WK 2013: Indrukwekkende Mohoric soleert naar titel

vrijdag 27 september 2013 om 17:23
Mohoric

foto: Sirotti

Matej Mohoric heeft op een indrukwekkende manier de wereldtitel bij de beloften binnengehaald. De pas 18-jarige Sloveen, vorig jaar nog wereldkampioen bij de junioren, reed op een goede twintig kilometer van de meet weg uit de groep met favorieten, rekende Fransman Julien Alaphilippe in, en reed solo naar de zege. De Zuid-Afrikaan Louis Meintjens en Noor Sondre Holst Enger wisten de overige medailles te pakken. Dylan van Baarle was de beste Nederlander op een zevende stek.

Het wereldkampioenschap voor de beloften werd om 13.00 in gang geschoten. Al snel vormde zich een kopgroep van zes coureurs, die een groot deel van dit kampioenschap zouden kleuren. De mannen met dienst waren Andisz Flaksis (Letland), Meron Teshome Hagos (Eritrea), Jaka Bostner (Slovenië), Mihkel Raïm (Estland) en Zoltan Sipos (Roemenië).

Met het opdraaien van de plaatselijke ronden, op 116 kilometer van de streep, konden meteen enkele aanvallen worden genoteerd in het peloton, maar deze waren geen lang leven beschoren. Op een goede zeventig kilometer moest de Roemeen Sipos vooraan afhaken, terwijl Italië het initiatief pakte in het peloton, om kopmannen Davide Villela en Davide Formolo te piloteren naar een glansprestatie.

Met een goede veertig kilometer te gaan wisten Gouegard en Sloveen Tim Mikelj aan te sluiten bij de kop van de koers, terwijl het peloton de vluchters ook in het vizier kreeg. In de kopgroep reed Gougeard de rest uit het wiel, maar het was de verbazingwekkend sterke Eritrieër Hagos die nog kon aansluiten. Gougeard kreeg vooraan in de afdaling van de Fiesole gezelschap van landgenoot Clement Chevralier en Amerikaan Nathan Brown.

Op de muur van Via Salviati werde de koplopers ingerekend door de voorwacht van het peloton, maar Frankrijk was niet van plan om zich zomaar neer te leggen bij de nieuwe situatie. Ditmaal was het Flavien Dassonville die de knuppel in het hoenderhok gooide, en dit was het sein voor landgenoot Dylan van Baarle om in de reactie te schieten. Samen met Frederik Ludvigsson en Jascha Sütterlin wist hij aan te sluiten bij de Fransman, en bij het overschrijden van de streep, met nog twee rondes voor de boeg, hadden ze een bonus opgebouwd van 45 seconden.

In het peloton beseften de Kazakken en Spanjaarden dat de situatie precair werd, en zetten dan ook de achtervolging in. Op de voorlaatste beklimming van de Fiesole moest Ludvigsson zijn vluchtgenoten laten gaan. Na een versnelling van Van Baarle en Dassonville moest ook Sütterlin afhaken, maar hij wist op karakter toch terug te keren. In het uitgedunde peloton was het alle hens aan dek na een fikse versnelling van Julien Alaphilippe. De Fransman kwam op zeventien seconden na het tweetal boven op de top.

WK Florence u23 mohoric

In de afdaling van de Fiesole reed Alaphilippe als een steen naar beneden, en wist in geen tijd aan te sluiten bij de drie koplopers. Op de steile stroken van de Via Salviati reed Alaphilippe overtuigend zijn medevluchters uit het wiel, maar de andere grote favorieten, waaronder de gebroeders Yates, zaten niet erg ver. De Fransman ontwikkelde op de vlakke stroken echter een sterk tempo, en profiteerde van een afwachtende houding bij de groep met favorieten.

Uit de achtergrond kwam de pas 18-jarige Matej Mohoric, volgend jaar prof bij Cannondale, echter snel aansluiten bij de Fransman. De twee renners hadden aan de streep een voorsprong van 20 seconden op een 30-tallig peloton, met nog één ronde voor de boeg. In de tweede groep zette Davide Formolo zich echter vol op kop voor kopman Davide Villela.

Mohoric en Alaphilippe bouwden hun voorsprong op de Fiesole uit tot 30 seconden. In de achtergrond reageerde Villela, maar de Italiaan had niet genoeg in de tank om de rest uit het wiel te rijden. De speldenprikken zorgden er wel voor dat de voorsprong van de twee zakte naar 15 tellen. Vanuit de achtergrond reed de Zuid-Afrikaan Louis Meintjens naar het tweetal toe, waar Alaphilippe plots de man met hamer tegenkwam en moest afhaken.

In de afdaling nam Mohoric alle risico’s, en dit resulteerde in het lossen van Meintjens. De Sloveen rekende met allure af met de vlakke stroken, en bouwde in geen tijd een voorsprong uit van 20 seconden op de Zuid-Afrikaan. Op de hellingen van de Via Salviati had de Sloveen het echter wel lastig, maar hij had op de top nog steeds een voorsprong van acht tellen op Meintjens, die op zijn beurt de hete adem van Caleb Ewan en Simon Yates in zijn nek voelde.

In de vijf resterende kilometers reed de Sloveen onverstoorbaar door, en in de achtergrond keken de andere kanshebbers vooral naar elkaar. De voorsprong groeide daardoor, en Mohoric wist zich een paar kilometer voor de streep een wereldtitel rijker. Louis Meintjens werd een knappe tweede, en de sprint voor de bronzen plak werd gewonnen Noor Sondre Holst Enger.

WK Florence u23 beloften enger meintjes mohoric

Wereldkampioenschap wielrennen beloften 2013
Uitslag: Montecatini Terme-Firenze (173.2 km)

1. Matej Mohoric (Slovenië)
2. Louis Meintjens (Zuid-Afrika) op 3s
3. Sondre Holst Enger (Noorwegen) op 13s
4. Caleb Ewan (Australië) z.t.
5. Toms Skuijns (Letland) z.t.
6. Davide Villella (Italië) z.t.
7. Dylan van Baarle (Nederland) z.t.
8. Silvio Herklotz (Duitsland) z.t.
9. Julian Alaphilippe (Frankrijk) z.t.
10. Patrick Konrad (Oostenrijk) z.t.

17. Simon Yates (Groot-Brittannië) op 13s
25. Jasper Stuyven (België) op 1m14s
37. Mike Teunissen (Nederland) op op 2m33s
38. Sjors Roosen (Nederland) op 2m33s
43. Derk Abel Beckeringh (Nederland) op 2m33s
70. Emiel Dolfsma (Nederland) op 10m49s
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair