WK 2019: Eekhoff verliest wereldtitel na diskwalificatie

Door , vrijdag 27 september 2019 om 19:15
WK 2019: Eekhoff verliest wereldtitel na diskwalificatie

foto: Cor Vos

Nils Eekhoff is niet langer de wereldkampioen bij de beloften. De jury diskwalificeerde de Nederlander omdat hij na een crash vroeg in de wedstrijd achter de volgauto’s was teruggekeerd. Daarop ging de titel over naar de Italiaan Samuele Battistella, die als tweede over de finish kwam.

Aan de wegwedstrijd voor beloften ging afgelopen dinsdag nog een wijziging vooraf. Omwille van het verwachte slechte weer en de vroeg invallende duisternis besloot de UCI de koers in te korten tot 179 kilometer. Gestart werd vanuit Doncaster, waarna over lange, doorgaans vlakke en rechte wegen in noordelijke richting naar Harrogate werd gereden. Na 110 kilometer lag de top van een 2,1 kilometer lange eerste klim, negen kilometer later gevolgd door de klim naar Greenhow Hill.

Deze lastige en steile helling zou de finale inluiden, want na die klim ging het in dalende lijn naar de twee plaatselijke ronden in en rond Harrogate, van elk 13,3 kilometer. Scherprechter op deze omloop was Harlow Moar Road. Op papier behoorden de Belg Jasper Philipsen, de Zwitser Stefan Bissegger, de Australiër Kaden Groves en de Brit Tom Pidcock tot de belangrijkste kanshebbers. Konden zij de hooggespannen verwachtingen waarmaken in Yorkshire?

Gamper en Louvel eerste aanvallers
Vanuit de start werd er meteen aangevallen, waarbij Patrick Gamper en Matis Louvel als eersten een gat wisten te slaan. De Oostenrijker van Tirol KTM en de Franse stagiair van Groupama-FDJ reden dertig seconden weg van het peloton, waar meteen werd gereageerd. Rwandees Samuel Mugisha probeerde over te steken in de kleurrijke trui van zijn thuisland, maar na dertig kilometer koers waren alle vluchters en tegenaanvallers weer ingelopen.

foto: Cor Vos

Intussen was het begonnen te regenen en ook waaide het al stevig, waarbij onder meer de Noren en de Nederlanders de tegenstand testten. Materiaalpech was er in het onstuimige weer voor de Deen Andreas Stokbro, maar de winnaar van de Ronde van Vlaanderen voor beloften kon na de hulp van een mecanicien de koers hervatten. Nadat de rust was weergekeerd in het peloton reden Jonas Iversby Hvideberg en Patrick Haller op kousenvoeten weg.

Even later zagen de Noor en de Duitser Johan Jacobs, Alessandro Covi, Nederlander Marijn van den Berg, Stuart Balfour, Petr Kelemen, met 18 jaar en 313 dagen de jongste renner aan de start, Ben Healy en Stanislaw Aniolkowski aansluiten. Ludvik Aspelund Holstad, Stan Dewulf uit België, Andreas Lorentz Kron en Fred Wright maakten eveneens succesvol de oversteek, waardoor de kopgroep flink uitdijde. Aanvankelijk bleef hun voorsprong hangen rond vijftien seconden.

Kopgroep rijdt langzaamaan verder weg
Op de gladde wegen werd ook gevallen, onder meer door de Nederlander Nils Eekhoff. De renner die de komende seizoenen uitkomt voor Sunweb, kon weer opkrabbelen en tussen de volgauto’s terugkeren in het peloton – een manoeuvre, waarvoor die hij met zijn wereldtitel moest betalen. Vooraan werd Hvideberg weggeslagen door een lekke band, waardoor de kopgroep voortreed met twaalf man. Daarna nam de voorsprong van de vluchters gestaag toe tot een stabiele minuut.

foto: Cor Vos

De meeste favorieten hadden wel een mannetje mee van voren, terwijl Frankrijk en de Verenigde Staten in het peloton waren achtergebleven. Beide landen knapten daarom het vuile werk op in de achtervolging. Nadat eerder Stokbro en Hvideberg al langs de kant stonden met pech, moesten ook onder anderen Europees kampioen Alberto Dainese, diens landgenoot Alexander Konychev en wereldkampioen tijdrijden Mikkel Bjerg van de fiets.

Met ruim een minuut voorsprong begon de kopgroep aan de laatste 75 kilometer, waarin de route steeds heuvelachtiger werd. Naarmate de hoogtemeters toenamen, nam ook de nervositeit toe in het peloton. In een afdaling werd het pak opgeschrikt door een flinke valpartij, waarbij ook Brent van Moer betrokken was. Ook de nummer drie van vorig jaar Jaakko Hänninen en de Britse hoop Tom Pidcock ondervonden problemen van de crash en moesten achtervolgen.

Koers op Greenhow Hill
Na tweederde koers was de voorsprong van de kopgroep iets teruggelopen tot 45 seconden, toen de renners aan de beklimming van Greenhow Hill begonnen. Alessandro Covi greep de klim bij de kladden vanuit de kopgroep, maar de nummer vier van de Giro d’Italia voor beloften werd weer ingelopen door de andere vluchters onder aanvoering van Stan Dewulf. Daardoor sloegen Covi, Dewulf, Balfour en Kron op de klim wel een gaatje naar de rest van de kopgroep.

foto: Cor Vos

Ook het peloton zat niet stil. Op de vlakte op de top van de drieënhalve kilometer lange Greenhow Hill trokken Noorwegen en Duitsland het pak uiteen in waaiers, waardoor meerdere renners in de problemen kwamen. Onder meer Jasper Philipsen, Andreas Stokbro en Kevin Vermaerke hadden zich laten verrassen. Door de waaiervorming werd de kopgroep ingelopen door de voorste groep op iets minder dan vijftig kilometer van de finish.

Favorieten als Stefan Bissegger, Jonas Rutsch, Pascal Eenkhoorn, Sergio Higuita, Kaden Groves en Szymon Sajnok zaten allemaal van voren. Deze eerste groep reed maximaal een halve minuut weg van de tweede waaier. Langzaamaan liep het verschil terug en meerdere renners probeerden de oversteek te maken, maar bij het opdraaien van de eerste van twee plaatselijke ronden rond Harrogate was de voorsprong van de eerste groep nog altijd zeventien seconden.

Favorieten roeren zich
Het opdraaien van de laatste 26 kilometer was tevens het sein voor Sajnok om de handen ineen te slaan met Idar Andersen. De wereldkampioen op het omnium van 2018 en de oud-winnaar van de Vredeskoers voor junioren pakten twintig seconden op hun medevluchters. Toch waagden enkele sterke mannen de oversteek. Eerst sloten Stefan Bissegger en Samuele Battistella aan, later haakten ook Tobias Foss en Tom Pidcock aan.

foto: Cor Vos

Op Parliament Street begon het weer te regenen, terwijl Idar Andersen vooraan verdween door materiaalpech. De vijf overgebleven vluchters sneden de slotronde aan met een voorsprong van zestien seconden op de eerste achtervolgers. De groep met daarin ook Jasper Philipsen volgde al op 1:45, waardoor de Belgische favoriet de regenboog steeds verder uit het zicht zag verdwijnen. De samenstelling van de voorste groep baarde de groep daarachter zorgen.

Daarom gingen Andreas Kron, Georg Zimmermann, Nils Eekhoff en Sergio Higuita op jacht naar de kopgroep. Op een oplopende strook trok Bissegger stevig door, waardoor Sajnok vooraan overboord ging. Daardoor waren de koplopers nog met vier over met nog vier kilometer te gaan. Door het kleine verschil met de drie overgebleven achtervolgers Kron, Eekhoff en Higuita mochten zij nooit meer stilvallen.

Bloedstollend spannende ontknoping
Nog amper elf seconden hadden de vier koplopers nog over bij het opdraaien van de laatste drie kilometer en onder de vod van de laatste kilometer was het verschil bijna ongedaan gemaakt. In de daaropvolgende meters sloten de drie achtervolgers aan en maakten plots zeven renners kans op de wereldtitel. Tot tweehonderd meter van de finish keken de mannen naar elkaar, tot Higuita als eerste aanzette.

foto: Cor Vos

Eekhoff kon even schuilen achter de rug van de Colombiaan, waarbij Pidcock langszij probeerde te komen. De Britse thuisfavoriet kwam echter niet voorbij de Nederlander, die daarop als eerste over de finish kwam. Battistella kwam als tweede over de streep, Bissegger werd derde. Na de aankomst boog de jury zich voor langere tijd over de terugkeer van Eekhoff in het peloton bij zijn valpartij. Het verdict was zwaar: de Nederlander werd zijn wereldtitel afgenomen.

Battistella, die als tweede over de streep was gekomen, werd daarop de nieuwe wereldkampioen. Daarmee treedt de Italiaan in de voetsporen van zijn landgenoten Francesco Chicchi, Leonardo Giordani, Ivan Basso en Giuliano Figueras. Op de erelijst volgt hij de Zwitser Marc Hirschi op, die vorig jaar de wereldtitel bij de beloften opstreek. Stefan Bissegger schoof daarmee door naar het zilver, thuisfavoriet Tom Pidcock eindigde zo toch nog op het podium en pakte brons.

Dit artikel delen:

218 Reacties

F4L 27 september 2019 om 21:05

Los van of het terecht is of niet, vind ik het vooral bizar dat dit niet eerder kan worden besloten in de koers. Hij heeft nu de finale bepaald en gekleurd. Als hij er uit was gehaald, was het een compleet andere koers geweest.

Pietspeed 27 september 2019 om 21:15

Aanfluiting van UCI jury, diskwalificeert hier zichzelf mee als amateurs en niet onafhankelijk. Gebeurt bijna altijd, en dan nog nb 124 km voor finish.
Te gek voor woorden eigenlijk.

Man met de hamer 27 september 2019 om 21:15

Als doortrapte tegenstander moet je dus voortaan heel goed opletten, zelf liefst ook beelden maken, en niet tijdens de koers protesteren, behalve als de koerssituatie daar om vraagt, maar liever na afloop. Dus als Sagan, die stayerde na een val rond kilometer dertig, dreigt terug te komen met Trentin en Matthews in zijn wiel, meteen protesteren, als Gilbert vooruit is. Komt Sagan alleen terug bij Gilbert, dan pas na afloop protesteren en je hebt altijd prijs.
Voor de zekerheid: het belgische voorbeeld is volstrekt willekeurig.

matsk89 27 september 2019 om 21:23

Deze bondscoach is: ongeschikt.

Lord Melchett 27 september 2019 om 21:26

Helemaal goed deze beslissing. Als je dan de overige ruim 1000 wielrenners die per jaar achter de auto’s terug in het peloton komen ook diskwalificeert…….
Kortom de UCI slaat een gigantisch modderfiguur, zoals gewoonlijk.

Polleke 27 september 2019 om 21:26

Dus in de Vuelta mocht (!) Roglic terugkeren in de auto’s maar hier niet…. zelfde situatie… wie kan de UCI hierna ooit nog serieus nemen… opdoeken die club…

Wildebert 27 september 2019 om 21:31

Vertrouwen in de UCI was al laag. Nu op absoluut dieptepunt. Vrees dat Nederland niet handig is in het officieuze gedoe. Of een te grote mond, of te weinig vrienden. Weet niet wat het is, maar voor Eekhoff een sportieve ramp.

kamiclan1 27 september 2019 om 22:11

Nou goed laat die beelden dan zien. Als je zo overtuigt ben stel ze beschikbaar, we kunnen landen op de maan maar uren na de wedstrijd nog geen beeld gezien.

Als het klopt ja terecht straffen dan. Net zoals nibali toen,

Zo niet.. tsja laat het zien

Lalsacien 27 september 2019 om 21:37

https://www.wielerflits.nl/nieuws/romain-bardet-gediskwalificeerd-in-parijs-nice/
Bardet kreeg zijn diskwalificatie ook pas na de wedstrijd te horen.
Echter Eekhoff wint de wedstrijd dus dat is erg zuur. Arme jongen.
Ik vind wel wel dat er wat suggestieve absoluut niet relevante comments worden gemaakt.
Keep cool!

Kingstown 27 september 2019 om 23:41

Dank voor de link!

Grappig om sommige comments te lezen van mensen die destijds helemaal achter de beslissing stonden en nu furieus zijn.

Het kan verkeren.

Spinergy 27 september 2019 om 21:39

Haha en froomey loopt zonder fiets de Ventoux op gebruikt doping en krijgt de gele trui….

buddy 27 september 2019 om 21:39

Shame on you UCI
Als ze zo gaan muggenziften moet er bij van de evenepoel ook een tijdstraf opgelegd worden vanwege het duidelijke optrekken van de sokken tijdens de tijdrit start Woensdag en om de Nederlander te diskwalificeren om deze aantijging is belachenlijk heb alle wk wedstrijden gezien en vele na valpartijen terug zien komen tussen de auto's maar ja de Engelsen hadden nog niks gewonnen op het wk en nu toch brons dit heeft niks meer met sport te maken lijkt wel een gun factor van de UCI schande , voor mij blijft de jongen eekhoff de wereldkampioen en de Italianen moesten zich ook schamen als hun kopman was gevallen hadden ze ook zo gehandeld doet toch iederéén en om zo een medaille te winnen is ook niet wat je wil iedereen zou nu in opspraak moeten komen vanwege deze machtspelletjes van de UCI hoop dat ze in protest gaan al is het maar om te laten zien dat je het niet zomaar mee eens bent met de beslissing van die kleuterschool . Als bondscoach zou ik nu alles nakijken van het WK en dan alle overtredingen aangeven bij UCI eens kijken wat ze dan zeggen .

Covadonga 27 september 2019 om 21:52

Zet er gerust eens een punt in.

Romāns Vainšteins 27 september 2019 om 21:39

Afgrijselijke ingreep, doe zoiets wielrennen niet aan joh.

heuvelcolombia 27 september 2019 om 21:41

Jongens dit kan niet. We moeten hier iets aan doen. Gekkenwerk. Belachelijk dit. Jury zou ontslagen moeten worden. UCI is een grap. Nederland is de beste. Allen voor een. Wielrennen is alleen leuk als een Nederlander wint. Het leven is oneerlijk. Dit kan zo niet langer. Stop de terreur.

Covadonga 27 september 2019 om 21:52

Pardon?

Melkzuur 27 september 2019 om 21:53

Mooi lijstje wel: Nibali, Bardet, Demare, Eekhoff. Waarom kwam Demare er zonder sanctie vanaf en de rest niet?

kaas 27 september 2019 om 22:00

Ik vind aan een auto hangen of stayeren na een val nogal een verschil

Fuubs 27 september 2019 om 21:54

Dit kan echt niet…

Naspa 27 september 2019 om 22:09

Hij had pech en dat werd onreglementair gecompenseerd.
Maar hij was toch echt sterker dan de mannen die geen pech hadden gehad.
Als ie inderdaad sneller dan 100km per uur heeft gereden, lijkt me weinig in te brengen tegen de beslissing.
Tussen auto’s terugkomen is geoorloofd, iemand zo helpen dus duidelijk niet.
Er moet een grens getrokken worden.
Wel erg zuur dat nu juist hier het punt wordt gemaakt.
Ploegleiding moet het zich aanrekenen.

Craig Vanderswag 27 september 2019 om 22:52

Groot gelijk!

Craig Vanderswag 27 september 2019 om 22:53

Oeps… post waarop ik reageerde is intussen al verwijderd

boenk 27 september 2019 om 23:24

Vooral jammer voor die gast. Als er iemand in de fout gaat, is het zijn ploegleider die aan het stuur van die wagen zit die beter zou moeten weten.

katerkop 27 september 2019 om 23:38

Als er iemand de fout ingaat is dat een keuze uit twee:
1. Jury
2. Incompetente Veneberg

Covadonga 28 september 2019 om 00:04

Rot op grapjas.

Merzbow 28 september 2019 om 04:00

Er is wel één ding wat ik niet snap. De videocommissaris had de beelden al tijdens de wedstrijd waarop Eekhoff is gediskwalificeerd. Waarom haal je die jongen dan niet sneller uit de wedstrijd? Als hij die dan toch had.

Ik vind het dan jammer voor die jongen dat hij het pas daarna te horen krijgt.

En ja hij kwam terug met dank aan de auto’s. Maar verdomme dat zien we ook in de grote rondes. Renners die wederkeren in het peleton met dank aan de wagens. Maar dat mag dan blijkbaar.

Als Belg zijnde blijft hij voor mij de verdiende winnaar en dus wereldkampioen.

frensk1956. 28 september 2019 om 17:02

Heb vannacht gedroomd dat ik in een Belgisch frietkot was. Er hing een prachtig vormgegeven affiche van Kuurne Brussel Kuurne 2020. ….met deelname van toptalent Remco Evenepoel, Nils Eekhoff Beloftenwereldkampioen 2019 en als klap op de vuurpijl SOKHOOGTEMETING. Komt allen, inkom gratis.

Met dank aan alle plaatselijke neringdoeners.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair

Poll