Wielerploegen 2018: AG2R La Mondiale

donderdag 11 januari 2018 om 09:00

De Franse equipe sleurt op kop van het peloton. Foto: ASO

Het nieuwe wegseizoen gaat volgende week van start in Australië en daarom kijkt WielerFlits in de maand januari vooruit naar het komende seizoen. Welk team kan er dit jaar verbazen en welk team gaat dit jaar teleurstellen? Vandaag de Franse equipe van Romain Bardet en Oliver Naesen: AG2R La Mondiale. 


AG2R La Mondiale
Landflag-fr Frankrijk
Sponsor: Franse verzekeringsmaatschappij
Sinds: 2000
UCI-afkorting: ALM
Fietsen: Factor Bikes
Tenue 2018:

Het 2018 tricot van AG2R La Mondiale!

Geplaatst door Materiaalzone op dinsdag 5 december 2017

Aantal overwinningen 2017: 16
WorldTour Ranking 2017: 9e met 6316p
CQ-ranking 2016: 9e met 8639p
Website: www.ag2r-cyclisme.com
Facebook: facebook.com/cyclisme.ag2rlamondiale
Twitter: @AG2RLAMONDIALE
YouTube: veloag2rlamondiale

2017
Voor de bruin-blauwe formatie uit Frankrijk was 2017 een succesvol seizoen. Zo wisten zij twee keer meer te winnen dan vorig jaar; zestien keer mocht een renner van AG2R zijn handen in de lucht steken. Deze verdubbeling kwam onder andere door een sterke impuls van de nieuwelingen (oa. Naesen, Geniez, Frank en Barbier) bij AG2R. Zij wisten zich in de eerste maanden van het jaar al te onderscheiden met overwinningen en ereplaatsen.

Zo begon het seizoen in februari goed en waren diverse renners al vroeg op dreef. Oliver Naesen stond er in het klassieke voorseizoen direct al met ereplaatsen in het openingsweekend: De jonge Belg werd zevende in Omloop het Nieuwsblad en achtste in Kuurne-Brussel-Kuurne. Dit zorgde ervoor dat de verwachtingen voor de rest van het seizoen direct hooggespannen waren.

In de vroege meerdaagse koersen lieten de Franse renners zich ook zien. Zo werd Pierre Latour vierde in de Ster van Bessèges, werd Alexandre Geniez derde in de Ronde van de Provence en wist Bardet zesde te worden in de Ronde van Oman. Gewonnen werd er door Samuel Dumoulin in een etappe in de Tour du Haut-Var. Dit was direct zijn enige overwinning van het seizoen. Dat zijn er drie minder dan in het seizoen daarvoor, toen hij vijftig procent van de overwinningen voor zijn rekening nam.

Onder aanvoering van Oliver Naesen verliepen de klassiekers voorspoedig. Op sommige momenten in het voorjaar leek Naesen bijna even sterk te zijn als Peter Sagen en Greg van Avermaet. Tot een grote overwinning leidde dit nog niet. Het leidde echter wel tot een paar ereplaatsen. Zo werd de Belg zesde in Dwars door Vlaanderen en derde in E3 Harelbeke, nadat hij was weggereden samen met de vedettes Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert.

Naesen op het podium in de E3 Harelbeke. Foto: Sirotti

Een podiumplaats leek er eveneens in te zitten in de Ronde van Vlaanderen. Bij het opdraaien van de Oude Kwaremont kwam hij samen met Van Avermaet en Sagan ten val waardoor Naesen zijn podiumplaats in rook op zag gaan. In Parijs-Roubaix wist hij zich mede door materiaalpech niet te revancheren door 31e te worden. Zijn revanche kwam later pas in juni, toen hij in Antwerpen Belgisch kampioen wist te worden door Sep Vanmarcke in de sprint te kloppen.

In de etappewedstrijden zoals de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Catalonië wist de ploeg met Bardet als kopman geen goed klassement te rijden en geen etappeoverwinningen te behalen. Bardet stond er in de bergritten wel, maar wist door zijn slechte tijdrit geen goede eindklassering te behalen. Succes in een etappewedstrijd werd er wel behaald door Domenico Pozzovivo. In de Tour of the Alps bereidde de lichte Italiaan zich voor op de Giro met succes; hij werd hier derde in het algemeen klassement en Montaguti wist een rit te winnen.

Met Pozzovivo in vorm trok de Franse ploeg naar Alghero voor de Giro d´Italia om daar een goed klassement te rijden. De rasklimmer wist zich goed te laten zien in deze honderdste Giro en werd met de dag beter. Hierdoor leek er in de derde week een podiumplek in te zitten voor de inmiddels al 35-jarige Italiaan. Een slechte tijdrit in Milaan zorgde er uiteindelijk voor dat hij op een zesde plek in het algemeen klassement eindigde.

Deze goede vorm wist hij door te trekken naar de Ronde van Zwitserland, waar hij vierde werd en een rit wist te winnen. Matthias Frank reed hier namens AG2R traditioneel goed. De Zwitser wist in eigen land zevende te worden en bewees hiermee zijn kopman Bardet goed in vorm te zijn voor de Tour de France. Bardet liet dit ook zien in het Criterium du Dauphiné door zesde te worden ondanks een tegenvallende tijdrit; iets dat hem niet voor de laatste keer dat seizoen opbrak.

Pozzovivo won dit jaar een rit in de Ronde van Zwitserland. Foto: Sirotti

Met veel moraal stond de ploeg aan de start in Düsseldorf. Bardet, Frank en Naesen hadden in de weken vooraf bewezen dat ze in goede vorm verkeerden en ook van Pierre Latour en Alexis Vuillermoz mochten er dingen verwacht worden. In de Tour wist de ploeg vervolgens bij vlagen te imponeren. Bardet won in Peyragudes de twaalfde rit en hiermee was hij de meest dreigende concurrent van Froome, die op sommige momenten leek te wankelen.

In de vijftiende rit plaatste de gehele ploeg een offensief tegen Froome. De Britse geletruidrager raakte hierdoor zelfs geïsoleerd en op achterstand terwijl Bardet nog een aantal ploeggenoten om zich heen had.  Naesen maakte indruk door kilometerslang op kop te sleuren van het peloton en het groepje stevig uit te dunnen. Froome wist na het offensief toch nog aan te sluiten waardoor er in het algemeen klassement niets veranderde. Kenmerkend voor AG2R in de Tour was het echter wel. Bardet werd derde in het klassement, maar had waarschijnlijk op meer gehoopt.

Bardet won indrukkend de rit naar Peyragudes. Foto: Sirotti.

De etappewedstrijden na de Tour zorgden voor nog meer feestvreugde in de ploeg en overwinningen in de breedte. Alexandre Geniez wist een rit te winnen in de Tour de l´Ain en derde in het klassement te worden. Hiermee gaf hij een mooi visitekaartje af aan zijn nieuwe team. Vuillermoz mocht eveneens zijn handen in de lucht doen. De kleine Fransman won een rit, evenals Cyril Gautier, en het eindklassement in de Tour du Limousin.

Met Pozzovivo en Bardet als kopmannen trok het team van de Franse verzekeringsmaatschappij naar de laatste grote ronde van het jaar, de Ronde van Spanje. Hun topprestaties in de Giro en Tour wisten zij echter niet te evenaren. Pozzovivo gaf in de tweede week op en Bardet eindigde zichtbaar vermoeid van de Tour op een zeventiende plek, al wist hij nog wel vier keer zichzelf in de top tien te rijden.

Deze tegenvallende Vuelta betekende echter niet het einde van een topjaar voor de formatie. In najaar wist de ploeg nog een aantal maal te pieken, voordat zij tevreden de winter in doken. In de eendaagse WorldTour-wedstrijden zat de ploeg een aantal keer dicht tegen het podium aan. Alexis Vuillermoz werd vierde in de GP de Québec en vierde in de Ronde van Lombardije, waar ploeggenoot Pozzovivo zesde wist te worden. Ook Naesen piekte nog één keer door zesde te worden in Parijs-Tours.

Hier smaakten zij echter niet het zoet der overwinningen dat in een aantal andere klassieke eendaagsewedstrijden werd geproefd. Alexandre Geniez won de oude wedstrijd Tre Valli Varesine en Rudy Barbier mocht het zegegebaar maken in de nog oudere wedstrijd Parijs-Bourges. Toptalent Benoit Cosnefroy, die nieuw bij de ploeg was gekomen in augustus, won ook meteen een wedstrijd; de Grand Prix d`Isbergues. Even later werd hij wereldkampioen bij de beloften, waarmee hij bewees dat het met de sportieve toekomst van AG2R wel goed zit.

Cosnefroy bewijst in Bergen een man van de toekomst te zijn. Foto: Sirotti

Transfers

Met Gallopin haalt AG2R een sterke renner in huis. Foto: Sirotti

AG2R La Mondiale heeft net als vorig jaar een goede slag weten te slaan op de transfermarkt. Met Tony Gallopin haalt de ploeg een renner in huis die elk seizoen in staat is mooie uitslagen bij elkaar te rijden. De allrounder kan op bijna elk terrein uit de voeten en kan in grote klassiekers en kleine etappewedstrijden meedoen voor de overwinning. Tevens kan hij Bardet bijstaan in de Tour de France, terwijl hij zelf ook zijn ritten uit kan kiezen.

Tegenover het aantrekken van Gallopin staat het verkassen van vaste waarde Pozzovivo. De kleine Italiaan heeft na vijf jaar AG2R La Mondiale besloten dat het tijd wordt voor een nieuwe uitdaging. Pozzovivo wist elk jaar de nodige WorldTourpunten bij elkaar te rijden door vaak in de top tien te eindigen. Zijn vervanger staat echter al klaar; Pierre Latour. Voor de jonge Fransman lijkt de tijd te zijn aangebroken om kopman te worden.

Andere renners die moeten verkassen zijn Sondre Holst Enger, Hugo Houle en Julién Berard. De renners hebben niet gebracht wat ze moesten brengen en moesten op zoek naar een nieuwe ploeg. Holst Enger (Israel Cycling Academy) en Houle (Astana) zijn dit gelukt, de toekomst van Berard is nog onzeker. De Fransman was bijna rond met EC Armée de Terre, maar die ploeg hield op te bestaan.

Christophe Riblon hangt zijn fiets in de wilgen nadat hij geen contractverlenging aangeboden kreeg. De 36-jarige Fransman gaat na een carrière van dertien jaar bij AG2R met pensioen. In deze dertien jaar heeft Riblon twee touretappes weten te winnen. In 2010 wist hij de rit naar Ax 3 Domaines te winnen en in 2013 de rit naar de Alpe d`Huez.

Riblon won op de Nederlandse berg in 2013. Foto: ASO

Tegenover het vertrek van deze vier renners staat de komst van drie renners. De Zwitser Silvan Dillier zal bij AG2R in de Tour de France Bardet bij moeten staan in het middengebergte en in de heuvels. Tevens heeft Dillier bewezen dat hij het in kleinere wedstrijden ook zelf kan. Zo won hij vorig jaar het eindklassement in de Route du Sud.

Naast Dillier heeft de ploeg ook een sprinter aangetrokken. De pas 24-jarige Clément Venturini heeft vorig jaar bij Cofidis bewezen een rappe man te zijn door onder andere het eindklassement in de Vierdaagse van Duinkerke te winnen. Dit seizoen zal hij voor zijn eigen kans mogen gaan in de kleinere Franse etappewedstrijden.

De laatste versterking is Aurelien Paret-Peintre. Het pas 21-jarige talent zal vanaf augustus voor AG2R La Mondiale gaan rijden. Vorig jaar bewees de jonge Fransman een gevaarlijke man in de heuvels te zijn in de toekomst; hij wist tiende te worden in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften en zelfs vierde in de Piccolo Giro di Lombardia. Hiermee maakt hij de selectie van AG2R La Mondiale rond voor 2018.

In:
flag-ch Silvan Dillier (BMC Racing)
flag-fr Tony Gallopin (Lotto-Soudal)
flag-fr Clement Venturini (Cofidis)
flag-fr Aurelien Paret-Peintre (neoprof)

Uit:
flag-no Sondre Holst Enger (Israel Cycling Academy)
flag-ca Hugo Houle (Astana)
flag-it Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida)
flag-fr Christophe Riblon (gestopt)
flag-fr Julien Bérard (geen ploeg)

Renners voor 2017
AG2R La Mondiale kent dit jaar twee absolute kopmannen. De kopman die zichzelf het eerste dit jaar zal moeten bewijzen is Oliver Naesen. De 27-jarige Belg hoorde vorig jaar al bij de sterkere renners in koers tijdens de voorjaarsklassiekers en gaat dit jaar op jacht naar een overwinning in een monument. Dit zal voor hem de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix worden. Verder gaat Naesen op zoek naar andere grote overwinningen zoals de Omloop het Nieuwsblad of de E3 Harelbeke. Hij zal tijdens deze wedstrijden support krijgen van sterke knechten als Alexis Gougeard, Stijn Vandenbergh en Tony Gallopin, renners die zelf ook hun mannetje kunnen staan.

Tony Gallopin zelf is een renner waarvan dit jaar veel wordt verwacht. De Fransman zal in zijn eerste jaar bij AG2R Naesen in de voorjaarsklassiekers bij moeten staan. Ook zal hij de andere kopman van de Franse formatie bij moeten staan in de Tour de France; Romain Bardet. Toch mag Tony Gallopin ook voor zijn eigen kansen gaan. Hij zal de kopman zijn in wedstrijden als Parijs-Nice, Milaan-San Remo, Clásica San Sebastián, GP Montreal en de GP Québec. Dit zijn koersen waar hij in de voorgaande jaren heeft bewezen goed uit de voeten te kunnen.

Voor de klassementen heeft de blauw-bruine formatie Bardet. Na de afgelopen twee jaren op het podium te zijn geëindigd, lijkt het dit jaar tijd voor de Fransman uit de Auvergne om het hoogste treetje te bestijgen. Met de weinige tijdritkilometers in het parcours, een sterker team om zich heen en een jaar ervaring rijker lijkt de tijd voor Bardet te zijn aangekomen om Froome, die in de Tour waarschijnlijk de Giro al in de benen heeft zitten, van zijn troon te stoten. Ook zal Bardet dit jaar opnieuw een poging doen om Luik-Bastenaken-Luik te winnen, na vorig jaar al zesde te zijn geworden.

Andere renners die een goed klassement kunnen rijden zijn Pierre Latour en Mathias Frank. De jonge Latour, die vorig jaar in geen grote ronde voor zijn eigen kans mocht gaan, mag na het vertrekken van Pozzovivo waarschijnlijk voor zijn eigen kans gaan in de Giro of in de Vuelta. In wedstrijden als de Ronde van Romandië en de Ronde van Catalonië kan hij zichzelf eveneens laten zien. Frank zal traditioneel voor een goed klassement mogen gaan in de Ronde van Zwitserland en zal Bardet bijstaan in de Tour.

Tony Gallopin zal volgend jaar voor eigen kans mogen gaan in Parijs Nice. Foto: Sirotti.

Renners die in grote etappekoersen voor ritzeges kunnen gaan zijn, naast de kopmannen en klassementsrenners, Jan Bakelants, Silvan Dillier, Cyril Gautier, Alexis Gougeard, Alexandre Geniez en Alexis Vuillermoz. Deze renners kunnen ook goed uit de voeten in (al dan niet Franse) klassiekers. Van Vuillermoz mag er veel verwacht worden in wedstrijden als Luik-Bastenaken-Luik, de GP Québec, de GP Montreal en de Ronde van Lombardije, waar hij vorig jaar vierde werd.

Naast de klassieke- en klassementsmannen heeft AG2R ook nog enkele rappe mannen in huis. Rudy Barbier, die vorig jaar Parijs-Bourges won, Samuel Dumoulin en aanwinst Clément Venturini mogen de kleine overwinningen voor het team gaan sprokkelen. De sprinters zijn voor de WorldTour wellicht te licht, maar kunnen tot de .HC-koersen goed meekomen in de sprint en zullen volgend jaar voor de nodige overwinningen gaan zorgen.

Als laatste heeft de ploeg met Benoit Cosnefroy een groot talent in huis die vorig jaar in Bergen wereldkampioen werd bij de beloften. Na zijn overwinning in de GP d´Isbergues vorig jaar, mogen er dit jaar opnieuw mooie dingen verwacht worden van de jonge wereldkampioen in Franse eendaagse koersen. Met de ploeg voor dit jaar kan AG2R La Mondiale alleen maar omhoog kijken.

Selectie AG2R La Mondiale:
flag-lt Gediminas Bagdonas
flag-be Jan Bakelants
flag-fr Rudy Barbier
flag-fr Romain Bardet
flag-fr Francois Bidard
flag-fr Mickael Chérel
flag-fr Clément Chevrier
flag-fr Benoit Cosnefroy
flag-de Nico Denz
flag-ch Silvan Dillier
flag-fr Axel Domont
flag-fr Samuel Dumoulin
flag-fr Hubert Dupont
flag-fr Julien Duval
flag-ch Mathias Frank
flag-fr Tony Gallopin
flag-lu Ben Gastauer
flag-fr Cyril Gautier
flag-fr Alexandre Geniez
flag-fr Alexis Gougeard
flag-fr Quentin Jauregui
flag-fr Pierre Latour
flag-it Matteo Montaguti
flag-be Oliver Naesen
flag-fr Aurelien Paret-Peintre
flag-fr Nans Peters
flag-be Stijn Vandenbergh
flag-fr Clément Venturini
flag-fr Alexis Vuillermoz

Totaal aantal renners: 29

Dit artikel delen:

11 Reacties

Sephiroth 11 januari 2018 om 09:31

Mooie review weer en een ploeg met zeker wat potentie. Hopelijk durven ze weer oorlog te maken in de tour ipv zo gewillig als BMC de kastanjes uit het vuur te halen voor Sky.

@redactie:de kop “renners voor 2017” moet natuurlijk “renners voor 2018” zijn.

Lalsacien 11 januari 2018 om 09:32

Leuk verslag. Het zou tof zijn om Nans Peters eens te interviewen, die heeft volgens mij een Nederlandse vader. Het was ook leuk om afgelopen jaar Cyril Gautier eindelijk weer eens te zien winnen.
Edit: hij heeft Nederlandse grootouders.

Veloburto 11 januari 2018 om 09:37

Ik vond AG2R beetje tegenvallen in de tour eigenlijk (muv Bardet). Die Frank reed nog geen deuk in een pakje boter.

Casar 11 januari 2018 om 09:43

Julien Berard is inmiddels officieel gestopt. Zie:
https://twitter.com/jujuberard/status/947523999290052608

En bij aanwinsten staat dat er 3 renners nieuw zijn. Dat moeten er 4 zijn of benoemen 3 naast de eerder genoemde Gallopin

hartstikkebedankt 11 januari 2018 om 09:55

Goede – met name – klimploeg maar geen enkele sprinter aan boord (nou oke S. Dumoulin). Met Bakelants, Dillier, Frank, Gallopin, Geniez, Latour, Venturini en Vuillermoz een set mooie renners die naast Bardet de kastanjes uit het vuur moeten halen.

woutie 11 januari 2018 om 09:59

Barbier en Venturini kunnen ook wel sprinten

Louike 11 januari 2018 om 10:14

@hartstikkebedankt, Barbier en Venturini zijn behoorlijk rap …..aanzienlijk rapper als S. Dumoulin in ieder geval.

Leukefans 11 januari 2018 om 11:14

Enorm sterke en attractieve ploeg vind ik dit. Barbier moet het nog wat gaan bewijzen in de sprints, maar voor de rest kunnen ze zowat overal meestrijden voor de zeges!

Romāns Vainšteins 11 januari 2018 om 11:35

Geweldige ploeg die altijd durven en willen koersen, hup hen daarvoor.

Steven_E 11 januari 2018 om 12:06

De val van Sagan, Van Avermaet & Naessen situeerde zich vrij hoog op de Kwaremont, en helemaal niet bij het opdraaien zoals er staat.

Jacco van Stierop 11 januari 2018 om 17:15

Zonder twijfel de leukste ploeg van afgelopen seizoen, durven te koersen en durven daarom ook te verliezen. Prima selectie voor zowel klassiekers als het rondewerk. Jammer dat Bardet niet kan tijdrijden maar verder een uitstekende renner die je graag in beeld ziet. Hoop voor hem dat hij een keer Lombardije pakt of misschien LBL wel als de koers minder op slot zit.
Latour een fijn bijterje, Naesen en Bakelants hebben een puike koersinstelling en een heel aantal jongens die je om een boodschap kan sturen. Gallopin lijkt mij goede versterking. Verwacht wel weer het één en ander van hen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.