Wilfried Peeters: “Mengeling van selecties heeft geen impact op de sfeer”

Wilfried Peeters: “Mengeling van selecties heeft geen impact op de sfeer”

Foto: Quick-Step Floors / BrakeThrough Media

vrijdag 13 april 2018 om 20:05

Philippe Gilbert, Julian Alaphilippe en Niki Terpstra moeten zondag een vervolg breien aan de succesvolle voorjaarscampagne van Quick-Step Floors. Volgens ploegleider Wilfried Peeters zijn de klassiekers in Nederlands Limburg en de Ardennen voor het team even belangrijk als hun Vlaamse equivalenten. “Elke klassieker is belangrijk voor onze ploeg. Wij hebben al een monument binnen, maar als je de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl of Luik-Bastenaken-Luik kan winnen, dan zou dat de slagroom op de taart zijn”, zegt hij in een gesprek met WielerFlits.

De opstelling van Quick-Step Floors bestaat uit een mengeling van renners die hun vorm doortrekken van het Vlaamse werk en frissere jongens uit de Ronde van het Baskenland en trainingskampen. Zal die mix invloed hebben op de sfeer? “Zeker niet. Het is niet dat die jongens elkaar niet kennen. Het is een heel ander geheel, maar iedereen heeft al met elkaar gekoerst of op trainingskamp geweest. Een goede samenwerking zal ook nodig zijn, want de Amstel Gold Race is een heel zenuwslopende koers. Je moet de hele dag geconcentreerd zijn, obstakels links en rechts vermijden en goed opletten. De finale is vrij pittig en zelfs iets lastiger als vorig jaar, maar dat is zeker geen nadeel voor de renners in onze ploeg.”

Drie kopmannen
Viervoudig winnaar Philippe Gilbert is de man met de meeste ervaring binnen de ploeg, maar ook de meest vermoeide. “Hij zal de jongere jongens zeker bijstaan met raad en daad. Als je vier keer deze koers wint en één keer op een gelijkaardig parcours wereldkampioen wordt, dan weet je wel hoe deze regio in elkaar zit. Het is een beetje afwachten hoe de combinatie met Parijs-Roubaix uitpakt. Ik weet dat Van Avermaet het al een paar keer heeft geprobeerd, maar hij kwam telkens net te kort. Ik heb de indruk dat de conditie van Gilbert in stijgende lijn gaat. Hij is iemand die zijn lichaam perfect kent en hij heeft de afgelopen week nog stevig getraind in deze regio. Hij zegt dat hij de kilometers nodig heeft om goed te zijn in koers. Bovendien denk ik: als hij moe zou zijn, dan was hij wel in zijn bed gekropen.”

Wat Terpstra betreft, wordt het misschien een ander verhaal. “Ook hij kan natuurlijk nog even teren op zijn conditie van het Vlaamse werk. Ik ben ervan overtuigd dat Terpstra er alles aan zal doen om de rode loper voor zijn collega’s uit te rollen. Iedereen weet dat bepaalde hellingen op het parcours, vooral die hele steile dan, hem minder op het lijf geschreven zijn dan de voorbije koersen. Maar ik denk dat je met deze vorm alles van hem mag verwachten. Als hij in de diepe finale kan komen, wie weet door wat te anticiperen, dan zie ik niet in waarom hij deze koers niet kan winnen. Ik heb geen idee wanneer het voor hem ophoudt. Dat kan nu al zijn, maar even goed volgende week. Dat is voor iedereen een raadsel.”

En dan heeft Peeters man in vorm van het Baskenland Julian Alaphilippe nog niet eens genoemd. Het mag duidelijk zijn dat Quick-Step weer over een weelde aan kopmannen beschikt. “Voor hem wordt het vooral een uitdaging om fris aan het vertrek te komen. We hebben in het Baskenland gezien dat de vermoeidheid er na een paar dagen insloop bij Alaphilippe, want hij is nu eenmaal iemand die het best tot zijn recht komt in wedstrijden van één dag. Om hem extra rust te gunnen, hebben we beslist om hem niet op te stellen in de Brabantse Pijl. Zo kan hij toch fris aan de Amstel Gold Race beginnen. Dit wordt echt zijn week. Misschien nog wel meer in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik dan hier al.”

Tactiek?
Wordt het voor Quick-Step Floors de aangewezen tactiek om naar goede gewoonte aanvallend te koersen en niet, zoals in Parijs-Roubaix in de verdrukking te geraken? “Je kan beide koersen moeilijk vergelijken. Ik weet ook niet of wij in Roubaix echt in de verdrukking zijn geraakt. Wat er gebeurd is, is dat de jongens veel te vroeg zijn beginnen aanvallen. Ze wilden precies allemaal zo vlug mogelijk in de ontsnapping zitten. Dat zullen we de komende koersen natuurlijk vermijden. Verder denk ik dat er nog een aantal andere sterke blokken zijn, zoals dat van Lotto Soudal, maar ook Movistar en Sky. Bij Lotto Soudal hebben ze misschien zelfs meer kopmannen dan wij. Wij moeten de koers niet dragen, denk ik.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

leegloper 13 april 2018 om 20:45

“Bovendien denk ik: als hij moe zou zijn, dan was hij wel in zijn bed gekropen.”
Geen speld tussen te krijgen.

Thijs E 13 april 2018 om 21:17

Ik denk dat de beelden van Wilfried voor en tijdens Roubaix en de RVV enorm interessant zijn. Ik ben benieuwd wat zijn bijdrage is aan de tactieken van QS

LB117 13 april 2018 om 22:13

Op de een of andere manier is den Fitte voor mij altijd een onbetrouwbare kwalbak gebleken…

sooike 14 april 2018 om 00:15

Veel op de achtergrond bezig en laat de publiciteit graag over aan zijn directie. Peeters is een wielerkenner pur sang.

vlaamse ardennen 14 april 2018 om 06:43

‘De sfeer’ als sleutel tot winst. Laat me niet lachen.

Wheely 14 april 2018 om 08:00

Een wolf in schaapskleren een fatsuit.

chasse patat 14 april 2018 om 13:19

Ik verwacht niks van Niki, maar als hij er na de laatste keer Cauberg nog bij zit is hij een hele gevaarlijke, zodra alle concurrenten weer naar elkaar gaan kijken. Met deze finale heb je meer kansen als ontsnapte renner ben ik van overtuigd.

Headlines

Materiaalzone

Populair