WK 2018: 38 jaar en hij heeft hem! Alejandro Valverde wereldkampioen, Tom Dumoulin vierde
foto: Sirotti
zondag 30 september 2018 om 16:39

WK 2018: 38 jaar en hij heeft hem! Alejandro Valverde wereldkampioen, Tom Dumoulin vierde

Alejandro Valverde is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De 38-jarige Spanjaard kroonde zich na ruim 250 bergachtige kilometers de allerbeste in Innsbruck, door Michael Woods, Romain Bardet en Tom Dumoulin te verslaan in de sprint. Hij volgt Peter Sagan op als drager van de regenboogtrui.

Monsterontsnapping
In verschillende groepjes vormde zich de kopgroep van de dag, met de nodige grote namen daarin. Kasper Asgreen (Denemarken), Rob Britton (Canada), Tobias Ludvigsson (Zweden), Ryan Mullen, Connor Dunne (beiden Ierland), Daniil Fominykh (Kazachstan), Vegard Stake Laengen (Noorwegen), Karel Hnik (Tsjechië), Laurent Didier (Luxemburg), Jacques Janse van Rensburg (Zuid-Afrika) en Ilia Koshevoy (Wit-Rusland) vonden elkaar. Het peloton had geen haast in de openingsfase en gaf de elf bijna twintig minuten voorsprong.

Pas op de Gnadenwald en kort daarna bij het opdraaien van het lokale parcours met de beklimming van Igls ging daar wat tijd van af. Frankrijk, Oostenrijk, Slovenië en Groot-Brittannië gingen in de achtervolging. Toch liep de achtervolging niet bijzonder gestroomlijnd.

Sagan zegt de regenboog vaarwel
93 kilometer voor de meet was het verhaal klaar voor de wereldkampioen van de laatste drie jaar: Peter Sagan. Hij loste op de Igls en zal de komende maanden tijdens wegwedstrijden te zien zijn in de Slowaakse kampioenstrui. Vier rondes voor het einde staken ook Tsjechië, Spanje, Italië en Polen hun neus aan het venster.

Met nog 75 kilometer te gaan waren daar de eerste aanvallen uit het peloton, maar Spanje en Polen reageerden snel. Op de Igls-klim die volgde ging Dario Cataldo in de aanval, waarop onder meer Michal Kwiatkowski en Vincenzo Nibali reageerden. Die poging had geen kans, maar de snelheid ging wel de hoogte in, waarna Primoz Roglic ten val kwam en achterop raakte. Niet veel later keerde de Sloveen terug in het peloton.

Van Avermaet opent de aanval, Nederland mengt zich ook
Van voren bleven Asgreen en Stake Laengen het langst over. Zij kregen een groepje met Greg Van Avermaet, Damiano Caruso en Omar Fraile achter zich aan. Het drietal peuzelde één-voor-één geloste vluchters op. Een halve minuut achter de groep-Greg trok het peloton zich in gang, mede door versnellingen van Steven Kruijswijk en Sam Oomen. Het was de eerste keer dat Oranje zich mengde in de debatten.

Door het hoge tempo ging ook de deur open aan de achterkant: Wout Poels, Daniel Martin, Michal Kwiatkowski, Bob Jungels en Simon Yates moesten lossen. Antwan Tolhoek ging aan de voorkant op de trappers staan, waarna vele schermutselingen volgden. Geen groepje kreeg de ruimte.

Asgreen en Stake Laengen gingen met een voorsprong van 2.20 minuut voor de laatste keer over de finishlijn. Zij kregen in dertig kilometer nog een keer de Igls en de monsterklim van Höll voor de wielen geschoven. 

Italië en Frankrijk jagen op Scandinavisch duo
De voorsprong van de twee koplopers was nog behoorlijk groot. Dat zorgde voor spanning bij de Italianen en de Fransen, die volle bak in de achtervolging gingen. Nederland – dat alle renners behalve Poels nog van voren had – zette zich vlak daar achter schrap voor de Igls.

Het verschroeiende tempo van de Azzuri zorgde ervoor dat er geen aanval geplaatst kon worden. Wel werd het gat met de Deens-Noorse combine meer dan gehalveerd. Steven Kruijswijk was de eerste die het probeerde met een scherpe demarrage. Hij trok het tempo fors de hoogte in, maar geraakte niet weg. Het peloton dunde uit (onder meer Nibali ging eraf), maar toch bleef een dertigtal over.

Valgren ontsnapt vlak onder de top
Oomen was de volgende die er de pees oplegde, maar ook de jonge Tilburger werd snel gecounterd. Hierdoor werden Asgreen en Stake Laengen op 22 kilometer van de meet ingerekend. Peter Kennaugh en Michael Valgren versnelden, maar de Deen ontdeed zich van de Brit en ging solo verder. Hij kreeg een zestal aangevoerd door Gianni Moscon achter zich aan, maar de verschillen bleven te overzien.

In de afdaling van Igls vond Roglic het tijd om zijn daalvaardigheden te tonen. In zijn kielzog nam de Sloveen het overgebleven favorietengroepje mee. Met een halve minuut voorsprong kwam Valgren beneden en ging hij op weg naar de voet van Höll (2,8 km aan 11,5%). 

Klim naar Höll moet voor de beslissing zorgen
De eerste meters van de helse muur was voor veel renners al te veel. De Fransen trokken het tempo de hoogte in in dienst van Alaphilippe. Zij hadden Moscon, Alejandro Valverde, Michael Woods en Dylan Teuns in het wiel en sloegen een gat. Tom Dumoulin moest het gat dichten in zijn eentje.

Bardet haalde op 9,5 kilometer van de meet Valgren in, maar dat tempo was te hoog voor zijn kopman Alaphilippe. Enkel Woods, Valverde en Moscon bleven erbij. Op de extreem steile flanken van de Höll bleven de vier bij elkaar en was het Dumoulin die op eigen kracht het gat moest dichten. Hij ging zelfs op en over topfavoriet Alaphilippe.

Woods beschikte over de sterkste benen, terwijl Moscon bijna stil stond op het allersteilste stuk. Bardet en Valverde konden met de nodige moeite dat tempo volgen. Op de top wilde de Fransman zijn concurrenten verrassen, maar dat stonden ze niet toe. Met een voorsprong van acht seconden op Dumoulin ging het koptrio de afdaling richting Innsbruck in.

Dumoulin keert nog terug aan kop
Valverde wilde het tempo niet laten zakken, maar toch sloeg de twijfel toe in het laatste deel van de afzink. Onze landgenoot naderde in de smalle straatjes van Innsbruck en sloot op 1,7 kilometer van de meet aan. 

Valverde werd op kop gedrukt door zijn drie medevluchters, maar dat deerde de ervaren Spanjaard niet. El Imbatido zat vol vertrouwen en ging van ver de sprint aan. Zijn verschroeiende versnelling werd niet meer gecounterd. Bardet strandde op de tweede plaats, voor Woods. Voor Dumoulin zat er niets meer in dan de vierde plaats.

foto: Sirotti

RIDE Magazine
270 Reacties
Sorteer op:
30 september 2018 16:44
Dumoulin en het jaar van overal net-niet.

Ik ben geen fan van Valverde, maar hier valt weinig op af te dingen. Schitterende ontlading en dat is ook echt terecht. Had het eigenlijk niet zien gebeuren nadat hij op was in Andorra.
30 september 2018 16:44
Valverde dik verdiend WK hier. De Fransen moesten wel omdenken toen Alaphilippe gaar bleek en dan is dit het hoogst haalbare nog.
30 september 2018 16:44
Geweldig spannende koers gezien, alleen Jammer dat TD er geen sprint meer kon uittrekken.
30 september 2018 16:44
@FBahamontes Jij hebt niets verkeerd gedaan in je leven? Moeten wij jou daar op blijven afrekenen?
    30 september 2018 16:45
    Zolang iemand er niet eerlijk voor uitkomt en dus geen berouw toont wel ja!
    30 september 2018 16:47
    Als ik iets verkeerd doe of de regels breek moet ik daarvoor de consequenties aanvaarden. Blijkbaar gaat dat niet op voor iemand als Valverde.
    30 september 2018 16:50
    Naar mijn weten heeft Valverde gewoon zijn straf uitgezeten.
    30 september 2018 17:19
    Niet alleen heeft hij zijn straf uitgezeten, hij werd 2 jaar lang voor hij die straf kreeg geweerd uit Italiaanse koersen, dus hij is de renner die misschien wel het hardst gestraft is van allemaal.
30 september 2018 16:45
Willen jullie wel zuinig zijn op die Joop-frase van Smeets?
30 september 2018 16:45
Haha meteen de eerste die reageren zijn de haters, is toch een mooie renner hij heeft geboet voor wat hij in verleden heeft gedaan en is erna sterker terug gekomen en nooit betrapt geweest en het is en blijft toch een pracht renner op die leeftijd nog zo sterk zijn chapeau, al had ik natuurlijk ook liever Tom zien winnen want een renner is dat ook.
    30 september 2018 16:47
    Nooit betrapt geweest? Wat noem je het dan als je DNA in bloedzakken van een dopingdoctor wordt gevonden onder de naam van je hond?
30 september 2018 16:45
Alejandro in tranen, mooie beelden dit.
30 september 2018 16:45
Tranen van 25 jaar dromen en hard werken.
    30 september 2018 16:46
    En van vele bloedverversingen...
    30 september 2018 16:46
    En bedriegen
    30 september 2018 16:51
    en straf uitzitten
    30 september 2018 16:59
    "De ideale combinatie van klimvermogen en snelheid aan de meet." - Karl Vannieuwerkerke
    Zoveel pure kunde in dat muurklimmen. Groot rijden maar niet verzuren. Snelheid aan de meet heb je of heb je niet.
    30 september 2018 17:13
    Niks aan gestolen inderdaad. Duidelijk de beste.
30 september 2018 16:46
JAAAAAAAAAAAAAA!
30 september 2018 16:46
Hij lijkt wel weer meer haren te hebben dan een paar jaar terug. Haarplugs? :)
    30 september 2018 17:07
    Nee, finasteride, het spul dat Donald Trump ook slikt :-)
    30 september 2018 17:56
    Ik meen me te herinneren dat dat nog ooit op de dopinglijst stond, maar dat is blijkbaar al een tijdje achterhaald. :)
    30 september 2018 20:23
    Klopt helemaal. Ik heb het even nagekeken. Het medicijn is geregistreerd als middel tegen kaalheid en als prostaatverkleiner. Het reduceert de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT). Het stond op de dopinglijst omdat het bepaalde vormen van doping zou kunnen maskeren, maar is in 2008 van de lijst gehaald vanwege verbeterde opsporingsmethoden.
30 september 2018 16:46
Supermooi!

Had Bardet voorspeld (en een leipe laatste afdaling verwacht?), maar die wint natuurlijk een sprint tegen Valverde nooit.
30 september 2018 16:46
Gave finale. Wereldcoureur ondanks zijn verleden. Altijd starten en meedoen. Bardet en Woods ook sterk. Dumoulin hele mooie finale.

Italie als blok gevochten, Belgen matig, Alaflip door de mand, Spanjaarden oo sterk als team. Kreuziger en Costa er ook weer bij.

Tolhoek, Oomen en Kruijswijk prima. Weening in z’n rol. Kelderman niet gezien. Poels dramatisch. Mollema op niveau.
30 september 2018 16:46
Dumoulin met een fantastisch jaar.
30 september 2018 16:47
Dubbelgevoel hierbij. Maar het genieten hiervan overheerst, na alle net nietjes dat het hem nu nog lukt is hem volledig gegund en een prachtige bekroning op zijn carriere.
30 september 2018 16:47
VALVERDE!!!!!!!!! HEB TRANEN VAN VREUGDE
30 september 2018 16:48
Fantastisch!
30 september 2018 16:48
Dan toch liever Woods of Bardet met Valverdes schimmige Fuentes verleden. Jammer dat toch uitkomt met Dumoulin wat je vooraf voorspelt. In een sprint met een groepje is het zelden raak. Maar wel de beste man in de uitslag van ndl. Zo dichtbij komen we niet vaak. Bijna zijn 3e medaille dit wk. Over alle disciplines bekeken gewoon de beste wielrenner die hier rondkoerst in Oostenrijk. Had meer dan ooit minimaal 1 keer goud verdiend.
    30 september 2018 17:00
    Wat doet hij nu verkeerd dan, verleden trappertje.... Hij is gewoon beter qua talent en ijver.
30 september 2018 16:49
Kwiat en Greg nu over de streep?
30 september 2018 16:49
Bizar dit! Ik zie reacties van dezelfde mensen die Evenepoel ophemelen, omdat hij met nog nooit vertoonde verschillen wint, nu zeggen dat iemand van 38 niet op dit niveau kan fietsen.

Joop Zoetemelk was nog ouder. Daar hoor je ook nooit iets over. Selectieve verontwaardiging!
    30 september 2018 16:49
    Wie schrijft dat dan? Het is natuurlijk een feit dat Valverde door zijn verleden als dopeur een voorsprong heeft op mensen van zijn leeftijd die nooit aan de dope hebben gezeten. Daarom zijn alle overwinningen die iemand "schoon" rijdt na te hebben gedopeerd toch tainted...
    30 september 2018 16:55
    Zoetemelk is toch twee keer betrapt ?? Die misgun je de titel ook neem ik aan ?
    30 september 2018 17:02
    Is dat bewezen dan, ghostwriter, dat hij er nog steeds baat bij heeft?
    1 oktober 2018 05:53
    @wielrennertje dat soort doping van Valverde daar heb je inderdaad de rest van je leven profijt van, net als bijvoorbeeld Zakarin.
    1 oktober 2018 06:19
    Zoete elk was een wieltjeszuiger
30 september 2018 16:49
Schitterend! Eindelijk heeft ie hem. Spannende finale, Valverde heel uitgekookt gereden en nog zo’n lange sprint eruit geperst. Dumoulin heel knap maar zat er in de laatste kilometer zichtbaar doorheen. Ik heb me wel geamuseerd. Verdiende winnaar!
30 september 2018 16:50
De melk is zuur voor velen hierboven. Zoetemelk was 39 jaar.
Geweldige prestatie van Valverde. Hij zorgt na het stoppen van Contador tenministe nog voor wat spektakel en staat er (bijna) altijd als hij ergens aan de start verschijnt.
Jammer voor Dumoulin, had geen power meer en kon er niet op en erover en er nog allles uitpersen voor een medaille.
Nederland nog wel sterk vertegenwoordigd op het laatst, maar geen mogelijkheden dit uit te spelen meer voor de laatste klim om met voorsprong te kunnen beginnen.
    30 september 2018 16:56
    Ja en onze Joop is tot algemene verontwaardiging ook twee keer betrapt op doping, meen ik.
    30 september 2018 19:24
    Zoetemelk was 38.
30 september 2018 16:50
Voor de goede orde > Valverde is nooit effectief op doping betrapt maar geschorst op een 100% match tussen een negatieve bloedtest en een zak van precies hetzelfde materiaal + EPO die bij dhr Fuentes opgeslagen lag.
    30 september 2018 16:53
    Hij is nooit positief getest maar hij is wel betrapt op het gebruik van doping door die bloedzakken.
30 september 2018 16:50
Ik vind het wel mooi voor deze oude krijger. Het is hem door mij zeker wel gegund.

Natuurlijk, oude generatie waarvan hij en Contador de belangrijkste exponenten waren. Zijn de mensen die erg negatief zijn over Valverde dat ook over Contador ?? Want die werd nog behoorlijk aanbeden hier toen hij stopte. Van hetzelfde laken een pak.
30 september 2018 16:51
Is hij de oudste wereldkampioen ooit?

Hoe oud was Joop?
30 september 2018 16:51
Wat een topper is die Valverde toch. Prachtige overwinning en jammer van Dumoulin, maar ja... heel knap nog teruggekomen

Reacties zijn gesloten.