WK 2019: Dennis prolongeert WK-titel, Evenepoel pakt zilver

WK 2019: Dennis prolongeert WK-titel, Evenepoel pakt zilver

foto: Cor Vos

woensdag 25 september 2019 om 16:47

Rohan Dennis heeft voor het tweede jaar op rij het WK tijdrijden op zijn naam gezet. De Australiër verwees Europees kampioen Remco Evenepoel en wereldkampioen individuele achtervolging Filippo Ganna naar de overige podiumplekken.

Vorig jaar won Rohan Dennis met overmacht het WK tijdrijden, maar veel plezier beleefde hij niet aan de regenboogtrui. Na zijn desastreus verlopen Tour de France, waar de Australiër opgaf in de rit naar Bagnères-de-Bigorre, zagen we de titelverdediger niet meer. In zijn thuisland bereidde hij zich zo optimaal mogelijk voor op de mondiale titelstrijd en hij geloofde dat hij zijn titel in Yorkshire kon verdedigen, maar kon hij het ook daadwerkelijk laten zien op het moment suprême?

Vice-kampioen Dumoulin is er niet bij
Het was een van de vele vragen in aanloop naar het chronorit, waarin Tom Dumoulin, die twee jaar geleden de wereldtitel voor zich opeiste, ontbrak. De Nederlander, die vorig seizoen zilver pakte, had nog altijd last van zijn in de Giro d’Italia opgelopen knieblessure. Zou bijvoorbeeld Primož Roglič, anderhalve week na zijn zwaarbevochten Vuelta-titel, de hooggespannen verwachtingen kunnen waarmaken nu hij tot een van de beste ronderenners én tijdrijders is uitgegroeid?

Rohan Dennis – foto: Cor Vos

Tussen Roglič en Dennis, die als titelverdediger als laatste van start mocht, stond ook de naam van Victor Campenaerts. De Antwerpenaar was in het voorjaar een van de opvallendste renners, vooral door een succesvolle aanval op het werelduurrecord van Bradley Wiggins, maar ook door enkele sterke tijdritten. Na alle inspanningen was de tijdritspecialist echter toe aan rust, waardoor hij het EK tijdrijden miste. De batterijen leken echter weer opgeladen, was dat voldoende?

Met ook Kasper Asgreen, Nelson Oliveira, viervoudig wereldkampioen tijdrijden Tony Martin en Jonathan Castroviejo bij de laatste tien starters waren er meer namen die een gooi konden doen naar de wereldtitel. Dan was er nog het Belgische supertalent Remco Evenepoel, die tot maandag nog de wereldkampioen tijdrijden was…bij de junioren! Sindsdien ging hij als een wervelwind door het profpeloton. Kon de huidige Europese kampioen opnieuw meestrijden om de hoofdprijs?

Ramūnas Narvardauskas trapt af
Vandaag waren de weersomstandigheden stukken beter beter dan de afgelopen dagen, toen we de Europese U23-kampioen Johan Price-Pejtersen kopje-onder zagen gaan in een van de diepe plassen regenwater op de route. De paraplu’s konden in de tas blijven en het wegdek lag er voor het grootste deel droog bij. Voorts was het parcours met 54 kilometer iets langer dan vorig jaar en met bijna zevenhonderd meter hoogteverschil allesbehalve vlak.

foto: Cor Vos

Even na kwart over twee ’s middags Nederlands-Belgische tijd had Ramūnas Narvardauskas bij zijn vijfde deelname aan het WK tijdrijden de eer om de eerste renner aan het vertrek te zijn. Maar net als de vorige keren zou de ervaren Litouwer ver verwijderd blijven van de ereplaatsen. Bij de eerste vijftien renners troffen we ook Christopher Symonds aan. De Ghanees, die eveneens aan triatlon doet, was met zijn 45 jaar de oudste deelnemer aan het WK tijdrijden.

