Kelderman na verkenning: “Ik pakte bijna de KOM op de Kruisberg”

Kelderman na verkenning: “Ik pakte bijna de KOM op de Kruisberg”

Foto: Cor Vos | Team Sunweb

zaterdag 15 april 2017 om 09:00

Een gebroken vinger hield Wilco Kelderman bijna een maand aan de kant, maar zondag is de 26-jarige Nederlander weer van de partij in de Amstel Gold Race. Weliswaar volledig in dienst van kopman en favoriet Michael Matthews: “Ik mis zelf vooral koershardheid op dit moment”, zegt hij aan WielerFlits.

Muurtje verpest voorjaar
De bewuste breuk liep Kelderman begin maart op in de Strade Bianche, de klassieker waarin hij kopman Tom Dumoulin moest ondersteunen. Zover kwam het uiteindelijk dus niet. “Ik moest op een bepaald moment heel hard remmen”, doet Kelderman zijn verhaal. “Naast me was er een ruw, stenen muurtje, en daar kwam ik dus met mijn hand tegen. Ik kan je zeggen: dat was echt niet prettig. En ik merkte zelf ook meteen dat het ernstig was. Je hoopt eerst op twee of drie weken herstel, maar als je hoort dat je geopereerd moet worden en dat er een pin in moet, dan weet je dat het lang aansleept.”

Kelderman stond uiteindelijk ruim een maand aan de kant en moest onder meer de Ronde van het Baskenland – een belangrijke wedstrijd met het oog op de komende Giro d’Italia – aan zich voorbij laten gaan. “Dat is natuurlijk wel zuur. Door die pin kon ik het bovenste gedeelte van mijn vinger niet bewegen en dus was het ook niet mogelijk om kracht op mijn stuur te zetten. Hij is er nu twee weken uit en mijn vinger kan intussen weer wat beter bewegen. Maar ja, je mist erdoor wel enkele belangrijke wedstrijden. Ik heb mijn conditie gelukkig kunnen onderhouden door te fietsen op mijn hometrainer.”

Ik heb mijn conditie gelukkig kunnen onderhouden door te fietsen op mijn hometrainer.

Zondag maakt onze landgenoot zijn wederoptreden in de Amstel Gold Race. Referentiepunten heeft hij niet, op één na. “Tijdens de verkenning hebben we een aantal keer doorgetrokken op de klimmetjes. Dan pak je op Strava bijna een KOM op de Kruisberg en denk je: ‘shit, als ik iets eerder was begonnen, dan pak ik die KOM (King Of the Mountain; de snelste tijd op een beklimming, red.) gewoon.’ Dat is altijd wel een leuke indicatie dat het goed zit, maar ik weet dat ik op dit moment koershardheid mis. Dit zijn koersen die ik nu hard nodig heb. Hierna volgen de Waalse Pijl, en dan Romandië en de Giro.”

Eigen kans in Romandië
Opvallend: zowel in de Giro, voor Dumoulin, als in de Amstel Gold Race, voor Michael Matthews, schikt Kelderman zich in de knechtenrol. “Het is een beetje fifty fifty”, verduidelijkt de Sunweb-renner. “In de Ronde van Romandië en in de Vuelta krijg ik dat werk dubbel en dik terug. Zeker voor Tom zit ik daar niet mee in. Ik ken hem al langer, omdat we vroeger samen in de ploeg hebben gereden en hij bij mij in de buurt woont. We trainen ook weleens samen. Ook met Matthews heb ik vroeger samen gereden bij Rabobank, dus ik verwacht dat alles vlot verloopt. Het is altijd handig als je elkaar beter kent.”

Die steun is voor Matthews best welkom. In de finale van de Brabantse Pijl, waarin Kelderman dus niet van de partij was, zat de Australiër geïsoleerd. Weliswaar mede door de pech van zijn ploeggenoten. “Ik ga mijn uiterste best doen om hem aan de zege te helpen, maar het kan ook best zijn dat ik in de finale kom en dat het meteen weer over is. Door dat gebrek aan koershardheid, weet je wel. Het kan echt alle kanten op. Als alles goed gaat, en er is aan het einde nog een grote groep van veertig à vijftig man, dan moeten wij daar wel met nog een renner of vier kunnen bijzitten. Daar ben ik wel van overtuigd.”

Dit artikel delen:

41 Reacties

schipperaar 15 april 2017 om 15:35

Hardheid op doen op de hometrainer is natuurlijk moeilijk na te bootsen maar wellicht had ie een serie 400m in kunnen lassen, dat is echt sterven een keer of 10, veel renners lijken nog altijd allergisch voor lopen en denken dat de benen de andere kant op gaan staan.

0
Wildebert 15 april 2017 om 17:43

Sympathie voor deze renner. Hoop dat ie recht blijft en dat hij zich morgen toont.

0
Brummel 15 april 2017 om 18:00

@8.6 bij wijze van :)

0
GreenDay 15 april 2017 om 19:38

Schipperaar: lopen is toch een slechte sport om als competitieve wielrenner te doen? Dan ga je volgens mij toch beter die hometrainer op, en desnoods trek je wat baantjes in het zwembad. Mij is altijd verteld dat je in de winter kunt lopen, maar dat het tijdens het seizoen uit den boze is omwille van blessures. Toen ik zelf bij de juniores reed, was lopen tijdens de lichamelijke opvoedingsles ook een hel. Steevast de snelste, maar wel drie dagen lang de pijn verbijten. Terwijl ik nu ik wat minder fiets, geen last meer heb bij het lopen.

0
JVD 15 april 2017 om 20:24

@schipperaar Mijn ervaring is dat je vooral goed wordt in precies datgene dat je traint. Klim je veel, ga je beter klimmen, sprint je veel, ga je beter sprinten. Koers je veel, krijg je koershardheid. Ga je 400 meters rennen, dan ben ik bang dat je vooral een snelle 400 meter atleet wordt :). Ook mooi, daar niet van.

0
Explorer 15 april 2017 om 20:28

@Green Day, lopen is een prima variatie op training van de intensiteit van je hartslagdrempel.
Je kunt kortere trainingen afleggen in een forse intensiteit en het doel is punched. Dat je daarnaast specifieke fiets training doet zal het je conditie en interval doen verbeteren.

0
Wielrennertje 15 april 2017 om 20:42

Ken zat mensen die wielrennen en in de winter ook nog af en toe hardlopen om hun conditie op peil te houden. Hometrainer kan je dan ook nog doen.

0
schipperaar 15 april 2017 om 21:06

Edit redactie: On-topic houden graag

0
Janjanssen98765 15 april 2017 om 21:38

Je zou een boek over al jouw avonturen moeten schrijven, schipperaar.

0
Wielrennertje 15 april 2017 om 21:45

@jj98 haha dacht ik ook al aan.

0
Romāns Vainšteins 15 april 2017 om 21:49

‘Hadden in Den Haag een prachttrainer die geheid de zwaarste op je rug zette en dan door het mulle zand loodrecht omhoog in de duinen, keer of 10 tot ze vlak waren.’

Rare jongens, die woudlopers.

0
Alban 15 april 2017 om 22:07

Boek van Schipperaar, ik ben voor! Crowd funding hier op WF, zo gepiept.

0
schipperaar 15 april 2017 om 22:07

@jj98
Tijd stond stil na mn hernia anders hadden er veel gevolgd maar reizen en sporten is veel leuker dan sporten alleen natuurlijk en veel minder eenzijdig dan zo’n dagje uit met 200 man, moet er nie aandenken.
Maar normaal zat ik in Australie met een zeil/surf/tennis/kookschool en wie weet fietsen al kan je dat al gauw dus dat brengt niks op..

0
schipperaar 15 april 2017 om 22:16

@alban
Gewoon lekker zelf doen dan komt dat boek vanzelf, beetje humor erin, beetje verzinnen mag en tips, zonnebril afzetten in de tunnel enzo en campingdouaniers misleiden en gratis overnachten, schoonmoeder het hof maken als je van je vriendin af wil, reizen doet, nou ja vul maar in.
Niet voor niets dat Robert liever in Girona zit dan in dat cowboydorp.

0
nederbelg 16 april 2017 om 00:23

Knechten? KOM toch uit de kelder, man! Ga toch voor de zolder, holderdebolder. Maar neem de trap, ga niet los door het plafond, of die vinger ligt zo weer uit de KOM…

0
Spinergy 20 april 2017 om 10:37

nou, dat is mooi van die KOM, ik denk dat Valverde die ook heeft op de Muur van Huy… oh wacht, dat interesseert hem echt helemaal niks…
misschien idee om lekker te gaan trainen en foto’s schieten met andere Nederlandse profs in Spanje..

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone