WF interviewt Theo Bos: “Renshaw is van een ander niveau”

donderdag 8 december 2011 om 07:13

foto: Il Piccolo Airone

Het traject van topsprinter op de baan naar de weg verloopt voor Theo Bos niet zonder tegenslagen. In 2011 miste de voormalig wereldkampioen sprint door ziekte de Giro, momenteel zit hij in de lappenmand vanwege een liesblessure. Hoewel hij het afgelopen seizoen geen enkele grote ronde reed, kijkt Bos met een tevreden gevoel terug op het voorbije wielerjaar. WielerFlits sprak met hem.

Revalidatie
De 28-jarige sprinter herstelt momenteel van een operatie aan zijn lies die hij drie weken geleden onderging. Waar collega’s op de fiets de basis leggen voor een nieuw wielerseizoen, vult Bos zijn tijd met wandelen en zwemmen. “Ik zit nu in mijn derde week. Eind december gaan we kijken hoe ik me voel en hoe ik de draad op ga pakken. Misschien is het goed om in februari op Mallorca te starten, je kan daar immers één dag uitpikken.” Het herstel verloopt voorspoedig. “Ik heb tot de operatie doorgetraind, dus mijn vakantie is in principe even lang als die van ieder ander. Alleen is het iets naar voren geschoven. Ik verwacht dat ik over drie weken weer volledig belastbaar ben.” Begin mei hoopt Bos dit keer wel te kunnen starten in de Ronde van Italië. “In principe hebben we in ons hoofd om de Giro te rijden. Ook vanwege de vlakke start in Denemarken. Dat is voor mij het hoofddoel.”

Waar hij in 2011 al in februari tijdens de Ronde van Oman zijn eerste zege pakte, zal komend seizoen de start anders verlopen. “Ik weet nog niet wat ik van volgend jaar moet verwachten. Dat hangt ook grotendeels van mijn blessure af. In principe hoeft dat geen probleem te zijn. Mijn opbouw wordt alleen iets anders, dus ik zal me later in het seizoen moeten laten zien.”

Olympische Spelen
Naast de Giro richt Bos zich ook op de Olympische Spelen in Londen. Hoewel het traject van de wegwedstrijd niet zonder moeilijkheden is, wil Bos graag uitkomen voor de Nederlandse selectie. “Ik heb links en rechts er wel al over gehoord, maar het exacte parcours weet ik nog niet. Zo weet ik nog niet precies hoe de bochten liggen en hoe het parcours loopt. Ik hoor dat het in principe een sprint gaat worden van een redelijk grote groep. Misschien is het een optie om daar eens een keer te gaan kijken. Ik moet eerst afwachten hoe dit jaar verloopt.” Bos sprak al met bondscoach van Vliet over een mogelijke deelname: “Het WK op de weg is dit jaar niet voor mij weggelegd, maar de Spelen wel. Dat heeft de bondscoach ook gezegd. Maar ik zal nog wel een stap moeten maken.”

Terugkeer bij Rabobank
Na een jaar Cervélo keerde Bos in 2011 terug bij de Rabobank. Bos is van mening het afgelopen jaar als renner gegroeid te zijn. “In vergelijking met 2010 heb ik dit jaar wel een stap gemaakt. Ik won wedstrijden die ik in 2010 niet gewonnen zou hebben. Het waren er meer en wedstrijden waar in de breedte meer goede sprinters aan de start stonden. Ook won ik wedstrijden over meer dan 200 kilometer. Daar had ik in 2010 iets meer moeite mee.” Bos reed in 2011 meer grote wedstrijden, maar erkent moeite te hebben met het niveau. “Als ik echt mee wil sprinten moet ik heel dicht bij mijn topniveau zijn. Mijn basis is nog niet zo hoog dat ik op tachtig procent etappekoersen kan rijden en mee kan doen. In principe moet dat wel groeien. ”

Dat hij in mei door ziekte de Giro moest missen, was een teleurstelling. “De Giro uitrijden was niet echt mijn doel en voor een sprinter ook niet echt een optie. Maar wanneer je daar twee weken meekoerst, heb je daar de rest van het jaar profijt van. Het was jammer dat daar een streep door gezet werd. ”

Renshaw
In de persoon van Mark Renshaw krijgt Bos volgend seizoen gezelschap van een ploeggenoot die op het gebied van sprinten de nodige ervaring heeft opgedaan. Renshaw was jarenlang luitenant van ’s werelds beste sprinter Mark Cavendish. Bos denkt dat de komst van de Australiër hem kan helpen door te groeien naar een hoger niveau. “Voor de ploeg is het super belangrijk dat er iemand bij komt die ontzettend veel kennis en expertise heeft op het gebied van sprinten. Ik denk dat hij bepalend zal moeten zijn om het hele gebeuren op te zetten. Hij was de kapitein van de trein van Cavendish. Als je mee wil doen in sprints op internationaal niveau is het belangrijk dat er bij ons ook een trein komt. ”

Bos is blij met de komst van de Australiër. “Renshaw is een renner die het niveau al heel goed aan kan. De andere sprinters in ons team kunnen dat nog niet.” Hij ziet zijn nieuwe ploeggenoot dan ook niet als een concurrent. “Ik weet niet of we direct samen gaan koersen. Hij gaat bijvoorbeeld in principe de Tour rijden, ik waarschijnlijk niet. Het zal een soort wisselwerking worden. In eerste instantie wordt hij de kopman voor het sprinten. Ik wil een hoger niveau halen. Als het zo uitkomt, kunnen de rollen ook omgedraaid zijn. Maar op dit moment is hij nog drie stappen beter dan ik. Hij is aangetrokken om sprints te winnen en ik moet zorgen dat ik op dat niveau kom.”

2012
In 2012 hoopt Bos de volgende stap in zijn carrière te kunnen zetten. “Dit jaar wilde ik meer wedstrijden winnen dan in 2010, maar toch was ik nog niet helemaal tevreden. Maar het blijft een doel om meer wedstrijden te winnen dan vorig jaar en als ik in een grote ronde goed mee kan doen en kans maak op een etappeoverwinning, dan is mijn seizoen geslaagd.”

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair