Winnaar Tour de France mist ruim 400.000 euro

Winnaar Tour de France mist ruim 400.000 euro
dinsdag 15 september 2020 om 15:53

De winnaar van deze Tour de France loopt door het coronavirus zo’n 400.000 euro aan mogelijke inkomsten mis. Normaal kan de Tour-winnaar zijn gele trui in de weken en maanden na zijn succes op de Franse wegen verzilveren. Nu vrijwel al deze evenementen niet doorgaan is dat onmogelijk.

De startprijs voor de Tour-winnaar in een criterium schommelt de laatste jaren tussen de 30.000 en 35.000 euro afhankelijk van de populariteit van de desbetreffende renner. In de tijden van Lance Armstrong en Alberto Contador lagen deze bedragen soms zelfs rond de 50.000 euro. Doordat de laatste jaren veel criteriums o.a. in Noorwegen en Oostenrijk, zijn verdwenen en veel organisatoren in Nederland, België en Frankrijk met behoorlijk lagere budgetten moeten werken, zijn de prijzen echter gedaald.

“Een Tour-winnaar zou zo’n zes à zeven criteriums kunnen rijden”, stelt John van den Akker van Cycling Service die de rennerscontracten voor vele wedstrijden regelt. “Dat wil echter niet zeggen dat de Tour-winnaars ook zoveel wedstrijden willen rijden. Egan Bernal reed er vorig jaar bijvoorbeeld slechts vier. Vaak zijn het ook de ploegen die hun renners hierin beperken.”

Saitama en Shanghai
Na het seizoen heb je dan ook nog wedstrijden en granfondo’s buiten het Europese contingent. Van bijvoorbeeld Saitama (Japan) en Shanghai (China) is bekend dat de Tour-winnaar hier een bedrag van 75.000 euro kan verdienen. In granfondo’s in bijvoorbeeld Colombia en Panama wordt dan weer zo’n 50.000 euro betaald.

Daarbij zijn er in de wintermaanden normaal altijd bijeenkomsten/presentaties waar de Tour-winnaar tegen een goede vergoeding wordt uitgenodigd. Volgens enkele insiders zou dit in totaal om zo’n 50.000 euro gaan. “Al zie je dat soort sponsorverplichtingen de laatste jaren afnemen”, benadrukt zaakwaarnemer Dries Smets van Squadra Sports. “Vaak zijn het bijeenkomsten van sponsors van het team en daar zijn bij de contractbesprekingen al afspraken over gemaakt. Fotoshoots en video-opnames zullen de komende maanden gewoon doorgaan.”

Smets is er ook van overtuigd dat een Tour-winnaar financieel bij zijn ploeg niet hoeft in te leveren ondanks de coronapandemie. “De toppers blijven goed geld verdienen. Dat zie je nu aan de markt. Als er daadwerkelijk ploegen gaan verdwijnen, dan gaan er natuurlijk renners op straat komen. Bij de zogenaamde helpers in een team kan deze crisis wel invloed op hun salariswaardering hebben.”

Patrick Lefevere
Ook Patrick Lefevere is ervan overtuigd dat de Tour-winnaar van 2020 de gele trui bij zijn werkgever ouderwets goed betaald krijgt. “Kijk hoeveel overwinningen AG2R het afgelopen jaar heeft behaald. Toch weten zij voor liefst zes miljoen euro per jaar Citroën als co-sponsor binnen te halen. Ik wilde dat ik zo’n bedrijf kon vinden. Elk team heeft toppers nodig en daar zal nog altijd goed voor betaald worden.”

Opgeteld loopt de komende Tour-winnaar dus zo’n 400.000 euro mis, wanneer hij in een ‘normaal’ jaar zo’n zes criteriums, de twee wedstrijden in Azië die door de Tour-organisatie worden georganiseerd en een aantal sponsorbijeenkomsten zou bezoeken. Dat is toch al gauw zo’n 15% van zijn jaarsalaris.

Dit artikel delen:

11 Reacties

klootje kriekeljon 15 september 2020 om 16:06

Ik krijg toch steeds meer te doen met onze verongelijkte vriend Lefevere. Geef die man eens een knuffel.

jooprioolpijp 15 september 2020 om 16:26

Ja, naast Wuijts toch wel de favoriete Vlaamse steen des aanstoots. Wel makkelijk voor journalisten, als je een citaat nodig hebt over financiële problemen.
OT: vanuit mijn socialistische inborst kan ik deze nivellering alleen maar toejuichen. Van (te) grote verschillen in salaris & vergoeding wordt het niet per se leuker.

Explorer 15 september 2020 om 18:12

@joop, de gierigheid van de mensheid gaat altijd boven alles, behalve gezondheid. Ik maak vaak in m'n werk mee dat ze zeggen: ' ik zou al m'n geld inleveren om m'n' oude ik' weer te zijn'. Hopelijk kan roglic teren op een sportief succes en zn shirt prachtig aan de muur hangen. Mooi om verhalen te vertellen aan z'n (klein) kinderen wat echte rijkdom is.

Glorious 15 september 2020 om 18:20

Lefevere, wat een vreselijke man, ja wij wilden van Aert ook. Ja ik ga Dylan aanklagen, ja wij zoeken die en die sponsoren, ja iedereen wil bij ons blijven rijden. Wat een praatjesmaker en narcist, BAH

Tripodboom 15 september 2020 om 18:30

Hij wilde ook Jungels aanklagen voor het neerhalen van Huguita maar net op tijd bedacht hij dat het een eigen renner betrof.

Wildebert 15 september 2020 om 18:41

Lefevre lijkt mij ook iemand die snel jaloers is. Hoe dan ook: ik mot ‘m niet!

Massimo Bataille 15 september 2020 om 19:02

Man het artikel is voor 80% over Smets en Van Akker
Enige dat Lefevere zegt is: Ag2r haalt een nieuwe co-sponsor binnen na een matig ( of zelfs slecht) jaar, ik wou dat ik dat ook had. Elke ploegleider zou dit zeggen ( kijk maar naar de malaise bij CCC, NTT en mitchelton).
En toch is dit al genoeg om terug een rondje Lefevere bashing te beginnen…

Charlie33 15 september 2020 om 19:23

Lefevre draagt verantwoordelijkheid. De gemiddelde flitser zit lekker op zijn zolderkamertje thuis onder moeders vleugels.

SpeedyLegs 15 september 2020 om 21:06

Logisch dat er Lefevre wordt bijgehaald. De CFO van DQS. Trouwrns: Welke ploegsponsor wil hem niet, als je streeft naar rendementsmaximalisatie van de sponsorgelden?

Hans Baas 15 september 2020 om 23:03

Lefevere altijd maar afzeiken. Hij maakt al decennia lang de beste teams, waar een liefhebber het hele jaar door van kan genieten. Fantastische ploegleider. Met het waardeloze artikel heeft het verder weinig van doen, maar geef de man eens wat krediet zeg.

Burdincurutcheta 15 september 2020 om 23:13

+1

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair