Wielerploegen 2018: WaowDeals

Wielerploegen 2018: WaowDeals

foto: Marcel Koch

dinsdag 20 februari 2018 om 09:00

De vrouwen hebben hun eerste wedstrijdkilometers van 2018 inmiddels afgelegd, maar de Women’s World Tour moet nog in gang geschoten worden. In aanloop naar de Strade Bianche voor dames op 3 maart blikt WielerFlits vooruit op de damesploegen. Vandaag is het team van onder andere van Riejanne Markus, Anouska Koster en Marianne Vos aan de beurt: WaowDeals.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.
De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

WaowDeals Pro Cycling
Land: 
flag-nl Nederland
Sponsor: Online betaalmethode
Sinds: 2006 als Team DSB-Ballast Nedam
UCI-afkorting: WAD
Fietsen: Ridley
Tenue 2018: 

Aantal overwinningen 2017: 19
WorldTour Ranking 2017: 6e met 1414 punten
CQ-ranking 2017: 6e met 3225 punten
Website: www.waowdealsprocycling.com
Facebook: /WaowDealsProCycling
Twitter: @WaowDealsPC
Instagram: @WaowDealsProCycling

2017
In 2017 behaalde de ploeg van Marianne Vos, destijds bekend onder de naam WM3 Energie negentien zeges. De eerste overwinning liet even op zich wachten maar Riejanne Markus wist in April de zeges aaneen te rijgen. Ze behaalde al haar vier overwinningen binnen acht dagen. Haar eerste zege, tevens de eerste van de ploeg, pakte ze in de EPZ Omloop van Borsele. Ze was daar haar medevluchter Eugenia Bujak te snel af in een sprint-á-deux.

Vervolgens sloeg de ploeg meermaals toe in de Tsjechische rittenkoers Gracia Orlová. Markus wist zowel de eerste als de derde rit op haar naam te schrijven. In de eerste etappe kwam ze solo aan, bijna een halve minuut voor haar ploeggenoot Anouska Koster. De tweede etappe was daarentegen een prooi voor Koster. Zij wist de sprint van een sterk uitgedund peloton te winnen. Op dag drie verstevigde Markus haar leiding. Ze won de individuele tijdrit met acht seconden voorsprong op haar ploegmaat Moniek Tenniglo. Genoeg om twee dagen later de eindoverwinning op haar naam te schrijven, voor Koster en Tenniglo.


In mei wist Vos haar eerste zeges te behalen. De Trofee Maarten Wynants en de 7-Dorpenomloop Aalburg waren beide een prooi voor de voormalig wereldkampioene. Ook Gooik-Geraardsbergen-Gooik wist ze te winnen. Mede door winst van Valentina Scandolara in Dwars door de Westhoek stond de zegeteller ondertussen op negen, maar op een eerste overwinning in de Womens WorldTour moest de ploeg nog even wachten.

Tijdens de Ardennenklassiekers was Katarzyna Niewiadoma al goed in vorm, ze wist in alle drie de grote heuvelklassiekers op de derde plek te eindigen. In Groot-Brittannië boekte ze haar eerste zege van het seizoen. De eerste etappe van de OVO Energy Women’s Tour won ze met overmacht, door solo bijna twee minuten voor het peloton aan te komen in finishplaats Kettering. Door haar monsterzege mocht ze tevens de eindoverwinning op haar palmares bijschrijven. De Poolse behaalde zo de eerste twee overwinningen in de Womens WorldTour voor de groen-zwarte brigade.

De tweede helft van het seizoen verliep vooral voor Vos erg goed. Ze wist twee van de vier etappes in de BeNe Ladies Tour op haar naam te schrijven waardoor ze ook met het eindklassement aan de haal ging. Daarna won ze in Herning de wegrit van het Europees kampioenschap. In de diepe finale schoof ze mee met de beslissende aanval waarna ze Giorgia Bronzini en Olga Zabelinskaya in de sprint voorbleef.

Daarnaast mocht ze in N0orwegen het eindklassement van de Tour of Norway op haar palmares bijschrijven. Een etappezege behalen lukte niet maar door iedere dag in de top tien te finishen ging ze er met de eindzege vandoor. In de Belgium Tour sloeg de ploeg voor de laatste keer hun slag. Vos en Koster wisten beide een etappe op te eisen. Het algemeen klassement was ook een prooi voor Koster.

Transfers
Vijf rensters hebben het afgelopen najaar besloten om WaowDeals te verlaten. De grootste naam onder hen is ongetwijfeld Niewiadoma. De Poolse klimster wist het afgelopen seizoen niet veel te winnen, maar was wel een constante factor in koersen met veel hoogtemeters. In Strade Bianche moest ze Elisa Longo Borghini voor zich dulden en in de Ardennenklassiekers waren Anna van der Breggen en Elizabeth Deignan haar plaaggeesten. Desondanks wist ze haar sponsor veelvuldig in beeld te brengen. In 2018 verwerkt ze haar wedstrijdkilometers namens Canyon SRAM.

Katarzyna Niewiadoma wint in Kettering de eerste etappe van de Women’s Tour of Britain – foto: Alex Whitehead/SWpix.com

Een tweede Poolse dame die andere oorden op zoekt is Anna Plichta. Zij zou in eerste instantie verkassen naar Lensworld-Kuota, tot bleek dat die ploeg geen sponsoring meer had voor volgend jaar. Boels-Dolmans bood haar echter last-minute nog een contract aan. De Italiaanse Scandolara zal ook niet meer voor WaowDeals koersen. De voorbije negen seizoenen reed ze voor maar liefst acht verschillende ploegen, dit jaar wist ze echter nog geen contract te ondertekenen. Teammanager Eric van den Boom besloot haar geen tweede jaar in dienst te nemen en tot dus ver lijkt het erop dat we haar komend seizoen niet in actie zullen zien.

Tenniglo reed de afgelopen vier seizoenen voor de Nederlandse damesploeg maar besloot dit jaar te verkassen naar een andere ploeg. Dit seizoen zal ze in loondienst rijden voor FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope. Ze is de enige Nederlandse renner die de ploeg verlaat. Lauren Kitchen verlaat de ploeg al na één seizoen. Zij volgt naar FDJ.

Rooijakkers won in 2016 het EK mountainbike beachrace. Haar nieuwe ploeggenoot Markus volgde haar in December op – foto: Parkhotel Valkenburg

Tegenover het vertrek van vijf dames heeft de ploeg vier nieuwe rensters gecontracteerd. Sabrina Stultiens keert na drie jaar in dienst bij de damesploeg van Sunweb terug bij WaowDeals. Van 2012 tot en met de eerste twee maanden van 2015 reed ze al namens de Nederlandse ploeg, destijds nog gesponsord door Rabobank. Paulina Rooijakkers is de tweede nieuwe aanwinst van WaowDeals. Zij reed de afgelopen vier jaar namens Parkhotel Valkenburg maar tekende in het najaar een contract voor één seizoen bij de ploeg van aanvoerder Vos.

Monique van de Ree is de derde Nederlandse renster die een nieuw contract bij de ploeg heeft getekend. De afgelopen twee jaar reed ze al namens sponsor WaowDeals, zij het bij een andere ploeg: Lares-Waowdeals. Ze reist haar sponsor dus achterna en tekende een contract voor één seizoen. De laatste nieuwe aanwinst van het team is Danielle Rowe. De 27-jarige Britse komt over van Cylance en gaat bij de Nederlandse ploeg op jacht naar haar eerste profoverwinning.

In
flag-nl Monique van de Ree (Lares-WaowDeals)
flag-nl Paulina Rooijakkers (Parkhotel Valkenburg-Destil)
flag-gb Danielle Rowe (Cylance Pro Cycling)
flag-nl Sabrina Stultiens (Sunweb)

Uit
flag-au Lauren Kitchen (FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope)
flag-pl Katarzyna Niewiadoma (Canyon SRAM)
flag-pl Anna Plichta (Boels-Dolmans)
flag-it Valentina Scandolara (n.n.b.)
flag-nl Moniek Tenniglo (FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope)

De rensters voor 2018
De afgelopen jaren heeft de ploeg een aantal van haar toprenners zien vertrekken naar de concurrentie. Anna van der Breggen, Lucinda Brand en Pauline Ferrand-Prévot besloten allemaal naar een andere te verkassen. Desalniettemin wist het team een flink aantal zeges te behalen in 2017, wat ook dit jaar hun doel zal zijn. Het meest mag wederom verwacht worden van boegbeeld Vos. De afgelopen twee seizoenen behaalde ze niet haar absolute topniveau maar desalniettemin sloot ze het seizoen telkens af met een stuk meer zeges dan de gemiddelde profwielrenster. Op 30-jarige leeftijd is ze nog niet klaar met het peloton en kunnen we haar in verschillende koersen weer vooraan verwachten.

Markus wist het voorbije jaar verschillende koersen op haar naam te schrijven en zal in 2018 haar palmares weer wat willen aanvullen. Op het allerhoogste niveau kwam ze soms net te kort, maar in een andere wedstrijden grijpt ze haar kansen met beide handen aan. Vorig jaar bleek het een recept voor succes. In 2018 ook? Stultiens was mocht nog nooit het hoogste schavotje van het podium betreden. Het komende jaar zal ze maar wat graag haar beste vorm willen etaleren in de hoop ook voor 2019 een contract te krijgen én haar eerste profzege op te eisen.

Jeanne Korevaar is één van de twee jonge talenten van WaowDeals. Ook zij wist nog geen zege als prof bij de elite dames te behalen maar ze is voortvarend aan het seizoen begonnen. Met de overwinning in het jongerenklassement van de Herald Sun Tour heeft ze aangetoond goed in vorm te zijn. In een massasprint of op geaccidenteerd terrein kan ze goed uit de voeten, daar zal ze dit jaar voor het eerst willen scoren. Yara Kastelijn is de tweede jonge dame binnen de ploeg. Bij de junioren werd ze al eens Nederlands Kampioen tijdrijden. Dit jaar zal ze dat talent maar wat graag willen tonen bij de profs.

Yara Kastelijn deed deze winter mee aan verschillende veldritten – foto: Nick Doup/WielerFlits

Met dames als Van de Ree en Rooijakkers beschikt de ploeg over twee ervaren krachten, die zomaar kunnen verrassen met eigen dagsucces. De Israëlische Rotem Gafinovitz staat niet bekend als veelwinnaar. Zij wist tot nu toe het Israëlisch kampioenschap op de weg te winnen in 2015. Voor hen is dit jaar misschien wel cruciaal om te bewijzen dat ze van waarde zijn voor de ploeg en ook hun steentje kunnen bijdragen aan de zegeteller, niet alleen als knecht.

De laatste renster onder contract bij de groen-zwarte brigade is Anouska Koster. Vorig jaar mocht ze drie keer haar handen in de lucht steken. Een gevoel wat ze dit jaar ongetwijfeld weer wil ervaren. In de Herald Sun Tour heeft ze al laten zien er dit seizoen te staan; ze eindigde in beide ritten en het algemeen klassement als zesde. Vorig jaar toonde ze aan in zowel etappekoersen als de zware eendagswedstrijden goed uit de voeten te kunnen, ze krijgt dus al vroeg in het seizoen genoeg kansen om haar klasse te etaleren.

Selectie WaowDeals 2018:
flag-il Rotem Gafinovitz
flag-nl Yara Kastelijn
flag-nl  Jeanne Korevaar
flag-nl Anouska Koster
flag-nl Riejanne Markus
flag-nl Monique van de Ree
flag-nl Pauliena Rooijakkers
flag-gb Danielle Rowe
flag-nl Sabrina Stultiens
flag-nl Marianne Vos
flag-nl Inge van der Heijden (vanaf 1 maart)
Totaal: 11 rensters

Dit artikel delen:

7 Reacties

LutsenkoFan 20 februari 2018 om 09:20

Edit redactie: bedankt, aangepast

0
HoofdIsVrij 20 februari 2018 om 09:20

Ik ben benieuwd welk niveau Vos dit jaar weet te halen. De Vos van weleer lijkt toch niet meer terug te komen.

In het veld viel ze ook eigenlijk best wel tegen voor haar doen.

0
aardappeljager 20 februari 2018 om 09:24

Toch overzichtelijk als je maar 10 rensters in je ploeg hebt

0
rahimns 20 februari 2018 om 10:56

Zeker niet het sterkste vrouwenteam maar het blijft toch altijd intressant om te zien of Vos nog haar streken niet heeft verloren… Hopelijk kan ze weer iets meer dan vorig jaar, en ze hebben toch ook een paar leuke talenten rondrijden.

0
LucasR 20 februari 2018 om 12:05

Zeer jammer dat Niewiadoma weg is natuurlijk!

0
Mwielerfan 20 februari 2018 om 22:16

Inderdaad enige topper naast vos verloren en die lijkt niet meer beter te worden sinds burn out

0
petoi 20 februari 2018 om 22:48

Scandolara was trouwens tijdelijk gestopt met fietsen door aanhoudende (mentale) blessures. Is halverwege het seizoen gestopt om zich meer te focussen op haar studie tot dat het plezier in het fietsen weer terug is. (wat al snel is gebeurd want ze start donderdag in Valencia)

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone