WK 2013: Rui Costa wereldkampioen na spannende slotronde

Door , zondag 29 september 2013 om 17:27
Rui Costa

foto: Sirotti

Rui Costa is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. De Portugees versloeg in Florence na een wedstrijd van 272 kilometer Joaquim Rodriguez in een sprint met twee. Alejandro Valverde versloeg Vincenzo Nibali voor de bronzen medaille.


In de achtergrond reed Andriy Grivko naar de vijfde plaats en sprintte Peter Sagan naar plek zes. Mollema zat in de zelfde groep als Sagan en eindigde als elfde.

Vroege vlucht
Ook in dit WK was er een traditionele lange vlucht. Zes renners kozen het hazenpad. Jan Barta en Barosz Huzarski waren de bekendste namen. De twee hadden het gezelschap van Matthias Brändle, Yonder Godoy, Rafaa Chtioui en Reda Aadel. Aadel moest al snel afhaken en op het plaatselijk parcours moest eerst Chtioui eraf en later Godoy en Brändle.

WK 2013

Huzarski en Barta hielden het stuk langer vol. Ondertussen hadden de Italianen een aantal ronden flink doorgeknald en dat zorgde in combinatie met de slechte weersomstandigheden voor veel uitvallers. Veel grote namen, met daarbij onder meer Chris Froome, Bradley Wiggins, Cadel Evans, Chris Horner en Nairo Quintana gaven met verschillende reden op.

Nederlander neemt initiatief
Vier en een halve ronde van het einde kwam er eindelijk een aanval vanuit het peloton. Marcus Burghardt nam het iniatief. Onder andere Wilco Kelderman sprong mee met de Duitser. De jonge Nederlander ging verder door samen met de Oostenrijker Georg Preidler. Bij de passage van de finishlijn hadden de twee ruim een halve minuut voorsprong op het peloton. Iets verderop probeerde ook Cyril Gautier een sprongetje te maken. Bij de groep der favorieten namen de Belgen het initiatief en gingen op kop rijden.

Op de eerstvolgende klim van de Fiesole kwamen er weer wat aanvallen vanuit het peloton. Peter Stetina probeerde het, maar er sprongen gelijk wat anderen op het wiel, met onder meer Michele Scarponi, Thomas Voeckler en Sergio Henao. Het verschil met het groepje Kelderman werd hierdoor wel snel kleiner en op de top waren er minder dan twintig seconden over. Na de klim liepen ze echter weer verder uit, terwijl Gautier het gezelschap kreeg in de achtervolging van Giovanni Visconti.

WK 2013

Op de top van de Via Salviati volgden Kelderman en Preidler op 25 seconden van Barta en Huzarski. Gautier en Visconti volgden op 42 seconden en het peloton op een kleine anderhalve minuut. Het peloton telde op drie rondes van het einde nog ongeveer zestig renners, waaronder ook de Nederlander Gesink, Weening, Mollema en Slagter.

In het begin van de op twee na laatste ronde sloten Visconti en Gautier aan bij Kelderman en gingen ze verder op zoek naar de vroege vluchters, waar Barta zijn ploeggenoot bij NetApp niet meer kon volgen op de Fiesole. Kelderman kon het hoge tempo van Visconti echter niet meer volgen en moest afhaken, de afstand werd toch wat te veel voor de jongeling. Ook Preidler en Gautier konden niet meer mee met de Italiaan, terwijl hij Barta ook makkelijk passeerde.

Op de top van de Fiesoli was Huzarski nog steeds solo en hij had daar twintig seconden op Visconti en een kleine anderhalve minuut op het peloton, dat werd aangevoerd door de Belg Johan Vansummeren. Het duurde dan nog tot over de top van de Via Salviati voordat Visconti aangesloten was bij de sterkste vluchter van de dag.

Val Nibali
Ondanks dat er een Italiaan op kop reed, ging het toch niet meer goed met de Italiaanse ploeg, aangezien kopman Vinceno Nibali ten val kwam samen met wegkapitein Luca Paolini. Het peloton scheurde hierdoor ook en de Belgen gingen volle bak rijden. Het verschil aan de streep was een dikke minuut. Kelderman en Weening waren de Nederlanders in de groep. Een tweede groepje volgde tien seconden verderop met Gesink en Mollema, dit groepje sloot na de finish weer aan. Nibali volgde op de streep op een minuut van de groep aangevoerd door de Belgen.

Vincenzo Nibali

Nibali deed in de achtervolging het onmogelijke en sloot op de voorlaatste beklimming van de Fiesole weer terug aan bij de rest van de favorieten, waar de Colombianen de Belgen hielpen in de achtervolging op Visconti en medevluchter Huzarski. Voor de top werden de twee bijgehaald en direct achtergelaten door het peloton. Mollema en Weening hielden vooraan goed stand. Gesink en de andere landgenoten moesten de rol lossen. Ook Alberto Contador moest lossen op de Fiesolo.

Spannende finale
Het was in de finale wel opgehouden met regenen en de wegen werden langzamaan iets droger. Op de Via Salviati was er wat windstilte en daar maakte Romain Bardet gebruik van door aan te vallen. Michele Scarponi counterde en niemand liet begaan. Op een ronde van het einde (16.5 kilometer) waren er nog 42 renners bijeen. Verschillende renners probeerden het nog op het vlakke, maar niemand kwam weg.

Op de laatste keer Fiesole was het Joaquim Rodriguez die aanviel en hij kreeg onder meer Michel Scarponi, Rui Costa en Vincenzo Nibali mee. Iets verderop ging Nibali zelf met Rodriguez op het wiel. Rigoberto Uran, Rui Costa en Alejandro Valverde hadden op de top vijf seconden achterstand. Mollema volgde op de top als negende op 22 seconden. Weening lag vijftiende op 35 tellen. Uran viel in de achtervolging weg na een valpartij toen de achtervolgers net aansloten bij de twee koplopers. Bij de overgebleven vier waren de Spanjaarden in het overtal.

Rodriguez maakte gebruik van deze situatie en reed weg, terwijl Nibali er alleen voor stond in de achtervolging, want Costa en Valverde wilden niet meewerken met de Italiaan. Aan de voet van de Via Salviati had Rodriguez tien seconden op de drie. Costa kon het tempo van Nibali nauwelijks volgen op het steile klimmetje en op top was Nibali bijna terug bij de Spanjaard en Costa hing er nog net aan. De rest volgde op meer dan een halve minuut en was uitgesloten voor winst.

Sprint WK 2013

Rodriguez werd teruggepakt, maar ging daarna nog een keer en nu bleef hij wel weg, omdat Valverde goed afstopte. In de laatste anderhalve kilometer maakte Costa echter de sprong naar de Spanjaard en hij bleef hem in de sprint net voor.

Wereldkampioenschap wielrennen 2013
Uitslag, Lucca – Florence (272.2 km)

1. flag-pt Rui Costa
2. flag-es Joaquim Rodriguez z.t.
3. flag-es Alejandro Valverde op 15s
4. flag-it Vinceno Nibali z.t.
5. flag-ua Andriy Grivko op 31s
6. flag-sk Peter Sagan op 34s
7. flag-au Simon Clarke z.t.
8. flag-kz Maxim Iglinskiy z.t.
9. flag-be Philippe Gilbert z.t.
10. flag-ch Fabian Cancellara z.t.

Podium WK 2013

11. flag-nl Bauke Mollema z.t.
12. flag-no Lars-Petter Nordhaug z.t.
13. flag-es Dani Moreno z.t.
14. flag-de Simon Geschke z.t.
15. flag-co Sergio Henao z.t.
16. flag-it Michele Scarponi z.t.
17. flag-it Filippo Pozzato op 1m05s
18. flag-fr Arthur Vichot z.t.
19. flag-pl Maciej Paterski z.t.
20. flag-no Edvald Boasson Hagen z.t.

25. flag-nl Pieter Weening op 1m44s
60. flag-nl Wilco Kelderman op 15m11s
Volledige uitslag WK Wielrennen 2013

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.