De als vierde gestarte Eddie Dunbar had onderweg Narvardauskas ingehaald en zetten de eerste tijd op de klokken, maar de jonge Ier werd al snel voorbijgestreefd door Kamil Gradek. De Pool had vandaag nog zijn contract bij CCC met een jaar verlengd en voerde even de ranglijst aan. Op dat moment werd al duidelijk dat ook John Archibald snel op weg was en de Britse baanspecialist haalde liefst een minuut van de toptijd af en verbeterde naar 1:08:16.

Archibald houdt langere tijd stand
Archibalds tijd zou enige tijd standhouden, waarbij ook Pierre Latour, Alexey Lutsenko, Dylan van Baarle, een van de twee Nederlanders aan het vertrek, en Nils Politt tekort kwamen. Pas toen Luke Durbridge over de finish kwam, moest de Brit plaatsmaken. De Australiër, wereldkampioen bij de junioren (2009) en beloften (2011), zette de toptijd op 1:08:06. Daarna ging het snel toen Alex Dowsett (1:07:07) en Filippo Ganna (1:07:00) een flinke hap namen uit de tijd van Durbridge.

Remco Evenepoel – foto: Cor Vos

Toen was het wachten op de binnenkomst van Remco Evenepoel, met 19 jaar en 243 dagen met afstand de jongste renner aan de start. De wereldkampioen tijdrijden bij de junioren van vorig jaar moest de Belgische eer redden, nadat Yves Lampaert en Victor Campenaerts, de nummer drie van 2018, ten val waren gekomen. Campenaerts kampte vervolgens ook nog met materiaalpech, waardoor een toptijd aan de finish verkeken was

Evenepoel stelde niet teleur, wat heet. De jongeling zette de tijd stil na 1:06:14 en veegde zo de tijd van Ganna met driekwart minuut van de tabellen. Of dat uiteindelijk ook zou worden omgezet in een wereldtitel hing af van Rohan Dennis, die op het 54 kilometer lange parcours Evenepoels tussentijden steeds aanscherpte. Roglič kon intussen niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen aan de tussenpunten en moest een nieuwe WK-medaille uit zijn hoofd zetten.

Dennis stoomt door naar tweede titel
Na de binnenkomst van Evenepoel klokte Jos van Emden 1:09:06, waarmee beide Nederlanders buiten de top-10 vielen. Ook de andere renners die vooraf tot de favorieten werden gerekend, kwamen dan achter elkaar binnen. Patrick Bevin zette een goede tijd neer, maar kwam tekort ten opzichte van Evenepoel en Ganna. Ook Jonathan Castroviejo, viervoudig wereldkampioen Tony Martin, Nelson Oliveira en Kasper Asgreen kwamen niet aan de toptijden.

foto: Cor Vos

Toen was het wachten op Rohan Dennis, die Primož Roglič zelfs inhaalde. De Australiër had meer dan genoeg voorsprong opgebouwd onderweg om met een gebalde vuist over de aankomst in Harrogate te komen. Hoewel hij na de Tour de France van de radar was verdwenen, sloeg hij dubbel en dwars toe. Dennis zette de klok stil op 1:05:10 en zette de rest daarmee op ruim een minuut en mocht zich voor het tweede jaar op rij wereldkampioen noemen.

Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Jan Ullrich, die eveneens twee keer wereldkampioen tijdrijden werd. Alleen Michael Rogers (drie keer wereldkampioen) en Tony Martin en Fabian Cancellara (viermaal) moet hij nu nog voor zich dulden.

Dit artikel delen:

142 Reacties

leegloper 25 september 2019 om 16:51

Ik verheug me nu al op het moment dat een glimmende Patlev wordt geinterviewd en dan het bericht binnenkomt dat Evenepoel 5 plaatsen wordt teruggezet.

Tom Bidon 25 september 2019 om 16:57

45 seconden straftijd kan ie wel hebben.

Meen me te herinneren dat Van Wilder vorig jaar bij de junioren 30s straftijd kreeg voor iets pietluttigs. Een centimetertje sok zal wel niet in een categorie hoger zitten

eddyvv 25 september 2019 om 16:58

28

leegloper 25 september 2019 om 17:02

Ik las in de volg-hier 1 minuut. Dat zou 5 plaatsen schelen.

djerkson 25 september 2019 om 19:19

Wen er maar aan om te hopen op pech en andere neveneffecten in de komende 10/15 jaar.

boenk 25 september 2019 om 22:52

Zijn schoen kwam los.

vanSpringel 25 september 2019 om 16:51

Evenepoel trekt ’n neuske.
Prachtige tijdrit met verdiende winnaar en mooi podium.

Panache 25 september 2019 om 16:53

Dennis geeft een statement af: met goed materiaal is hij één van de besten.
Evenepoel geeft een statement af: best of the rest en nu al op niveau waar men hem pas in 2020-2021 had verwacht.
Campenaerts geeft een statement af: hij kan harder een berg op rennen dan Froome.

ParijsTours2004 25 september 2019 om 16:56

Hahaha

Scott Sunderland 25 september 2019 om 16:57

Dat laatste niet hoor. Froome rende met veel meer wanhoop en overtuiging de berg op. De rest wel correct, wat mij betreft.

Jacob Lohof 25 september 2019 om 17:02

Campenaerts zeker manisch depressief

Into 25 september 2019 om 17:21

Haha!

Wat een knappe prestatie van Dennis. Absoluut de beste vandaag.

HoofdIsVrij 25 september 2019 om 16:53

Volgens mij won Roglic hoor. Al heb ik de finish foto nog niet gezien.

vanSpringel 25 september 2019 om 16:59

Nee toch niet. Rogliz lag op de streep nog circa 254mm achter Dennis.

Arema Pro Cycling Team 25 september 2019 om 16:54

Evenepoel zou iedereen toch op 5 min rijden?

Samlambeej 25 september 2019 om 16:56

Ik heb het idee dat de mensen die zulke dingen roepen niet echt fan zijn maar het overweldigend talent van die renner alleen met sarcasme kunnen verwerken.

NDI22 25 september 2019 om 16:58

Fantastische prestatie toch? Snap wel dat je moe wordt van al dat hypen en focus op 1 renner, maar dat zal volgend seizoen al wel minder zijn.

Peter Lippens 25 september 2019 om 16:59

Idd, Dennis was gewoon het grote vraagteken en was dus duidelijk te sterk maar net daarna volgt toch verrassend Evenepoel, sommigen hier gaven hem vooraf geen kans op een top 5 plaats, laat staan podium.

Eljorro 25 september 2019 om 17:42

Zoals wie? Er blijken nog steeds mensen te zijn die nog niet beseffen wat voor talent Evenepoel is. Heeft nog nooit een lange tijdrit gereden en laat al meteen iedereen achter zich, op Dennis na dan.

thorsen 25 september 2019 om 16:55

Ganna met een medaille de verassing van de dag. Denk niet dat veel mensen hem hadden opgeschreven.

Thoin 25 september 2019 om 16:59

Ik had hem op plaats 7 staan :/

hartstikkebedankt 25 september 2019 om 17:13

Ik gaf hem gisteren 2 sterren, na Dennis / Evenepoel, Campenaerts, Roglic en samen met Bevin, Asgreen. Brons is een mooie prestatie maar lier al zien een langere tijdrit te kunnen rijden

Peter Lippens 26 september 2019 om 08:44

mooie prestatie daar niet van maar tussen plaats 3 en 8 zaten amper 15 secondes en Ganna had het geluk dat hij in de laatste kilometer nog enkele renners kon inhalen, maar blijft knap natuurlijk

Yeez 25 september 2019 om 16:56

roglic die denk ik na zo’n lange vuelta de mindset niet had. Kan Dennis zelfs weer inhalen als hij zelf wordt ingehaald. Verder Dennis terecht gewonnen

leegloper 25 september 2019 om 16:58

Ja, misschien had Roglic brons kunnen pakken, als hij 1 plaats voor Dennis was gestart. Maar hij stayerde toch ook wel.

de nieuweMerckx 25 september 2019 om 16:56

Zeer straf van Dennis. Toch een absolute topper.

wielrenner 25 september 2019 om 16:57

Toch een foto van Dennis, i.p.v Evenepoel 14.00 uur, iets eerder op de dag?

wiebipedia 25 september 2019 om 16:58

Ganna complete verrassing voor mij.

Dennis een schitterende winnaar. Mooie emotie ook bij de finish. Die heeft gewoon een heel moeilijk jaar waarvan wij alle omstandigheden ook niet kennen.

Evenepoel wordt over gediscussieerd dat hij een tijdstraf zou moeten krijgen en dat is volgens de letter van de wet wellicht terecht. Erg onhandig wat hij daar doet. Echter ben ik van mening dat wanneer een 19 jarige zo’n ITT rijdt het met een waarschuwing af kan. Het is ook niet dat hij er een minuut mee heeft gewonnen.

Martino87 25 september 2019 om 17:07

Hoeveel heeft hij er dan mee gewonnen?

wiebipedia 25 september 2019 om 17:10

Niet vast te stellen lijkt me. Maar gezien de resultaten lijkt me een minuut onwaarschijnlijk. Aangezien het niet te controleren is lijkt me een reprimande ook afdoende

Martino87 25 september 2019 om 17:13

Tja, dat is natuurlijk niet het criterium. Bij iemand die betrapt op doping wordt ook niet zo gekeken.

Uiteindelijk zal het voor het resultaat weinig uitmaken, maar ik vind het wel vreemd. Hij was zich er zeker van bewust dat het niet mag.

hartstikkebedankt 25 september 2019 om 17:17

Daar zijn regels voor toch.. Als hij doping pakt dan kun je ook niet een voordeel van een minuut bewijzen

AZH 25 september 2019 om 17:22

Leeftijdsdiscriminatie….verwerpelijk.

Alexander Vandegroenevallei 25 september 2019 om 17:39

Best grappig… dan zouden ze al moeten meten dat hij de sokken tot boven de toegelaten hoogte heeft opgetrokken. Ik heb bij aankomst niemand met een meetlat gezien ;)

den OPQS 25 september 2019 om 18:21

hij zegt bij sporza dat zijn schoen was losgekomen bij de start

Peter Lippens 26 september 2019 om 08:47

die sokken waren een broodje aap verhaal dat zijn eigen leven is gaan leiden, het was idd zijn schoen die wat was losgekomen en je ziet hem ook maar langs één zijde aan zijn voet friemelen … of zegt het reglement enkel dat beide sokken niet te hoog mogen zijn ….. ;)

Samlambeej 25 september 2019 om 16:59

Rohan Dennis behoort tot de categorie Cancellara, Wiggins, Indurain.

detac 25 september 2019 om 17:00

haha, voor als je echt niks meer weet te zeggen

Peter Lippens 25 september 2019 om 17:04

Heb je Merckx ooit weten rijden, dacht het niet, die reed gans het jaar terwijl Dennis maanden uit beeld was enkel en alleen om zich voor te bereiden op dit WK. Ondertussen wordt Evenepoel Europees kampioen, wint San Sebastian en de Ronde van Belgie op een leeftijd dat Merckx wereldkampioen werd …. bij de amateurs.

Krul 25 september 2019 om 17:28

Qua tijdritten helemaal mee eens. Alleen hebben de andere namen die je noemt ook zeer noemenswaardige andere resultaten gehaald en Dennis helaas niet.

Met zo’n grote motor snap ik niet hoe hij nog niet de juiste begeleiding heeft gehad om te kijken of ronde werk iets is. 2 a 3 kilograms eraf en hij zou aardig een berg over moeten kunnen en op tijdritten pakt hij tijd. Reed zeer verdienstelijk al in de ronde van zwitserland.

Domestique 25 september 2019 om 17:40

Eerder in die van Tony Martin en Chris Boardman.

Samlambeej 25 september 2019 om 17:48

Daarmee wil ik vooral zijn verpletterende overmacht illustreren. Weet best dat die aan die andere een geurtje zo niet een stank hangt.

Jacco van Stierop 25 september 2019 om 17:54

In de subcategorie tijdrijden wel, ja. In de categorie wielrenner-compleet kan hij echter nog lang niet aan die namen tippen.

HoofdIsVrij 25 september 2019 om 17:00

Nederlanders wilden top 10 rijden… 15de en 21ste.

Pol 25 september 2019 om 17:23

Staan nog steeds bovenaan in de medaille stand. Het grootste wielerland België slechts een medaille.

AnderJ 25 september 2019 om 18:03

Nederlanders gaven aan te hopen top 10 te rijden.

vanSpringel 25 september 2019 om 17:00

Wat was dat nu met die fiets van Dennis ?
Ah, net gevonden. Die tijdritfiets van de ploeg, een Merida vond ie niks. Nu reed ie rond op een geblurde BMC.

wiebipedia 25 september 2019 om 17:03

Mooi fietje ook die BMC.
Zijn binnenkomst was ook opvallend met dat tikken op zn hoofd

xistnc 25 september 2019 om 17:04

Maar wat nu met dat sokken optrekken? De UCI laat zich toch niet in zijn hemd zetten, na al die controles?

Man met de hamer 25 september 2019 om 17:10

Een straf hoeft voor mij niet, maar ook op het podium heeft Evenepoel, vergeleken met de andere twee, wel erg veel been bedekt door sok. Raar.

xistnc 25 september 2019 om 17:14

Van mij hoeft een straf ook niet, net als die controles. Maar wat heeft dat circus met die controles voor zin, als de renners hun sokken na de start toch meteen mogen optrekken?

Samlambeej 25 september 2019 om 18:01

Esthetisch gezien vind ik sokken die komen boven de helft van de lengte enkel-knie al niet kunnen.

Man met de hamer 25 september 2019 om 18:21

Esthetisch gezien verliest Evenepoel het in alle opzichten heel dik van Ganna, alleen daarom al zouden ze hem een minuut aan moeten smeren. ;)

Scott Sunderland 25 september 2019 om 17:05

Prachtig. Misschien heeft Dennis een autisme spectrum stoornis , is hij bipolair of iets van dien aard. Er wordt veel gespeculeerd. En misschien dat hij daarom niet altijd als de meest sociale jongen overkomt of is.

In ieder geval is er iets mentaals gebroken tijdens de Tour bij deze jongen waardoor hij echt niet meer verder kon. Hoe knap is het dat hij er nu gewoon weer staat.

Volgend jaar ongetwijfeld weer, maar dan bij een andere ploeg rijdend dan Bahrein. Dat hij hier niet op materiaal van de ploeg startte betekent ongetwijfeld einde contract daar.

Alexander Vandegroenevallei 25 september 2019 om 17:40

Naar het schijnt staat in zijn contract dat hij bij kampioenschappen niet op een Merida hoeft te rijden, hoe absurd ook.

Panache 25 september 2019 om 17:54

Merida wil natuurlijk wél mooie sier maken met de regenboogtrui.

koos verrek 25 september 2019 om 17:07

Ik wist het

Ricardo Otxoa 25 september 2019 om 17:15

Mooi, je glazen bol doet het dus nog

Lennimator 25 september 2019 om 17:08

Grootse prestatie van Dennis, Remco maar ook Ganna.

Inderdaad een demonstratie, laatste deel geen risico genomen.

freire93 25 september 2019 om 17:10

Remco favoriet olympische spelen ?

Kosmonaut 25 september 2019 om 17:24

Remco is overal favoriet waar hij start.

havana 25 september 2019 om 17:10

Schitterende zege van Dennis.

Ik wel heel benieuwd wat zijn ploeg Bahrain nu gaat doet qua materiaal want het is duidelijk dat Dennis niet meer op die fiets wil rijden. Of stuurt hij zo aan op een breuk?

Overigens zat er een Nederlands randje aan zijn zege, want zijn tijdritstuur (3000 euro) is speciaal gemaakt door een Nederlander.

Vincent Lacressonniere 25 september 2019 om 22:30

Leuk weetje. Door wie is het stuur dan gemaakt en hoe komt Dennis bij die kerel?

Quintenri 25 september 2019 om 17:11

Moet Dennis dan ook niet gediskwalificeerd worden? Speelde vals door met een verkeerde fiets te rijden… Nul respect voor zijn ploeg en sponsors.

havana 25 september 2019 om 17:14

Verdiep je eens in de regels.. je hoeft bij een WK niet met het materiaal van je ploeg te rijden. Geen respect voor ploeg en sponsors heb je wel een punt, ik vermoed dan ook dat dit verhaal nog een staartje gaat krijgen.

Marik 25 september 2019 om 19:49

De keuze tussen geen wereldkampioen worden en wel respect tonen, of geen respect tonen en wel wereldkampioen worden. Hmmm….lastige keuze……not

Joachim Agostinho 25 september 2019 om 17:12

Verdiende winnaar, hopelijk komt hij bij een goede ploeg terecht. Evenepoel op gepaste afstand keurig tweede, Roglic ook op de foto….

tendam 25 september 2019 om 17:13

Ik keek even op de Sporza-site wie er had gewonnen, maar daar wordt de winnaar niet eens genoemd in de titel… anyway, wat had ik ook verwacht in Evenpoelië :) Heel knap van de tiener.

Het WK tijdrijden wordt wel een gedevalueerd gebeuren zo. De enige toptijdrijder in vorm wint.

xistnc 25 september 2019 om 17:16

Ik schakelde even terug naar Sporza, maar viel onmiddellijk in een ‘tenzij-pech-voor-Dennis-wat-we-hem-natuurlijk-niet-toewensen’ redenering. Dan toch maar weer de NOS deze keer.

Romāns Vainšteins 25 september 2019 om 17:35

Klinkt lichtelijk masochistisch.

Olly 25 september 2019 om 17:41

Dit is idd wel heel treurig ja. Fenomenale prestatie van beiden, maar geen woord in de titel over RD.

r525 25 september 2019 om 17:47

Dat soort titels worden hier op wielerflits toch ook vaak genoeg gebruikt.

Panache 25 september 2019 om 18:00

Ouderdomsdeken Evenepoel? Daar moeten we nog 20 jaar op wachten.

Samlambeej 25 september 2019 om 18:02

@r525
Precies. Heb er al opmerking over gemaakt

Baukema Tomoulin 25 september 2019 om 17:14

Jemig wat een verschillen. Is nou echt 90% van de deelnemers zo uitgepierd na sit seizoen of laten er zoveel zwaar lopen als het geen top 10 wordt.

wiebipedia 25 september 2019 om 17:25

Dat laatste ook wel. Al waren de mannen die op hun gemakkie binnen kwAmen al lang daarvoor geklopt natuurlijk. Kyrienka kwam echt binnen tuffen op oma tempo

Hollow Knight 25 september 2019 om 17:16

Jammer, zilver is het meest waardeloze metaal.

Hopelijk kan hij wel goud halen op de OS dan. :)

Sterk van Dennis, meer kan ik er niet over zeggen. Als sponsor zou ik hem alleszins niet in mijn team willen.

hartstikkebedankt 25 september 2019 om 17:19

Moeten ook nog carrieredoelen overblijven voor die jongen he..

Pol 25 september 2019 om 18:11

@Hollow Knight
Deze prestatie zal bij U niet veel voorstellen, hardlopen is toch een veel grotere sport.

vanSpringel 25 september 2019 om 17:16

NL heeft al 6 gouden WK medailles met het tijdrijden dit jaar.

Headlines

Materiaalzone

Populair