Wielertransfers 2019: Maes, Quick-Step Floors, opvolger Westra, Didier
foto: Sirotti
vrijdag 21 september 2018 om 11:44

Wielertransfers 2019: Maes, Quick-Step Floors, opvolger Westra, Didier

Per 1 augustus mogen transfers officieel bekendgemaakt worden. Sindsdien draait de transfercarrousel in het peloton op volle toeren. In de rubriek Wielertransfers zet WielerFlits de laatste geruchten en bevestigingen op een rijtje.

Nikolas Maes
Het huwelijk tussen Lotto Soudal en Nikolas Maes zal nog minstens twee jaar langer standhouden. De 32-jarige Belg – die in 2017 de overstap maakte van grote concurrent Quick-Step Floors – voelt zich naar eigen zeggen thuis bij zijn huidige werkgever. “Ik hou ervan om in de grote koersen voor de overwinning te strijden met kopmannen als Tiesj Benoot en Tim Wellens.”

“Ik zal ook de komende twee jaar weer in dienst rijden van de kopmannen, een rol die me ligt. Het aantrekken van Caleb Ewan zorgt ook voor een nieuwe boost binnen het team. Ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken”, zo laat Maes weten op de ploegsite.

Quick-Step Floors
Volgens het Waalse RTBF vertrekken Eros Capecchi, Petr Vakoč en Rémi Cavagna aan het einde van het seizoen bij Quick-Step Floors. De 32-jarige Capecchi en de 23-jarige Cavagna rijden sinds 2017 voor de ploeg van teammanager Patrick Lefevere. De Fransman kwam voort uit Lefevere’s opleidingsploeg Klein Constantia, terwijl de Italiaan overkwam van Astana.

Het vertrek van de 26-jarige Vakoč lijkt niet uit luxe geboren. De Tsjech maakte de afgelopen seizoenen indruk met overwinningen in de Brabantse Pijl en de Classic Sud Ardèche, maar heeft dit jaar nog geen koers gereden. Hij werd in januari samen met ploeggenoot Laurens De Plus op trainingskamp in Zuid-Afrika aangereden door een vrachtwagen.

De onfortuinlijke Vakoč brak hierbij meerdere ruggenwervels. Na een langdurig revalidatieproces liet hij in juni weten weer op de fiets te zitten. Hij heeft drie maanden na dato echter nog altijd geen rugnummer kunnen opspelden. Het is maar de vraag of de klassiekerrenner dit ooit nog zal doen.

Dion Smith
Na Guillaume van Keirsbulck vertrekt er een tweede renner van Wanty-Groupe Gobert naar de WorldTour. Dion Smith heeft namelijk een overeenkomst bereikt met Mitchelton-Scott. De 25-jarige Nieuw-Zeelander trekt nu dus naar de Australische WorldTour-ploeg, waar ze blij zijn met zijn komst. “We waren op zoek naar een veelzijdige renner. Dion kan alles: hij houdt zich staande in de Vlaamse klassiekers, hij is voor een niet-pure sprinter behoorlijk snel en hij klimt goed. Hij past bij ons, want veel jongens kennen hem al”, legt ploegleider Matthew White uit.

Smith werd in 2017 aangetrokken door de ploeg van Hilaire Van der Schueren als opvolger van de plots gestopte Lieuwe Westra. Bij de Belgische formatie reed hij twee keer de Tour de France; in de meest recente editie droeg hij nog de bolletjestrui. White gelooft dat Smith verder kan groeien als hij op reguliere basis WorldTour-koersen rijdt. “Mitchelton-Scott is altijd een spannende droom geweest”, stelt de Nieuw-Zeelander zelf. “Ik kijk ernaar uit om te leren van Daryl Impey. Ik ben eenzelfde soort renner en kan niet wachten om mijn nieuwe tenue aan te doen!”

Adam Hartley
SEG Racing Academy heeft Adam Hartley voor komend seizoen toegevoegd aan hun opleidingstraject. De 20-jarige Brit wil bij de Nederlandse ploeg zijn klim- en tijdrijderscapaciteiten verbeteren. “Het programma dat SEG Racing Academy biedt, is bijna onovertroffen. Ik wil me meten op het hoogste niveau in het U23-circuit”, vertelt hij in een persbericht. “Het team laat jaarlijks zien dat het renners beter maakt. Als Brit vind ik het mooi om te zien hoe Stephen Williams gegroeid is als renner en nu naar Bahrain Merida trekt. Het is inspirerend: dat wil ik ook!”

Riwal-Ceramicspeed
Het Deense Riwal-Ceramicspeed doet een gooi naar een ProContinental-status. Om dat kracht bij te zetten, bindt de ploeg talenten Andreas Kron (20) en Mathias Norsgaard (21) aan zich door middel van een tweejarig contract als neoprof. De jongste van de twee staat te boek als een talent voor eendagsklassiekers, al houdt hij zich ook goed staande in middelzware etappekoersen. “Het is een jongensdroom die uitkomt, het maakt me trots”, stelt Kron in het persbericht. Norsgaard beschikt dan weer over een ijzersterke tijdrit. “Dit is echt te gek!”, kijkt ook de andere jonge Deen uit naar zijn profdebuut.

Laurent Didier
Eerder op vrijdag werd bekend dat Giacomo Nizzolo definitief vertrekt bij Trek-Segafredo. Teammanager Luca Guercilena moet echter ook afscheidnemen van Laurent Didier, meldt Wort.lu. De 34-jarige Luxemburger krijgt bij de Amerikaanse formatie geen contractverlening aangeboden. Na zijn profdebuut bij Saxo Bank in 2010, komt hij sinds 2012 uit voor de formatie van Guercilena. Didier wil nog niet van stoppen weten. Journalist Joe Geimer neemt het op voor zijn landgenoot. Collega’s Mads Pedersen en Grégory Rast deelden Geimers tweet.

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
21 september 2018 11:53
Zijn goede renners bij Quickstep die vrijkomen. Cavagna zal wel naar Cofidis ofzo trekken, misschien de nieuwe CCC.
21 september 2018 12:13
CCC heeft ook de komst van LtD bevestigd...
21 september 2018 12:19
Het artikel toch 3x moeten lezen om de verklaring voor die 'opvolger Westra' in de titel te vinden ;-)
21 september 2018 12:25
Wel benieuwd naar het verhaal achter de niet-verlenging van Vakoc. De trend is toch vaak dat renners die door zware blessures lang zijn uitgeschakeld en niks hebben kunnen tonen vaak nog wel een nieuw contract aangeboden krijgen, zeker een renner met veel potentie. Weet iemand of het er überhaupt nog naar uit ziet dat ie in de toekomst nog op niveau kan fietsen?
    21 september 2018 13:03
    Typisch Lefevre, die gaat over lijken.
    21 september 2018 16:30
    Vaak zijn dat wel renners die op de weg terug al zijn.
    En wellicht is lefevre hierin ouderwets. Aan de andere kant zit hij met veel jonge renners die hij al steeds meer moet betalen. Wellicht is er weinig ruimte. Een ploeg als bahrein of trek met veel vergane glorie hoeft steeds minder te betalen, dan is er financieel meer ruimte.
    21 september 2018 16:36
    Inderdaad: als er realistische hoop is op volledige revalidatie verdient de renner een contract te krijgen, als nu al vaststaat dat het een moeilijk verhaal gaat worden dan is daar waarschijnlijk een verzekerings fonds voor en heeft een contract niet zoveel zin. hoe dan ook Ik hoop vakoc nog op de fiets te zien, hopenlijk dit jaar nog: Levevre wachten In ieder geval tot Het laatste opportune moment.
    22 september 2018 01:47
    Lefevere betaalt Vakoc een volledig loon sinds de aanrijding, die jongen had het met veel minder moeten doen moest hij enkel op de ziekteverzekering teruggevallen zijn. Lefevere gaat dus niet over lijken, integendeel zelfs. Perceptie is alles.
21 september 2018 12:29
Overigens: bij Quickstep vertrekken dus naast Vakoc ook Cavagna, Terpstra, De Plus, Capecchi en Schachmann. De enige aanwinst tot dusver is Remco Evenepoel. Ik geloof best dat er lieden hier zijn die denken dat Evenepoel minstens de gelijke is van al die renners bij elkaar ( ;) ), maar dat is toch wel een aderlating lijkt me.
    21 september 2018 13:24
    Ben ook benieuwd wat er bij quickstep bij komt.
    Maar eerlijk gezegd dacht ik ook vorig jaar na de transferperiode dat ze er op achteruit waren gegaan.
    (Verlies van oa Kittel, Trentin, dan Martin en Brambilla)
    Maar uiteindelijk heeft de 'ruil' Kittel -Viviani zeer gunstig voor ze uitgepakt.
    21 september 2018 13:32
    @appiett: Het kan zijn dat ze ook gokken op verdere doorgroei van jonge talenten en geen grote jongens meer aantrekken; ze hebben er nog steeds genoeg onder contract. Maar De Plus, Cavagna en Schachmann waren natuurlijk wel een paar duidelijke groeibriljantjes die ze nu ook laten gaan, en dat is toch ook wel opvallend.
    21 september 2018 15:24
    De Plus en Cavagna schat ik qua potentieel toch niet hoger in dan de subtop. Schachmann kan misschien verder raken, dat is het grootste verlies.
    22 september 2018 00:18
    Hun twee stagiairs zullen wel een neo contract krijgen. Patje zat ook achter Philipsen.
21 september 2018 13:35
Cavagna met Terpstra mee?
21 september 2018 17:36
Jammer van Vakoc, zou fijn zijn als een Benelux-ploeg hem alsnog zou oppikken.
22 september 2018 03:31
Schijnt dat Cavagna gewoon nog onder contract ligt voor volgend jaar.
    22 september 2018 22:35
    Toch niet volgens PCS
    https://www.procyclingstats.com/mob/teams.php?s=no-team-next-year&year=2018&teamlevel=wt&nation=&team=1328&sort=career_pnts&younger_then=&ApplyFilter=Filter

Reacties zijn gesloten.