WK 2019: Superieure Dygert verovert tijdrittitel, Van Vleuten geklopt

dinsdag 24 september 2019 om 18:07
WK 2019: Superieure Dygert verovert tijdrittitel, Van Vleuten geklopt

foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten is er niet in geslaagd om voor de derde opeenvolgende keer wereldkampioen tijdrijden te worden. De Nederlandse werd onttroond door een indrukwekkende Chloe Dygert, die een klasse apart was op het verraderlijke parcours in en rond Harrogate. Anna van der Breggen veroverde het zilver, Van Vleuten moest genoegen nemen met brons.

Het miezert weleens in Yorkshire, maar vandaag viel de regen echt met bakken uit de hemel, waardoor de tijdrit van de beloften mannen meer weg had van een waterballet. En ook voor de elitevrouwen was het enkele uren later voorzichtigheid troef op het spekgladde parcours. Het was vanuit Nederlands oogpunt uitkijken naar onder meer tweevoudig wereldkampioene Annemiek van Vleuten, die haar titel hoopte te prolongeren.

Rommelige aanloop 
De topfavoriete kon echter concurrentie verwachten van landgenotes Anna van der Breggen en Lucinda Brand, maar ook van de jonge Amerikaanse Chloé Dygert Owen, die misschien wel in de vorm van haar leven verkeert. Maar eerst ging de aandacht uit naar enkele ‘mindere tijdritgoden’. Zo had Noura Alomairi de eer om het WK tijdrijden in gang te schieten. De renster uit Koeweit begon echter een halfuur later aan haar tijdrit.

Chloe Dygert – foto: Cor Vos

De reden: de start werd uitgesteld wegens het slechte weer in Harrogate en omstreken. De UCI en het organiserend comité besloten de rensters om de minuut te laten vertrekken, met als doel om het oorspronkelijke tijdschema aan te houden. Daarnaast werden extra seingevers ingeschakeld, die op gevaarlijke plekken stonden om de deelneemsters op tijd te waarschuwen, waaronder de Wit-Russische Alena Amialiusik.

Dygert maakt indruk met knaltijd 
De 30-jarige renster – die normaal in het tenue van Canyon SRAM rondfietst – wist al snel enkele exoten in te halen, op weg naar de toptijd aan het tussenpunt. Amialiusik bleek veel sneller dan de eerste starters, maar de echte tijdritkanonnen moesten uiteraard nog passeren aan het meetpunt. Het was uitkijken naar ervaren specialisten als Lisa Brennauer en Amber Neben, maar toch vooral naar Chloe Dygert-Owen.

De 22-jarige Amerikaanse is in bloedvorm en dat liet ze zien op het verraderlijke parcours in en rond Harrogate. Ze wist dankzij een kanonstart al snel Brennauer in te halen, toch een voormalig wereldkampioene tegen het uurwerk. Dygert was op weg om de tussentijd van Amialiusik te verbeteren, maar het verschil bleek maar liefst anderhalve minuut in het voordeel van de jonge Amerikaanse. Een tussentijd van 18:58, de concurrentie was gewaarschuwd!

Annemiek van Vleuten – foto: Cor Vos

Amerikaanse blaast concurrentie – inclusief Van Vleuten – weg
Inmiddels waren ook Lucinda Brand, Anna van der Breggen en titelverdediger Van Vleuten begonnen aan hun tijdrit. De drie Nederlanders hadden één duidelijke taak: in de buurt komen van de (voorlopige) toptijd van Dygert. Dit bleek voor Brand echter te hoog gegrepen: de renster van Team Sunweb – die op het voorbije EK in Alkmaar nog brons wist te veroveren – bleek na 14,2 kilometer bijna twee(!) minuten langzamer dan de Amerikaanse.

En ook Van der Breggen, die vorig jaar in Innsbruck zilver veroverde achter Van Vleuten – kwam niet aan de tussentijd van Dygert. Sterker nog: de regerend wereldkampioene moest na ruim veertien kilometer al meer dan één minuut toegeven, waardoor ze een eerste wereldtitel tegen de klok wel kon vergeten. Maar ook andere (schaduw)favorieten als Amber Neben, Marlen Reusser en Lisa Klein gaven veel tijd toe aan het tussenpunt.

Superieure Dygert pakt goud, Nederland op het podium 
Het was eigenlijk alleen nog wachten op Van Vleuten, die vooraf toch werd gezien als de topfavoriete. De tweevoudig wereldkampioene reed ook zeker geen slechte tijdrit, maar de renster van Mitchelton-Scott bleek ook meer dan één minuut langzamer dan een indrukwekkende Dygert, die de concurrentie simpelweg wist te vernederen op het kletsnatte parcours in Yorkshire.

Ze overschreed de finish na 42:12, waarmee ze drie minuten sneller was dan vroege starter Amialiusik. Het was vervolgens wachten op de finish van de geklopten, al was er natuurlijk nog wel een strijd om de overige medailles. Van der Breggen wist dankzij een sterk slot nog het zilver te veroveren, terwijl de onttroonde Van Vleuten genoegen moest nemen met het brons, op bijna twee minuten van de nieuwe wereldkampioene.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

71 Reacties

VerstandOpNul 24 september 2019 om 19:15

Werd in de voorbeschouwing bij de NOS nochtans wel genoemd als kanshebber.. Had Van Vleuten al eerder verslagen op de baan he..

Voor het evenwicht wel goed dat er eens geen Nederlandse vrouw wint, zeker na die clean sweep van vorig jaar..

debarreman 24 september 2019 om 19:30

Grote klasse van Dygert. Jammer dat ze geen wedstrijden rijdt in Europa.
Eens kijken of een WT-team haar weet in te lijven.

Pietspeed 24 september 2019 om 19:38

Dygert reed dus sneller onder min of meer dezelfde omstandigheden als Marc Hirschi!!! Niet normaal….

ChefSpijker 24 september 2019 om 21:10

De omstandigheden waren toch wel een beetje anders. Dygert kon volgens mij nagenoeg overal haar favoriete lijn rijden. Hirschi moest meermaals in de remmen omdat de weg weer volledig blank stond voor hem. Kan me ook wel voorstellen dat hij, als (normaal gesproken) niet-medaillekandidaat, op een gegeven moment het een beetje heeft laten varen en 0,0 risico genomen heeft. Uiteindelijk zit ze ongeveer net zover achter Bjerg als Van Vleuten een jaar geleden. Toen was het wel 3 km korter voor Bjerg op tijd te winnen, maar Bjerg had nu veel mindere omstandigheden.

Lennimator 24 september 2019 om 21:21

Absurd.

Angelo Pauwels 24 september 2019 om 19:50

Eigenlijk kan je Dygert een beetje de vrouwelijke Cancellara noemen. Ze is even imposant op de fiets en als je haar dijen vergelijkt met de dijen van van Vleuten, ja dan weet je genoeg.

maklukzat 24 september 2019 om 23:02

Van Vleuten heeft al aangegeven dat haar laten rijden zondag een slecht idee is. Dan zal de Nederlandse ploeg wel een plan moeten hebben.

SprintMaster 24 september 2019 om 22:15

Kirstin Armstrong won in 2009 met 55 sec. op nummer 2. Alle jaren erna was het verschil (veel) kleiner tussen 1 en 2.

Ligthning 24 september 2019 om 22:31

Slechts een pertinente reactie. Die van Kosmonaut. Eigenaardig hoe selectief Nederlanders zijn, als het om dopinginsinuaties gaat. Iedereen die sneller rijdt dan een Nederlander, is “allicht” gedopeerd. Omgekeerd doen ze alsof hun neus bloedt.
En inderdaad, in het wereldje werden grote vraagtekens geplaatst bij de explosieve opgang van de welbekende nu 36-jarige die sinds haar 32 iedereen overklast bergop en in het rittenwerk.
Dus, geniet van het wielrennen en laat de insinuaties voor wat ze zijn. En indien je het niet kan laten, behandel bij je beoordeling je landgenoten op dezelfde manier dan buitenlanders

jan jansen 25 september 2019 om 07:04

De vraag die velen stellen (ongeacht welk land) is;
wat voor voorbereiding heeft ze gehad?

tendam 25 september 2019 om 10:38

@lightning
Eigenaardig hoe selectief je leest. Er zijn hier amper insinuaties. Vreemd om dan Van Vleuten in een kwaad daglicht te stellen, ongepast ook.

Lennimator 24 september 2019 om 23:56

Gelukkig hebben we Marianne nog…

wielrenner 25 september 2019 om 06:46

Inderdaad gelukkig hebben we Marianne nog!

Tony van Raamsdonk 25 september 2019 om 10:13

Dygert heeft een mokerslag uitgedeeld aan de Nederlandse topvrouwen.
Ik hoop dat zij meer wedstrijden/tijdritten gaat rijden in Europa zodat de strijd aan de top spannender wordt.
De Nederlandse vrouwen kunnen aan de bak met deze geweldenaar……

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair

Poll