Wielerploegen 2019: Vlasman

Door , zaterdag 23 februari 2019 om 07:00
Wielerploegen 2019: Vlasman

foto: Vlasman

Met de Ster van Zwolle om de hoek als de opening van het Nederlandse wielerseizoen kijken we vooruit naar de Nederlandse Continental-teams. Deze aflevering is Vlasman aan de beurt, de ploeg van onder andere Dion Beukeboom, Yoeri Havik en Wim Stroetinga.

VLASMAN 2019
Land: flag-nl Nederland
Sponsors: Vlasman (een totaalsloopbedrijf)
Sinds: 2017
UCI-code: VLA
Fietsensponsor: Giant
Tenue 2019:


Vlasman in 2018

“Het was voor Vlasman een zeer succesvol seizoen”, vertelt manager Ton Welling. “We hebben overwinningen geboekt in Nederlandse klassiekers en we hebben ons in het buitenland laten zien.” Alhoewel Vlasman in 2018 geen UCI-overwinningen boekte, won het drie keer in eigen land. In de Ton Dolmans Trofee was Kelvin van den Dool de beste, terwijl Dion Beukeboom de beste bleek te zijn in de Topcompetitie-tijdrit in Emmen, de Omloop van de Glazen Stad en de Dorpenomloop Drenthe.

Beukeboom was vorig jaar wel vaker het middelpunt van de aandacht in de ploeg van het sloopbedrijf. De 30-jarige coureur deed in augustus een poging om het Werelduurrecord van Bradley Wiggins te verbreken. Beukeboom deed een dappere poging, maar kwam uiteindelijk 1,8 kilometer te kort om het record uit handen van Wiggins te nemen. “Als je nu terugkijkt, dan heeft hij het fantastisch gedaan. Hij pakt hem misschien niet, maar het was een heel goede poging. Kijk eens naar welke renners hij achter zich heeft gelaten!” Daarnaast werd Beukeboom ook nog vierde op het NK tijdrijden. “Het is logisch dat hij geklopt wordt door WorldTour-renners als Jos van Emden, maar een vierde plaats tussen alle profwielrenners op het NK is een heel goede prestatie”, zegt Welling vol lof.

Dion Beukeboom tijdens de Topcompetitie-tijdrit in Emmen – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Vlasman was vorig jaar echter veel meer dan alleen Beukeboom. Coureurs als Van den Dool, Havik en Stroetinga zorgden ook voor vermaak bij het Nederlandse wielerpubliek. “De overwinning van Van den Dool in de Ton Dolmans Trofee was voor mij echt het absolute hoogtepunt. Wat een overwinning was dat”, vertelt Welling gepassioneerd. Havik en Stroetinga zorgden daarnaast voor de nodige ereplaatsen in profwedstrijden in het buitenland én voor publiciteit met het baanwielrennen. “Ook het baanwielrennen is voor ons erg belangrijk”, concludeert Welling. “Je krijgt als Continental-renner veel meer publiciteit op de baan dan op de weg.”

Aantal UCI-overwinningen: 0

Belangrijkste resultaten:
5e – flag-ch Werelduurrecord
1e – flag-nl Ton Dolmans Trofee (Topcompetitie)
1e – flag-nl Omloop van de Glazen Stad
1e – flag-nl Dorpenomloop Drenthe
4e – flag-nl Nederlands kampioenschap tijdrijden


Transfers

De ploeg van Welling is vergeleken met de selectie van 2018 nagenoeg intact gebleven. Slechts één renner heeft de ploeg verlaten: Robin Wennekes besloot in juni om Vlasman vaarwel te zeggen om zich te richten op een maatschappelijke carrière. Hartthijs de Vries, die zijn profcontract vorig jaar bij Roompot-Nederlandse Loterij moest opzeggen wegens een hartritmestoornis, komt over van clubteam NWVG.

“We hebben er bewust voor gekozen om de ploeg bij elkaar te houden omdat dat rust geeft”, zegt Welling. “Omdat de renners elkaar nu door en door kennen, gaan ze voor elkaar door het vuur. We hopen dat terug te zien in de prestaties.” Deze visie is ook één van de redenen waarom De Vries ervoor heeft gekozen om dit seizoen voor Vlasman uit te komen. “Hij vond het een mooie ploeg en kende een aantal jongens, dus heeft hij ons benaderd. Hij wil graag een familiegevoel in een ploeg hebben, zodat hij zich beter kan ontplooien. Je ziet dat hij zich nu al echt thuis voelt in de ploeg”, vertelt de manager over zijn nieuwste aanwinst.

Hartthijs de Vries was vorig jaar de beste jongere in de Topcompetitie – foto: Marcel Koch

IN
flag-nl Hartthijs de Vries (NWVG)
UIT
flag-nl Robin Wennekes (gestopt)


Renners voor 2019

Vlasman wil in 2019 op dezelfde voet verdergaan als in 2018, maar dan met meer overwinningen. “We willen dit jaar meer klassiekers winnen dan we vorig jaar gedaan hebben. Daarnaast willen we op de baan opnieuw de beste zijn op de duuronderdelen.” Het is duidelijk: Vlasman wil met dezelfde coureurs dezelfde koers blijven varen als de afgelopen jaren. Dat is ook logisch. Vlasman staat in tegenstelling tot andere Nederlandse Continental-teams niet bekend als een opleidingsploeg.

“We zetten vooral in op de oudere renners, de beloftencategorie is een achterhaalde categorie”, is Welling van mening. “Als je kijkt naar de profploegen dan rijden er al zoveel belofterenners tussen. Wat is de beloftencategorie dan nog waard? De coureurs moeten veel eerder aan het grote werk beginnen om indruk te maken op de grote ploegen. In de beloftencategorie worden ze nog te veel gepamperd.” Dit betekent niet dat er geen coureurs in de ploeg van Welling zijn die geen ambitie meer hebben om prof te worden. Onder andere Van den Dool en De Vries koesteren deze ambitie nog altijd. “Als Van den Dool en De Vries volgend jaar een uitschieter hebben, dan worden zij prof. Prof worden is echter niet meer hun primaire doel.” Van den Dool, die goed uit de voeten kan op heuvelachtig terrein, hoopt volgend jaar te schitteren in koersen als de Tour of South Bohemia (Tsjechië) en de Limburgse wedstrijden.

Kelvin van den Dool toonde zich de beste in de Ton Dolmans Trofee – foto: Topcompetitie / Léon van Bon

Verder wil Welling vooral geen specifieke doelen voor het nieuwe jaar stellen. “We kunnen wel doelen stellen, maar één valpartij kan er in een koers voor zorgen dat de kans op de zege voorbij is. Dus moeten we naar elke wedstrijd apart kijken. De Topcompetitie winnen is voor ons geen specifiek doel omdat we nog niet weten wie waar gaat rijden: soms zijn er ook andere wedstrijden als er een Topcompetitie-wedstrijd is. Als je een paar keer kort eindigt in de Topcompetitie, doe je al gauw mee om het klassement.”

Te beginnen zaterdag in de Craft Ster van Zwolle, waar het Nederlandse wielerseizoen wordt afgetrapt. “Ik denk dat heel de ploeg kan winnen”, is Welling optimistisch. “Maar als ik kijk naar de Trainingomloop van Sleen (waar Vlasman op de plekken één, twee, drie en vier eindigde, red.), dan denk ik dat vooral Jaap Kooijman, De Vries en Jasper Bovenhuis een goede kans maken.”


Selectie Vlasman voor 2019
flag-nl Dion Beukeboom
flag-nl Jasper Bovenhuis
flag-nl Robert Bovenhuis
flag-nl Joost van der Burg
flag-nl Kelvin van den Dool
flag-nl Beau Duvigneau
flag-nl Yoeri Havik
flag-nl Jaap Kooijman
flag-nl Bas Ottevanger
flag-nl Wim Stroetinga
flag-nl Hartthijs de Vries
flag-nl Jelle Wolsink
flag-nl Melvin van Zijl
Totaal: 13 renners

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.