WK 2016: Voorbeschouwing tijdrit vrouwen

WK 2016: Voorbeschouwing tijdrit vrouwen

Ellen van Dijk - foto: Sirotti

dinsdag 11 oktober 2016 om 08:00

Op dinsdag 11 oktober strijden de vrouwen om de regenboogtrui in het tijdrijden. Het parcours van bijna 29 kilometer is volledig gelegen op The Pearl, het kunstmatig aangelegde eiland voor de kust van Doha. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De vrouwen rijden pas sinds 1994 een wereldkampioenschap tegen de klok. De Amerikaanse Karen Kurreck was de eerste wereldkampioene in het Siciliaanse Agrigento. Recordhouder is Jeannie Longo. De kranige Françaises won maar liefst vier keer. Haar eeuwige rivale Leontien van Moorsel won in 1998 en 1999. Ellen van Dijk is de enige andere Nederlandse renster die een wereldtitel wist te winnen. Ze deed dat in 2013 in Firenze. Op het volledige vlakke parcours in Italië haalde ze een gemiddelde snelheid van 47,7 kilometer per uur.


Vorig jaar ging de overwinning in Amerikaanse Richmond naar de Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen. In de dertig kilometer lange rit tegen de klok versloeg ze Anna van der Breggen met slechts twee seconden. Ellen van Dijk werd die dag zevende, op 53 seconden.

Parcours
individual-time-trial-women-elite

In de Qatarese hoofdstad Doha is geen heuvel te bekennen. Het 29-kilometer lange parcours wordt gekenmerkt door eindeloos veel rotondes. De ronde die tijdens de wegrit wordt gereden, moeten de vrouwen twee keer afleggen. Lange, rechte stukken om veel snelheid te maken zijn er daarom niet. Het is een parcours waar steeds weer opnieuw snelheid gemaakt moet worden na de rotondes, die overigens zeer breed zijn.

Favorieten
Het lijstje van favorieten voor de regenboogtrui is vrij kort. De regerend wereldkampioene Linda Villumsen (Nieuw-Zeeland) en de Olympisch kampioene Kristin Armstrong (Verenigde Staten) zullen beiden niet aan het vertrek komen. Armstrong startte zondag overigens wel met haar team Twenty16 in de ploegentijdrit. Ze werden vijfde, op 2:47 minuut van Boels-Dolmans.

De grote favorieten moeten we daarom in eigen land zoeken. Door de Europese titel van Ellen van Dijk heeft Nederland een extra startplaats voor de tijdrit. Hierdoor heeft bondscoach Johan Lammerts zijn hoofd niet hoeven breken over wie mochten starten. Voormalig wereldkampioene en regerend Europees kampioene Ellen van Dijk, de winnares van het zilver in Richmond, Anna van der Breggen en Nederlands kampioene Annemiek van Vleuten komen alle drie aan het vertrek.

10-08-2016 Giochi Olimpici Cronometro Elite Donne; 2016, Olanda; Van Dijk, Ellen; Rio De Janeiro;

foto: Sirotti

Ellen van Dijk heeft na de Olympische Spelen waar ze door een stuurfout een levensgrote kans op goud liet liggen, vertrouwen gekregen in Plumelec waar ze de Europese titel won. De ijzersterke renster van Boels-Dolmans krijgt met een vlak parcours een uitdaging die haar zou moeten liggen. Ze is na de gemiste kans in Rio gebrand op revanche en met de gouden plak van de ploegentijdrit op zak kan ze voor de dubbel gaan.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Anna van der Breggen behaalde het zilver in Richmond op slechts twee seconden van Villumsen. Op de Olympische Spelen behaalde ze de bronzen medaille. Haar rest nog slechts één kleur om aan haar inmiddels indrukwekkend arsenaal medailles toe te voegen. Dat het met de vorm van Van der Breggen wel goed zit, bewees ze in Plumelec door de sprint om de Europese titel van kop af te winnen.

608560757

foto: Sirotti

De derde Nederlandse deelneemster is Annemiek van Vleuten. Zij is de regerend Nederlands kampioene. Na haar horrorcrash in Rio verbaasde ze vriend en vijand door een maand later de proloog in de Lotto Belgium Tour met overmacht te winnen. Van Vleuten is niet alleen zeer sterk op de fiets maar kent vooral een ijzeren doorzettingsvermogen. Dat maakt haar een grote favoriet voor het goud in Doha.

