WK 2017: Sunweb verovert wereldtitel ploegentijdrit, Boels-Dolmans tweede

WK 2017: Sunweb verovert wereldtitel ploegentijdrit, Boels-Dolmans tweede

Ellen van Dijk - foto: Anton Vos/Cor Vos © 2017

zondag 17 september 2017 om 13:34

De vrouwen van Sunweb zijn in Bergen wereldkampioen ploegentijdrit geworden. De ploeg, met de Nederlandse rensters Ellen van Dijk, Floortje Mackaij, Sabrina Stultiens en Lucinda Brand in de gelederen, bleef topfavoriet Boels-Dolmans twaalf seconden voor op het 42,5 kilometer lange parcours. Cervélo-Bigla reed naar het brons.

Bij het eerste tussenpunt was al duidelijk welke ploegen gingen strijden om de medailles. Cervélo-Bigla was daar de snelste, maar Boels-Dolmans, Canyon SRAM en Sunweb stonden binnen vijftien seconden. Bij het tweede tussenpunt lag Boels-Dolmans aan kop met de andere teams binnen twintig tellen. De echte verschillen werden pas in de tweede helft gemaakt.

Sunweb, onder aanvoering van Ellen van Dijk en Coryn Rivera, reed een ongekend snel slot. De Duitse ploegen Cervélo-Bigla en Canyon SRAM kwamen al snel met vier rensters te zitten, waardoor ze juist in de slotfase tijd verloren op hun Nederlandse concurrenten. Boels-Dolmans had bij het laatste tussenpunt een achterstand van slechts 22 honderdsten op Sunweb, maar dat verschil liep in de laatste kilometers alleen maar op.

Aan de finish bleek Sunweb twaalf seconden sneller. Het betekent de eerste gouden medaille voor de Sunweb-vrouwen op dit onderdeel. Vorig jaar ging de overwinning in Doha nog naar Boels-Dolmans.

Dit artikel delen:

23 Reacties

Arry1337 17 september 2017 om 13:35

Ze misten het mechanisch falen van een van de vrouwen van Boels Dolmans bij het 3e meetpunt, op het moment dat de .22 werd aangegeven. Dat kan het verschil zijn geweest tussen goud en zilver, toch wel een essentieel detail.

xistnc 17 september 2017 om 13:36

De power van Van Dijk in de laatste kilometers geeft de doorslag voor Sunweb. En Boels-Dolmans is wellicht te lang met 6 rental ladies blijven rijden.

Arema Pro Cycling Team 17 september 2017 om 13:37

Wauw…Team Sunweb heeft heel goed ingedeeld! Congrats.

Rhohan 17 september 2017 om 13:41

Toch een klein beetje verrassend… ander vraagje: Het vrouwenteam van Subweb fietst wel rond met een Nederlandse licentie?

Tinkerbell 17 september 2017 om 13:45

Wel verrassend en dan te bedenken dat deze ploeg de afgelopen twee jaar niet eens meedeed..
@Rhohan Ja net als het Development Team. Alleen de mannenploeg doet anders.

AWestie 17 september 2017 om 13:56

@Rhohan Bij Eurosport werd gemeld dat het vlaggetje wordt gekozen adhv het aantal rensters in het team ipv de aanvraagplek licentie

tendam 17 september 2017 om 14:06

De conclusie: Ellen van Dijk in je ploeg betekent de wereldtitel ploegentijdrit. Toch een fenomeen, die vrouw. Van Vleuten zou wel eens serieuze concurrentie van haar kunnen krijgen op woensdag.

Koel 17 september 2017 om 14:08

Mooie prestatie, prachtig parcours ook!

Hoebele 17 september 2017 om 14:11

@Rhohan Vrouwenteam Sunweb heeft inderdaad een NL licentie, net als Liv-Plantur voorheen. Heeft volgens mij niets te maken met nationaliteiten van rensters. Dan zou Astana bij de vrouwen ook Italiaans zijn ipv Kazachs.

On: Wat een schitterende prestatie van Sunweb. Die Rivera blijft maar verbazen en vooral Van Dijk blijkt weer van essentieel belang. Denk niet dat Wiggle, WM3 of Orica hen had kunnen kloppen, dus begrijpelijk dat ze afwezig zijn.

FritsvanHoefelen 17 september 2017 om 14:12

Mooi! Leuk voor Floortje ook

aapdedino 17 september 2017 om 14:27

@AWestie, dat is niet waar. Het gaat gewoon om de licentie van de ploeg

schipperaar 17 september 2017 om 14:45

Schitterend ingedeeld, niet te hard van start, nu de mannen er nog een schepje bovenop.
@arry
Misschien beter door gegaan zonder een schakel.

Vlinder 17 september 2017 om 15:10

@aapdedino; Ik snap het niet want het vrouwenteam van Sunweb is toch in principe hetzelfde als het mannenteam? Het mannenteam heeft een Duitse licentie. Of kun je met 1 team 2 verschillende licenties hebben?

Tinkerbell 17 september 2017 om 15:21

@Vlinder
Volgens mij ligt het er gewoon aan waar je je ploeg registreert. Vrouwen en Development ploeg staan in Nederland geregistreerd. De mannenploeg als Duits. Ze willen ook heel graag doen alsof ze één ploeg zijn, denk aan de teampresentatie met alle ploegen tegelijk maar door zo’n klein ding als de licentie komt dat toch over alsof het niet zo is.

aapdedino 17 september 2017 om 15:23

@vlinder, ja dat kan. De vrouwenploeg heeft een Nederlandse licentie.

Verweggistan 17 september 2017 om 15:24

@vlinder: Die licentie is gewoon puur administratief. Dus het lijkt mij dat dat kan.
Het zou wel kunnen, wat Westie meldt; dat het verplicht is een licentie te nemen in het land waar de meeste rensters vandaan komen; dat principe geldt niet voor WT en PCT teams bij de mannen, maar wel voor CT teams bij de mannen. Zou goed kunnen dat dat ook voor de vrouwenteams opgaat.
@tinkerbell: Sunweb Development heeft wel degelijk een Duitse licentie.

Tinkerbell 17 september 2017 om 15:29

Begin dit jaar stonden ze nog als Nederlands op PCS dus waarschijnlijk had ik dat in mn hoofd gehouden. Kan gebeuren. Zou me ook niks verbazen als zij het toen ook al fout hadden want ik heb inmiddels ook wel geleerd dat die databases niet heilig zijn.

Vlinder 17 september 2017 om 15:30

@aapdedino, @tinkerbell, @verweggistan: dank, ik nam aan dat Martine Bras het wel zou weten maar als ik jullie zo lees zit het dus anders. Weer wat geleerd!

AWestie 17 september 2017 om 18:11

@aapdedino en anderen: ik weet het zelf ook niet eigenlijk haha. Ik meldde simpelweg wat op Eurosport door de dame naast José (ben haar naam kwijt) werd gezegd en die zei de rest van de wedstrijd ook nog best zinnige dingen.

petoi 17 september 2017 om 19:26
Quote van UCI regelgeving:
2.17.001 A UCI continental team or women’s team is a team of road riders recognised and certified
by the national federation of the nationality of the majority of its riders to take part in road
events on the international calendars, within the constraints imposed by article 2.1.005,
and registered with the UCI.

Martine Bras heeft gelijk: de ploeg krijgt de licentie van het land waar de meeste renster zijn ingeschreven. Canyon/Velociosport was daarom lange tijd een Duits team met een Amerikaanse eigenaar en sponsoren.

@Hoebele Astana heeft op dit moment ook meer Kazachse rensters dan Italiaanse (officieel) maar praktijk werken ze met gastrensters en weinig actieve Kazachse rensters.

Vlinder 17 september 2017 om 20:30

@Petoi: Thanks, in deze geloof ik de UCI (en Martine) maar ;-)

Hoebele 17 september 2017 om 22:48

@petoi
Dat verklaart inderdaad een hele hoop! Al klonk de redenering van Bras dat het vlaggetje per wedstrijd kon verschillen. Daarom is Cérvelo-Bigla ook van Zwitsers nu of vorig jaar Duits geworden, Lensworld NL->BE en daarom wil Wiggle per sé Britse rensters houden, zelfde geldt voor BTC en dus inderdaad Astana.

SjoerdvG4thewin 17 september 2017 om 23:34

Er staat in de quote duidelijk UCI CONTINENTAL teams. De mannenploeg is een paar jaar geleden met de Duitse licentie gaan rijden omdat ze van mening waren dat daar de meeste winst viel te halen op marketing gebied.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone