WK 2022: Joshua Tarling nieuwe wereldkampioen tijdrijden bij de junioren mannen

dinsdag 20 september 2022 om 09:00
WK 2022: Joshua Tarling nieuwe wereldkampioen tijdrijden bij de junioren mannen

foto: Cor Vos

Joshua Tarling heeft het wereldkampioenschap tijdrijden bij de junioren mannen gewonnen. De Brit, die als allerlaatste startte, troefde de vroege starter Hamish McKenzie af. Emil Herzorg pakte het brons.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Het wereldkampioenschap tijdrijden U23 werd verreden op hetzelfde parcours als waarop Søren Wærenskjold maandag de wereldtitel veroverde bij de beloften. De 28,8 kilometer lange route bevatte de inmiddels bekende beklimming van Dumfries Avenue (700 meter aan 6,7%). Koki Kamada uit Japan begon om 05.21 uur Nederlands-Belgische tijd als eerste aan zijn chronoproef.

Hamish McKenzie zet knaltijd neer
Niet lang na Kamada verscheen de Australiër Hamish McKenzie op het startpodium. De vierde vertrekker van de dag zette bij alle tussenpunten veruit de snelste tijd neer en liet een eindtijd optekenen waar lange tijd niemand bij in de buurt kwam.

Op de hot seat werd McKenzie vergezeld door verschillende renners. Eerst waren daar Louis Leidert (Duitsland) en Cameron Rogers (Australië), het neefje van Michael Rogers, drievoudig wereldkampioen bij de elite mannen. Vervolgens kwamen Frank Aron Ragilo (Estland) en Duarte Marivoet Scholiers (België) langs. Allen hadden ze meer dan een minuut achterstand op McKenzie.

Laatste blok
Mees Vlot, een van de twee Nederlanders aan het vertrek, gaf twee minuten en 21 seconden toe op McKenzie. Hij zou uiteindelijk 23e worden. Sjors Lugthart reed naar een zestiende plek. Lugthars startte in het laatste blok met renners, met nog enkele serieuze uitdagers voor McKenzie. Onder anderen van Europees kampioen Mathieu Kockelmann werd het nodige verwacht, maar de Luxemburger gaf bij het eerste tussenpunt al fors toe op de Australische nummer één. Jens Verbrugghe, de nummer twee van het EK, moest de volledige wedstrijd op een reservefiets rijden en verloor nog veel meer.

Het was uiteindelijk wachten op de allerlaatste starter, de Brit Joshua Tarling, voordat er een nieuwe leider kwam bij het eerste tussenpunt. De toekomstig renner van INEOS Grenadiers – vorig jaar tweede op het WK tijdrijden bij de junioren – bleef ook in het vervolg van de chronoproef stevig doorstampen en behield zodoende zijn voorsprong op McKenzie. Het goud ging dus naar Groot-Brittannië, het zilver naar Australië. Emil Herzorg haalde voor Duitsland het brons op.

Dit artikel delen:

19 Reacties

Steven_E 20 september 2022 om 09:03

Verbrugghe moest op een vervangfiets rijden omdat z’n eigen fiets werd afgekeurd.

0
Steven_E 20 september 2022 om 09:13

Update: blijkbaar stond hij aan de start met een buitenblad met 53 tandjes, terwijl bij de juniores max 52 tandjes zijn toegelaten. Vreemd verhaal indien dit klopt.

0
SoloSlim 20 september 2022 om 09:13

tja, als je maximum 52 tanden mag hebben vooraan, waarom er dan een tandwiel met 53 tanden opleggen.. Gegokt en verloren?
Hij zou beter gereden hebben met de afgekeurde fiets om dan geschrapt te worden uit de ranking.. Nu weet hij zelf niet wat hij waard is.

0
the student 20 september 2022 om 09:18

Lol sjoemelen met tandwielen. Alsof het de lokale clubtijdrit in schubbekutteveen is. Toch een UCI lid gevonden die zijn werk deed en de tandjes eens natelde.

1
Maillot à Pois 20 september 2022 om 09:35

Als dat klopt, kan je moeilijk de UCI met de vinger wijzen, vrij duidelijke regel…

0
Steven_E 20 september 2022 om 09:36

Meestal staat het cijfer er gewoon op hoor, ik weet niet of het is nageteld :-) En verder was ook te lezen “meestal geraak je daarmee wel door de keuring, maar hier niet”. Maakt het verhaal nog vreemder. Was hij de enige die het zitten had? Zijn er andere vandaag wél doorgeraakt, of hebben die nog snel kunnen aanpassen?

