WK 2014: Michal Kwiatkowski solo naar regenboogtrui

zondag 28 september 2014 om 16:30
Michal Kwiatkowski

foto: Sirotti

Michal Kwiatkowski heeft in het Spaanse Ponferrada de wereldtitel veroverd. De Pool kwam na een wedstrijd van 254,8 kilometer solo als eerste over de finish, nadat hij in de finale uit het peloton ontsnapte. Simon Gerrans won de sprint van de achtervolgende groep en finishte als tweede, voor Alejandro Valverde. Bauke Mollema was op een 18e plaats de beste Nederlander.


Vier vroege vluchters
De wegwedstrijd kende dit jaar geen traditionele aanloopfase, maar begon direct aan veertien lokale rondes van 18,2 kilometer. Het koersverloop was echter klassiek. Tijdens de openingsronde ontstond er een kopgroep van vier man. De Kroaat Matija Kvasina, de Litouwer Zydrunas Savickas, de Colombiaan Carlos Quintero en de Oekraïner Oleksandr Polivoda kregen de goedkeuring van het peloton en tekenden voor de vroege vlucht van de dag. In een regenachtige openingsfase wist dit viertal een voorsprong van meer dan vijftien minuten bij elkaar te rijden. Onder aanvoering van met name de Poolse ploeg werd het verschil vervolgens mondjesmaat teruggebracht. Op honderd kilometer voor het einde bedroeg de voorsprong van de vier nog meer dan acht minuten.

Fabio Aru voert het peloton aan

Aru steekt het vuurtje aan
In de daarop volgende fase nam de voorsprong snel af, vooral toen de Italianen zich aan kop van het peloton vestigden en het peloton op een lint trokken. Op vier ronden van het einde hadden de vluchters nog maar iets meer dan twee minuten voorsprong en al op 66 kilometer van het einde volgde een hergroepering. Op initiatief van Fabio Aru ontstond er een nieuwe kopgroep van zes man. Meer renners wisten de aansluiting te vinden, terwijl ook Joaquim Rodriguez zich kortstondig aan kop van de wedstrijd liet zien.

Na een onrustige fase kwam er een kopgroep van twaalf man met onder meer de Zwitser Michael Albasini, de Duitsers Tony Martin en Simon Geschke, de Italiaan Giovanni Visconti en de Belgen Sep Vanmarcke en Tim Wellens. Tijdens een afdaling ging Martin er alleen vandoor, maar met nog veertig kilometer te gaan wisten de achtervolgers hem bij te halen. Ook deze vluchters slaagden er niet in om stand te houden.

Een nieuwe vluchtersgroep met de Deen Michael Valgren Andersen, de Italiaan Alessandro De Marchi en de Fransman Cyril Gautier waagde een nieuwe poging. Bij het ingaan van de laatste ronde kon de Wit-Rus Vasil Kiryienka aansluiten. De vier hadden een voorsprong van meer dan een halve minuut op het peloton.

Michal Kwiatkowski

Kwiatkowski kiest zijn moment
Op de voorlaatste beklimming van de dag ging Michal Kwiatkowski er in de afdaling vandoor. Hij reed de koplopers voorbij en ging alleen verder. Doordat enkele favorieten voor de eindzege in de achtervolging gingen, ontplooide zich in de finale een spannend secondenspel. In de laatste kilometers gingen Alejandro Valverde en Philippe Gilbert vol op jacht naar de koploper, maar zij kwamen net te kort. Kwiatkowski hield enkele seconden over en mag zich de eerste Poolse wereldkampioen ooit noemen.

Podium WK Wielrennen 2014

WK Wielrennen 2014: Wegwedstrijd mannen
Ponferrada-Ponferrada (254,8 km)

1. flag-pl Michal Kwiatkowski in 6:29:07 (39,2 km/u)
2. flag-au Simon Gerrans op 1s
3. flag-es Alejandro Valverde
4. flag-dk Matti Breschel
5. flag-be Greg Van Avermaet
6. flag-fr Tony Gallopin
7. flag-be Philippe Gilbert op 4s
8. flag-no Alexander Kristoff op 7s
9. flag-de John Degenkolb
10. flag-fr Nacer Bouhanni

18. flag-nl Bauke Mollema
22. flag-nl Tom Dumoulin
57. flag-nl Wout Poels op 2m19s
90. flag-nl Stef Clement op 15m23s
Volledige uitslag

Reacties vanuit Ponferrada:
Michal Kwiatkowski: “Ik weet niet hoe ik het klaargespeeld heb”
Simon Gerrans: “Na de finish moest ik bijna huilen”
Bauke Mollema: “Balen dat ik wiel Gallopin niet kon houden”
Tom Dumoulin: “Nederland was onzichtbaar”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.