Wielerploegen 2015: Roompot

Door , donderdag 22 januari 2015 om 09:00

Het nieuwe wielerjaar is gestart. WielerFlits presenteert in januari de samenstellingen van de belangrijkste wielerteams. Vandaag de nieuwe Nederlandse ProContinentale ploeg Roompot.


Roompot
Land: flag-nl
Sponsor: Roompot vakanties
Sinds: 2015
UCI-afkorting: ROO
Fietsen: Isaac Element SL
Tenue 2015: Klik hier voor het tenue

Website: www.orangecycling.nl
Facebook: Facebook.com/OrangeCycling
Twitter: @teamroompot

Orange Cycling
De grote droom van Michael Zijlaard is uitgekomen. Begin januari werd zijn nieuwe ploeg Team Roompot aan de pers gepresenteerd. De oud-wielrenner, echtgenoot van Leontien van Moorsel en jarenlang teammanager van een vrouwenploeg, vond dat het tijd was voor een eigen herenteam.

Michael Zijlaard

Een volledig Nederlandse ploeg moest het worden. Een opleidingsploeg voor jonge talenten met een ‘no nonsense’-mentaliteit. Het idee ontstond in de zomer van 2013 tijdens een eendagswedstrijd voor vrouwen. De sterke prestaties van Bauke Mollema en Laurens ten Dam in de Tour de France van dat jaar wakkerde het verlangen aan. Tijdens een fietstocht voor het goede doel in oktober van dat jaar ontvouwt hij zijn plan bij wielercoryfeeën Michael Boogerd, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel. De drie oud-profs zien het zitten. Ze beginnen met niets. Vanaf de grond af aan bouwen ze aan een ploeg die de projectnaam ‘Orange Cycling’ krijgt.

Het netwerk dat de initiatiefnemers in de loop der jaren hebben opgebouwd is het beginpunt van een zoektocht naar sponsoren. Niemand wist op dat moment nog van de plannen. Dat veranderde eind maart toen potentiële geldschieters een brochure kregen toegestuurd, waarna de media lucht krijgen van het unieke project. Orange Cycling lanceert vervolgens een website voor het publiek én in de hoop sponsors te trekken.

Team Roompot Orange Cycling

Dat duurde maanden. De race naar sponsorgeld was er een van de lange adem. Om de begroting van zo’n drie miljoen euro sluitend te krijgen, reden de heren naar bedrijven door heel het land. Met resultaat. Halverwege vorig jaar werd de Zeeuwse vakantiespecialist Roompot Vakanties voor twee jaar aan de ploeg verbonden.

De renners voor 2015

Team Roompot

Het goede nieuws, dat in augustus 2014 bekend werd, werd gevierd met de werving van de eerste twee wielrenners. Niet geheel toevallig waren dat Brian van Goethem en Johnny Hoogerland. Voor de hoofdsponsor twee interessante renners uit Zeeland.

De volledige selectie bestaat uit een groep beloftevolle jongelingen aangevuld met gerijpte renners. De routiniers (Marc de Maar (30), Huub Duyn (30), Reinier Honig (31) en Johnny Hoogerland (31)) moeten de jongelingen begeleiden in het profpeloton, maar ook sportief succes bezorgen. De neoprofs krijgen de kans zich, enigszins in de luwte van de grotere namen, te ontwikkelen tot een gevestigd beroepsrenner. Dat is het doel van Team Roompot: zich ontwikkelen als opleidingsploeg. Naar het voorbeeld van Topsport Vlaanderen-Baloise.

Die ploeg heeft afgelopen seizoen zes talenten klaargestoomd voor de volgende stap in hun carrière. Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo), Zico Waeytens (Giant-Alpecin), Kenneth Vanbilsen, Michael Van Staeyen (beiden Cofidis), Jasper De Buyst (Lotto Soudal) en Yves Lampaert (Etixx-Quick-Step).

Team Roompot heeft met renners als Van Goethem, André Looij en Dylan Groenewegen de volgende generatie toppers in de ploeg. Renners die het in zich hebben in de komende jaren uit te groeien tot beeldbepalende coureurs. Van Goethem had de overstap naar de profs een jaar geleden al moeten maken, maar door het ophouden van ploegen als nasleep van de dopingwinter waren de plekken in het profpeloton eind 2013 schaars. De stap omhoog die hij verdiende bleef uit. Met een niet onverdienstelijk extra jaar bij Metec tot gevolg.

