Wiggins zonder verwachtingen aan de start in Californië

zaterdag 14 mei 2016 om 11:52
Wiggins zonder verwachtingen aan de start in Californië

Foto: tour of Britain

Bradley Wiggins is een van de oud-winnaars die morgen aan de start staat van de Ronde van Californië. Ambities voor het algemeen klassement koestert hij dit jaar echter niet, maakte hij duidelijk op de persconferentie voorafgaand aan de rittenkoers. “Dit is pas mijn tweede wegwedstrijd van het jaar”, benadrukte de winnaar van 2014. “Ik ben eigenlijk gestopt, maar laat me toch overhalen om af en toe een koers te doen.”

Wiggins zal de komende week vooral fungeren als een mentor voor de jonge renners van zijn eigen Team Wiggins. “Voor die jongens is het een grote stap om hier te rijden. Zelf ben ik nu twaalf kilo zwaarder dan toen ik deze koers won. Dus ik kan me bergop echt niet meer met de andere renners meten.”

De twintig kilometer lange tijdrit van komende vrijdag moet Wiggins beter liggen, al houdt hij ook daar een slag om de arm. “Ik weet het niet, want ik heb al veertien maanden geen tijdrit meer gereden. Ik heb gewoon mijn fiets uit de garage gehaald om te kijken welk kettingblad erop zat. Twaalf kilo extra is veel om met je mee te torsen. Het is alsof je een klein kind meedraagt op je rug.”

Wiggins, die komende zomer nog wel een keer wil vlammen op de baan tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, liet zich vorige maand in de Tour of Yorkshire al even zien op de weg. Hij kneep daar echter al in de openingsrit in de remmen.

Dit artikel delen:

10 Reacties

RainbowJersey 14 mei 2016 om 12:06

Lijkt me een ‘Dumoulinnetje’ dit. Gaat gewoon voor het klassement, die Wiggins ;)

benjo maso 14 mei 2016 om 12:14

Als je als mentor de jongeren in je team wil steunen, zal je niet bij de eerste helling er door heen moeten zakken. Ben benieuwd of sir Wiggins op deze wijze kan freewheelen in het peloton.

rahimns 14 mei 2016 om 12:44

Ik heb ook geen verwachtingen van Wiggins, hij heeft zich helemaal gericht op de baan in Rio.

Janjanssen98765 14 mei 2016 om 12:51

Beetje raar dat als je als voorbeeld wilt fungeren, je gewoon veel te zwaar staat.

Hakkie2 14 mei 2016 om 13:06

@janjanssen: Wiggins staat helemaal niet te zwaar voor zijn doel: de ploegenachtervolging op de baan. Daar heb je alleen zoveel spieren voor nodig dat je geen heuvel meer op komt op de weg. Je ziet dat ook bij Owain Doull, afgelopen 2 jaar behoorlijke heuvelsprinter, klassement in de Tour of Britain, komt dit jaar ook geen brug meer over omdat hij meer gewicht heeft voor de ploegenachtervolging op de baan.

Dat Wiggins maar 12 kilo zwaarder is dan tijdens zijn tourgewicht zou mij verbazen, ik zou zeggen dat het nog meer moet zijn.

RainbowJersey 14 mei 2016 om 13:44

@Hakkie
12 kilo zwaarder dan toen hij deze koers won, staat er in de tekst. Dat was in 2014, tevens zijn laatste volledige profjaar. Volgens mij zat hij toen ook al best wat boven zijn gewicht toen hij de Tour won.

Hakkie2 14 mei 2016 om 13:49

@RJ: je hebt gelijk. Ik had in mijn hoofd dat hij deze koers ook won in zijn superjaar, maar dat was niet zo. 12 kg zwaarder dan 2014 lijkt me inderdaad logischer.

MooieMario 14 mei 2016 om 14:00

Hij was tijdens zijn touroverwinning ook eng mager. 12 kg zwaarder voor een wielrenner houdt niet in dat het een uitgezakte bierdrinkende fastfoodetende vetklep is geworden. Op de baan heb je spiermassa nodig en als ronderenner moet je veel lichter zijn. Thomas Dekker vertelde laatst ook dat hij in 1 jaar 10 kg is aangekomen en hij is nog steeds niet dik.

Rondo 14 mei 2016 om 18:04

12 kilo spieren, doe es normaal. In hoeveel tijd, ook al stond hij toen mager, welk middel ? Krijgt hij nog wel doping testen dan?
Vind het een sympathieke gast maar 12 kan niet. Leuk interview met hem in Bahamontes.
12 ? Doe er nog eens 12 bij, kom je in de buurt van Arnold Schwarzenegger.

Har77 14 mei 2016 om 22:51

@rondo: cursusje trainings- en voedingsleer kan geen kwaad voor je denk ik. Topsport is geen fitness. 12 kg in 2 jaar voor iemand die van volledig aeroob naar grotendeels anaeroob gaat én dan ook nog eens 15x meer sportieve aanleg aanleg heeft dan de gemiddelde fintessbilly/armchaircoach/MAMIL is niks bijzonders, zeker niet als diegene als referentiegewicht het anorexia voorkomen van een Sky ronderobot hanteert, maar intrinsiek een krachtige baanrenner is. Daarbij: hij heeft ca 12u in een dag om te trainen…en daarvan zal echt niet meer dan 20% in het zadel zijn.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair