Wielerploegen 2018: Groupama-FDJ

Wielerploegen 2018: Groupama-FDJ

foto: Sirotti (archief)

dinsdag 2 januari 2018 om 09:00

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreken we alle achttien WorldTour-Teams. Vandaag komt de ploeg van Thibaut Pinot, Arnaud Démare en Ramon Sinkeldam aan bod; Groupama-FDJ.

Groupama-FDJ
Land: flag-fr Frankrijk
Sponsor: Verzekeringsgroep (Groupama) en kansspelaanbieder (FDJ)
Sinds: 1997 als Francaise des Jeux
UCI-afkorting: FDJ
Fietsen: Lapierre
Tenue 2018: 

FDJ begint het seizoen onder de oude naam, vanaf vier maart gaan ze verder door het leven als Groupama-FDJ.

Aantal overwinningen 2017: 27
WorldTour Ranking 2017: 17e met 3612 punten
CQ-ranking 2017: 16e met 6709 punten
Website: www.equipecyclistefdj.fr
Facebook: /equipecyclistefdj
Twitter: @EquipeFDJ
Instagram: @equipefdj
Youtube:
EquipeCyclisteFDJ

2017
In 2017 behaalde FDJ 27 zeges. Dat zijn er zeven meer dan één jaar eerder. Het grootste deel van deze stijging is, net als vorig jaar, te danken aan Démare. Hij behaalde tien zeges dit seizoen. Met tweemaal etappewinst in de ster van Bessèges begon hij het seizoen voortvarend. Met zijn overwinning in de eerste etappe van Parijs-Nice behaalde hij tevens de eerste zege in een WorldTour-wedstrijd voor de ploeg in 2018. Zijn tweede overwinning op het hoogste niveau behaalde hij in de Dauphiné. Na zijn winst in de Franse nationale kampioenschappen zette hij de kroon op zijn seizoen met een etappeoverwinning in de Tour de France.

Arnaud Démare wint de vierde etappe in de Tour – foto: ASO

Een andere veelwinnaar het afgelopen seizoen was Thibaut Pinot. De klassementsrenner wist drie etappes te winnen. Vroeg in het seizoen wist hij Alberto Contador en Alejandro Valverde net voor te blijven in de tweede etappe van de Ronde van Andalusië. Zijn tweede winst behaalde hij ten koste van Brent Bookwalter, Geraint Thomas en Domenico Pozzovivo in de vijfde etappe van de Tour of the Alps. Zijn grootste triomf behaalde hij in de Giro d’Italia. In een lange sprint wist hij Ilnur Zakarin en Vincenzo Nibali af te houden om zo de overwinning in etappe twintig op te eisen.

Het waren niet alleen Démare en Pinot die de ploeg van zeges hebben voorzien. Zo sprintte Davide Cimolai voor een tweede jaar op rij naar etappewinst in de Ronde van Catalonië. Ook Johan Le Bon mocht meerdere malen het zegegebaar maken, drie keer om precies te zijn. Daarnaast wonnen vier renners een nationaal kampioenschap. De eerdergenoemde Démare won de wegrit in Frankrijk en in Zweden wist Tobias Ludvigsson de tijdrit te winnen. In Litouwen won Ignatas Konovalovas zowel de weg- als tijdrit.

Thibaut Pinot viert zijn overwinning in de twintigste etappe van de Giro – foto: Sirotti

Transfers
FDJ neemt dit jaar van acht renners afscheid. Meer dan de helft hiervan vertrekt naar Vital Concept. Arnaud Démare verliest sprintaantrekker Kevin Réza die voortaan voor Bryan Coquard zal werken. Tijdrijder Johan Le Bon vertrekt tevens naar de nieuwe ProContinentale ploeg. Met hen vertrekken ook Lorrenzo Manzin, Arnaud Courteille en Marc Fournier naar het Franse team.

Ook Odd Christian Eiking zoekt zijn heil een niveautje lager komend seizoen. De 22-jarige Noor heeft voor twee seizoenen een contract getekend bij het Belgische Wanty-Groupe Gobert. Jérémy Raison verwerkt komend seizoen zijn wedstrijdkilometers voor Fortuneo-Samsic van kopman Warren Barguil. Als laatste neemt de ploeg afscheid van Cédric Pineau die besloten heeft met pensioen te gaan.

Tegenover acht vertrekkende renners staan zeven aanwinsten. Een onverwachte transfer was die van Ramon Sinkeldam. Hij besloot van Sunweb te verkassen naar FDJ. Hij zal voornamelijk worden ingezet in de sprinttrein van Arnaud Démare. Naast de 28-jarige Nederlander komt klimmer annex tijdrijder Georg Preidler ook over van Sunweb. Tevens komt de Canadees Antoine Duchesne over van Direct Energie.

Bij FDJ krijgt Ramon Sinkeldam wel een ‘klassieke’ rood-wit-blauwe trui – foto: Twitter Sunweb

Uiteraard is er ook een flinke injectie met renners uit eigen land. Zo komen Benjamin Thomas en Bruno Armirail over van het continentale Armée de Terre, dat na vijf seizoenen ophoudt te bestaan. De 22-jarige Thomas kende in zijn derde jaar bij de Continentale ploeg een uiterst succesvol seizoen met etappewinst in de Ronde van Wallonië en de Vierdaagse van Duinkerke. Armirail heeft na een stage sinds één augustus een contract voor twee jaar mogen ondertekenen.

Naast Armirail hebben ook Romain Seigle en Valentin Madouas hun krabbel mogen zetten onder een contract voor twee jaar na een succesvolle stage. Seigle, veldrijder van origine, komt over van de de Franse amateurclub CC Étupes. Hij werd in 2012 nog negende achter Mathieu van der Poel tijdens het wereldkampioenschap veldrijden bij de junioren. Madouas, zoon van voormalig prof Laurent Madouas, liep in 2015 al vijf maanden stage bij Bretagne-Séché Environnement, het huidige Fortuneo-Samsic.

In
flag-fr Bruno Armirail (Armée de Terre)
flag-ca Antoine Duchesne (Direct Energie)
flag-fr Valentin Madouas (CC Étupes)
flag-at Georg Preidler (Sunweb)
flag-fr Romain Seigle (n.n.b.)
flag-nl Ramon Sinkeldam (Sunweb)
flag-fr Benjamin Thomas (Armée de Terre)

Uit
flag-fr Arnaud Courteille (Vital Concept)
flag-no Odd Christian Eiking (Wanty – Groupe Gobert)
flag-fr Marc Fournier (Vital Concept)
flag-fr Johan Le Bon (Vital Concept)
flag-fr Jérémy Maison (Fortuneo – Samsic)
flag-fr Lorrenzo Manzin (Vital Concept)
flag-fr Cédric Pineau (gestopt)
flag-fr Kévin Réza (Vital Concept)

De renners voor 2018
Ondanks een groei van ongeveer dertig procent in het budget door de toevoeging van sponsor Groupama, vat de Franse ploeg het nieuwe seizoen aan met nagenoeg dezelfde kopmannen. De eerste grote kopman is Pinot. Zijn eerste grote doel is La Grande Boucle. Alles staat in het begin van het seizoen in teken om in de Ronde van Frankrijk zo goed mogelijk aan de start te staan. Verderop in het seizoen vindt het WK in Innsbruck plaats, waar Pinot hoopt het Franse kopmanschap te mogen dragen.

Démare zal hoogstwaarschijnlijk de stijgende lijn van de afgelopen twee jaren door willen zetten. Met de verse ondersteuning van Sinkeldam gaat hij op jacht naar zijn zeges. Het is overduidelijk dat de Franse ploeg vol inzet op de Ronde van Frankrijk, want ook Démare gaat hier op zoek naar overwinningen. De grote vraag is, kan Démare het tegen mannen als Kittel, Cavendish en Sagan op nemen?

Gaudu plaats een aanval op de Muur van Huy met Valverde in het wiel – foto: Sirotti

David Gaudu zal in 2018 voor het eerst starten in een grote ronde. Het 21-jarige rondetalent start hoogstwaarschijnlijk zonder verwachtingen maar zal ongetwijfeld willen ruiken aan succes op het hoogste niveau. En weet hij wellicht zelfs zijn negende plek in de voorbije Waalse Pijl te verbeteren komend seizoen?

Er hoeft niet alleen naar Franse hoek gekeken te worden voor eventuele overwinningen. Cimolai zal ongetwijfeld weer voor zijn eigen kansen mogen gaan, weet hij voor het derde jaar op rij een etappe te winnen in de Ronde van Catalonië? Sébastien Reichenbach was tijdens de afgelopen Giro d’Italia vaak de meesterknecht die het langst zijn kopman kan ondersteunen, een overwinning bleef echter uit. Lukt het hem komend seizoen wel raak te schieten? Ook aanwinst Preidler zal maar wat graag een overwinning voor de ploeg binnenharken. De vraag is echter nog maar hoe vaak hij voor eigen kansen zal mogen rijden.

Selectie Groupama-FDJ
flag-fr Bruno Armirail
flag-fr William Bonnet
flag-it Davide Cimolai
flag-fr Mickaël Delage
flag-fr Arnaud Démare
flag-ca Antoine Duchesne
flag-fr David Gaudu
flag-it Jacopo Guarnieri
flag-no Daniel Hoelgaard
flag-lt Ignatas Konovalovas
flag-fr Matthieu Ladagnous
flag-fr Olivier Le gac
flag-se Tobias Ludvigsson
flag-fr Valentin Madouas
flag-fr Rudy Molard
flag-ch Steve Morabito
flag-fr Thibaut Pinot
flag-at Georg Preidler
flag-ch Sebastien Reichenbach
flag-fr Anthony Roux
flag-fr Jérémy Roy
flag-fr Marc Sarreau
flag-fr Romain Seigle
flag-nl Ramon Sinkeldam
flag-fr Benjamin Thomas
flag-fr Benoit Vaugrenard
flag-fr Arthur Vichot
flag-fr Léo Vincent
Totaal aantal renners: 28

Dit artikel delen:

10 Reacties

WernerFranke 2 januari 2018 om 09:35

Als er op 4 maart een sponsor bijkomt, komt er dan ook een nieuw shirt? Wat is trouwens de reden voor die specifieke datum en niet gewoon vanaf 1 januari?

0
Noud89 2 januari 2018 om 09:42

Super leuke ploeg altijd!

Is manzin ook geen vertrekker?

0
clarylucky 2 januari 2018 om 10:09

Ze willen parijs nice gebruiken als platform voor hun nieuwe sponsor

0
Vinyakke 2 januari 2018 om 10:12

Mooie kopmannen en wisselkopmannen maar de andere helft van de ploeg is echt wel zwak op dit niveau. Al vind ik het wel knap hoe ze hun budget indelen: groepje klimmers met Pinot als spits, groepje hardrijders rond Demare en daarnaast wat talenten met Gaudu als oppertalent. Ik verwacht wel wat van dit team.

0
west 2 januari 2018 om 10:40

Benieuwd hoe ver ze komen in de klassiekers en of Gaudu al zijn grote kans gaat aangrijpen.

0
lotto-jumbo fan 2 januari 2018 om 10:43

Dit is tenminste nog een ploeg die echt speciaal op een land is gericht en niet een internationale ploeg zoals uae

0
Daboytommy 2 januari 2018 om 10:59

Ik vind het leuk om alle ploegen voor 2018 weer voorbij te zien komen. Is het ook mogelijk om het budget, zover dat bekend is, te vermelden?

0
Lalsacien 2 januari 2018 om 11:26

@redactie flauw om mijn bericht weg te halen….

0
ditisdavid 2 januari 2018 om 12:38

Frankrijk heeft eigenlijk iets te veel ploegen momenteel en dat zie je gewoon terug in de tweede helft van dit team. Eigenlijk te weinig om drie grote rondes mee te vullen, toch zullen ze zoals ieder jaar wel de spotlights vinden met Pinot en Démare, die echt goed omringd zijn. Verder heel benieuwd of Gaudu zijn stormachtige ontwikkeling doorzet.

0
west 2 januari 2018 om 14:06

@ditis
Valt toch wel mee? Ik denk dat de helft van de wt-ploegen geen twee volwaardige gt-teams kan opstellen zonder te dubbelen. Het vernuftige is alleen dat FdJ per sé met Demare èn Pinot de Tour wilt rijden.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone