Wielrenner Mark Groeneveld (20) overleden
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
dinsdag 24 oktober 2023 om 16:18

Wielrenner Mark Groeneveld (20) overleden

De wielerwereld is in rouw vanwege het overlijden van Mark Groeneveld. De Nederlander – die uitkwam voor de continentale Canadese wielerploeg XSpeed United – zakte in de nacht van zondag op maandag in het openbaar ineen, vermoedelijk door een hartaanval. Medische hulp mocht niet meer baten. Groeneveld is slechts twintig jaar oud geworden.

Groeneveld kwam afgelopen zondag nog in actie in Hong Kong. De jonge Nederlander stond aan de start van de Hong Kong Cyclothon, een UCI-wegwedstrijd van 1.1-niveau. Groeneveld viel in die wedstrijd vroegtijdig uit met materiaalpech. Zijn ploeg XSpeed United laat in een verklaring weten dat zijn overlijden niet-wedstrijdgerelateerd is.

In de nacht van zondag op maandag zakte Groeneveld in het openbaar ineen, vermoedelijk door een hartaanval. De politie en ambulance-medewerkers ter plaatse konden de renner uit Enkhuizen niet meer redden. Een autopsie moet uitsluitsel geven over de doodsoorzaak van Groeneveld.

“Een ongelooflijk persoon en een geliefd lid van ons team”
XSpeed United is uiteraard geschokt door het overlijden van zijn renner. “Mark was een ongelooflijk persoon en een geliefd lid van ons team. Hij had een opmerkelijke geest en was altijd bereid om achter de schermen een handje te helpen met zijn aanstekelijke glimlach en hartelijke karakter. Zijn aanwezigheid verlichtte onze dagen. Hij zal diep worden gemist door iedereen die het voorrecht had hem te kennen.”

“Het team is geschokt en van streek. De renners onderling zijn close. We zorgen voor begeleiding van zijn teamgenoten”, laat de woordvoerder van X-Speed United Continental weten aan het Noordhollands Dagblad.

Groeneveld reed sinds dit jaar voor de Canadese formatie XSpeed United. Daarvoor koerste hij voor het Britse Zappi Racing en het Enkhuizense West Frisia. Hij stond dit jaar aan de start van wielerkoersen als Le Samyn, La Route Adélie de Vitré, de Elfstedenronde Brugge en de BetCity Elfstedenrace.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
24 oktober 2023 19:15
Jij hebt de oorzaak al gevonden merk ik, dus waarom nog zoeken. Het is al triest genoeg voor zijn naasten zonder dat de experts op het gebied van vaccinaties uit de fabeltjesfuik ook nog eens hun gelijk komen halen terwijl de jongen nog niet eens begraven is.

Heel veel sterkte voor een ieder die hem liefhad.
24 oktober 2023 20:12
@GuntherL
En wat is jouw overdaad aan kennis dan wel, facebook? Youtube of Willem Engel? Arts of wetenschapper ben je sowieso niet. De dood van een jonge man misbruiken om desinformatie te spuien vind ik misselijkmakend.
24 oktober 2023 19:59
De kans is nog groter dat het door gewoon corona komt ,griep of een andere infectie ziekte en aangezien er veel mensen corona hebben gehad de laatste jaren is de kans wat hoger .
24 oktober 2023 19:05
Helaas is het niet ongebruikelijk dat er renners met (vermoedelijk) hartproblemen kampen, zo lang ik het wielrennen al volg komt het helaas met enige regelmaat voor. Maar momenteel gebeurt het wel heel erg veel!

Sterkte voor de nabestaanden van deze veel te vroeg overleden jonge renner!
  24 oktober 2023 21:15
  Het gebeurd inderdaad meer en juist in een tijd dat hart en vaatziekten niet meer doodsoorzaak 1 zijn, daar waar dit enige decennia terug dit wel was.
24 oktober 2023 22:38
Iedereen hier denkt het te weten. Het enige trieste wat we zeker weten is dat die jongen dood is. Ik wens alle betrokkenen en ze familie sterkte toe. Er is niemand die hier reageert die zeker weet of deze jongen is gevaccineerd en of het daar dan mee te maken kan hebben. Dus stop a.u.b. voor de nabestaanden om te roepen dt het door het Corona vaccin komt.
  24 oktober 2023 22:56
  Helemaal eens, totaal respectloos bezig elke keer die wappies.
24 oktober 2023 20:16
Een corona-infectie heeft ook hartproblemen als gevolg en in hogere percentages dan het vaccin, maar ik vermoed dat je dat niet uit wil zoeken @rudolph.
24 oktober 2023 22:40
De wappies zijn er ook weer.
25 oktober 2023 09:29
@iLLan,

Klopt dat een corona-infectie een grotere kans heeft op hartproblemen dan het vaccin. Maar je vergeet er wel bij te zeggen dat de hartproblemen die je als bijwerking van het vaccin kan krijgen, meestal veel ingrijpender (en dus ook dodelijker) zijn dan de doorgaans relatief onschuldige gevolgen die een covid-besmetting met zich meebrengt.

Een hartaanval lijkt me eerlijk gezegd al vrij ingrijpend, waardoor ik snap dat mensen eerder richting het vaccin gaan kijken. Dat stellig als de enige en zekere waarheid aannemen is verwerpelijk, maar dit volledig uitsluiten evengoed.
24 oktober 2023 18:15
20 jaar… zo iets zou niet mogen, Rust In Vrede kerel..
24 oktober 2023 20:01
De kans is groter dat je het door een infectieziekte krijgt als door een vaccinatie aangezien haast heel Europa corona ,griep en andere infectie ziektes hebben gehad de laatste 3 jaar is dit dus niet vreemd..
24 oktober 2023 20:42
Ik zou niet weten waarom het enige wat je wel kan stellen dat alsje hart gaat belasten wat een ontstoken hartspier heeft kan ik me voorstellen dat dit risico met zich mee brengt. De kans dat je het oploopt door een virus infectie is groter dan door een vaccinatie. We weten trouwens nu niet of het overlijden gerelateerd is aan een ontstoken hartspier.
24 oktober 2023 20:33
Dat klopt. De 1 is ook zieker van een griep dan de ander. Maar wat ik vooral mis bij vaccin is lange termijn onderzoek dan kan je zulke dingen aardig ondervangen
25 oktober 2023 00:12
Het tijdperk van 20/30 jaar geleden met de epo excessen zijn gelukkig wel voorbij. Hematocriet wordt gecontroleerd, daar moet je niet meer zoeken. Wielrennen is een zware sport en door betere kennis gaan de renners nog steeds bijna even hard rijden. Hogere hartslag betekent hogere prestatie, meer belasting voor het hart. Als je de grenzen aftast van de fysieke mogelijkheden ga je die grens af en toe zeker tegenkomen. Voor de antivaxers, wees vooral blij dat er nog zoveel mensen waren die hun verantwoordelijkheid wel genomen hebben, en hierdoor vele levens van jullie hebben gered. En verder, rot op met jullie insinuaties and get a life !
24 oktober 2023 18:39
Goh, het wordt zoeken naar een oorzaak.
25 oktober 2023 07:15
Er is geen enkel onderzoek die aangetoond heeft dat covid vaccinatie de oorzaak is van een overlijden, en geen enkel onderzoek die het uitsluit. Zo lang ik het wielrennen volg zijn er op allerlei niveaus renners overleden aan hartfalen, ik heb ze zelfs binnen het schaatsen meegemaakt. Oorzaak was vaak dat de betreffende persoon een virus onder de leden had, met koorts toch ging sporten of aangeboren afwijking had. Mocht het überhaupt van een vaccinatie komen, kan dat dus alleen in de eerste dagen na de vaccinatie plaats vinden. Daarna heeft het lichaam antistoffen aangemaakt en is het vaccin uit het lichaam.
25 oktober 2023 07:17
Alleen de eerste dagen na vaccinatie kunnen bijwerkingen optreden. Overigens is de kans op myocarditis bij covid besmetting groter
24 oktober 2023 19:30
Lezen is een vak Thurau. Op NOS staat een opsomming van renners die moesten stoppen door hartproblemen en nog geluk hebben gehad. Wat mij betreft moet die onderste steen boven
  24 oktober 2023 20:08
  Lezen is geen vak, begrijpelijk lezen is een vaardigheid. Een opsomming betekent niet dat deze mensen zijn gestorven aan vaccinaties. Dit tot op de bodem uitzoeken heeft geen zin als de uitslag al bij voorbaat vast moet staan. En verder laat ik het erbij, niks is zo erg als over de rug van dode mensen je gelijk te moeten halen.
  24 oktober 2023 23:23
  Bij de NOS staan er ook alleen al vier gevallen opgesomd van voor corona. Dit is toch wel van alle tijden. Dacht een jaartje of 10 geleden er ook een paar jonge Belgische renners in hun slaap waren overleden. Vlak na elkaar. Toen werd er opeens gesproken over besmette doping of iets dergelijks. Dat soort onderbuikgevoelens komen toch altijd wel weer bovendrijven.
  25 oktober 2023 00:27
  Aan je adoratie die je hebt voor een Italiaanse junkie, die zijn 'successen' te danken had aan het gebruik van epo en dan ook nog eens is gestorven aan een overdosis drugs, is alvast niet al te leiden dat u de meeste geschikte persoon bent om het voortouw te nemen in een doorgedreven onderzoek naar anomalieën in sportethiek.
24 oktober 2023 19:32
Thurau houdt zijn kop nog even in het zand. He-le-maal niets bijzonders dat de ene na de andere topsporter hartproblemen krijgt. Volstrekt normaal. Komt vast door het klimmat.

Reacties zijn gesloten.