WK 2019: Jastrab sprint naar titel bij de junioren, Nooijen pakt brons

vrijdag 27 september 2019 om 12:13
WK 2019: Jastrab sprint naar titel bij de junioren, Nooijen pakt brons

foto: Cor Vos

Megan Jastrab is de nieuwe wereldkampioene bij de junioren vrouwen. De Amerikaanse wist in de finale weg te rijden met Aigul Gareeva en sprintte niet veel later de Russische uit het wiel op de oplopende finishstraat in Harrogate. Julie De Wilde snelde vanuit de achtergrond naar het zilver, Lieke Nooijen veroverde brons.

Gisteren reed Quinn Simmons op overtuigende wijze naar de wereldtitel bij de junioren mannen, vandaag waren de junioren vrouwen aan de beurt. We kregen na 86 kilometer een opvolgster van Laura Stigger, die vorig jaar won voor eigen volk. De eerste aanval kwam op naam van Diana Bukanova. De Kazachse wist in haar eentje één minuut uit te lopen op het peloton, dat meerdere keren werd opgeschrikt door een valpartij.

Pech voor Nederland 
Zo kwamen onder meer Shirin van Anrooij, Ilse Pluimers en Femke Gerritse ten val, maar deze rensters konden hun weg weer vervolgen, al waren Pluimers en Gerritse wel op achtervolgen aangewezen. De twee Nederlanders reden lange tijd in de staart van de volgkaravaan, maar ze slaagden er maar niet in om het gat te dichten. Met nog vijftig kilometer te gaan kwam er ondertussen een einde aan het avontuur van Bukanova.

Het was ook een WK van de valpartijen – foto: Cor Vos

Het peloton begon vervolgens gegroepeerd aan de laatste dertig kilometer, ondanks enkele pogingen van Frankrijk en Duitsland om de koers hard(er) te maken. Na meer dan zestig kilometer kregen twee rensters plots de ruimte, en met Cedrine Kerbaol hadden de Fransen een coureur in de vuurline. Kerbaol kreeg het gezelschap van Catalina Anais Soto Campos, maar de Chileense reed aanvankelijk niet echt mee met de Française.

Dit was echter van korte duur, want Soto Campos besloot op een gegeven moment om toch vol op kop te rijden. Hierdoor groeide de voorsprong van de twee junioren naar bijna veertig seconden, en dat met nog vijftien kilometer te gaan. In het uitgedunde peloton gingen alle alarmbellen af, aangezien Kerbaol en Soto Campos verrassend lang stand wisten te houden. De koplopers begonnen met twintig seconden voorsprong aan de laatste kilometers.

Gareeva met een ultieme aanval 
Kerbaol had het leeuwendeel van het werk op zich genomen, maar het was de lepe Soto Campos die op het juiste moment versnelde. De Chileense wist met één perfect getimede demarrage weg te rijden van de Française, maar ze moest nog wel een jagend peloton afhouden. Dit bleek een mission impossible: Soto Campos werd op vier kilometer van de finish bijgehaald door de achtervolgende groep. Het was wachten op een nieuwe demarrage.

foto: Cor Vos

Die kwam er uiteindelijk van niemand minder dan Aigul Gareeva. De regerend wereldkampioene tijdrijden wist samen met de Amerikaanse Megan Jastrab een gaatje te slaan. De achtervolgers wisten niet meer aan te sluiten, waardoor we een sprint-à-deux kregen om de overwinning. Gareeva probeerde Jastrab af te matten, maar de Amerikaanse beschikte duidelijk over de beste sprint.

Het verschil met de nummer twee – de opkomende De Wilde – was duidelijk te zien. Nooijen wist namens Nederland de bronzen medaille te veroveren, aangezien ze in extremis nog op en over een moegestreden Gareeva ging. Wereldkampioene Jastrab (17) won eerder dit jaar twee etappes en het eindklassement van de Healthy Ageing Tour en de Trofeo Da Moreno.

Dit artikel delen:

17 Reacties

HoofdIsVrij 27 september 2019 om 12:16

Ondanks het relatief makkelijke parcours zaten de renster toch aardig dood.

sooike 27 september 2019 om 15:19

Makkelijk parcours …voor junioren ? Klimmetjes, gladde wegen, scherpe bochten…hoezo makkelijk parcours? Daarom waren er zeker zoveel valpartijen !

peervaneynthoven 27 september 2019 om 16:13

De meeste valpartijen waren het gevolg van niet goed kunnen sturen , onoplettendheid en niet goed in een peloton kunnen rijden van een groot aantal van deze dames door onervarenheid. Als je dat weet dan ga je, zoals een deel van de Nederlandse dames niet achterin rijden waardoor je kansen al voor dat de finale begint, verkeken zijn. Parcours te glad? Te veel bochten? Te veel klimmetjes? ( viel wel mee toch?. Kan allemaal zijn maar dan pas je je aan aan de omstandigheden, dat is wielrennen.

platteprijs 27 september 2019 om 12:17

Het verhaal van de sluwe Amerikaanse en de domme Russische. Maar als je op deze leeftijd al zo’n plakbeest bent …

Jowinho 27 september 2019 om 13:13

De domme Russische heeft nochtans wel een gouden medaille.

Kosmonaut 27 september 2019 om 14:41

Inderdaad op een zeer lelijke manier naar de titel gereden, maar dat weet niemand meer over twee jaar….

Melkzuur 27 september 2019 om 12:17

De Amerkaanse ploeg heeft zich goed voorbereid op het WK.

tendam 27 september 2019 om 12:21

Ja, die hebben duidelijk een punt te maken. Het Amerikaanse wielrennen komt terug.

guyremgabdel 27 september 2019 om 12:42

Inderdaad het Amerikaanse wielrennen wordt terug op de kaart gezet. Maar wel verbluffend in de verschillende categoriëen. Er zal toch niks aan de hand zijn mag ik hopen (testcases) 1 jaar voor de OS ?

petoi 27 september 2019 om 13:06

OS komen er weer aan, dan worden de Amerikanen altijd weer wakker.

Guushovd 27 september 2019 om 12:19

Het aantal valpartijen was echt absurd. Moeilijk om naar te kijken. Parcours was ook te licht. Finale 10km was aardig. Behalve natuurlijk weer de valpartijen.

WernerFranke 27 september 2019 om 14:49

Het aantal valpartijen deed inderdaad pijn aan de ogen. Kan iemand deze meisjes leren hoe je in een peloton rijdt?

peervaneynthoven 27 september 2019 om 16:15

Voor sommigen zouden zijwieltjes niet hebben misstaan!

AWestie 27 september 2019 om 13:28

De Amerikanen zijn top inderdaad, de Britten daarentegen. Alsof ze net wat te laat hebben gepiekt met topprestaties. Of is twee bronzen plakken naar vermogen gepresteerd? Deignan moet de meubelen redden morgen.

ChefSpijker 27 september 2019 om 13:41

Of Pidcock.

peervaneynthoven 27 september 2019 om 16:51

Waar was die Nederlandse “stayer” begeleiding( zoals de ploegauto bij die 2 Amerikaanse dames) toen Pluimers en Gerritse die na de valpartij nodig hadden?? In geen velden of wegen te zien.

yo-eddy 27 september 2019 om 17:12

Top 10, 10 verschillende landen …..

Headlines

Populair

Materiaalzone