WK 2012: Alexey Lutsenko nieuwe beloftenkampioen

zaterdag 22 september 2012 om 13:24

foto: Sirroti

Alexey Lutsenko is de nieuwe wereldkampioen bij de beloften. De Kazach wist in een sprint van een omvangrijke groep de Fransman Bryan Coquard voor te blijven. De Belg Tom van Asbroeck pakte het brons. Beste Nederlander is Wouter Wippert op de negende plek.

Rond de klok van negen uur zijn de renners weg voor de 177 kilometer tellende koers. Eén van de eerste aanvallen van de dag was meteen raak. De Japanner Tomohiro Kinoshita en de Zweed Jesper Dahlström reden na nog geen tien kilometer weg. Enkele minuten later ging de Australiër Michael Freiberg in de tegenaanval en het kostte hem niet veel moeite om bij het duo aan te sluiten. Pas na een half uur liet het peloton een beetje begaan en toen liep de voorsprong snel toe tot maximaal acht minuten.

Het peloton hield zich daarna vrij rustig en na twee uur koers was de Sloveen Mark Dzamastagic de volgende die in de tegenaanval ging. Hij probeerde het gat van ruim 6 minuten in zijn ééntje dicht te rijden, maar zijn poging leek vrij kansloos en het duurde ook niet lang voordat hij weer werd ingerekend door het peloton. Daarna volgden er vele uitlooppogingen vanuit het peloton (o.a. door Jan Tratnik en tijdritkampioen Anton Vorobev), maar er was er niet één succesvol.

Na vele aanvallen was er dan toch een groepje van 8 renners dat weg wist te komen: Maxime Daniel (Frankrijk), Dieter Bouvry (België), Luka Pibernik (Slovenië), Marcel Aregegger (Zwitserland), Toms Skujins (Letland), Michel Koch (Duitsland), Antoine Duchesne (Canada) en Joshua Atkins (Nieuw-Zeeland). Dit groepje wist het koptrio, dat op dat moment nog steeds voorop reed, bij de halen. Het peloton stelde echter snel orde op zaken.

Daarna reed er een groep van 13 renners weg, maar er was geen samenwerking in deze groep. De Belg Zico Waeytens besloot uit dit groepje weg te rijden en begon solo aan de Bemelerberg. Hierop wisten enkele anderen het gat te dichten.

Op de Cauberg veranderde de situatie weer helemaal. Tien renners, waaronder Tom Dumoulin, wisten een gat met het peloton te slaan. Vlak na de Cauberg waren hier echter nog maar twee van over: de Italiaan Andrea Fedi en de Oostenrijker Lukas Postlberger. Dit duo kreeg amper een halve minuut voorsprong en daarom waren Anton Vorobyev (Rusland), Eduardo Sepulveda (Argentinië) en Pawel Bernas (Polen) in staat om aan te sluiten.

Onder meer de Italiaan Davide Villella probeerde ook de oversteek te maken, maar slaagde hier niet in. Bij de laatste doorkomst op de finish had de kopgroep van 5 een voorsprong van nog 20 seconden. Op het moment dat de kopgroep werd ingerekend, zette Vorobyev toch nog eens aan, maar er zat niet veel meer op.

In de laatste ronde volgde poging op poging. Onder meer op de Bemelerberg probeerde een groepje met Tom Dumoulin daarbij het, maar ze wisten niet weg te blijven. De enige die wel even wist weg te komen, was de Australiër Adam Phelan. Daarna volgden nog enkele demarrages, maar er waren verschillende ploegen die het peloton bij elkaar hielden met het oog op een massasprint.

De laatste keer over de Cauberg wisten er enkele renners een klein gaatje te slaan, maar die begonnen direct na de top al te kijken waardoor alles weer bij elkaar kwam. Met de finish in zicht was het Tom Skujins die nog een massasprint pobeerde te ontlopen, maar het lukte ook hem niet.
In de sprint leek het er lang op dat de Belg Tom van Asbroeck de overwinning zou pakken, maar in de laatste meters werd hij voorbij gesprint door Alexey Lutsenko en Bryan Coquard.

Wereldkampioenschap 2012:
Wegrit beloften: Valkenburg (177km)

1. Alexey Lutsenko (Kazachstan) 4h20m15s
2. Brian Cocquard (Frankrijk) allen z.t.
3. Tom Van Asbroeck (België)
4. Hugo Houle (Canada)
5. Luka Pibernik (Slovenie)
6. Jhoan Esteban Chaves Rubio (Colombia)
7. Hernando Bohorquez Sanchez (Colombia)
8. Kenneth van Bilsen (België)
9. Wouter Wippert (Nederland)
10. Sam Bennett (Ierland)

14. Moreno Hofland (Nederland)
75. Daan Olivier (Nederland)
85. Tom Dumoulin (Nederland)
90. Danny van Poppel (Nederland)

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair