WK 2012: Voorbeschouwing wegrit voor beloften

Door , vrijdag 21 september 2012 om 17:02

Deze hele week staat in het teken van de wereldkampioenschappen wielrennen in het vaderlandse Valkenburg. Het eerste deel was het de beurt aan het rijden tegen het uurwerk, nu is tijd voor de wegrenners. Zaterdag mogen de beloften strijden om de mooiste trui die de wielersport herbergt. WielerFlits blikt vooruit op die mondiale titelstrijd.

Historie
Het eerste wereldkampioenschap voor beloften vond plaats in het jaar 1996, in het Zwitserse Lugano om precies te zijn. Winnaar toen werd de Italiaan Giuliano Figueras, die later uitgroeide tot een verdienstelijk profrenner. Hij versloeg toen in Lugano niet echt doorgebroken namen als Roberto Sgambelluri en Luca Sironi. De jaren nadien kende het wereldkampioenschap klinkende namen als winnaars met Ivan Basso, Gerald Ciolek en Peter Velits. Enkele namen die de trui mochten aantrekken, kenden nadien echter ook minder succesvolle carrières (Dmytro Grabovski en Leonardo Giordani). Bij de Nederlanders was Thomas Dekker twee keer bijna succesvol (tweede in Verona in 2004 en derde in Hamilton in 2003). De Belgen mogen terugkijken op één medaille. Johan Vansummeren moest in Hamilton in 2003 alleen Sergey Lagutin voorlaten.

Vorig jaar sprintte het Franse spurttalent Arnaud Démare naar de regenboogtrui. Hij verwees teamgenoot Adrien Petit en de jonge Britse sprinter Andrew Fenn naar de overige medailles.

Parcours
Het parcours in Valkenburg mag zeer uitdagend worden genoemd en is dan ook geschikt voor een breed arsenaal aan renners. Klimmers, klassieke renners maar ook goed klimmende sprinters kunnen hier hun slag slaan. Dit wereldkampioenschap telt 177 kilometers. De renners moeten tien maal een ronde afleggen van 16.5 km. Deze ronde wordt gekenmerkt door lastige glooiende wegen met daarin twee scherprechters. Halverwege de ronde moeten de renners de Bemelerberg beklimmen. Deze klim is 900 meter lang met een maximaal percentage van 7%. Na de top van de Bemelerberg zullen de renners een tijd op een plateau rijden waar de weg langzaam omhoog loopt. Als iemand hier sterke benen heeft, is dit het perfecte moment om weg te springen. Na dit plateau duiken de renners naar beneden naar de voet van de Cauberg, de scherprechter van dit WK. De vermaarde klim is met 1.5 km lengte en maximale percentages van 12% lastig genoeg om het verschil te maken en de sterksten naar voren te brengen. Als de renners de top van de Cauberg bereiken, is het 1.5 km in licht dalende lijn naar de streep, waar we na 161 km zullen weten wie er zich de opvolger mag noemen van Arnaud Demare.

Parcours

Profiel

foto: Organisatie WK 2012

Profiel

Profiel

foto: Organisatie WK 2012

Favorieten
Als we kijken naar de favorieten voor dit WK, zijn er dit jaar veel op te noemen. Thuisland Nederland, dat ongetwijfeld tot op het bot gemotiveerd zal zijn om in eigen land te schitteren, heeft enkele interessante namen binnen de ploeg. Moreno Hofland staat bekend als een snelle man die zich goed voelt in heuvelachtige wedstrijden. Het parcours in Valkenburg moet hem dan ook perfect liggen. Ook Daan Olivier is iemand om in de gaten te houden. Olivier reed erg sterk in de Ronde van de Toekomst en met een harde koers zou hij zomaar boven kunnen drijven. Daarnaast heeft Nederland met Tom Dumoulin een man die goed dit soort parcoursen aankan en iemand die zich wil revancheren na zijn wat tegenvallende tijdrit.

Kan Fabio Felline de regenboogtrui voor Italië binnenhalen? foto: Sirotti

De Italianen hebben misschien wel in de breedte de sterkste ploeg. Ze hebben met Fabio Felline één van de absolute topfavorieten voor dit WK. Felline won onlangs nog de GP Industria & Prato, is gehard door het profpeloton en is naast een snelle man ook iemand die uitermate goed kan klimmen. Naast Felline heeft Italië met mannen als Enrico Barbin, Matteo Cattaneo (derde in de Ronde van de Toekomst) en Francesco Bongiorno enkele gevaarlijke klanten voor de hoogste plaatsen. Als we kijken naar Oostenrijk, moeten we letten op klimmer Georg Preidler. Ook Patrick Konrad kan zeker wat uitrichtten op dit parcours.

foto: Kan Johan Chaves zijn goede seizoen bekronen met een trui? Sirotti

Een land waar zeker rekening mee moet worden gehouden is Colombia. Na Duarte in 2008 heeft het team weer een potentiele wereldkampioen, genaamd Johan Esteban Chaves. De jonge Colombiaanse klimmer won vorig jaar nog de Ronde van de Toekomst en won dit jaar al knap de koninginnerit in de Ronde van Burgos en de GP di Camaiore. Chaves heeft het perfecte profiel om te winnen in Valkenburg. De Colombiaan combineert sterke klimmerskwaliteiten met explosiviteit en een goede sprint. Naast Chaves heeft Colombia ook Juan Ernest Chamorro in de ploeg, de nummer twee van de Ronde van de Toekomst.

Een andere topfavoriet vinden we in Russische hoek. Sergey Chernetsky werd al 9e in de tijdrit en werd in zijn eerste koers bij de profs (GP di Camaiore) al knap tweede. Gezien de lastigheidsgraad van die wedstrijd, moet Chernetsky ook hier hoge ogen kunnen gooien. Daarnaast zijn ook kersvers wereldkampioen Antonin Vorobyev en Evgeny Shalunov van de partij.

Naast deze namen zal er ook moeten worden gelet op Michael Valgren Andersen (Denemarken), Jonas Ahlstrand (Zweden), Warren Barguil (Frankrijk) (de winnaar van de Ronde van de Toekomst), Alexey Lutsenko (Kazachstan), Bob Jungels (Luxemburg), Jan Polanc (Slovenië), Tobias Ludvigsson (Zweden), Silvan Dillier (Zwitserland) en het Amerikaanse duo Ian Boswell en Joseph Dombrowski.

Favorieten volgens WielerFlits.nl
**** Johan Esteban Chaves
*** Fabio Felline, Sergey Chernetsky
** Rohan Dennis, Moreno Hofland, Bob Jungels
* Ian Boswell, Warren Barguil, Joe Dombrowski, Tom Dumoulin

Voorlopige deelnemerslijst WK beloften 2012

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.