Andre Looij

Een andere groeibriljant is André Looij, met zijn 19 jaar de jongste prof van Nederland. Na één seizoen in de opleidingsploeg van de KNWU, het Rabobank Development Team, debuteert hij als prof. Bij de perspresentatie van Team Roompot tijdens de Zesdaagse van Rotterdam, liet hij zich direct opmerken. Met een speciaal ingelaste afvallingswedstrijd werden de renners aan een volgepakt Ahoy gepresenteerd. Voor onder andere Hoogerland en De Maar was er geen eer te behalen. Het tweetal dat voor het eerst op een wielerpiste reed, liet zich uit angst en onervarenheid zo snel mogelijk uitzakken. Bij Looij was daar geen sprake van. Met bravoure overleefde hij ronde na ronde. Zelfs de Kreders (Wesley, Raymond en Michel), drie bedreven pistiers, vielen voortijdig af. Hoewel de speciaal ingelaste afvalkoers vooral voor amusement diende, was de finale een spannende sprint-à-deux met de rappe Groenewegen. De ploegleiding die vanaf het middenterrein de ontknoping bekeek, genoot van de onderlinge krachtmeting. Van Poppel zag in Groenewegen een overtuigende winnaar. Maar de 21-jarige renner, die afgelopen april de Ronde van Vlaanderen voor beloften won, liet zich verrassen met een vroege aanval van Looij. De benjamin van het team bewees daarmee zijn plek in de ploeg.

Het is afwachten wat van de nieuwe ploeg verwacht mag worden. De mix van jong en oud biedt weliswaar perspectief, maar hoe sterk de ploeg in werkelijkheid is, moeten uitslagen gaan bewijzen. Een echte topper ontbreekt in ieder geval in de selectie. Dat erkent ook de ploegleiding. Van Poppel zei op de teampresentatie dat meespelen in de finale van een grote wedstrijd zijn seizoensdoelstelling is. Die uitspraak is minder ambitieus dan die van Boogerd (Nederlands kampioen worden in Emmen), maar past wel in de gewenste no-nonsens cultuur, net als de ambitie van Breukink (Een goede indruk achterlaten).

Team Roompot

De ploeg heeft wel startbewijzen ontvangen voor grote wedstrijden in het voorjaar, maar niet de renners om ze te winnen. Al hoeft dat ook niet. Met name de oude garde zou in staat moeten zijn diep in de finales een rol van betekenis te spelen, maar van hen mogen geen wonderen meer worden verwacht.

De renners van wie de fans dat wel mogen verwachten, zijn de Kreders. Raymond en Wesley zijn met hun leeftijd van respectievelijk 25 en 24 jaar nog vrij jong, maar kunnen wel al teren op ervaring. Beide heren hebben net als Michel (27 jaar, broer van Raymond, neef van Wesley) meermaals de voorjaarskoersen gereden. Dat geldt ook voor Maurits Lammertink. De overstap naar Roompot betekent zijn terugkeer bij de profs. Hij moest een jaar geleden noodgedwongen een stap terugzetten na het verdwijnen van Vacansoleil-DCM. Lammertink was in 2013 een keer dicht bij een ritoverwinning in de Ronde van Italië en werd een maand later derde in de koninginnenrit van de Ster ZLM Toer, met finish op de stuwdam van La Gileppe. Wie dat soort prestaties in 2015 laat zien, kan de oranje ploeg laten stralen.

Selectie 2015
flag-nl Jesper Asselman 12-03-1990
flag-nl Huub Duyn 1-11-1984
flag-nl Etiënne van Empel 14-04-1994
flag-nl Sjoerd van Ginneken 06-11-1992
flag-nl Brian van Goethem 16-04-1991
flag-nl Dylan Groenewegen 21-06-1993
flag-nl Reinier Honig 18-10-1983
flag-nl Johnny Hoogerland 13-10-1983
flag-nl Tim Kerkhof 13-11-1993
flag-nl Michel Kreder 15-08-1987
flag-nl Raymond Kreder 26-11-1989
flag-nl Wesley Kreder 04-11-1990
flag-nl Maurits Lammertink 31-08-1990
flag-nl André Looij 25-05-1995
flag-nl Marc de Maar 15-02-1984
flag-nl Ivar Slik 27-05-1993
flag-nl Mike Terpstra 24-04-1987
flag-nl Berden de Vries 10-03-1989

Lees ook:
Overzicht wielerploegen 2015

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.