Wilco Kelderman heeft tijdrit verkend: “Een tijdrit die mij ligt”

Wilco Kelderman heeft tijdrit verkend: “Een tijdrit die mij ligt”
woensdag 30 juni 2021 om 07:36

In de luwte van geletruidrager Mathieu van der Poel is Wilco Kelderman voorlopig bezig aan een uitmuntende Tour de France. De Nederlander staat vijfde in het klassement. Slechts 38 seconden verwijderd van de gele trui, en met Julian Alaphilippe (tweede) en Richard Carapaz (derde) als klassementsconcurrenten voor hem. “Het gaat goed”, klinkt het nuchter.

Het is wel eens anders geweest. Stress, valpartijen, pech, blessures… Maar van dat alles is op dit moment geen sprake bij de 30-jarige Kelderman. Hij zit goed in zijn vel, is relaxt en heeft een missie. De volgende opdracht in die missie om een goed klassement te rijden in de Tour is de 27,2 kilometer lange tijdrit tussen Changé en Laval. “Het gaat lekker. Ik ben goed door de eerste dagen heen gekomen en dat wil ik zo houden. De tijdrit heb ik verkend. Net als in de Dauphiné hoop ik er goed te zijn. Het is een tijdrit die mij ligt. Het gaat steeds op en af, dat heb ik graag.”

Volledig ongeschonden is Kelderman niet uit de eerste Tourdagen gekomen. Op de openingsdag was hij betrokken bij de inmiddels beruchte eerste valpartij, veroorzaakt door een toeschouwer die met een kartonnen bord te ver op de weg stond. “Daardoor heb ik wel wat last van mijn elleboog, dat is niet heel chill. Ik hoop dat ik tijdens de tijdrit er goed op kan steunen. Ik hoop dat het goed meevalt. De benen zijn in ieder geval goed.”

BORA-hansgrohe
Bij BORA-hansgrohe is Kelderman dit seizoen weer helemaal opgebloeid. Hij opende het seizoen als vijfde in de Ronde van Catalonië, werd tiende in de Ronde van Romandië en eindigde net naast het podium (vierde) in het Critérium du Dauphiné.

“Bij deze ploeg gaat alles gewoon wat relaxter. Zeker in de aanloop naar belangrijke wedstrijden, zoals met hoogtestages, heb ik meer invloed op mijn eigen planning, en wát ik en hóe ik het graag wil hebben. Dat geeft ook meer vertrouwen in jezelf. Ik heb gewoon de juiste mensen om mij heen met bijvoorbeeld Hendrik (Werner, trainer BORA-hansgrohe, red.). De ploeg is heel relaxt, dat scheelt heel veel. Het is doelgericht, maar niet heel erg pusherig. We kijken dag per dag en hebben een plan.”

Gele trui
Kelderman schaart zichzelf niet tot de favorieten voor de dagzege in de rit tegen de klok. “Mannen als Roglic en Pogacar kunnen écht een goede tijdrit rijden. Misschien zelfs net iets beter dan ik. De echt pure tijdrijders zijn er bijna niet meer. Misschien zijn er nog drie of vier die echt specialist zijn. Mannen als Filippo Ganna, Rohan Dennis en Stefan Bissegger.”

En de gele trui? Daar is hij voorlopig nog niet mee bezig. “Dat wordt lastig”, erkent hij. “Julian Alaphilippe (tweede op acht seconden) heeft ook een goede tijdrit en ook Wout van Aert staat nog voor mij in het klassement, maar we gaan gewoon ons best doen.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

NCyclingfan 30 juni 2021 om 07:51

Go go Wilco!

jooprioolpijp 30 juni 2021 om 07:57

Top 3 van de klassementsmannen lijkt me haalbaar vandaag, en is voor nu voldoende. Uiteindelijk moet het toch in de bergen gebeuren. Met de vorm die hij nu uitstraalt zou top 5 in Parijs er in kunnen zitten. Dromen…

Piet 30 juni 2021 om 08:17

Die heeft er zin in!

Johnny7 30 juni 2021 om 08:19

Geen geel pakken zou het beste zijn. Lekker onopvallend blijven rondrijden. Maar moet zeggen Wilco heeft al jaren geen goede tijdrit meer gereden. Tenminste een tijdrit zoals hij in het verleden wel kon rijden. Maar hij is goed bezig dus ben heel eg benieuwd vandaag!

F4L 30 juni 2021 om 08:26

Vier weken geleden nog vierde in de tijdrit in de Dauphiné…

Scibby 30 juni 2021 om 11:32

Wilco rijdt sinds vorig jaar zoals we in geen jaren hebben gezien.

Arry1337 30 juni 2021 om 08:20

Als hij vandaag een goede uitslag rijdt zie ik hem van het weekend misschien wel geel pakken. Ik acht het niet onmogelijk dat hij na vandaag boven Julian staat.

dit is mijn achterwiel 30 juni 2021 om 08:28

Inderdaad. Flip reed een goede tt in suisse. Alleen dat was eenveredelde proloog. In tirreno wassie slecht in de tt. Kan me voorstellen dat flip niet specifiek heeft getraind op tt’s aangezien ak’s dit jaar geen doel was. Kelder was 12-11-11-4 in zijn tijdritten dit jaar.

MichielH 30 juni 2021 om 10:10

Als je denkt dat ie boven Alaphilippe kan komen vandaag, dan kan ie toch ook vandaag in het geel staan, waarom wachten tot het weekend?

lampje 30 juni 2021 om 08:30

Gevaarlijke outsider voor podium in Parijs, zeker met het wegvallen/geblesseerd raken van zijn concurrenten. Het is een tour die hem op het lijf geschreven is, nu moet het gebeuren!

horsm 30 juni 2021 om 11:03

De podiumplekjes lijken me vooralsnog gereserveerd voor Pogacar en de twee Ineos-renners (Thomas en Carapaz). Maar als daar eentje van afvalt dan zit Kelderman in de pool met Mas, Uran, Alaphilippe, Gaudu en Lopez – en ik zie niet in waarom hij kanslozer dan een van hen zou zijn.

josi 30 juni 2021 om 08:43

Ik ben benieuwd. Zijn tijdrit lijkt de laatste tijd weer in de lift te zitten na een aantal magere jaren. Hij kan hier wellicht een mooie zaak doen voor het AK. Wel opvallend dat hij Roglic noemt, het lijkt me toch niet dat die in zijn huidige staat gaat meestrijden om de dagzege.

Jean Dumas 30 juni 2021 om 09:07

Alaphilippse (redactie).

Barry Batsbak 30 juni 2021 om 09:09

Leuk leuk leuk. Blij voor Wilco dat het er voor nu zo goed uitziet voor hem. Lekker in de schaduw rondpeddelen, ongemerkt naar voren glippen in het klassement. Ide Schelling als mooie Bora-bliksemafleider. Doen ze goed.

Pannenkoek 30 juni 2021 om 09:53

“Wilco Kelderman bestaat niet” en daar blijf ik nog 2 weekjes bij

josi 30 juni 2021 om 09:58

Maak er dan 2,5 weekjes van, voor alle zekerheid.

Wheely 30 juni 2021 om 10:16

Zet hem op Wilco!

Het is nu net alsof hij zegt te denken dat Ganna en Dennis vandaag meedoen en vervolgens noemt hij Kung niet. Beetje raar stukje in de tekst.

Edit: ohw hij heeft het even over het bestaan van tijdritspecialisten in het algemeen.

fietsvriend 30 juni 2021 om 15:21

Mooi interview gister. Wilde het woord ‘geel’ niet in de mond nemen en droomt ook zelden. Mooie gast en fietsen kan ie.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair