WF interviewt Leezer: “Etappe winnen is het doel”

woensdag 13 januari 2010 om 08:52

Tom Leezer liet vorig jaar zien een goede stap voorwaarts te hebben gezet in zijn ontwikkeling, zo wist de Raborenner enkele goede korte klasseringen te rijden en was hij bovendien een prima aantrekker in de sprint voor Greame Brown. De voormalig Nederlands kampioen bij de beloften kijkt terug op een goed jaar, het belangrijkste doel voor het nieuwe jaar is een etappe winnen. Tijdens de Rabobank ploegenpresentatie sprak Wielerflits met Leezer.

Voorjaarswedstrijden
Tot aan mei staat het programma van de 24-jarige Raborenner al vast. “Op Mallorca ga ik twee of drie koersen rijden met de Ronde van Mallorca, daarvoor ben ik er al en ga ik 5 dagen daar trainen. Hierna trek ik naar de Ronde van de Algarva. Hierna wil ik er staan in Omloop Het Nieuwsblad. Daarna rijd ik Parijs-Nice, Dwars door Vlaanderen, Ronde van het Groene Hart en dus geen Milaan-San Remo. Dat ik geen Milaan rijdt is bewust gekozen, in het Groene Hart kan ik meer mijn eigen ding doen. Hier kan ik voor mijn eigen kansen rijden en wellicht mij mengen in de sprint. Ik vervolg mij weg met Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, Scheldeprijs en Parijs-Roubaix.”

Seizoen 2009
Leezer is uiterst tevreden over zijn tweede seizoen bij het ProTourteam van Rabobank en ziet het uitblijven een overwinning als klein smetje op een sterk seizoen. “Ik kijk heel erg tevreden terug op vorig seizoen, enig minpunt is dat ik geen wedstrijd heb gewonnen. Ik heb ongeveer 19 keer bij de eerste 10 gereden, maar niet gewonnen. Dat is een klein minpuntje en natuurlijk ook balen.”

Graeme Brown
Ploeggenoot Brown gaf onlangs aan zijn beste resultaten met en dankzij Leezer gereden te hebben. “Dat vond ik erg mooi om te horen. In de koers, maar ook daarbuiten was er een klik; een goede samenwerking. We vonden elkaar altijd en ik vond het leuk om te doen. Erg leuk als iemand je waardeert.”

Toch kwam er een einde aan de goeddraaiende tandem, voor de ontwikkeling van de 24-jarige Nederlander was het beter om andere koersen en een grote ronde te rijden. “Ik ging naar de Vuelta, en het was goed voor mijn eigen ontwikkeling dat ik andere koersen ging rijden. Toen heb ik niet meer vaak met hem gereden. Enerzijds jammer, anderzijds dit houd je zo. Dat weet je. Ik hoop dit jaar weer samen te rijden, in ieder geval in Australië en in de Algarve.”

Ontwikkeling
Leezer ziet zelf nog steeds groei voor zichzelf als sprinter. “De massasprints gaan goed, hierin heb ik een duidelijke stap gezet, maar kom nog veel tekort om ook te kunnen winnen. Bovendien als Oscar of Graeme meerijden, dan is het automatisch zo dat ik voor hun zal rijden, die hiërarchie is er en daar heb ik geen probleem mee. Maar wanneer zij er niet zijn of aangegeven een mindere dag te hebben, dan wil ik voor eigen kans gaan en krijg ik hopelijk steun van de ploeg. Afgelopen jaar strandde ik vaak tussen plek drie en acht, misschien komt dit jaar het moment dat het wel goed gaat.”

Verder groeien als klassiekerrenner staat ook op de lijst om dit jaar te verbeteren.”Ik wil mijn inhoud verbeteren, zodat ik de koersen tot 250 kilometer ook beter aankan. Maar ook omdat ik dan meer over heb in de finale in de koersen ronde 200 kilometer. Vorig jaar was ik in de finale dan te moe en had ik niet meer dat beetje extra.”

Grote ronde
Of Leezer dit jaar een grote ronde zal rijden is allerminst zeker, dit wordt pas in het najaar bepaald. “Het kan zijn dat ik de Ronde van Spanje ga rijden, maar we hebben dit in het midden gelaten. In de tijd van de Vuelta heb je ook de Belgische najaarsklassiekers en daar liggen met mijn kwaliteiten ook kansen voor mij.”

Ronde van Vlaanderen
Iedere renner heeft een koers die hij in de toekomst graag zou willen winnen. “De Ronde van Vlaanderen is voor de mooiste koers om ooit te kunnen winnen. Geen direct doel dit jaar, maar wel voor verderop in mijn carrière.”

Dit artikel delen:

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone