WK 2015: Kevin Ledanois pakt wereldtitel voor beloften

WK 2015: Kevin Ledanois pakt wereldtitel voor beloften

foto: Sirotti

vrijdag 25 september 2015 om 22:42

Kevin Ledanois heeft het WK voor beloften in Richmond gewonnen. De 22-jarige Fransman reed tijdens de laatste passage van de heuvelzone weg en hield stand in de laatste, oplopende lijn. Simone Consonni (Italië) kwam nog dichtbij, maar moest genoegen nemen met het zilver. Ledanois’ landgenoot Anthony Turgis pakte het brons. Beste Nederlander was Tim Kerkhof op een veertiende plek.

Vroege kopgroep
In de tweede ronde – van de tien – ontstond de vroege kopgroep van negen, maar de samenwerking verliep niet goed. Eddie Dunbar (Ierland) en José Luis Rodriguez (Chili) bleven over. De Italiaan Davide Martinelli en Oleg Zemlyakov uit Kazachstan maakten nog de oversteek, waarna de vier leiders een vrijgeleide kregen van het peloton.

Schachmann steekt over
Maximilian Schachmann, tweede op de beloftentijdrit, ging in de achtervolging met nog vijf rondes te gaan. Hij wist twee minuten dicht te rijden op de kopgroep en vond met nog 65 kilometer op de teller de aansluiting. Vooraan was Dunbar de eerste losser. Martinelli deed de hele vlucht geen meter op kop, en probeerde op 36 kilometer weg te springen op de kasseienklim van Libby Hill. Een schakelprobleem deed zijn aanval teniet, waarna hij nog een tweede keer zijn ketting er afreed en van fiets moest wisselen. De drie andere koplopers hielden stand en gingen met een minieme voorsprong de voorlaatste ronde in.

Andersen deelt waarschuwing uit
Het peloton haalde op de een-na-laatste klim van Libby Hill de koplopers terug. Onder meer Tim Kerkhof en Sam Oomen meldden zich van voren, maar het was Soren Kragh Andersen die het gat sloeg. Bij het ingaan van de slotronde had de sterke Deen een voorgift van vijftien tellen. Op dertien kilometer van de streep liet hij zich weer inlopen. In volle vaart ging het pak naar de heuvelzone, al was het door de regen glad en kwamen enkele renners ten val vlak voor die klimmetjes.

Italië vs. Frankrijk
Weer was het Martinelli die wegsprong: dit keer vlak voor Libby Hill, waar de keien ook spekglad waren geworden en een Belgische renner onderuitgleed. De Italiaan kreeg op de top bijval van twee Fransen. Kevin Ledanois sloeg een gat en begon solo aan Govenor Street. De laatste lijn kreeg de Fransman het zwaar, maar met zijn laatste krachten wist hij Simone Consonni nipt voor te blijven. Na afloop mocht hij – samen met nummer drie Turgis – het La Marseillaise luidkeels meezingen.

PIC560531701

foto: Sirotti

flag-wc WK Wielrennen 2015, flag-us Richmond (CM)
Uitslag wegwedstrijd, beloften mannen (162 km)
flag-nr1 flag-fr Kevin Ledanois in 3u54m45s
flag-nr2 flag-it Simone Consonni in z.t.
flag-nr3 flag-fr Anthony Turgis op 2s
4. flag-it Gianni Moscon z.t.
5. flag-dk Alexander Kamp op 5s
6. flag-ch Fabian Lienhard z.t.
7. flag-cz Michal Schlegel z.t.
8. flag-ar Lucas Manuel Gaday z.t.
9. flag-ca Adam De Vos op 10s
10. flag-de Lennard Kämna op 12s

14. flag-nl Tim Kerkhof op 13s
22. flag-nl Sam Oomen op 16s
23. flag-nl Twan Brusselman z.t.

Dit artikel delen:

40 Reacties

Othello 25 september 2015 om 23:03

Stelletje vieze Proconti-valsspelers die Fransen. Consonni ziet er uit of hij ze beide vannacht nog gaat vermoorden…

Cadellie 25 september 2015 om 23:09

Brusselman sterk op het einde op die klim. Verdient wat mij betreft ook een contract bij Roompot maar heeft al een jaar bij getekend bij Jo Piels.

denistel 25 september 2015 om 23:09

slecht dat van te voren niet wordt gekeken of er wel goeie tv uitzendingen mogelijk zijn,
koers is amper te volgen.ik denk trouwens niet dat het een sprint wordt zondag.
renners als valverde v avermaet gilbert enz zullen de boel uit elkaar trekken op
die klimmetjes ze zijn niet lang maar toch wel behoorlijk steil.

fietskoen1 25 september 2015 om 23:10

Mooi parcours. Qua omgeving ben ik er zeker niet kapot van, maar die klimmetjes doen mij denken aan De Muur van Geraardsbergen en de Paterberg, dat is wel mooi.