Mogen we dan een uitslag verwachten zoals de Nederlandse schaatsequipe gewoon was in Sochi in 2014? Ja, dat is zeer goed mogelijk maar er zijn wel degelijk enkele kapers op de kust om een Nederlands podium te verstoren.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Duitsland start met twee favorieten voor een podiumplaats. Lisa Brennauer werd in 2014 wereldkampioene in Ponferrada. In haar regenboogtrui wist ze in 2015 een aantal tijdritten te winnen maar dit jaar lukte dat de 28-jarige Duitse nog niet. In eigen land werd ze slechts derde, achter Trixi Worrack.

foto: Canyon//SRAM

foto: Canyon//SRAM

Worrack is een renster met heel ervaring en kent net als Annemiek van Vleuten de nodige pech in haar carrière. In maart verloor ze tijdens de Trofeo Binda een nier maar dat weerhield haar er niet van de Duitse driekleur te winnen eind juni.

Zabelinskaya op het WK Tijdrijden 2013 - foto: Sirotti

Zabelinskaya op het WK Tijdrijden 2013 – foto: Sirotti

Olga Zabelinskaya (Rusland) is met haar 36 jaar de oudste van de favorieten voor een podiumplaats. De Russische, die in het peloton ook wel ‘de brommer’ wordt genoemd, heeft een indrukwekkende staat van dienst in het tijdrijden. Veel winnen doet ze niet maar op titeltoernooien stond ze regelmatig op het podium. Dit jaar werd ze tweede in Rio en derde op het EK. Ze stond op een WK echter nog nooit op een podium.

Outsiders

foto: Sirotti

foto: Sirotti

De Oekraïense Hanna Solovey werd in Ponferrada 2014 verrassend tweede na amper competitiedagen te hebben gehad doordat de federatie in Oekraïne geen geld had. Maar de nu 24-jarige renster van Parkhotel Valkenburg zal niet deelnemen aan de tijdrit in Doha. De twee startbewijzen van Oekraïne zijn toegewezen aan Olga Shekel en Kononenko.

618178515

Ook Elisa Longo Borghini, de regerend kampioene van Italië, doet in Doha niet mee. Haar land rekent op Elena Cecchini. Australië brengt Katrin Garfoot aan de start. Garfoot won enkele weken geleden de Chrono Champenois. Ze versloeg er zowel Zabelinskaya en Van Dijk.

Voor de Verenigde Staten komen Amber Neben en nationaal kampioene Carmen Small aan het vertrek. Drievoudig Belgisch kampioene Ann-Sophie Duyck mag in Doha ook zeker hopen op een mooie top-tienplaats.

Favorieten volgens Wielerflits
*** flag-nl Ellen van Dijk
** flag-nl Annemiek van Vleuten, flag-nl Anna van der Breggen
* flag-de Lisa Brennauer, flag-ru Olga Zabelinskaya, flag-au Katrin Garfoot

[poll id=”333″]

Dit artikel delen:

10 Reacties

AZH 10 oktober 2016 om 09:36

Een 1,2,3’tje?

Pizzi 10 oktober 2016 om 10:37

Van Vleuten FTW!

Tuubke 10 oktober 2016 om 11:39

Worrack ‘verloor tijdens de Trofeo Binda een nier’ – dat is wat ongelukkig geformuleerd, lijkt mij. Een bidon kun je onderweg verliezen, maar een nier….

josi 10 oktober 2016 om 12:33

Op zich een ideaal parkoers voor Van Dijk, maar ik zou het zelf wel leuk vinden als het Van Vleuten word. Dan sluit ze haar seizoen toch nog met een gouden plak af.

Frits des Jeux 10 oktober 2016 om 13:07

Ook wel echt een parcours voor Brennauer dit. Zabelinskaya is moeilijk in te schatten, maar dat de oranje dames er goed voor staan is duidelijk.

Hoebele 10 oktober 2016 om 14:19

Hanna Solovey doet niet mee; wel Olga Shekel en Kononenko.

Elena Cecchini vervangt Elisa Longo Borghini voor Italië.

Sinds gisteren is Worrack niet meer de enige die 4x WK TTT won: Stevens staat nu ook op 4.

Natte spons 11 oktober 2016 om 10:28

Met al die bochten is explosiviteit ook wel belangrijk. Ik geef van Vleuten de meeste sterren.

Merlinappa 11 oktober 2016 om 10:29

Staan de starttijden (van de Nederlanders) ook al ergens?

tram24 11 oktober 2016 om 11:54

@ Merlinappa: volgens de NOS Van Vleuten om 13.10, Van Dijk om 13.58 en Van den Breggen om 14.43.

Merlinappa 11 oktober 2016 om 12:17

Dank @Tram24!

Headlines

Materiaalzone

Populair