Wielrenners grijpen naast de prijzen op Sportgala

donderdag 22 december 2016 om 08:10
Wielrenners grijpen naast de prijzen op Sportgala

Foto: Sirotti

Er waren drie wielrenners genomineerd, maar geen van allen heeft een Jaap Eden Award mogen ontvangen tijdens het Sportgala. Tom Dumoulin, Anna van der Breggen en Elis Ligtlee grepen woensdagavond naast de hoofdprijzen.

Formule 1-coureur Max Verstappen werd verkozen tot Sportman van het Jaar. In een Limburgse sportverkiezing wist Dumoulin hem nog te verslaan.

De prijs voor Sportvrouw van het Jaar ging naar turnster Sanne Wevers. Anna van der Breggen en Elis Ligtlee waren ook genomineerd voor deze prijs. Beide rensters wonnen afgelopen zomer olympisch goud in Rio de Janeiro.

Dit artikel delen:

51 Reacties

janus89 22 december 2016 om 08:19

Terecht! Ik denk dat Rio goud voor Tom het verschil had gemaakt, maar unieke prestaties van Max en Sanne.

RaketVuist 22 december 2016 om 08:25

Terecht. Max Verstappen heeft geschiedenis geschreven dit jaar. Ik weet nu al dat er weer mensen zijn die gaan zeiken dat formule 1 geen sport is. Die mensen hebben nog nooit twee uur lang in een cockpit met een temperatuur van 50°c gezeten terwijl ze op het randje van de dood balanseren en met enorme krachten op hun lichaam te maken krijgen.

Wigo 22 december 2016 om 09:05

Zet Tom Dumoulin in dezelfde auto als Max en hij gaat op een lang recht stuk net zo hard als Max… wedden ? :-)
Dus, nee… Formule 1 is GEEN sport ;-)

RubenAV 22 december 2016 om 09:21

Alle genomineerden hadden het verdiend, maar ik blijf toch een zuur gevoel houden bij Max Verstappen. Een sport waar 99,9% van de mensen al nooit aan kan beginnen vanwege de kosten en die daarnaast zo afhankelijk is van de auto waarin je rijdt. De prestatie is vast heel knap, maar heeft mij teveel met privileges te maken. Daarnaast is hij ook niet wereldkampioen geworden, maar won hij één wedstrijd omdat zijn twee grote concurrenten uitgevallen waren. De andere sporten kunnen we allemaal wel mee beginnen, waardoor je alleen aan de top kan komen door talent en heel hard trainen. Ik had graag Dorian als winnaar gezien.

HoofdIsVrij 22 december 2016 om 09:21

Formule 1 is geen sport. Je argumenten raken kant noch wal RaketVuist. Dan zijn astronauten, mijnwerkers of soldaten ook sporters…

Verder tel ik een olympische titel wel hoger aan dan een F1 GP winst.

Djoop 22 december 2016 om 09:22

Als Dumoulin de bocht uit komt gaat hij nooit meer de topsnelheid van Verstappen benaderen op het rechte stuk, in de verste verte niet. Kijk voor de gein even naar wat onboard beelden op youtubus en verbaas je over de snelheden. Je moet echt een onvoorstelbaar goed reactievermogen hebben om daar mee om te kunnen gaan.

Janjanssen98765 22 december 2016 om 09:30

Dat Verstappen de prijs krijgt in een Olympisch jaar is vrij lachwekkend.
Niet dat hij niet goed gepresteerd heeft maar één race winnen moet veel minder zwaar tellen dan Olympisch goud.

Frits des Jeux 22 december 2016 om 09:30

Maar de kwaliteit van de auto bepaalt de kansen op prijzen. In het wielrennen maakt het binnen de world tour niet uit of je op de Bianchi of de Giant een tour gaat rijden ams klassementsman.

non-believer 22 december 2016 om 09:37

De kwaliteit van het team bepaalt ook in de wielrennerij je kans op prijzen…

Sephiroth 22 december 2016 om 09:41

in het wielrennen bepaald de kwaliteit van je ploeggenoten, je materiaal en je begeleidende staf toch echt ook wel mee of je kan winnen. Ik wil Froome nog wel eens op een racefietsje uit de winkel van 800 euro zien rijden, en hem al het afstellen zelf laten doen, tegen poels op zijn standaard racer. Tuurlijk maakt froome dan nog wel een kans, maar dan is het lang niet meer zo makkelijk.

richi 22 december 2016 om 09:46

Terechte winnaars Max en Sanne doen beide iets wat nog nooit gepresteerd is in Nederland.
Over dat Max voordeel heeft omdat hij in een van de beste auto’s mag rijden.
Daar zijn jaren aan vooraf gegaan om te bewijzen dat hij de beste coureur is voor een van de beste auto’s.

RaketVuist 22 december 2016 om 09:51

@Hoofdisvrij
Hahaha, sinds wanneer hebben astronauten een competitie? Een sport is een fysiek spel (bijvoorbeeld basketbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat volgens regels in competitieverband of recreatief kan gespeeld worden. Het heeft als doel het lichaam of de hersenen te stimuleren naar meer, hetzij dmv lichamelijke bewegingen en-of denkoefeningen. Dit zegt genoeg

Chaba 22 december 2016 om 09:54

Naast zijn overwinning is een hype ontstaan rondom Max dus ik snap dat hij wint. Sanne was gewoon fantastisch op de O.S.

Guushovd 22 december 2016 om 09:54

Nee, klopt autoSPORT is geen sport. Reactievermogen, tactisch inzicht, winnaarsintuïtie, fysieke fitheid, allemaal niet aan de orde bij dat spelletje dat Verstappen speelt.

Natuurlijk gaat het bij formule 1 om de fysieke capaciteiten van de coureurs. Dat de relatie niet zo extreem duidelijk is als bij wielrennen, betekent niet dat het geen sport is.

RaketVuist 22 december 2016 om 09:55

@wigo
Zet Verstappen op een fiets en hij gaat bergaf net zo hard als Dumoulin. Dus nee, wielrennen is geen sport. Zie je hoe onnozel dit argument is?

LaurentJalabert 22 december 2016 om 10:09

Maar wat als Max Verstappen nu nog eens echt gaat winnen (ja hij heeft een race gewonnen waar alle Mercedessen besloten tegen elkaar op te rijden). Het is zeker een unieke prestatie van Verstappen, maar als het goed is, is dat het begin voor hem en dan nu al sportman van het jaar….. Sja. Dan kan je de sportman van het jaar voor de komende 10 jaar ook gelijk aanwijzen.

Ideefiks 22 december 2016 om 10:41

Raketvuist maakt het wel heel erg bont: “Ik weet nu al dat er weer mensen zijn die gaan zeiken dat formule 1 geen sport is. Die mensen hebben nog nooit twee uur lang in een cockpit met een temperatuur van 50°c gezeten terwijl ze op het randje van de dood balanseren en met enorme krachten op hun lichaam te maken krijgen….”
Allereerst: dus de mensen die dit geen sport vinden moeten het zèlf hebben gedaan ?? Heeft Raketvuist dan wèl in een raceauto gezeten ?? En maken al die enge dingen die hij noemt autoracen tot een sport ?? Waarom ?? Is elk zwaar beroep of hobby dan ook sport ??
En zelfs als je het, om wat voor rare reden dan ook, sport zou vinden, welke uitslagen heeft Verstappen dan gereden om voor deze titel in aanmerking te komen ??
Het blijft één enorme grote lacher, deze populariteitsprijs…

KnightBiker 22 december 2016 om 10:41

F1 is een sport, maar met een* want niet olympisch. Olympische sporten tellen als serieuze sporten zwaarder en zeker in een olympisch jaar. het equivalent had wereldkampioen moeten zijn niet 1 GP en dan nog.
Uiteindelijk is dit een populariteits verkiezing geworden en geen objectieve maatstaaf. Ik plaats deze verkiezing in het rijtje van de Brexit en Trump, mensen laten zich meeslepen op basis van hun onderbuikgevoel inplaats van naar de feiten te kijken. (natuurlijk heeft dit geen echte gevolgen, maar ik ben bang dat hetzelfde gaat gebeuren met Wilders)

RaketVuist 22 december 2016 om 10:48

Hoe moeilijk is dit te begrijpen? Een sport is een fysieke of mentale bezigheid die wordt beoefend in competitief verband. Formule 1 is dus per definitie een sport.

Frits des Jeux 22 december 2016 om 10:52

@Sephiroth er is geen WT ploeg die op fietsjes van 800 euro rijdt. Kortom zoals ik stelde is het op elke fiets van de huidige WT ploegen mogelijk een ronde te winnen. Echter bepalen de financien bij welke teams de beste renners in de wt rijden. En niet het materiaal. Zet Sky op Giant fietsen of Trek fietsen en Froome wint ook. Terwijl als je max in een andere auto zet hij gelijk minder zal presteren.

girardengo 22 december 2016 om 10:57

De enige objectieve maatstaven die je hebt bij deze verkiezing zijn het behalen van een Olympische titel of desnoods een wereldtitel, als de betreffende sport niet Olympisch is. De verkiezing van Sanne Wevers is dan terecht, ook omdat haar overwinning uniek was in vergelijking met bijvoorbeeld Van der Breggen, die van Max Verstappen niet. Zo simpel is het voor mij. Ook bij de mannen had er een Olympische winnaar kunnen en dus moeten staan. Verstappen heeft bovendien (hopelijk) nog tijd genoeg om een titel te behalen. Een hype behoort helemaal geen rol te spelen bij deze verkiezing.

Bonifazio 22 december 2016 om 11:20

Wat een onzin allemaal dit. Volkomen terecht dat hij hem pakt:
-Max heeft bijna alle internationale en nationale records gebroken die er zijn dit jaar (jongste rijder ooit, jongste winnaar ooit etc, eerste Nederlander die een Gran Prix wint.).
-Hij heeft de sport veranderd (zelfs een regel kent zijn naam) en rijdt op een totaal andere manier dan de rest. Veel aanvallender, meer risico, andere lijnen etc.
– Hij heeft een sport die vergeten was in Nederland weer op de kaart gezet (kijken nu elke race minstens een miljoen mensen). Extreem veel kinderen in NL zijn opeens gaan karten.
– De hele racesport is in de ban van dit jongetje.
– F1 is een mondiale sport itt openwater zwemmen, windsurfen etc. Ik denk dat Max na Cruijff en allicht Robben ofzo inmiddels de bekendste Nederlandse sporter is mondiaal gezien.

TykkeThor 22 december 2016 om 11:24

Wat heeft hij gewonnen dit jaar dan?

girardengo 22 december 2016 om 11:30

@Bonifazio
Jouw verhaal bewijst alleen dat je meegaat in de hype.

piet.nl 22 december 2016 om 11:41

Het is interessant om te lezen wat de interpretatie is van sport. Ik denk dat wij als wielerliefhebbers aan fysieke inspanningen denken die de sporter levert. De genoemde sporten zijn inderdaad moeilijk te vergelijken, maar neem van mij aan dat de F1 coureur wel degelijk een zware fysieke inspanning moet leveren. Maar ik ben het er wel over eens dat de wielrenner in de zware wedstrijd energie verbruikt. F1 is nu hot en kan het zeker begrijpen dat Max is verkozen. We vinden het goede presteren van onze renners al bijna vanzelfsprekend. Ik zou er meer moeite mee hebben als het darten als sport zou worden betiteld en terwijl ik het toch knap vind hoe ze de pijltjes kunnen gooien.

Headlines

Materiaalzone

Populair

Poll