekenen die rode vlaggen toch he?
  5 augustus 2023 13:29
  Van Guchten? Nog nooit van gehoord. Ben jij kwaliteitsinspecteur bij de Belgische tv of is dat een manier om je teleurstelling over Oranje te uiten.
  5 augustus 2023 13:34
  Kijk je toch ergens anders..!?!
  5 augustus 2023 14:15
  Inderdaad wel opmerkelijk dat NL nergens was in deze wedstrijd. Nederlandse meisjes domineren alles, vooral in het veldrijden. Heb je hier een WK-Wegparcours dat veel wegheeft van een veldritparcours en zitten ze zelfs niet bij de eerste 10?

Reacties zijn gesloten.