Net zoals altijd op het wk, een spetterende finale. Mooi voor Ledanois, Italianen dichtbij. Maar een leuke wedstrijd gezien.

GeorgPhilippTelevisiemann 25 september 2015 om 23:16

Mooi resultaat ook van de Tsjech Schlegel en de Deen Kamp. Lennard Kämna heeft ook een bizar grote motor, als je ziet hoe die het hele seizoen al rijdt zeg.

wakkie 25 september 2015 om 23:21

Springen? Waar springen…? Eer je goed en wel gedemarreerd bent ben je al boven. Die hellingen bieden geen sprong a la Cauberg. Het zal een tweetrapsraket moeten zijn of een demarrage net voor een of andere klim, waarna je nog eens vol doortrekt op de klim zelf.

mackie 25 september 2015 om 23:22

Verwacht zondag ook geen sprint. Laatste 4 km zijn op en af en redelijk bochtig. Zal een sprint worden richting de bocht van de 1e klim. Want als je daar als 30ste of verder opdraait ben je al kansloos voor een goede positie. Dus de opdracht van alle knechten die niet hebben aangevallen is heel simpel terpstra en boom en Tom vooraan aan de klim afzetten

Koel 25 september 2015 om 23:27

Eerste mens op de maan in 1969 werd beter in beeld gebracht.
Wat een puinhoop, wat een dieptreurige omgeving.
Leuke finale, net te zwaar voor een pelotonsprint.

Di_Rossi 26 september 2015 om 00:09

Tja de Amerikaanse binnensteden zijn hard aan het afsterven en dat is te zien.. Wat is de koers slecht in beeld gebracht helaas.

Zondag schakel ik wel pas laat in het zal afwachten worden en de laatste ronde knallen met zijn allen

moa 26 september 2015 om 07:59

Wat zou Tiesj iedereen hier op een hoopje gereden hebben.nu, ik zie hem morgen aanzetten met GVA als waakhond.

miguelon 26 september 2015 om 09:51

@othello, Turgis en Consonni zijn even oud, Turgis gewoon heel vroeg prof, ik zie er geen graten in. En Benoot, idd een jaar jonger dan de winnaar, even oud als Turgis en Consonni… Maar die zal nu al een rol spelen bij de profs, als hij zich zou kunnen sparen, er zijn er op dit moment geen 15 beter dan hij

Geraint 26 september 2015 om 09:52

Door die kasseien gaat er toch wat wring werk aan te pas komen. En het omhoog rijden zelf vergt ook wat techniek, zeker als ze nat liggen. Dat zie ik Kristoff beter verteren dan een Matthews. Los daar van zie ik Gilbert ontploffen. Na tien km spoorloos op de groepstraining met de Belgen en een verhaal over kniepijn waar Greg met open ogen gaat intrappen.

Prima Facie 26 september 2015 om 09:54

Ik denk dat de mannen goed gekeken hebben naar deze wedstrijd. Het leert ons een paar dingen: 1. Het parcours is niet te zwaar om het peloton ernstig uit te dunnen. 2. Dat leidt ertoe dat aanvallen voor de laatste twee ronden waarschijnlijk betrekkelijk eenvoudig onschadelijk worden gemaakt. 3. Een aanval vlak voor het einde van de een na laatste ronde zal ook weinig effectief zijn, omdat er dan nog 12 volledig vlakke kilometers zijn om het peloton terug te brengen. 4. In de laatste vier kilometer moet je een drietrapsraket inzetten om weg te komen. 5. Door het gootje rijden biedt een voordeel (zeker als het regent). Goede plaatsing is dus cruciaal in de laatste ronde. 6. Het wordt geen massasprint. 7. GvA heeft de kwaliteiten voor zo'n drietrapsraketaanval.

Arry1337 26 september 2015 om 10:42

Die man die in 2e positie onderuit gleed was Sam Oomen, hij komt vervolgens van achteruit in het peloton in de achtergrond nog helemaal naar voren. Dan mag Kerkhof het dichtst geëindigd zijn, Oomen was by far de sterkste. Na terugkijken van waar hij kwam, had hij (net als mogelijk van Hooydonck) best mee kunnen spelen in de finale

Othello 26 september 2015 om 11:02

Het gaat mij niet om de leeftijd maar om het verschil in koersen wat de heren gewend zijn. Van een jaar op PCT-niveau koersen wordt je sterker dan als je dat jaar nog bij de beloften rijdt.

Ledainos kan dus heel goed gewonnen hebben omdat hij meer inhoud heeft gekregwn dit jaar. Vertroebelt dus de werkelijke verhoudingen en dat vind ik een vervalsing van de competitie.

Headlines

Materiaalzone

Populair