WF interviewt Jakob Fuglsang: “Ik koers niet om te knechten”

donderdag 12 januari 2012 om 20:42

foto: RadioShack-Nissan-Trek

Jakob Fuglsang nam een jaar geleden als het grootste talent van Denemarken afscheid van Bjarne Riis en volgde de gebroeders Schleck naar Leopard. In 2012 maakt hij nog steeds uit van de selectie van RadioShack-Nissan-Trek, maar wellicht niet voor lang meer. De ambitieuze Deen wil meer. Het voorbije seizoen had hij in de Tour nog een dienende rol, maar in 2012 wil hij het anders gaan doen. WielerFlits sprak met hem.

In het sterrenensemble van het Luxemburgse Leopard beleefde Fuglsang een seizoen in de schaduw. Op 26-jarige leeftijd is hij van mening dat het nu tijd wordt voor een nieuwe stap in zijn carrière. Waar Fuglsang zich vooralsnog tijdens de belangrijkste koersen diende weg te cijferen voor andere renners, wil hij het komende wielerseizoen meer voor eigen kansen gaan rijden. “In 2012 gaat er het één en ander veranderen,” voorspelt hij. “Ik heb mijzelf nooit gezien als een dienende renner. Ik ga het komende jaar in wedstrijden net onder de Tour voor eigen kansen rijden.”

De Tour de France is voor de jonge Deen niet langer heilig. “Er zijn bij deze ploeg een stuk of vijf renners die eerder in aanmerking komen voor het kopmanschap komen dan ik. Daarom ga ik mij richten op kleinere wedstrijden.” In februari rijdt hij zijn eerste wedstrijden van het nieuwe jaar. “Dan rij ik een paar wedstrijden op Mallorca. Daarna ga ik naar Oman. Dat is een mooie wedstrijd met een paar lastige etappes. Maar ik zal daar nog niet in topvorm zijn. Parijs-Nice en de Tirreno-Adriatico sla ik over. Mijn eerste echte doel wordt de Ronde van Catalonië.”

foto: Sirotti

In mei staat Fuglsang als kopman van RadioShack-Nissan-Trek aan de start van de Ronde van Italië. “Mijn doel is daar om bij de beste vijf van het algemeen klassement te eindigen. In de Vuelta eindigde ik vorig seizoen net buiten de top 10. Ik wil in 2012 de lat net iets hoger leggen. Dat zal niet makkelijk zijn, maar er is ruimte voor verbetering. Dit is een andere wedstrijd, met andere tegenstanders,” blikt hij vooruit. Dat de Giro dit jaar in Denemarken start, is voor Fuglsang heel speciaal. De corsa rosa roept bij hem een speciaal gevoel op. “De start is vijftien kilometer van mijn huis in Denemarken. Maar ik heb ook drie of vier jaar in Italië gewoond. Het parcours van de ploegentijdrit in Verona was ongeveer twintig kilometer van mijn huis daar. Ik hou van het land en ik vind het een prachtige wedstrijd, al kan die soms wreed zijn.”

Over zijn tweede grote ronde is nog geen beslissing genomen. De Vuelta lijkt zijn voorkeur te hebben. “Het rijden van de Vuelta kan een reden zijn om de Tour te laten schieten,” zegt hij cryptisch. De Ronde van Spanje kan dienen als voorbereiding op het wereldkampioenschap in Limburg. “Ik wil het daar goed doen. Ik was in 2011 al eens vierde in de Amstel Gold Race, dus ik weet wat daar nodig is. Op het moment draait alles om de Giro, maar wanneer we dichterbij komen wordt ook dat een doel.”

Fuglsang reed het voorbije jaar in buitenlandse dienst, maar in 2013 zou dat anders kunnen zijn. “Ik tekende destijds een contract voor twee seizoenen. Dat is de reden waarom ik nu nog voor deze ploeg rij.” Een hereniging met Bjarne Riis in de nabije toekomst sluit hij daarom niet uit. “Ik weet niet wat er na dit seizoen gaat gebeuren, maar zeg nooit nooit.”

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone