Wilco Kelderman verklaart keuze voor de Giro: “Ik had niet veel lol in de Tour”

dinsdag 18 januari 2022 om 12:15
Wilco Kelderman verklaart keuze voor de Giro: “Ik had niet veel lol in de Tour”

foto: Cor Vos

Wilco Kelderman eindigde vorig jaar knap als vijfde in de Tour de France, maar toch geeft de Nederlander dit jaar weer de voorkeur aan de Giro d’Italia. De reden: Kelderman kon zelf niet echt genieten van zijn optreden in de Franse ronde. “Ik had er niet veel lol in. “Ik kon alleen maar volgen”, tekent de NOS op uit de mond van de renner van BORA-hansgrohe.

Kelderman kijkt met gemengde gevoelens terug op 2021. Op sportief vlak waren er zekere enkele hoogtepunten, met zijn vijfde plaats in de Tour en een vierde stek in het Critérium du Dauphiné. De pechduivel reed echter ook vorig seizoen weer mee met Kelderman. In januari liep hij bij een trainingsongeluk in Italië een wervelbreuk en een hersenschudding op en Kelderman eindigde het seizoen met een zware valpartij in de Benelux Tour.

Zware winter
Met een breukje in de heup en twee gebroken ribben ging Kelderman de wintermaanden in en was hij opnieuw aangewezen op revalideren. En daar kwam uiteindelijk nog een vervelende blessure bij. “Van de heup herstelde ik wel redelijk, de gebroken ribben deden meer pijn. Maar ze ontdekten ook nog dat een breukje in mijn hand niet goed genas. Dat moest geopereerd worden. Moest ik het weer zes weken rustig aan doen.”

Kelderman omschrijft zijn ‘off-season’ daarom ook als lastig en energieslurpend. De oud-renner van Rabobank en Team Sunweb gooit het bijltje er echter niet bij neer, is inmiddels alweer in volle voorbereiding op het nieuwe seizoen en kijkt uit naar zijn rentree in het peloton. Dat zal al over twee weken gebeuren in Spanje met de Ronde van Valencia. Zijn hoofddoel voor 2022? De Giro d’Italia. Twee jaar geleden eindigde Kelderman nog als derde in de Italiaanse ronde.

Kelderman droeg in 2020 twee dagen de roze trui – foto: Cor Vos

“Giro-winst? Ik zie wel of ik een kans heb”
“Ik heb me de afgelopen tijd afgevraagd waar ik echt voor wilde gaan dit jaar en ik werd enthousiast van het idee om de Giro weer te rijden. En met het team waarmee we erheen gaan, is het perfect.” Met Kelderman, Jai Hindley (de nummer twee van de Giro van 2020), Emanuel Buchmann en Lennard Kämna als kopmannen hoopt BORA-hansgrohe een vuist te kunnen maken in de komende Ronde van Italië.

Kelderman: “Ik kijk er naar uit. Of het mogelijk is voor mij om de Giro winnen? Het hangt er vanaf. Het is meer een teamdoel dan een persoonlijk doel van mij. Ik zie wel of ik een kans heb.” De Tour slaat hij dit jaar dus over. “Ik had er niet veel lol in. Ik kon alleen maar volgen. Ik was niet goed genoeg om met de besten mee te doen. Renners als Pogačar en Roglič zijn te goed, ze staan een treetje hoger. Ik houd er meer van dat het wat minder gestrest is.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

vevie 18 januari 2022 om 12:30

Wel realistisch. Sommigen zullen het wegzetten als zwak, maar dit is wel zoals het moet zijn. Beter starten waar je meer plezier hebt en meer kansen ziet. Iets wat Simon Yates doet en bewust steeds kiest voor de Giro. Sommige renners hadden meer gewonnen zonder zich steeds blind te staren op de Tour.

0
Koers 18 januari 2022 om 12:59

Ik vind het wel prachtig dat sommigen alles op alles zetten om het onbereikbare te winnen. Maar na verloop van tijd moet er ook realiteitszin insluipen. Lekker de koersjes uitzoeken waar je daadwerkelijk een kansje hebt.

0
Shinzawai 18 januari 2022 om 12:42

Eerlijk en realistisch verhaal van Kelderman. Wel bijzonder dat Bora bijna alle sterke klimmers naar de Giro stuurt, lijkt erop dat ze in de Tour vooral voor ritzeges gaan en Vlasov het grotendeels zelf mag uitzoeken in de bergen.

0
LB108 18 januari 2022 om 13:44

Ook als je deze mannen die voor de Giro gepland zijn, naar de Tour brengt, ga je wellicht weinig beginnen tegen JV en Ineos, zeker met enkele nieuwe renners. Lijkt me goed eerst eens een top notering te proberen behalen in de Giro of Vuelta dan in de toekomst dit ook in de Tour te proberen..
De kans dat ze in de giro een rit winnen is misschien klein maar voor het klassement hebben ze vele mogelijkheden, tot het hoogste.
In die Tour is dit dan weer anders. Win je beter maar enkele ritten dan 5e of 6e te worden lijkt me..

0
Fenno de Groot 18 januari 2022 om 12:57

Iedereen zeurt altijd maar dat Kelderman zo geruisloos een klassement rijdt, maar ik kan hier toch echt uit opmaken dat hij liever aanvalt dan alleen maar volgt. Verder heel realistisch dat er in de tour gwn een paar betere klimmers tussen zitten en dat hij dus in de Giro wel een aanval zou kunnen plegen en tevens meer of überhaupt kans maakt op die 1e plek. Ik gun het hem van harte en ben benieuwd wat hij kan brengen tegen Carapaz, Almeid, Yates, MAL, Landa, Dumoulin/Foss en consorten. Hindley en Kelderman lijken iig echt wel goed met elkaar te kunnen opschieten en samenwerken. Was toch ook zo dat Hindley wel wilde wachten, maar niet mocht? Of herinner ik mij dat verkeerd? Good luck Wilco

0
dynamo 18 januari 2022 om 13:09

ja herinner je goed, vreemde situatie toen, kelderman moet nog een paar kopjes “”winnersmentaliteit”” op drinken

0
Jean Dumas 19 januari 2022 om 09:49

Toen reed Kelderman ook aanvallend, onder meer op de Etna. Hij heeft bovendien zo’n goede sprint in een groepje dat hij gemakkelijk een rit zou kunnen winnen, ware het niet dat de meeste bergritten die in een klassementssprint eindigen door vluchters worden gewonnen.

0
Brabander 18 januari 2022 om 13:03

Wel een sterke ploeg voor de Giro. Ik zou lekker ‘va banque’ koersen en alle opties open laten en dan maar kijken met wie het schip strandt

0
5211 18 januari 2022 om 13:09

Enorm goede renner maar hoeveel onvoorstelbare pech heeft al niet gehad.
Tube eraf in een afdaling in de tour.
Een motorrijder die plots voor je staat waar deze niet hoort te staan.
Vol gas in finale onderuit en oa breuk in de nek, enzo nog meer ernstige valpartijen tot vorig jaar aan toe.

Lekker als het kan in goede vorm naar de Giro en ervoor gaan, voor het podium.

0
dumoman 18 januari 2022 om 17:50

Ik vind het zo enorm knap dat hij zich iedere keer weer op jan peppen om verder te gaan; op basis hiervan gun ik hem een heel goed 2022 seizoen toe met hopelijk een keer een 1 notering op podium

0
Ronellenfitsch 18 januari 2022 om 13:10

De Slovenen boezemen zo’n angst in dat velen bij voorbaat al het bijltje er bij neergooien (en begrijpelijk ook nog)

0
Fausto Roest 18 januari 2022 om 13:20

Absoluut maar als je bedenkt dat Slovenië met amper renners tweede is geworden in de categorie WorldTour zegt dat best veel. Mohoric had ook nog aardig wat punten maar het grote gros komt toch uit de koker van de twee man die ook dit jaar weer in de Tour gaan beginnen.

0
LaDoyenne 18 januari 2022 om 13:48

"De Slovenen boezemen zo’n angst in dat velen bij voorbaat al het bijltje er bij neergooien (en begrijpelijk ook nog)"

Bernal niet, en dat siert hem. Zeker als voormalig Tourwinnaar die een reputatie te verdedigen heeft.

0
Murcia 18 januari 2022 om 13:10

Eerlijk interview waarin hij gewoon toegeeft dat de stress in en rondom de Tour hem niet bevalt en dat mede daarom de ‘kleinere’ Giro hem beter ligt. Ze gaan met een sterke ploeg naar Italië waarbij denk ik Kämna een vrije rol krijgt en de andere drie als mannen voor het AK. Net als Buchmann en Hindley ligt de kracht van Wilco meer in het volgen dan het hebben van een punch bergop maar met dit trio mag Bora toch op zijn minst één van hen in de Top 5 verwachten.

0
Groetjesaandevoetjes 18 januari 2022 om 13:56

Kelderman heeft een prima punch bergop. Niet alla Roglic/Allaphilippe, maar komt op stijlere aankomsten altijd prima aan hoor.

0
girardengo 18 januari 2022 om 13:29

Dat de stress in de Tour renners de uitwijkmogelijkheid naar de Giro doet kiezen is wel begrijpelijk. De Giro is een fraai alternatief, in meer dan één opzicht.

0
Groetjesaandevoetjes 18 januari 2022 om 13:58

Hopen dat hij ook nog de Vuelta gaat doen.

0
Erica-de-moeder-van-Niki 18 januari 2022 om 14:03

Wat een heerlijk positieve reacties tot nu toe, zullen we dat zo houden? Is ook weer eens wat anders.

0
BvD13 18 januari 2022 om 22:36

De gunfactor is duidelijk (+1)

0
Krakowic 18 januari 2022 om 14:08

Vallen, opstaan en weer doorgaan.. ongelofelijk knap hoe hij maar blijft terugkomen en altijd ook meteen weer op hoog niveau. Hoop zo dat hij dit jaar ook eindelijk eens die overwinning kan pakken ergens. Moet met zijn kwaliteiten toch te doen zijn ergens!

0
5211 18 januari 2022 om 15:40

Velen vergeten dat deze renner zonder al die pech aantal keren echt podium had kunnen rijden in oa de tour.
Na zoveel pech toch elke keer weer de draad oppakken en ervoor gaan is mogelijk een nog grotere prestatie.

0
dumoman 18 januari 2022 om 17:52

nog niet gelezen toen ik een reactie plaatste, helemaal mee eens

0
Barry Batsbak 18 januari 2022 om 14:18

Ik hoop eigenlijk vooral dat hij eens een jaartje gespaard blijft van pech. Gewoon een keer een jaartje geen valpartijen, geen gebroken botten of ander onheil. Dan wordt fietsen sowieso al een stuk lolliger.

0
Jungle Man 18 januari 2022 om 15:30

Giro is zo veel mooier dan de tour, qua wielrennen.

0
IlPirata 18 januari 2022 om 16:05

De TdF is nu eenmaal voor de Slovenen en bernal. Tuurlijk kan er 1 vallen, maar de kansen zijn gering. En de giro is ook gewoon een mooiere en vaak zwaardere ronde dan de tdf. Bij de TdF heeft een kopman vooral te maken met mediagekte, dat maakt het zwaarder.

0
Scott Sunderland 18 januari 2022 om 16:28

In de Tour hebben zowel Kelderman als Dumoulin veel meer kans op succes én ze hebben minder stress. Ze rijden voor grote ploegen met meerdere kopmannen dus er is ook geen noodzaak om de Tour te rijden. Dan is de keuze snel gemaakt. Sportief plezier staat voorop.

0
Arie den Blanken 18 januari 2022 om 17:54

Er zijn hier blijkbaar maar weinig die door hebben dat de keuzes mede bepaald wordt door wat de Giro organisatie extra schuift aan sommige ploegen als ze met door hen bepaalde renners aan de start verschijnen. De sportieve kansen en afwegingen zijn daarbij van ondergeschikt belang.

0
Kelder is de Man 18 januari 2022 om 18:17

Zou best kunnen Arie. Ik weet daar ook weinig van, maar denk niet dat het verhaal van Kelderman daardoor minder waar is.

Scott.. waar je de eerste keer Tour schreef, zal je Giro bedoelen neem ik aan.

0
Romāns Vainšteins 18 januari 2022 om 20:12

Bwlargh, Arie met zijn ‘ik weet als enige hoe de geldhazen lopen’-meuk, net alsof Vegni geld betaalt om Kelderman aan de start te krijgen hahaha. Het zal hier en daar eens een absolute topper, zeg de beste of meest publicitaire, zijn die wat krijgt. Voor de rest dikke niente. Het is dat gare veldrijden waar zelfs loensende Sjefke nog een tientje toegestoken krijgt, tunnelvisieprojectie,..

0
dit is mijn voorwiel 18 januari 2022 om 20:18

Ik denk dat arie een punt heeft, maar dat dat punt alleen maar bevestigt wat al zou zijn. Maw, zonder die centen zou je ws dezelfde mensen op dezelfde plek krijgen.

0
BvD13 18 januari 2022 om 22:39

Scott bedoelt de Tour, grote namen zijn Roglic en Vlasov, die zouden de stress weg moeten halen omdat zij dus absolute nr 1 zijn…. weet niet of ik het daar helemaal mee eens ben

0
Mwielerfan 18 januari 2022 om 20:32

Eerlijk en realistisch inderdaad. Maar ik kijk liever naar iemand die er toch wat meer voor gaat, soms op z’n bek gaat maar ook soms boven zichzelf uitstijgt. Bij kelderman heb ik toch altijd het gevoel dat hij, als hij een goede dag heeft, toch. Vooral energie spaart en meerijdt iipv tijd pakt of überhaupt nadenkt over een ritzege

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone