WK 2023: Iúri Leitão wint overtuigend de titel in sterk bezet omnium
foto: Cor Vos
zondag 6 augustus 2023 om 22:27

WK 2023: Iúri Leitão wint overtuigend de titel in sterk bezet omnium

Iúri Leitão heeft zich tot de nieuwe wereldkampioen in het omnium gekroond tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Glasgow. De 25-jarige Portugees, in het wegwielrennen actief voor Caja Rural-Seguros RGA, won de eerste twee onderdelen en stelde de overwinning veilig in de afsluitende puntenkoers.

Het omnium, bestaande uit de onderdelen 10 km scratch race, 10 km tempo race, afvalkoers en 25 km puntenkoers, had een sterk bezet deelnemersveld. Onder anderen de olympisch kampioen van 2016 Elia Viviani en de wereldkampioenen Benjamin Thomas (in 2017 en 2020) en Campbell Stewart (2019) kwamen in actie. Sebastián Mora en Dylan Bibic waren dan weer al eens wereldkampioen in andere pelotonsonderdelen. Met Oliver Wood en Tim Torn Teutenberg stonden ook de huidige Europees kampioenen scrach en afvalkoers aan het vertrek. Ethan Hayter verdedigde zijn titels van 2021 en 2022 niet.

Het omnium begon met een overwinning in de scratch race voor de Portugees Iúri Leitão, die daarmee 40 punten verdiende. De Nederlander Vincent Hoppezak eindigde als vierde en deed daarmee ook een goede zaak. De Belg Fabio Van den Bossche kende een moeilijke start doordat hij ten val kwam en eindigde pas als zeventiende.

Leitão wint ook tempo race
Na de scratch race behield Leitão met succes zijn leidende positie in het klassement. De Portugees ging vroeg in de tempo race in de aanval en verdiende daardoor veel punten. Hij lapt zelfs de rest van het peloton, wat hem nog meer punten opleverde, en hij verzekerde zich daarmee al vroeg van zijn tweede overwinning achter elkaar. Leitão verdubbelde zo zijn puntenaantal in het algemeen klassement. Van den Bossche werd zesde en liet zien dat hij nog niet opgaf in het omnium. Hoppezak eindigde op de achtste plaats.

In het derde onderdeel, de afvalkoers, werden enkele bekende renners, waaronder Elia Viviani, Benjamin Thomas, en Van den Bossche, vroeg uitgeschakeld. Hoppezak wist zich goed te redden en kwam tegen het einde naar de kop. Echter raakte zijn energie op en als vier-na-laatste renner moest ook hij de koers verlaten.

foto: Cor Vos

Uiteindelijk bleven Kelland O’Brien, Dylan Bibic, Campbell Stewart en Leitão over. In een spannende sprint werd Bibic als eerste van dit viertal uitgeschakeld. Daarna viel O’Brien weg, waardoor de finale tussen Leitão en Stewart ging. In de eindsprint was Stewart net iets sneller dan Leitão, maar Leitão mocht als leider aan de finale puntenkoers beginnen: na drie onderdelen stond hij bovenaan met 118 punten, gevolgd door Bibic met 94 punten. Hoppezak bezette de derde plaats met 92 punten. Van den Bossche stond op de dertiende plaats met 54 punten.

Leitão haalt wereldtitel binnen
In de puntenkoers werden rondes gepakt bij de vleet, waardoor de top van het klassement in elkaar schoof. Koploper Leitão hield in de strijd knap stand en stelde uiteindelijk de WK-titel veilig, nadat hij in 2020 en 2022 al Europees kampioen in de scratch race was geworden. De Portugees voerde de eindstand aan met 187 punten. Benjamin Thomas won de eindsprint en graaide op die manier de zilveren medaille weg voor de neus van de Japanner Shunsuke Imamura, die brons pakte. Hoppezak eindigde met 160 punten als vijfde. Van den Bossche haalde 155 punten en sloot het omnium af als achtste.

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
6 augustus 2023 23:36
Puntentelling trok op niets. Leitao kreeg plots op 3 minuten tijd 60 punten terwijl hij maar 1x rondging.
Beetje competitievervalsing ook dat ze pas 10 ronden voor het eind doorhadden dat ze een aantal renners extra rondes teveel hadden gegeven. Zo viel Larsen plots van het podium en moest Thomas nog vol aan de bak voor het zilver. Die hadden waarschijnlijk anders gekoerst als ze wisten wat de werkelijke stand was.
Achteraf bij de jury dan enkel nog die gemiste ronde voor Vandenbossche en Banaszek aangepast? Vreemd dat ze die nooit kregen doorheen de race want dat was op een overzichtelijk moment en slechts met 2 renners.
  7 augustus 2023 00:46
  Precies dit. Ik heb ook vol verbazing toegekeken hoe de punten maar binnen bleven stromen voor Leitao terwijl ik hem maar 1x een ronde heb zien pakken. Naar mijn gevoel heeft hij nog steeds 20, 40, of 45 punten teveel gehad ondanks dat er 20 werden aangepast op een gegeven moment. Het maakt me verder weinig uit wie er wint hier, maar dit trok nergens naar.
  7 augustus 2023 10:11
  De puntentelling liep inderdaad gigantisch in de soep.
  Wat ik mij afvraag: krijgen die renners eigenlijk wat mee van die tussenstand tijdens de race? En op welke manier? Groot bord in de arena?
  Als je merkt dat zelfs bondscoach Kenny De Ketele niet zeker weet of zijn renner al dan niet een ronde te weinig toegekend kreeg, lijkt het me voor renners in volle inspanning zeker nauwelijks te volgen. Misschien nog een geluk bij een ongeluk dat de verkeerde stand niet echt doordringt en dus weinig echte invloed heeft?
6 augustus 2023 22:32
Heeft iemand de organisatie uitgelegd hoe een puntenkoers werkt? Zelfs als je het niet vaak kijkt snap je nog dat de organisatie een paar keer dubbele punten heeft gegeven voor het inhalen van het peloton
  6 augustus 2023 22:43
  Als jij het niet hebt gedaan, heeft niemand het misschien gedaan.
6 augustus 2023 22:52
Viviani is wel echt klaar, op de weg al waardeloos en nu ook niet goed op de baan. Misschien mooi moment om na Parijs te stoppen
  6 augustus 2023 23:18
  Dat was toch al zo voordat hij terugkeerde bij Ineos? Misschien weet hij iets van Brailsford.
  6 augustus 2023 23:27
  Klopt, heb het altijd al een onbegrijpelijke move gevonden. Al is het maar, omdat INEOS/ Sky nooit echt succesvol is geweest met sprinters ( Cav en Viviani in de eerste periode waren wel goed, maar daar kon geen ploeg omheen gebouwd worden)

Reacties zijn gesloten.