0
the student 20 september 2022 om 09:39

Het beste om te controleren is gewoon een ouderwetse goot en letterlijk 1 omwenteling meten. Er is ook een jig voor het meten van de toegestane positie. Dus ik denk dat zo een goot er ook wel is. En een 53 tandwiel met een 52 erin gestanst zou natuurlijk prima te maken zijn. Dus meten is weten.

0
Dikke Vrouw 20 september 2022 om 09:40

Belgen mop dit ..

0
Romerike 20 september 2022 om 09:51

Wat een verhaal zeg, de tandjes…!

1
Koersmaniak 20 september 2022 om 10:07

Dramatisch.. Hoe kan zoiets? De beperking qua versnellingen bij de jeugd is er toch al lang? Heeft papa Rik Verbrugghe een fiets van zijn team in orde laten zetten voor zijn zoon?

0
Stims 20 september 2022 om 09:15

De Nederlandse mannen op alle niveaus wel dramatische tijdritten afgeleverd. Wat is daar mis gegaan..?

0
Angelo Pauwels 20 september 2022 om 09:20

Geen talent genoeg aanwezig voor de moment bij de jeugd lijkt me.

0
the student 20 september 2022 om 09:26

Tja ik weet het ook niet. Pacing plan, voorbereiding, voedingsplan van tevoren. Vorm? Te gezellig in t hotel. Het kan verder vanalles zijn. Alleen vandaag had Nederland twee eerstejaars juniors. En je weet nooit hoe veel dat extra jaartje bij dit soort renners waard is.

0
SvenNysN1Fan 20 september 2022 om 09:41

Geen of te weinig talent is onzin, Nederland zal in de wegrit twee kanonnen afleveren die beide wereldkampioen kunnen worden. Ik denk niet dat het zo zal zijn, maar Huising en Van der Meulen maken kans op goud. Zowel Vlot als Lugthart daarentegen zijn eerstejaars, die lopen fysiek dus ietsje achter. Als je het naast de andere eerstejaars legt, zijnde Marivoet en Nordhagen, is het verschil een minimale 27 tellen. In tegenstelling tot jongens als Tarling, Christen en Herzog worden zij ook nog niet voorzien met de laatste bolides van de profploegen waar ze al maanden vastliggen.

1
platteprijs 20 september 2022 om 09:48

Als je naar de uitslagen in tijdritten van Lugthart en Vlot dit jaar kijkt, kun je dit niet dramatisch noemen. Veel beter zal niet verwacht zijn. Beiden zijn (pas) 17, maar er zaten nog veel leeftijdsgenoten voor hen. Dus als je deze lijn doortrekt, zit er ook volgend jaar geen medaille in.

0
Maillot à Pois 20 september 2022 om 09:39

Tarling was goed geweest voor een 7de tijd bij de beloften, met beperking van de versnelling. De bike handling en de cool van Jan Christen impressionant.

Edit redactie: Bedankt, we passen het aan!

1
Kopinkas 20 september 2022 om 12:22

Het commentaar op Sporza was weer slordig en tenenkrullend.
Uit de voorbije tijdritten in de andere categorieën (en met Foss op kop!) had het toch duidelijk moeten zijn dat je met een ander pacing plan op het einde nog heel wat kon goedmaken. Herzog werd zo na tussenpunt 1 volledig afgeschreven door Karl, en De Cauwer ging er niet tegenin… Bij Pajur en Shmidt hadden ze ook niet in de gaten dat ze een toptijd hadden afgeleverd in het vierde kwart tot ze over de finish kwamen (toen waren ze met hun lopende tijd al een halve minuut in beeld geweest).
En dan het meest bizarre: De Cauwer die de lof van Verbrugghe aan het zingen was: het zag er allemaal supergoed en stijlrijk uit. Toen dan het verhaal over de reservefiets kwam, corrigeerde hij zich door te zeggen dat hij het al lang in de gaten had dat het niet Verbrugghes eigen fiets was, maar dat hij had gekozen om daar nog even over te zwijgen om geen onrust te zaaien…
Het totale dieptepunt was overigens Van Nieuwkerke die een paar minuten echt geloofde dat de tweede Australiër 57 seconden sneller kon zijn dan McKenzie bij het eerste tussenpunt.
Kan er voor de wegrit aub iemand anders overgevlogen worden om commentaar te doen? Kunnen we hier een crowdfunding voor opzetten?

-1
Mooie Sjors 20 september 2022 om 12:28

De verguisde Michel Wuyts misschien? :D

0
Maillot à Pois 21 september 2022 om 09:39

Overvliegen? Naar de Reyerslaan?
Het commentaar wordt van daaruit verzorgd immers…

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone