WK 2021: Wereldtitel is voor Elisa Balsamo, Marianne Vos tweede

WK 2021: Wereldtitel is voor Elisa Balsamo, Marianne Vos tweede

foto: Cor Vos

zaterdag 25 september 2021 om 16:32

Elisa Balsamo is de nieuwe wereldkampioen bij de vrouwen. Na een koers van 157,7 kilometer bleek de 23-jarige Italiaanse in Leuven de snelste renster te zijn, voor Marianne Vos en Katarzyna Niewiadoma.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

De vrouwenkoers op de WK wielrennen stond zaterdagmiddag niet alleen maar in het teken van de regenboogtrui, maar ook in het afscheid van Anna van der Breggen. Na tien jaren op profniveau gereden te hebben, gaat de 31-jarige Van der Breggen volgend jaar aan de slag als ploegleider van SD Worx.

Tussen de topfavorieten hoefden we Van der Breggen in de heuvelachtige wedstrijd rond Leuven niet te scharen. Vooraf had de Nederlandse al aangegeven te gaan knechten voor de overige Nederlandse vrouwen aan de start. Als bedankje voor hun werk in het afgelopen decennium. In de eerste uren van het WK haalde de SD Worx-renster regelmatig water voor haar ploeggenotes. De koers was op dat moment nog niet bijzonder spannend, want een vroege vlucht was er niet.

Tamme openingsfase, Jackson opent de koers
Bij het oprijden van het Leuven-circuit op 100 kilometer van de finish ging het tempo door Nederland de lucht in. Enkele rensters moesten al lossen, maar een naam mocht het niet hebben. Michaela Drummond reed in de tussentijd nog even alleen vooruit. Op een serieuze aanval was het lang wachten. Waar wel aanvallen verwacht werden op de Smeysberg en Moskesstraat op zeventig kilometer van de finish, bleef het verrassend stil. Alleen Demi Vollering moest even van fiets wisselen wegens een mechanisch probleem.

Snel daarna barstte dan toch de koers open. Achtereenvolgend zagen we aanvallen van Alissa Jackson, Annemiek van Vleuten en Lucinda Brand, maar tot een kopgroep leidde dit niet. Ook niet een tiental kilometer later, na aanvallen van Ashleigh Moolman-Pasio, Anna Henderson en weer Van Vleuten.

foto: Cor Vos

Veel onrust in het peloton, maar geen kopgroep
Die onrust in het peloton ging niet meer weg. Veel rensters probeerden het, maar lange tijd bleek het parcours niet selectief genoeg om het verschil te maken. Aude Biannic, Marlen Reusser en Mavi Garcia reden allen wel een aantal kilometer alleen vooruit. Garcia werd in de laatste tien kilometer teruggepakt. Duidelijk was toen al dat renners als Reusser geen wereldkampioen zouden worden. Zij bevonden zich niet meer bij de eerste dertig rensters in de wedstrijd.

In de laatste tien kilometer zagen we nog aanvallen van Van Vleuten, Van Dijk en Ruth Winder, maar ook zij hadden geen succes. De laatste poging van Van Dijk op drie kilometer was de kansrijkste van allemaal, maar toen zij zag dat Katarzyna Niewiadoma en Maria Confalonieri meezaten, hield ze de benen stil.

foto: Cor Vos

Sprint onvermijdelijk: Balsamo is wereldkampioen
Een sprint bleek uiteindelijk onvermijdelijk. Balsamo werd in de laatste meters perfect afgezet door haar Italiaanse ploeggenoten, waarna ze naar de winst en dus ook de regenboogtrui sprintte. Vos kwam nipt tekort voor haar vierde wereldtitel op de weg en werd tweede.

Dit artikel delen:

123 Reacties

Turtlehead 25 september 2021 om 17:04

Voor mij definitieve aanwijzing dat het parcours weinig voorstelt.
Morgen dikke kans op een outsider die wint denk ik, genoeg mannen die dit aan kunnen.

0
oscarito1908 25 september 2021 om 17:05

Welke sprinter gaat morgen winnen? Vind het maar een klote parcours. Had liever gezien dat ze de koers in de Vlaamse Ardennen hadden gelegd.

0
Wheely 25 september 2021 om 17:13

Ik vind het parcours ook wel een misser, ik laat me morgen graag verrassen maar op een kampioenschap in Belgie verwacht ik toch ook iets selectievers dan dit.

0
VerstandOpNul 25 september 2021 om 17:28

Ja, was ook mijn gedachte.. Als je zag hoeveel vrouwen er op het laatst nog bij waren.. Ik heb mijn verwachtingen voor morgen een beetje getemperd hierna..

0
Lendilonus 25 september 2021 om 17:37

Mijn enige hoop voor morgen is de afstand en de schade die die moet aanrichten want het parcours gaat het niet doen. Voor het wk waren Wout en Colbrelli mijn favorieten maar inmiddels denk ik dat er een flinke kans is dat Ewan met 2 vingers in zijn neus een sprint van een kleine 70 man gaat winnen. zo’n iets oplopende aankomst is ook nog eens in het voordeel van deze lichte spurtbom die het op dit soort aankomsten ook al heeft bewezen.

0
Chippen 25 september 2021 om 17:47

vos en balsamo zijn niet meteen ewan-equivalenten en niewiadoma op 3 zegt ook wel iets. echte sprinter kooij werd ook relatief vlotjes geremonteerd door krachtmens ghirmay.

voor mij blijven van aert, van der poel, colbrelli, sagan, cort en co veel grotere kanshebbers dan een ewan.

de milaan-san remo van ewan vind ik niet relevant, dat is een heel anders parcours, dat heeft een paar grote aanklampmomenten en daarnaast helemaal niets, niet vergelijkbaar met dit rondje.

0
Wheely 25 september 2021 om 17:49

Ik stel mijn verwachtingen ook maar bij, in mijn hoofd stond een ware voorjaarsklassieker gepland waarin de beste renners in de finale hun degens zouden kruisen. Dat gaat het niet worden waarschijnlijk. Wie weet krijgen we wel nog een interessante tactische koers met een open einde.

0
Deel Koeper 25 september 2021 om 17:17

Gunnewijk buiten en vervangen door Koeman, kan die eindelijk alleen nog maar Nederlanders selecteren.

0
Romāns Vainšteins 25 september 2021 om 17:20

Ik denk dat we morgen gewoon een mooie koers gaan krijgen want het parcours is tricky en de snelheid gaat omhoog, het wordt een zenuwsloper. Wat de nl vrouwen vandaag betreft, dat zijn natuurlijk sterkere persoonlijkheden dan de coach en dan wordt het door verschillende merken ploegen en zonder duidelijke kop vrouw, chaos!!!

Ik ben geen patriot en kan er de lol totaal van inzien!

0
Pogacar_GOAT 25 september 2021 om 17:35

Meneer is geen Patriot! Hoe oud ben je 12?

0
Maillot à Pois 25 september 2021 om 17:48

Behoor je boven de 12 een patriot te zijn dan?

0
Pogacar_GOAT 25 september 2021 om 19:46

@Maillot à Pois
Nee maar blijkbaar moet je wel een patriot zijn om voor je eigen landgenoten te supporteren. Flauwekul!

0
Romāns Vainšteins 25 september 2021 om 21:43

Patriot light is dat op zijn minst.

0
Brabander 25 september 2021 om 22:42

Volgens mij verdwijnt patriottisme vaak als je ouder wordt. Wijsheid komt met de jaren zeg maar

0
Pogacar_GOAT 26 september 2021 om 01:13

Volgens mij is dat op z’n minst bullshit!

0
Kopinkas 26 september 2021 om 01:46

@rv
Ben je een scud dan ? ;-)

0
Harrogate19 25 september 2021 om 17:26

Ik ken de onderlinge verhoudingen niet maar die efaluaatsie gaat volgens mij niet heel erg gezellig worden. Twee of 3 vrouwen die het elkaar niet alleen misgunnen maar gewoon zelfs dwarsbomen.

0
Lalsacien 25 september 2021 om 17:29

Dit doet mij denken aan een vroeger forumlid.

0
VerstandOpNul 25 september 2021 om 17:27

Loes is toch wel een zegen voor de internationale wielersport!

0
platteprijs 25 september 2021 om 18:46

Thorwald vindt van wel.

0
Solkanar 25 september 2021 om 17:29

Het is niet omdat het lokale parcours niet lastig genoeg is, dat het een flauw parcours is. Het moet niet altijd een bergrit zijn zoals op de OS. Daarom zit er die Flandrienlus in. Zo hebben ook de niet sprinters een kans. Maar dan moeten ze er wel vol op durven koersen. Als je wacht tot de lokale rondes weet je dat je te laat bent. Dat heeft zijn charme, vind ik. Men wil wat breken met het patroon dat het altijd in de laatste ronde wordt beslist. Om hier te kunnen winnen, moet je durven! Een MvdP in topvorm zou hier wel raad mee weten.

0
F4L 25 september 2021 om 17:29

Bijzondere interviews met de Nederlandse vrouwen zeg

0
Blackcanyon 25 september 2021 om 17:39

Bij de interviews achteraf op Sporza legden de dames de vinger op de zere plek. Het was mooi geweest als de demarages meer gecoördineerd waren en als ze op het laatst de sprint aan hadden kunnen trekken voor Vos.
Maar ik wil daar toch heel mild over zijn. Van Vleuten, Van Dijk en Brand hebben talloze pogingen gedaan. Vollering had natuurlijk eerst pech met haar fiets en werd toen onderaan een klim opgehouden waardoor ze ongetwijfeld ook al veel kruit verschoten zal hebben om terug te komen. Dus zullen die Nederlandse dames geen vlijmscherpe sprint heer hebben gehad om Vos te lanceren.
Al met al trot op de Nederlandse dames die de koers gemaakt hebben. Maar hopen dat de mannen zich morgen ook vol smijten, al is het maar in de laatste 100 meter.

Pieters minder gezien, maar zat er wel bij in de voorste groep. Van der Breggen is de enige die het echt af heeft laten weten, maar het was vooraf al bekend dat die in een dipje zit.

0
Cayolle 25 september 2021 om 19:21

VdB heeft het zeker niet ‘af laten weten’. Ze was totaal uit vorm en heeft zich helemaal in dienst gesteld. Ze had een plek ‘op naam’, niet rijden had het niet beter gemaakt (want geen vervanging mogelijk) en ze kon op deze manier in ieder geval nog iets voor ploeg doen .. Ja, een goede VdB had hier mogelijk wel het verschil gemaakt, maar goed was ze nou eenmaal al een tijd niet.
Ben het overigens wel eens dat de kritiek op de andere Oranje vrouwen ook wel erg hard is. Het ‘hard maken van de koers’ had misschien met wat meer overleg kunnen gebeuren, maar het gaat veel te ver om te zeggen dat ze alleen voor zichzelf reden.

0
Maillot à Pois 25 september 2021 om 17:51

Ik vraag me trouwens af wat Henderson nog gekund had in de sprint als ze wat meer gespaard had. Nu is ze werkelijk alles en iedereen gaan terughalen in dienst van Deignan, die uiteindelijk niet op de afspraak was. Volgens mij veruit de sterkste Britse

0
Donna Tello 25 september 2021 om 18:01

Denk dat de Hollandse dames eens moeten praten met Qhubeka. Als je kijkt wat die in de Giro deden, dan was dat een gecoordineerde aanval opzetten. Niet zomaar hersenloos demarreren in je eentje, in de wetenschap dat je dan een Italiaan in je wiel hebt die niet over pakt.

Als je het op die manier blijft proberen, dan ben je tactisch niet echt slim bezig. Dat mag je de bondscoach aanrekenen, maar er rijdt inmiddels ook een bak ervaring rond in de oranje shirtjes zelf…

0
platteprijs 25 september 2021 om 18:48

Stonden er Hollandse dames aan de start?

0
Brabander 25 september 2021 om 22:44

Jawel. Amy Pieters, Lucinda Brand en Demi Vollering

0
Angelo Pauwels 25 september 2021 om 18:27

Nederland heeft veel te slap gereden in de flandrien ronde, daar hadden ze de koers harder moeten maken.

0
notriple 25 september 2021 om 18:30

Ze was de beste en de slimste.

0
vanuit de kantlijn 25 september 2021 om 21:30

Loes achter het stuur, geen goud ….

0
Al Phila 26 september 2021 om 08:10

En Loes, de geweldige bondscoach, mag 3 jaar langer blijven …. :-(

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone