Wielerploegen 2017: Sunweb

Wielerploegen 2017: Sunweb

foto: Wouter Roosenboom

dinsdag 24 januari 2017 om 08:00

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreekt WielerFlits alle achttien WorldTour-teams. Vandaag Sunweb, dat in 2017 vol inzet op succes in de grote rondes.

Sunweb
Land: flag-de Duitsland
Sponsor: Vakantie-aanbieder
Sinds: 1999 (als Batavus-Bankgiroloterij-Big Star, Skil-Shimano, Giant-Alpecin en cosponsors)
UCI-code: SUN
Fietsen: Giant
Tenue 2017: Klik

Tada! 🇩🇪 @teamsunweb voor 2017! 🚴🏼 #koers #wielertenue #sunweb #fietsen #renson #etxeondo

Een foto die is geplaatst door WielerFlits (@wielerflits) op

Aantal overwinningen 2016: 15
WorldTour-ranking 2016: 16e met 435 punten
CQ-ranking: 18e met 5271 punten
Website: teamsunweb.com/
Facebook: /TeamSunweb
Twitter: @TeamSunweb
YouTube: /TeamSunweb

2016

Vorig seizoen begon met een groot drama. Tijdens een trainingsrit in Spanje raakte een deel van de selectie betrokken bij een zwaar ongeluk. Een automobiliste vergiste zich van weghelft en botste frontaal op John Degenkolb, Warren Barguil, Chad Haga, Fredrik Ludvigsson, Max Walscheid en Ramon Sinkeldam. Met zware verwondingen werden ze afgevoerd naar het ziekenhuis. Søren Kragh Andersen ontsprong als enige de dans.

De mentale klap voor het team was groot en voor klassiekerkopman John Degenkolb ook de fysieke klap. Door zijn geliefde voorjaar moest hij noodgedwongen een kruis zetten. Op 1 mei keerde hij pas terug in competitie, in zijn thuiswedstrijd, Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt. In het najaar wist hij zelfs weer te zegevieren, met overwinningen in de Arctic Race of Norway (etappe 4) en de Sparkassen Münsterland Giro.

foto: ANSA/LUCA ZENNARO

De eerste overwinning van het team werd pas in mei behaald, maar dat was er wel een die men zich nog lang zal herinneren. In Apeldoorn snelde Tom Dumoulin naar de roze trui tijdens de Grande Partenza van de Giro. De Limburger wist in twee fases de leiderstrui vijf dagen in zijn bezit te houden.

In de Tour liet hij de Nederlandse wielerfans opnieuw smullen met een heroïsche zege in de koninginnenrit. In de stromende regen was hij iedereen de baas op weg naar de top van Arcalis in Andorra. Vijf dagen later stond hij opnieuw op het hoogste treetje, toen hij de snelste was in de tijdrit van de dertiende etappe. De vreugde van de Tour werd letterlijk door een val verstoord, waarbij Dumoulin een breukje in zijn pols opliep. De olympische tijdrit (uiteindelijk zilver) stond op het spel.

Sam Oomen

foto: Sirotti

Ander succes kwam van neoprof Sam Oomen. In de Tour de l’Ain (augustus) sloeg hij een dubbelslag in de derde etappe. Een dag later zou hij de leiding in het klassement met succes verdedigen. Het zegeaantal van Giant-Alpecin werd in de herfst van het seizoen nog flink opgeschroefd met vijf ritzeges van de Duitse neoprof Walscheid in de Ronde van Hainan.

Transfers
Sinds 1 januari is Giant-Alpecin omgedoopt tot Sunweb. De ploeg zag negen renners vertrekker en ontving zeven nieuwkomers. Het grootste nieuws was het vertrek van John Degenkolb. De Duitser voelde zich onvoldoende gesteund door het teammanagement. “Ik had steeds meer moeite met hoe het management de ploeg leidde”, zei hij daarover. Gevraagde versterking voor zijn klassiekerploeg kwam niet. Samen met vertrouweling Koen de Kort is hij vertrokken naar Trek-Segafredo.

Een andere opmerkelijke vertrekker is Tom Veelers. De Nederlander besloot na een langslepende knieblessure een punt achter zijn actieve carrière te zetten. “Ik kwam tot de conclusie dat ik niet langer in onzekerheid kon leven. Ik wist niet of ik terug kon keren op het hoogste niveau, zonder dat er progressie te zien was in het herstel. De laatste anderhalf jaar waren zwaar, vechtend tegen het herstel. Het besef dat mijn carrière over zou zijn, kwam geleidelijk.”

Tegenover de vertrekkers staan een aantal klinkende namen in het lijstje nieuwkomers. Als vervanger van Degenkolb is Michael Matthews gepresenteerd. De talentvolle Australiër moet het witzwarte shirt doen schitteren in de klassiekers en de Tour de France. Met de Australiër wil de ploeg voorzichtig gaan experimenteren op de kasseien, maar in tegenstelling tot de heuvelklassiekers mag een overwinning van hem nog niet worden verwacht.


LottoNL-Jumbo zag zowel Wilco Kelderman als Mike Teunissen de overstap naar de ploeg van Iwan Spekenbrink maken. De Limburger twijfelde bij welke van deze twee ploegen hij twee jaar geleden zijn profdebuut zou willen maken. Hij koos voor LottoNL-Jumbo, maar besloot afgelopen jaar toch over te stappen om bij Sunweb meer voor eigen kansen te strijden in de voorjaarklassiekers. “Vorig jaar heb ik in de grote voorjaarskoersen mogen starten en heb ik toch wel goed gereden. Als ik dit jaar niet zoveel hoef te werken en een beetje kan sparen, dan denk ik dat ik er in de finales nog bij kan zitten”, zegt Teunissen over zijn ambities.

In
flag-de Phil Bauhaus (Bora-Argon 18)
flag-au Chris Hamilton (Avanti IsoWhey Sport)
flag-de Lennard Kämna (Stölting Service Group)
flag-nl Lennard Hofstede (Rabobank)
flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo)
flag-au Michael Matthews (Orica-BikeExchange)
flag-nl Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo)

Out
flag-nl Tom Veelers (gestopt)
flag-cn Ji Cheng (gestopt)
flag-nl Koen de Kort (Trek-Segafredo)
flag-se Tobias Ludvigsson (FDJ)
flag-de John Degenkolb (Trek-Segafredo)
flag-nl Lars van der Haar (Telenet Fidea Lions)
flag-us Caleb Fairly (gestopt)
flag-se Frederik Ludvigsson (Copenhagen Pro Cycling)
flag-us Jones Carter (gestopt)

Renners 2017

foto: Sirotti

Voor Tom Dumoulin is 2017 het jaar van de transitie van tijdrijder naar ronderenner. Zijn focus is dit seizoen meer gericht op het eindklassement dan op de tijdrit. Dumoulin denkt te weten wat nodig is om een reële kans te maken op een podiumplek in een grote ronde. “Ik moet beter gaan klimmen.”

“Dat kan ik maar op één manier doen: meer bergop rijden. Daarom ga ik ook twee keer op hoogtestage. Niet zo zeer omdat dat allerlei dingen met je bloed doet en zo, dat zal best, maar het is eigenlijk véél belangrijker om drie weken lang alleen maar bergop te trainen. Dat doet écht iets met me. Dat is gewoon een bepaalde spieraanpassing die mijn lichaam toch nodig heeft. Ik ben geen natuurlijke klimmer. Ik moet daar wel op trainen en dán kan ik, zoals in de Vuelta, best aardig uit mijn slof schieten. Maar ik moet dat wel getraind hebben. Dat wordt de belangrijkste les.”

Dit aspect is dan ook belangrijker dan gewicht verliezen. “Er moet nog een klein beetje vanaf voor de Giro, maar eigenlijk sta ik nu al redelijk scherp en het is ook belangrijk om mijn hormoonbalans in de gaten te houden. Als je te licht wordt, is dat ook een gevaar.”


In de Giro krijgt Dumoulin onder andere steun van Kelderman. Bij de opleidingsploeg van Rabobank waren de rollen nog omgedraaid, toen reed Dumoulin voor Kelderman. Maar waar Dumoulin zich de afgelopen jaren razendsnel ontwikkelde, bleef Kelderman soms steken door de last van hoge verwachtingen en lichamelijke ongemakken door valpartijen. Kelderman hoopt daarnaast ook te scoren in de rondes van een week en in de Ronde van Spanje, waarin Sam Oomen, naar alle waarschijnlijkheid, zijn debuut in een grote ronde gaat maken.

Voor het Vlaamse voorjaar beschikt de ploeg niet over een absolute wereldtopper. Met het vertrek van Degenkolb zou Ramon Sinkeldam (vorig jaar vijftiende in Parijs-Roubaix) in theorie een plekje kunnen doorschuiven in de rangorde, want Matthews zal waarschijnlijk slechts enkele kasseiklassiekers rijden. Maar de Nederlander heeft aangegeven een rol als kopman niet te ambiëren. “Om kopman in dat soort wedstrijden te zijn moet je echt een unieke renner zijn, categorie Degenkolb en Matthews, en daar pas ik niet bij”, zei hij daarover tegen WielerFlits. “Maar ik zou wel een vrije rol willen in deze wedstrijden.”

Ploegmanager Iwan Spekenbrink wil voor 2017 waken voor een te hoog verwachtingspatroon in de grote rondes. Met Dumoulin, Kelderman en Warren Barguil heeft Sunweb drie klassementsmannen. “We hebben drie jongens die over een paar jaar potentieel wereldtop kunnen zijn in de klassementen in grote rondes, maar daarvoor moeten ze wel nog stappen zetten”, zegt Spekenbrink daarover tegen WielerFlits.

De vraag rijst vervolgens; leggen ze de lat in 2017 niet te laag? “Absoluut niet”, is Spekenbrink duidelijk. “Het is realisme. We hebben met Tom een langjarenplan waarmee we een heel hoog doel nastreven. Stap één was een heel goede tijdrijder worden, dat is hij nu en de volgende stap is transitie naar ronderenner. Het allerbelangrijkste is in het proces blijven denken. Als hij dit jaar, ik noem maar wat, achtste, negende of tiende wordt in een grote ronde, kan hij altijd nog op schema liggen om over drie jaar een grote ronde te winnen.”

Selectie Sunweb 2017
flag-de Nikias Arndt
flag-fr Warren Barguil
flag-de Phil Bauhaus
flag-nl Roy Curvers
flag-be Bert De Backer
flag-nl Laurens ten Dam
flag-nl Tom Dumoulin
flag-de Johannes Fröhlinger
flag-de Simon Geschke
flag-us Chad Haga
flag-au Chris Hamilton
flag-nl Lennard Hofstede
flag-de Lennard Kämna
flag-nl Wilco Kelderman
flag-dk Søren Kragh Andersen
flag-no Sindre Skjøstad Lunke
flag-au Michael Matthews
flag-nl Sam Oomen
flag-at Georg Preidler
flag-nl Ramon Sinkeldam
flag-nl Tom Stamsnijder
flag-nl Mike Teunissen
flag-nl Albert Timmer
flag-be Zico Waeytens
flag-de Max Walscheid 
Totaal: 25 renners

Dit artikel delen:

21 Reacties

nikleb 24 januari 2017 om 08:19

In weinig wedstrijden zullen ze de race kunnen of moeten dragen. Wel renners die meekunnen tot het eind of kunnen verrassen.

0
nikleb 24 januari 2017 om 08:21

Paar mooie overwinningen zijn mogelijk.
Maar zullen niet talrijk zijn.

0
xistnc 24 januari 2017 om 08:31

Matthews en Dumoulin zullen de streepjes moeten zetten voor Sunweb. Hopelijk kan Kelderman daar wat leuks aan bij dragen. Eén van de overgebleven sprinters kan verrassen her en/of der.

0
Javier 24 januari 2017 om 08:48

Wat een ploeg is dit. Zoveel talent.

0
jvh93 24 januari 2017 om 08:56

Het kan zowel een enorme teleurstelling worden, als de grote verrassing van het peloton. Als de talenten in de ploeg het kunnen laten zien het laatste, als ze dit niet kunnen het eerste (denk ik)

0
AkkaBoyD 24 januari 2017 om 09:03

Leuk ploegje met veel talent, niet zozeer wereldtop(op Matthews na) maar kan wel verrassen. Naar mijn idee zouden er alleen wel iets meer Duitsers mogen rijden bij een ploeg met een Duitse licentie.

0
jvh93 24 januari 2017 om 09:20

@akkaboyD ik denk dat je dumoulin en barguil ook wel tot wereldtop kan rekenen ;) En Kelderman heeft het in potentie ook zeker in zich

0
Sephiroth 24 januari 2017 om 09:26

Inderdaad moeilijk te voorspellen, ze hebben er genoeg renners bij die een mooie uitschieter kunnen maken, maar het kan ook zo maar op Tom en Bling hun schouders belanden. Warren heeft het inzich maar staat minder garant voor overwinningen.

0
dark-knight 24 januari 2017 om 09:30

Verwacht hier eigenlijk best veel van. Dumoulin, Kelderman en Barguil kunnen allemaal wedstrijden van het niveau tour de suisse winnen. Daarnaast kan Barguil heel goed scoren in Luik, Lombardije e.d.
Dumoulin kan de nodige tijdritten winnen. Matthews zie ik de nodige etappes winnen en zie ik ook goed AGR winnen.
Arndt, Bauhaus en Walscheid kunnen voor de nodige sprint overwinningen in kleinere rondjes zorgen.
Verder nog wel een aantal talenten die verrassend zouden kunnen scoren.

0
DirkDeWolf 24 januari 2017 om 09:40

Ji Cheng! Ik zal hem missen. Niemand die zo mooi voorop kan rijden.

0
achtpuntzes 24 januari 2017 om 09:47

@ AkkaBoyD:
valt toch best mee? DD heeft net zo veel ZuidAfrikanen, en BMC en Cannondale hebben maar 3 Amerikanen. en het sinds dit jaar Zwitserse Katusha ook maar een zwitser in hun gelederen. en dan zal ik maar niks zeggen over de zandbakploegen.

0
AkkaBoyD 24 januari 2017 om 10:02

@achtpuntzes
Tja, misschien moet ik maar gewoon gaan wennen aan de mondialisering haha. Ik ben nog altijd gewend aan ongv. 1/2 tot 2/3 van de ploeg van de nationaliteit is van de ploeg.

@jvh93
Hoe kan ik Dumoulin nou vergeten……., Barguil ben ik het echter niet met je eens. Dat is een subtopper, maar goed verrassen kan hij altijd!

0
Arema Pro Cycling Team 24 januari 2017 om 11:22

Veel talent dat staat zeker vast. Het kan beide kanten op. Ik hoop de juiste. Verwacht veel van Oomen en Søren Kragh.

0
Arry1337 24 januari 2017 om 11:37

Edit redactie: Klopt, is aangepast.

0
moosma 24 januari 2017 om 11:53

Vond Barguil in de tour erg tegenvallen, al heeft hij niet de ideale voorbereidingen gehad natuurlijk. Weet iemand of hij zich nu gaat zich nu ook gaat focussen op de klassiekers of alleen de grote rondes?

0
IlPirata 24 januari 2017 om 12:07

Goed ingekocht en benieuwd wat Tom D. op termijn kan in de grote rondes.

0
jorryt 24 januari 2017 om 13:11

Zijn niet zwakker of sterker geworden maar door Matthews nu andere prioriteiten.

0
Jungle Man 24 januari 2017 om 16:05

van Bauhaus en Walscheid verwacht ik wel eea dit jaar. wellicht meer dan van bling bling.

0
Cadellie 24 januari 2017 om 17:37

Waarom staan de overwinningen van Lars van der Haar er niet tussen?

0
Johnny7 24 januari 2017 om 19:12

Weinig steun voor Dumoulin in de bergen helaas niet geleerd van het verleden.

0
Witte Trui 24 januari 2017 om 19:37

Wanneer ze vol inzetten op een grote ronde met Tom, hebben ze goede ondersteuning (wanneer Kelderman inderdaad knecht, en Barguil waarschijnlijk niet). Met ten Dam, Frohlinger, Geschke, Haga en / of Preidler is dat afdoende.
Ik verwacht dit seizoen ook wel wat van Geschke, die wordt ieder jaar beter. Verder is 25 renners wat aan de zuinige kant.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone