WK 2017: Chantal Blaak soleert naar wereldtitel bij de vrouwen

WK 2017: Chantal Blaak soleert naar wereldtitel bij de vrouwen
zaterdag 23 september 2017 om 17:40

Chantal Blaak heeft opnieuw de wereldtitel voor Nederland binnengehaald. De 27-jarige renster van Boels-Dolmans soleerde naar de regenboogtrui. De Australische Katrin Garfoot sprintte naar het zilver, voor titelverdedigster Amalie Dideriksen. Topfavorieten Annemiek van Vleuten (4e) en Anna van der Breggen (8e) moesten zich tevreden stellen met een ereplaats.

Sara Penton schiet zonovergoten WK in gang 
In tegenstelling tot de voorbije dagen werd de wedstrijd ditmaal in gang geschoten onder zonnige omstandigheden. Na een wat tamme openingsfase was het de Zweedse Sara Penton die de knuppel in het hoenderhok gooide. Zij bouwde al snel een voorsprong uit van ruim een halve minuut. Dit was het sein voor de Britse Melissa Lowther om de sprong naar voren te maken. De twee vrouwen wisten hun bonus op het peloton met nog ruim honderd kilometer te gaan uit te bouwen tot één minuut.

Lucinda Brand steekt lont in het kruitvat 
De twee vluchters leken aan elkaar gewaagd, maar op de derde passage van Salmon Hill (1,4 km aan 6.5%) moest Penton haar inspanningen bekopen. De eenzame Lowther had op de top van Mount Ulriken nog maar een voorsprong van een twintigtal seconden. Na de afzink van Salmon Hill stak Nederland voor de eerste maal de lont in het kruitvat, in de persoon van Lucinda Brand. De 28-jarige renster uit Dordrecht – dit seizoen winnares van de Omloop het Nieuwsblad – reed in geen tijd naar Lowther. Deze poging werd echter meteen onschadelijk gemaakt door de Duitse vrouwen.

Koers blijft lang gesloten, D’Hoore en Longo Borghini haken af
Na het neutraliseren van de diverse schermutselingen, bleef de koers lang gesloten. Op dik zeventig kilometer van de streep besloten Amy Pieters, Hannah Barnes en Rachel Neylan toch om aan de boom te schudden. Het tempo werd – onder aanvoering van de Verenigde-Staten – echter ook in het peloton de hoogte in gejaagd. Dit bleek funest voor Jolien D’Hoore. De sprintster – kopvrouw van de Belgische brigade en een van de schaduwfavorieten voor dit WK – moest lijdzaam toezien hoe de favorietengroep kleiner en kleiner werd. Een nog grotere verrassing was het afhaken van Elisa Longo Borghini. De Italiaanse, vooraf bestempeld als een van de grote favorieten, kende duidelijk een slechte dag.

De toenemende nervositeit leidde tot een valpartij in de afdaling van Salmon Hill. Onder meer Chantal Blaak en enkele Italiaanse rensters, waaronder Elena Cecchini, kusten het asfalt. De Nederlands kampioene kon echter weer vooraan aansluiten. Ondertussen reden Pieters, Barnes en Neylan een voorsprong bijeen van een goede halve minuut. Op de flanken van Salmon Hill, op vijftig kilometer van de finish, smolt de voorsprong echter als sneeuw voor de zon. Waar aanvallen uitbleven op de beklimming, besloten Ellen van Dijk en Chantal Blaak om een putsch te plegen in de afdaling. De twee landgenotes kregen echter geen ruimte van de overige landen. Niet lang na het inrekenen van het Nederlandse duo viel er opnieuw een valpartij te noteren, met schaduwfavoriet Ashleigh Moolman als belangrijkste slachtoffer.

Van Vleuten en Van der Breggen breken koers open, Blaak op kop in slotronde 
Waar Van Dijk en Blaak geen ruimte kregen van de voorwacht van het peloton, slaagde Janneke Ensing er wel in om een interessant gaatje te slaan. Danielle King, Amanda Spratt en Elise Delzenne wisten hun wagonnetje aan te pikken. Op de op twee-na-laatste passage van Salmon Hill werd de koers definitief in brand gestoken door een duo-aanval van topfavorieten Van Vleuten en Van der Breggen. Medefavorieten Pauline Ferrand-Prevot, Katarzyna Niewiadoma, Tatiana Guderzo en Lizzie Deignan waren in staat de ontketende oranje-vrouwen te volgen. De kopgroep werd verder aangevuld met Katrin Garfoot, Cecilie Ludwig, Hanna Nilsson en de inmiddels opgeslokte Ensing, Spratt en King.

Europees kampioene Marianne Vos en meervoudig wereldkampioene Giorgia Bronzini moesten dan weer passen, en vonden zichzelf terug in het op een twintigtal seconden rijdende peloton. Door een gebrekkige samenwerking vooraan werd ook deze Nederlandse poging echter weer onschadelijk gemaakt. Dit was het sein voor Blaak om ten aanval te trekken. Zij kreeg de bedrijvige Barnes en de Française Audrey Cordon-Ragot mee in haar spoor. De drie verwierven al snel een mooie voorsprong, en met het ingaan van de slotronde – op 19,1 kilometer van de meet – fietste het peloton al een halve minuut in het krijt.

Niewiadoma, Van Vleuten en Van der Breggen maken de sprong, Blaak soleert naar titel
Aangezien Blaak vooraan het mooie weer maakte, was de Nederlandse equipe er weinig aan gelegen het tempo te maken in de achtergrond. Hierdoor groeide de voorsprong van de drie vluchters met nog veertien kilometer te gaan naar veertig tellen. Ondanks een versnelling van Van der Breggen in de achtergrond, kwam er geen georganiseerde achtervolging op poten. Op de laatste passage van Salmon Hill was het echter de Poolse Niewiadoma die als een ware vuurpijl omhoog vloog. Alleen Van Vleuten, Van der Breggen en de Australische Katrin Garfoot wisten met moeite aan te haken. In een vloek en een zucht reden de vier achtervolgsters vervolgens naar de koplopers toe.

Eenmaal vooraan aangesloten leek de tegenstand vooral naar Van der Breggen en Van Vleuten te kijken. Blaak rook daaropvolgend haar kans, en demarreerde met nog zeven kilometer te gaan. Ze bouwde al snel een voorsprong uit van ruim twintig seconden. Op de laatste hellende strook – op vier kilometer van de streep – probeerde Niewiadoma met een ultieme versnelling nog naar Blaak te rijden. De twee Nederlandse vrouwen vervulden hun rol als afstoppers echter met verve, waardoor de voorsprong van Blaak weer groeide tot een halve minuut. Die laatste kon vervolgens uitgebreid genieten aan de finish. De achtervolgende groep werd in extremis nog ingerekend door het peloton, waarna Katrin Garfoot en Amalie Dideriksen zich de snelsten toonden voor de overige medailles.

Het podium, vlnr: Garfoot, Blaak en Dideriksen

Dit artikel delen:

119 Reacties

DefyGiant 23 september 2017 om 17:41

Tjoepla!

0
Manuel Beltran 23 september 2017 om 17:42

Wauw! Dat was echt heeeeel indrukwekkend!

0
Fast Freddy 23 september 2017 om 17:42

Overwinning uit het boekje. Fantastisch gereden!

0
Mwielerfan 23 september 2017 om 17:42

Vos achter peloton. Waarom mensen die nog steeds als heuvel klassieker renster zien en niet als vlakke sprintster is me een raadsel

0
Wheely 23 september 2017 om 17:42

Top! Prima gebruik gemaakt van het overwicht.

0
TeamNL 23 september 2017 om 17:42

Vallen en winnen, fantastisch voor Blaak!

0
ronddraaien 23 september 2017 om 17:42

Met alle respect voor Blaak, maar ik vind dat een regenboogtrui bij een wereldtopper hoort. Hopelijk loopt er morgen geen knecht mee weg.

0
leegloper 23 september 2017 om 17:43

Prachtig na terugkomst van die val.
En jammer dat Nederland nog die derde groep terug liet komen. Scheelt toch 1 a 2 medailles.

0
Jowinho 23 september 2017 om 17:44

Wat een laffe koers van Van Der Breggen en Van Vleuten. Mooi dat ze naast de medailles grijpen.

0
Raafje 23 september 2017 om 17:44

Wow, echt ALLES is bij de vrouwen door Nederland gewonnen, echt indrukwekkend!

0
ikbenprocycling 23 september 2017 om 17:45

Damelijk !!! Terugkomen van flinke val en zo de finale afmaken wow. Superleuke vrouw trouwens (niet sexistisch bedoeld, no panic)

Geweldige ploegmentaliteit van NL dames !

0
jkjustin 23 september 2017 om 17:45

@ronddraaien
Die trui behoord aan degene die als eerste over de streep komt.

0
schipperaar 23 september 2017 om 17:45

@wielerfan
Marianne is de regisseuse en kan veel beter, gunt de titel aan een ander.

0
Noud89 23 september 2017 om 17:46

Als er morgen een knecht gaat lopen met de overwinning doordat een bepaald land zoveel boven de rest uit steekt en dat weet uit te buiten heb ik daar 0 moeite mee.

Tuurlijk wint Blaak doordat van der Breggen en van Vleuten in hetzelfde shirt reden. Maar ze heeft zelf meerdere keren enorm goed geanticipeerd op de situaties en dan verdien je het ook gewoon. Klasse!

0
DaveEvans 23 september 2017 om 17:47

Geweldig van Blaak enne ze is echt wel een wereldtopper hoor, kijk haar resultaten maar eens na! Wint er een Nederlandse beginnen sommige te zeiken over het vermeende niet presteren van andere Nederlandse toppers (wat onzin was, omdat die het ploegspel goed speelden). Ben je dan wielerfan of niet?

0
stoemper 23 september 2017 om 17:47

Slim van Blaak en mooi voor haar dat het lukt, maar wat een dieptepunt voor het wielrennen in het algemeen deze koers.

0
Maenhout 23 september 2017 om 17:48

@ronddraaien – 23 september 2017 om 17:42 Ieder lid van de Nederlandse selectie is een wereldtopper. Bij de dames dan.

0
Timocycling 23 september 2017 om 17:48

Zelden zo’n domme beslissingen gezien. Die Poolse en die Australische deden helemaal niets toen Blaak wegreed. Laten haar zomaar wegrijden en makkelijk winnen. Ongelooflijk… mooi voor NL maar ik vond het op de een of andere manier niet speciaal.

0
Jacco van Stierop 23 september 2017 om 17:49

Uiteindelijk lonend ploegenspel, sterke en goed getimede demarrage van Blaak en knap standgehouden.
Rivaliteit tussen Van der Breggen en Van Vleuten af en toe vermakelijk, misschien wel goed dat Blaak dan er met de trui vandoor gaat.

0
Fast Freddy 23 september 2017 om 17:50

@jowinho
Geintje hoop ik???

0
Magikdatzeggen 23 september 2017 om 17:50

Teamprestatie!

0
Rondo 23 september 2017 om 17:50

Haar hart gevolgd en wereldkampioen, super goed geanticipeerd en zo verdient gewonnen. Beetje geluk door de gevolgde tactiek, maar dan moet je er nog steeds zitten. Dus klasse !

0
Yella071 23 september 2017 om 17:50

Echt bullshit reacties van een stelletje nitwits hier. Ik heb een mooie koers gezien waar de Nederlanders fantastisch gereden en gestreden voor de overwinning. En Blaak maakt het fantastisch af.

0
ikbenprocycling 23 september 2017 om 17:51

Die buitenlandse dames konden niet volgen heel simpel. Suprematie oranje dames.

0
TeamNL 23 september 2017 om 17:51

@ronddraaien
Flauwekul! Blaak heeft er zelf voor gezorgd dat ze er nog bij zat na de laatste klim door mee te gaan in een groepje.

Mooie en terechte winnaar!

De beslissende demarrage niet in beeld geweest?

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone