Wielerploegen 2018: Parkhotel Valkenburg

Door Julian Dubbeld, dinsdag 13 februari 2018 om 09:00
Wielerploegen 2018: Parkhotel Valkenburg

foto: Parkhotel Valkenburg

Het Vlaamse wielerweekend staat ook voor het vrouwenpeloton voor de deur en dat betekent dat WielerFlits in aanloop naar de Omloop Het Nieuwsblad terugblikt op het vorige seizoen en vooruitkijkt naar 2018. Vandaag Parkhotel Valkenburg; één van de meest talentvolle ploegen van het peloton. Samen met de 20-jarige Nina Buysman, de winnares van de jongste editie van de Omloop van de IJsseldelta, wordt er in het verleden, het heden en de toekomst gekeken.

Parkhotel Valkenburg
Land: flag-nl Nederland
Sponsor: Hotel in Valkenburg
Sinds: 2013
UCI-afkorting: PHV
Fietsen: Carrera
Tenue 2018:

Een kerstcadeau van Parkhotel Valkenburg Cycling Team! Strak design hoor!

Geplaatst door Materiaalzone op maandag 25 december 2017

Aantal overwinningen 2017: 3
WorldTour Ranking 2017: 23e met 257 punten
CQ-ranking 2017: 24e met 543 punten

Website: Pushingdreams.nl
Facebook: /pushingdreamsnl
Twitter: @PushingDreamsNL
Instagram: @PushingDreamsNL

2017
Een overwinning voor Pauliena Rooijakkers en een collectief sterke prestatie in de Ronde van de Ardèche zorgden ervoor dat Parkhotel Valkenburg het seizoen 2017 met een goed gevoel afsloot. Deze hele ronde was de Limburgse damesploeg op de voorposten van het peloton te vinden. Toch was dit niet het hele seizoen het geval. Hoewel er gedurende het seizoen veel mooie ereplaatsen zijn behaald, is er toch een aantal wedstrijden geweest waarin de ploeg er niet aan te pas kwam.

“Leerzaam”, noemt Nina Buysman het jaar 2017 in één woord. “We waren in de eerste maanden van 2017 niet vaak vooraan in de uitslagen terug te vinden, maar het waren wel stuk voor stuk leermomenten en daar hebben we de rest van het seizoen de vruchten van geplukt.”

Als er naar de resultaten in het voorjaar wordt gekeken, kan worden vastgesteld dat Parkhotel Valkenburg niet of nauwelijks is terug te vinden bij de eerste twintig rensters. In de grote WorldTour-wedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem kwam het team niet verder dan een 67e en een 58e plaats met Hanna Solovey en Natalie van Gogh. De prestatie in de Amstel Gold Race, waarin vijf rensters bij de beste vijftig eindigden, is daarentegen weer knap te noemen. Het destijds 22-jarige talent Eva Buurman wist als beste Parkhotel-renster op een twintigste plek te eindigen.

Misschien dat deze koers in de Limburgse heuvels een omslag markeert, want na deze wedstrijd stapelden in mei de ereplaatsen zich op voor de ploeg van ploegleider Raymond Rol. “We kwamen in een flow terecht in de maand mei, met als gevolg ook mijn eerste overwinning in de Omloop van de IJsseldelta, die voor mij erg onverwachts kwam,” aldus de twintigjarige renster, die in deze Nederlandse koers tevens de eerste overwinning van het seizoen voor haar ploeg boekte. Een week later won Solovey een 1.2-tijdrit in Oekraïne, waardoor de zegeteller binnen een week op twee stond.

https://www.instagram.com/p/BZyxBIYnVEk/?taken-by=xninabuysmanx

Over de overwinning in de Omloop van de IJsseldelta vertelt Buysman vol trots het volgende: “Het regende en waaide hard en het leek op een sprint uit te draaien, iets wat ik niet heel erg kan als klimster. Ik probeerde dit te voorkomen en zodoende kwam ik solo binnen. Ik had echt niet verwacht dat ik al kon winnen en voor de ploeg kwam het heel goed uit.”

De andere resultaten in de maand mei werden door meerdere rensters in het team behaald. Demi de Jong reed zichzelf het podium op in de 7-Dorpenomloop Aalburg, nadat ze al eerder twee keer top tien had gereden in de Healthy Ageing Tour. Een podiumplaats was er evenzeer voor Van Gogh in Dwars door de Westhoek (tweede), nadat ze vlak daarvoor al vierde was geworden in de 7-Dorpenomloop Aalburg.

In Spanje en Frankrijk werd deze maanden ook gepresteerd door Solovey en Rooijakkers. Twee keer werd er top tien gereden tijdens de UCI-wedstrijden in Morbihan – de GP Plumelec-Morbihan en La Classique Morbihan – waar Rooijakkers zevende en vijfde wist te worden. Deze vorm werd doorgetrokken naar Spanje, waar ze achtste werd in Durango-Durango en tiende werd in het eindklassement van de Emakumeen Bira – twee koersen waar Solovey ook meereed met de subtop.

Overwinningen werden niet meer geboekt in de zomer. Solovey werd tweede op het Oekraïense kampioenschap tijdrijden en vijfde in de Tour de Féminin in Tsjechië. Verder was het – op een negende plaats in de Giro del Trentino door Pauliena Rooijakkers en ereplaatsen in de Thüringen Ladies Tour door Sophie de Boer en Eva Buurman na – een rustige zomer voor de ploeg.

De WorldTour-wedstrijden waren voor Parkhotel Valkenburg in 2017 nog niet heel lief geweest. Demi de Jong wist daar in augustus en september een klein beetje verandering in te brengen. In de hoog aangeschreven Tour of Norway eindigde het talent tussen de subtop op een zeventiende plaats. Op deze plek eindigde ze eveneens in de Madrid Challenge. In de Boels Rental Ladies Tour bekroonde De Jong haar seizoen met een overwinning in het jongerenklassement.

De Ronde van de Ardèche in september was voor Parkhotel Valkenburg een mooi slotakkoord. Meerdere rensters toonden zich nadrukkelijk in deze wedstrijd. Solovey, Buysman en Rooijakkers waren constant bij de eerste twintig rensters te vinden. Buysman eindigde zelfs in slechts één etappe niet bij de eerste twintig. Solovey reed zichzelf in de zesde etappe naar een derde plek en Rooijakkers deed daar in de laatste etappe nog een schepje bovenop; ze won de rit naar het skistation van Mont Lozère met meer dan twee minuten voorsprong op haar concurrentes.

Buysman ziet de Ronde van de Ardèche als een van de hoogtepunten van het seizoen, al heerst er toch een beetje teleurstelling: “In de eerste etappe was ik uitgedroogd, waardoor ik direct mijn kansen op een mooie eindklassering in rook op zag gaan, anders had die er zeker ingezeten, gezien mijn prestaties in de etappes daarna. Gelukkig zorgde de eerste etappe er wel voor dat ik Rooijakkers kon helpen in de zevende etappe met haar ritwinst, waardoor we nu terug kunnen kijken op een geslaagd en leerzaam jaar.”

Transfers
Een frisse wind waaide deze transferperiode door de selectie van Parkhotel Valkenburg. Zeven rensters verlieten de Limburgse ploeg, waarvan er zes verkasten naar een andere UCI-ploeg. Rooijakkers en Buurman zijn de opvallende namen in het lijstje met vertrekkende rensters. Na een sterk seizoen bij Parkhotel Valkenburg zijn zij overgestapt naar respectievelijk WaowDeals, de ploeg waar Marianne Vos voor rijdt, en Trek-Drops, een ploeg uit Groot-Brittannië waar veel Britse talenten onder contract staan. Anna Knauer verkaste na een teleurstellend seizoen naar de Duitse amateurploeg Maxx-Solar-LINDIG.

De drie jonge rensters Aafke Soet, Nicole Steigenga en Karlijn Swinkels gaan hun geluk ook elders beproeven. Soet, Steigenga en Swinkels kunnen alle drie goed uit de voeten in het tijdrijden en zullen hier verder aan werken bij WNT Rotor, Swabo en Alé Cipollini. Steigenga is de enige renster uit de ploeg die een stapje terug moet doen, maar hoopt via de amateurploeg uit Zuid-Holland, Swabo, opnieuw profwielrenster te worden.

Esra Tromp moest een einde maken aan haar carrière door fysieke tegenslag. In 2017 kreeg zij onder andere te maken met een hersenschudding, niet ophoudende hoofdpijn en de ziekte van Pfeiffer. Binnen Parkhotel-Valkenburg blijft Tromp echter wel aan het werk als teammanager.

https://www.instagram.com/p/BdiXOVTlbaD/?taken-by=pushingdreamsnl

Tegenover het vertrek van zeven rensters, staat de komst van acht rensters. Vier rensters maken als eerstejaarsbelofte direct hun opwachting voor het team in 2018. Deze vier staan bekend als de grootste talenten uit hun geboortejaar: Anne de Ruiter, Lorena Wiebes, Meike Uiterwijk Winkel en Marit Raaijmakers.

Ze zijn alle vier in het verleden Nederlands kampioen geweest. De Ruiter werd bij de nieuwelingen zowel op de weg als in de tijdrit nationaal kampioen en Wiebes en Uiterwijk Winkel waren in 2016 en 2017 de Nederlandse kampioenen op de weg bij de junioren. Wiebes wist vorig jaar zelfs Europees kampioen te worden in het Deense Herning, waar zij in een sprint de sterkste bleek. Raaijmakers is op de baan bij de vrouwen dit jaar al Nederlands kampioen op het onderdeel derny geworden en kan daarnaast ook goed tijdrijden. Dit bewees zij met een zesde plek op het WK tijdrijden vorig jaar.

Lorena Wiebes – foto: UEC

Verder komen Belle de Gast en Nancy van den Burg over van WV Breda en Jos Feron Lady Force. De Gast heeft met haar klimcapaciteiten bewezen een aanwinst te zijn voor de ploeg. Van den Burg kan met haar rappe benen een aantal overwinningen boeken voor Parkhotel Valkenburg. Vorig jaar won zij al een etappe in de Tour de Féminin en werd ze tweede in een etappe in de Ronde van de Ardèche.

De laatste twee aanwinsten brengen een dozijn aan ervaring met zich mee. Ilona Hoeksma keert na een jaar bij Hitec Products terug bij Parkhotel Valkenburg, de ploeg waar ze in 2016 en de jaren daarvoor ook al voor reed. Amy Roberts completeert de selectie. De Britse renster is pas 23 jaar, maar is komend jaar één van de wegkapiteins na vijf jaar bij Wiggle High5.

In
flag-nl Anne de Ruiter (junioren)
flag-nl Marit Raaijmakers (junioren)
flag-nl Belle de Gast (WV Breda)
flag-gb Amy Roberts (Wiggle High5)
flag-nl Nancy van den Burg (Jos Feron Lady Force)
flag-nl Meike Uiterwijk Winkel (junioren)
flag-nl Lorena Wiebes (junioren)
flag-nl Ilona Hoeksma (Hitec Products)

Uit
flag-nl Esra Tromp (gestopt)
flag-nl Karlijn Swinkels (Alé Cipollini)
flag-nl Nicole Steigenga (Swabo)
flag-nl Aafke Soet (WNT Rotor)
flag-nl Paulina Rooijakkers (WaowDeals)
flag-de Anna Knauer (Maxx-Solar-LINDIG)
flag-nl Eva Buurman (Trek-Drops)

2018
2018 is het jaar dat de mannen- en vrouwenploeg voor het eerst hun eigen richting op zullen gaan. Samen met de stichting Wielertalent in Ontwikkeling laat ploegleider Rol de talenten van Parkhotel Valkenburg verder ontwikkelen.

“In 2018 hebben wij geen specifieke doelen”, vertelt Buysman. “We zullen samen moeten werken en zo elke kans moeten grijpen. We moeten in een elke wedstrijd goed voor de dag komen.” Toch heeft de ploeg wel degelijk doelen. “Er is wel een aantal wedstrijden waar we individueel naar uitkijken. Ik kijk bijvoorbeeld heel erg uit naar de Amstel Gold Race, de wedstrijden in Morbihan, Thüringen en de Ronde van de Ardèche, waar ik mezelf opnieuw in de kijker hoop te rijden.”

“Ook verwacht ik veel van de nieuwe klimsters in de selectie, Raaijmakers, De Ruiter en De Gast. Ik verwacht dat zij het goed zullen doen in wedstrijden als de Setmana Ciclista Valenciana, Emakumeen Bira en Durango-Durango. Ze mengen goed met de groep en ik benieuwd wat ze gaan laten zien.”

Voor de sprints kent Parkhotel Valkenburg sinds dit jaar twee troefkaarten. Met de komst van Wiebes kan er gegokt worden op de sprint voor een mooie ereplaats in de Belgische wedstrijden, maar ook in de Nederlandse en Belgische etappewedstrijden als de Healthy Ageing Tour en de BeNe Ladies Tour. “Hier in Spanje sprint Wiebes bij de bordjessprints iedereen op fietslengtes. Ik verwacht echt dat ze al kort kan gaan eindigen dit seizoen”, zegt Buysman vanuit Zuid-Europa. De andere renster in de ploeg met een snelle aankomst is Van den Burg. In de vlakkere etappes in buitenlandse etappewedstrijden kan zij met dagzeges aan de haal gaan.

Als laatste blijven de klassiekerrensters over. Vorig jaar werden in de grote Vlaamse koersen nauwelijks resultaten behaald, maar met de comeback van Chanella Stougje – vorig jaar had ze de ziekte van Pfeiffer – in het verschiet en het terughalen van Ilona Hoeksma naar de ploeg kan er samen met Natalie van Gogh worden gejaagd op ereplaatsen in het voorjaar.

“Stougje is na haar Pfeifferjaar weer helemaal terug. Ze is echt sterk en is terug aan het komen op haar oude niveau. In chaotische wedstrijden kan zij het erg goed gaan doen. Ook van Van Gogh verwacht ik veel, het lijkt alsof zij elk jaar nog sterker wordt. Samen met Amy Roberts als wegkaptein kan het een erg mooi jaar worden”, besluit Buysman.

Selectie Parkhotel Valkenburg 2018
flag-nl Sophie de Boer
flag-nl Nancy van den Burg
flag-nl Nina Buysman
flag-nl Belle de Gast
flag-nl Natalie van Gogh
flag-nl Ilona Hoeksma
flag-nl Marit Raaijmakers
flag-gb Amy Roberts
flag-nl Anne de Ruiter
flag-ua Hanna Solovey
flag-nl Chanella Stougje
flag-nl Meike Uiterwijk Winkel
flag-nl Esther van Veen
flag-nl Lorena Wiebes
Totaal: 14 rensters

Dit artikel delen:

5 Reacties

Chasse_patate 13 februari 2018 om 10:15

Leuk om te lezen. Ga zo door WF

Mwielerfan 14 februari 2018 om 00:45

Zou de internationale top niet interessanter zijn om te bespreken? Ipv alle Nederlandse teams?
Hopelijk krijgen ze solovej weer aan de praat maar verwacht niet veel meer

petoi 14 februari 2018 om 22:51

Mooie kraamkamer van het Nederlandse talent. Ploeg heeft goed nagedacht en om zich heen gekeken. Concept gaat ook vast goed werken interessante ploeg om uit te nodigen aangezien het NL vrouwenwielrennen genoeg talenten bevat die waarschijnlijk over een paar tot de wereldtop behoren.

Top artikel ook van WF

simplex 14 februari 2018 om 23:02

Inderdaad een mooie aanvulling en vooral vanuit de basis van het vrouwenwielrennen, waar hier nog steeds zoveel kritiek is (of was) op de aandacht die Wielerflits hieraan in verleden besteedde.
Zie ook het artikel van vandaag.

Hoebele 15 februari 2018 om 22:07

Leuke ploeg voor dit jaar met veel talenten, die net als Rooijakkers en Swinkels kunnen doorstromen naar topploegen. Hoop dat ze veel in de kijker gaan rijden met zo’n mooi tenue.

Headlines

Materiaalzone

Populair