WK 2013: Howson snelt naar WK-titel tegen de klok
mamaffia maandag 23 september 2013 om 16:40

WK 2013: Howson snelt naar WK-titel tegen de klok

Damien Howson

foto: Sirotti

Damien Howson heeft de wereldtitel in het tijdrijden bij de beloften naar zich toegetrokken. De 21-jarige Australiër – die volgend jaar prof wordt bij Orica-GreenEDGE – verpulverde de tegenstand. Na Durbridge en Bobridge is Howson zo de derde Australische wereldkampioen tijdrijden bij de beloften.

De Belg Yves Lampaert zette een eerste richttijd neer. De 22-jarige prof van Topsport Vlaanderen-Baloise raffelde het parcours tussen Pistoia en Florence af met een gemiddelde van net geen 50 in het uur. Niet veel later was zijn landgenoot Frison nog eens enkele seconden sneller. De Amerikaan Craddock – die we volgend jaar terugzien in het tricot van Argos-Shimano – en de Zwitser Küng doken hier op hun beurt weer onder. Vooral de prestatie van Craddock was opzienbarend, gezien het feit dat hij onderweg tegen de grond was gegaan.

Onze landgenoot Dylan van Baarle schoot goed weg van het startpodium, maar hij kwam zichzelf onderweg keihard tegen en maakte zodoende geen aanspraak op een medaille. De Fransman Paillot deed het stukken beter en zette een nieuwe toptijd neer. Howson was de snelste bij het eerste tussenpunt en maakte direct zijn ambities kenbaar. Ook de Deen Lasse Norman Hansen deed dit met een tweede tijd bij tussenpunt 2. In het laatste deel zou de Deen echter wat terugvallen.

Howson deed dit allerminst. De Australiër trok zijn verschroeiend hoge tempo door tot aan de streep en pakt zo – na het brons van vorig jaar – nu wel het felbegeerde goud. Lasse Norman beet zich in extremis stuk op de tijd van Paillot, die dus zilver pakt. Na de titel op de Australische en Oceanische kampioenschappen tegen de klok kroonde Howson zich voor de derde maal dit jaar tot tijdritkampioen.

WK 2013 Florence U23 Howson Norman Hansen Paillot

WK Tijdrijden Beloften 2013
Pistoia – Florence (43,5 km.)
1. Damien Howson (Australië)
2. Yoann Paillot (Frankrijk) +57s
3. Lasse Norman Hansen (Denemarken) +1m10s
4. Campbell Flakemore (Australië) +1m22s
5. Lawson Craddock (Verenigde Staten) +1m41s
6. Stefan Küng (Zwitserland) +1m46s
7. Ryan Mullen (Ierland) +1m47s
8. Victor Campenaerts (België) z.t.
9. Daniil Fominykh (Kazachstan) +2m5s
10. Eduardo Sepúlveda (Argentinië) +2m10s

23. Dylan van Baarle (Nederland) +3m6s
48. Sjors Roosen (Nederland) +4m59s
Volledige uitslag