Wielerploegen 2015: Parkhotel Valkenburg
woensdag 28 januari 2015 om 09:00

Het internationale wielerseizoen is begonnen, maar ook op nationaal niveau staan de renners te trappelen om aan het nieuwe seizoen te beginnen. WielerFlits presenteert de samenstelling van de verschillende wielerploegen. Vandaag is het de beurt aan Parkhotel Valkenburg, een Nederlandse continentale formatie.

Parkhotel Valkenburg
Land:flag-nl Nederland
Sponsor: Hotel
Sinds: 2006 (voorheen Ruiter Dakkapellen)

Vorig seizoen
Het jaar 2014 begon goed voor Parkhotel Valkenburg. Al was dit niet op de wegfiets, maar op de mountainbike. Jasper Ockeloen werd namelijk Nederlands kampioen strandracen. Hij klopte in Petten Jeroen Boelen en Bram Imming. Het eerste succes op de weg kwam in maart tijdens de Tour de Taiwan (2.1). Marco Zanotti sprintte tweemaal naar een derde plek en won daar ook het puntenklassement. Brian Bulgac werd in de vierde rit tweede. In het klassement eindigde Zanotti derde achter voormalig WorldTour-renners Remy di Grégorio en Ioannis Tamouridis. Bulgac werd vijfde. Die laatste bleef niet heel lang in dienst van de ploeg, want de 26-jarige renner werd eind april opgepikt door WorldTour-ploeg Giant-Shimano.

In de Ronde van Marokko reed de ploeg een aantal top tien plaatsen bij elkaar. In de rittenkoers begin april was er eenmaal een podiumplek; in rit zes werd Remco Broers derde. In het algemeen klassement bezette Peter Schulting plaats zes.

Marco Zanotti

Marco Zanotti – foto: Marcel Koch

Vervolgens stond de Nederlandse formatie aan de start van Olympia’s Tour, één van de belangrijkste wedstrijden voor de ploeg. Zanotti eindigde in vijf etappes in de top tien. In de slotrit moest hij alleen Wim Stroetinga voor laten gaan. In het klassement deed Parkhotel Valkenburg niet mee voor winst, Berden de Vries van Jo Piels ging met de einoverwinning aan de haal.

De volgende podiumplekken van Parkhotel Valkenburg konden opgeschreven worden na de Ronde van Servië. In de openingsrit miste Zanotti net de bloemen (tweede). Twee dagen later werd Bram Nolten derde. In het eindklassement in Servië eindigde Nolten één plek lager (vierde).

De enige overwinning op de weg voor Parkhotel was voor Marco Zanotti. In de Sibiu Cycling Tour (2.1) snelde hij in de afsluitende rit naar de overwinning. Hij was in de massasprint sneller dan Cristian Delle Stelle (MG Kvis-Willier) en Antonio Parrinello (Androni Giocattoli-Venezuela). Jasper Ockeloen finishte in het algemeen klassement op een negende plaats, op bijna drie minuten van eindwinnaar Radoslav Rogina.

Parkhotel hoopte in de Arnhem-Veenendaal Classic een mooi resultaat neer te zetten, maar de ploeg kon geen topnotering opschrijven in de Nederlandse semi-klassieker. Daarna vertrok een deel van het team naar China. In de Tour of China I won Zanotti één keer de sprint van het peloton. Die dag bleef er helaas voor de ploeg in de persoon van de Pool Kamil Gradek een renner voor het peloton uit en werd de sprinter tweede. In het eindklassement werd de Italiaan vijfde. In de Tour of China II, een week later, zat er niet meer in dan een vijfde plek.

Transfers
De bekendste nieuwe aanwinst voor Parkhotel Valkenburg is Wim Stroetinga. De 29-jarige renner reed in 2009 en 2010 in de WorldTour bij Milram en is vooral gespecialiseerd in het baanwielrennen. Op het WK baan won hij drie medailles op de scratch (zilver in 2007 en 2008, brons in 2012). Driemaal won de Fries een wereldbeker en hij schreef ook de Zesdaagses van Rotterdam (2012) en Bremen (2014) op zijn naam. Op de weg is de Sluitingsprijs Putte – Kapellen (2012) zijn grootste overwinning. Tevens heeft hij tien etappes in Olympia’s Tour op zijn palmares staan.

Wim Stroetinga

Stroetinga maakte de overstap van Koga. Die ploeg hield eind vorig jaar op te bestaan. Nog drie andere renners kwamen over van die ploeg; Jim van den Berg, Bart van Haaren en Melvin Boskamp. Jurgen van Diemen (WV Avanti) en Bob Schoonbroodt (Veranclassic-Doltcini) zijn ook nieuw binnen de ploeg. Beide renners wonnen vorig jaar als gastrenner van de ploeg al een rit in de Tour of Taihu Lake in China, een negendaagse 2.1-koers begin november. Ook in het algemeen klassement deden ze het goed. Van Diemen werd derde in China, Schoonbroodt zesde. Met Dion Beukeboom wordt nog een baanspecialist aan de ploeg toegevoegd. Hij komt over van De Rijke en werd eind 2014 Nederlands kampioen op de individuele achtervolging.