WK 2018: Grootse solo brengt Anna van der Breggen de regenboogtrui

WK 2018: Grootse solo brengt Anna van der Breggen de regenboogtrui

foto: Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto

zaterdag 29 september 2018 om 16:30

Anna van der Breggen heeft op grootse wijze het wereldkampioenschap op de weg op haar naam geschreven. De Nederlandse trok op 45 kilometer voor de streep ten aanval, raapte de kopgroep op, liet de kopgroep achter en soleerde vervolgens met meer dan drie minuten voorsprong op nummer twee Amanda Spratt en meer dan vijf minuten op nummer drie Tatiana Guderzo naar de overwinning.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

In Bergen kroonde Chantal Blaak zich tot de wereldkampioen bij de vrouwen. Een jaar later leek een nieuwe wereldtitel voor de Zuidlandse niet realistisch te zijn. Met Van der Breggen en Annemiek Van Vleuten had de Nederlandse selectie echter wel twee topfavorieten in huis.

Drie rensters actief in openingsfase
In de openingsfase van de koers waren het drie rensters die zich erg actief toonde. Lotte Lepisto – ooit winnares van een bronzen medaille op het WK – was van hen de bekendste naam; meerdere aanvallen deed zij, maar meezitten in de definitieve vroege vlucht deed zij niet. Sanabria Sanchez en Aurelo Nerlo vonden elkaar wel; zij kregen een maximale voorsprong van twee minuten. Op dat moment toonde Lepisto zich opnieuw actief: de Finse ging op jacht naar de kop van de koers, met succes. Zij sloot aan, maar achter haar werd de koers opengebroken.

Van Dijk en Van Vleuten zonder erg naar de grond
Ellen van Dijk en Van Vleuten waren op dat moment allebei zonder erg naar de grond gegaan en konden vervolgens weer aansluiten. Toen Van Dijk weer aan kwam sluiten, ging de gashendel open. Samen met Cecile Uttrup Ludwig en Guderzo werd de koers al snel hard gemaakt.

Spratt zet Nederlandse ploeg onder druk
Lang konden zij niet van hun voorsprong genieten. Een aantal sterke rensters maakten daarna ook de oversteek en trokken flink door. Hun namen? Eerst Coryn Rivera en daarna Amanda Spratt. Ook Emilia Fahlin, Malgorzata Jasinka en Elena Pirrone maakten onderdeel uit van deze kopgroep, die al gauw meer dan een minuut voorsprong bij elkaar fietste.

Amanda Spratt in de aanval – foto: Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto

Van der Breggen domineert
Op dat moment werd er een reactie verwacht uit het Nederlandse kamp. Die kwam er ook. Op iets minder vijftig kilometer van de finish versnelde Van Vleuten eerst, waarna Van der Breggen er overheen knalde. Binnen een aantal kilometer reed zij het gat met de kopgroep dicht en soleerde ze naar het finalecircuit met nog veertig kilometer te gaan.

Daarachter was de samenwerking zoek; heel rap breidde Van der Breggen haar voorsprong uit. Bij het horen van de laatste bel in de laatste ronde met nog 25 kilometer te gaan bedroeg de voorsprong van de Nederlandse liefst anderhalve minuut op naaste achtervolgster Spratt.

Van der Breggen voor het eerst wereldkampioene
Achter Van der Breggen leek niemand nog de puf te hebben om een achtervolging op touw te zetten. De voorsprong van de Boels-Dolmans-renster groeide, groeide en groeide en ook achter de Nederlandse lag de koers in een status quo, waardoor Spratt het zilver pakte en Guderzo het brons.

Dat gebeurde op meer dan drie minuten van Van der Breggen, die schreeuwend van geluk over de finish kwam. Voor het eerst in haar carrière mocht zij een regenboogtrui aantrekken.

Een glimlach van oor tot oor – foto: Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto

Dit artikel delen:

73 Reacties

achterhoeker 29 september 2018 om 18:51

De vrouwelijke variant van Evenepoel..briljant

0
UrbanSteel 29 september 2018 om 18:55

@xistnc
Daar heb je eigenlijk helemaal gelijk in, domme reactie van mij.

0
Romāns Vainšteins 29 september 2018 om 19:15

Ik vind van der Breggen een hele leuke coureuse en deze overwinning iets wat ze sowieso nog dubbel en dwars tegoed had. De wijze waarop het gebeurd is bijkans hallucinant doch gaf de rest het wel erg op en waren haar enige concurrenten nog degenen die er oorspronkelijk voor reden en ietwat vertekend daardoor.

Ook is het zo dat NL op het gebied van vrouwenwielrennen op profniveau dermate voorloopt op de rest dat het dreigt het niche-hoekje ingeredeneerd te worden. Ik juich een aanwas van talenten / uitdagers uit alle windstreken afkomstig zeer toe omdat ik denk dat er meer ruimte is voor nieuwe leuke koersen bij de dames dan bij de heren.

0
ParijsTours2004 29 september 2018 om 23:26

Het geeft helemaal niks als je op een wielerforum niet weet wanneer je een d of een t achter een werkwoord moet zetten, maar het wordt een beetje potsierlijk als je vervolgens wél moeilijke woorden als ‘hallucinant’, ‘doch’ en ‘dermate’ gebruikt…

0
Cayolle 29 september 2018 om 20:09

Zo mooi zit zij op een fiets! Zelfs tijdens die explosie op de klim blijft dat bovenlichaam stil en dat beentempo hoog .. Soms denk je dat ze nog veel harder kan omdat het er te gemakkelijk uitziet ..

0
Grobbel 29 september 2018 om 20:34

Het artikel mag wel worden bijgewerkt nu bekend is dat Van Vleuten aan die valpartij “zonder erg” een gebroken knie heeft overgehouden.

0
peervaneynthoven 29 september 2018 om 20:34

@achterhoeker. Vrouwelijk variant van Evenepoel? Gelukkig gedraagt deze atlete zich een stuk volwassener, normaler en bescheidener ook dan de “Belgische hype” met het fietsje boven zijn hoofd. Wat een vertoning. Vreugde mag maar misschien een volgende keer achterstevoren op je fiets over de finish?

0
Stablinksy 30 september 2018 om 09:30

Jij plaatst hetzelfde berichtje in verschillende discussies met een duidelijk doel voor ogen. Erg volwassen hoor.

0
FDJ 30 september 2018 om 00:31

Dat overhyped Belgische figuurtje kan natuurlijk alleen maar stil worden van dit megatalent.

0
Col du Bramont 30 september 2018 om 00:51

Kan dit topic worden opgeschoond van een aantal weer zeer typische Vlaamse zeik/frustratie/Calimero reacties?
Verder het verzoek om althans hier, als het gaat om berichtgeving, niet mee te gaan in de vrijwel collectieve Vlaamse gekte/hype mbt een zeker menneke die een koerske heeft gewonnen bij de junioren.

Wat een top prestatie van vd Breggen zeg! Uiteindelijk gaat het altijd om de combinatie van talent, wilskracht en trainingsarbeid die bepaalt of je suc6 hebt.
Ik heb genoten van een zeer mooi WK bij de vrouwen, hoe sneu natuurlijk dat achteraf bleek dat van Vleuten haar knie had gebroken, welk een topper en karakter van deze dame!

0
Stablinksy 30 september 2018 om 09:34

Ik heb alle reacties herlezen bij dit bericht en kan niet meteen iets negatiefs terugvinden vanuit Vlaamse (of Belgische) zijde. Na eindelijk een topic zonder die dwaze Lage-Landen-discussie, ben jij er in geslaagd om het toch weer op de agenda te zetten. Gefeliciteerd.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone