Weylandt sprint naar zege in Middelburg

maandag 10 mei 2010 om 16:31
Weylandt sprint naar zege in Middelburg

Wouter Weylandt is winnaar geworden van de derde rit in de Giro d’Italia. De Belg van Quick Step was na een zenuwslopende etappe, waarin het peloton door de wind in verschillende stukken uiteengeslagen werd, de betere van Raborenner Graeme Brown. Cadel Evans werd in de slotfase opgehouden door een valpartij, en verloor zo zijn roze trui aan Alexandre Vinokourov.

Het startpodium stond vandaag wederom opgesteld in Amsterdam, dit maal bij de Zuid-as. De renners begonnen daar aan een 209 kilometer lange tocht naar de Zeeuwse hoofdstad Middelburg, en zoals van te voren al aangekondigd was, zou de wind een grote rol gaan spelen. Na 10 kilometer sprong de Belg Olivier Kaisen (Omega Pharma) er samen met de Fransman Jèrôme Pineau (Quick Step) vandoor. Even later kwam met Tom Stamsnijder (Rabobank) ook een Nederlander bij het ontsnapte duo aansluiten. Laatstgenoemde won de tussensprint in Zoetermeer, en kwam zo in het virtuele klassement op de derde plaats terecht.

Al voordat de karavaan de provincie Zeeland binnenreed, was het avontuur van het trio echter ten einde. In het peloton werd er vervolgens flink doorgereden, en samen met de harde rugwind zorgde dat voor een tweedeling van het peloton. Op Damiano Cunego na zaten de meeste favorieten voorin, al raakte de kleine klimmer Domenico Pozzovivo in een groepje verzeild dat nog verder achterop raakte. De Italiaan van Colnago zag de rest niet meer terug, maar de groep met Cunego wist even later toch weer aan te sluiten.

Die samensmelting zorgde echter niet voor rust, want naarmate het einde naderde werden de renners almaar nerveuzer. Dit resulteerde in verschillende valpartijen, waarbij onder meer Marzio Bruseghin en Christian Vande Velde betrokken waren. De Amerikaan van Garmin moest zelfs, net als vorig jaar overigens, de wedstrijd vroegtijdig verlaten. Ook Alessandro Petacchi kwam in de problemen. De Italiaanse spurtbom van Lampre kreeg een lekke band, en slaagde er ondanks hard achtervolgingswerk niet meer in om terug te keren.

Vooraan werd er dan ook flink doorgereden, en dat zorgde op de ‘Panoramaweg’, een buitendijkse passage, voor een nieuwe schifting. Rozetruidrager Cadel Evans zat daar zeer attent van voren, en schoof ogenschijnlijk makkelijk met de eerste groep mee. Even later ging het toch mis voor de Australiër. Evans werd opgehouden toen onder meer de onfortuinlijke Brit Bradley Wiggins, zaterdag nog winnaar van de proloog, tegen het asfalt smakte. De wereldkampioen van BMC begon vervolgens aan een indrukwekkende achtervolging, maar kon mede door het ontbreken van ploegmaats het gat niet meer dichten. Uiteindelijk kwam Evans binnen in een groepje met daarbij ook o.a. Carlos Sastre en Tyler Farrar, en incasseerde hij een gevoelig verlies van 46 seconden.

In de voorste linies waren het vooral HTC-Columbia en Astana die het tempo opvoerden, in dienst van respectievelijk sprinter André Greipel en klassementsrenner Alexandre Vinokourov. HTC nam in de slotkilometer het heft alleen in handen, en zette Greipel in uitstekende positie af. De Duitse krachtpatser zat er echter totaal doorheen, en kon geen sprint meer uit zijn stevige dijen persen. Wouter Weylandt kon dat echter wel, en hij was het dan ook die de ritzege binnenhaalde. Graeme Brown leek er nog over te komen, maar de Australiër in dienst van Rabobank strandde maar weer eens op plaats twee.

Voor de door Quick Step-manager Patrick Lefevre veelvuldig bekritiseerde Weylandt is het de eerste zege van het seizoen. De Belg schuift in het klassement op naar de zestiende plaats, op 21 tellen van de nieuwe leider: Alexandre Vinokourov. De Kazachse favoriet staat enkele honderdste voor op de jonge Australiër Richie Porte. Pieter Weening vinden we als eerste Nederlander terug op een knappe 10de plaats.

Giro d’Italia 2010 (2.HIS)
Uitslag etappe 3, Amsterdam-Middelburg (209 km)
1. Wouter Weylandt (België/Quick Step) 5u00m06s
2. Graeme Brown (Australië/Rabobank) z.t.
3. Robert Förster (Duitsland/Team Milram) z.t.
4. Danilo Hondo (Duitsland/Lampre-Farnese Vini) z.t.
5. Adam Blythe (Groot-Britannië/Omega Pharma-Lotto) z.t.
6. André Greipel (Duitsland/Team HTC-Columbia) z.t.
7. Linus Gerdemann (Duitsland/Team Milram) z.t.
8. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Doimo) z.t.
9. Thomas Rohregger (Oostenrijk/Team Milram) z.t.
10. Alexandre Vinokourov (Kazacstan/Astana) z.t.

Algemeen Klassement na etappe 3
1. Alexandre Vinokourov (Kazachstan/Astana) 10u07m18s
2. Richie Porte (Australië/Team Saxo Bank) z.t.
3. David Millar (Groot-Britannië/Garmin-Transitions) + 1s
4. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Doimo) + 5s
5. Marcel Sieberg (Duitsland/Team HTC-Columbia) + 7s
6. André Greipel (Duitsland/Team HTC-Columbia) + 10s
7. Matthew Harley Goss (Australië/Team HTC-Columbia) z.t.
8. Linus Gerdemann (Duitsland/Team Milram) + 12s
9. Stefano Garzelli (Italië/Acqua & Sapone) + 15s
10. Pieter Weening (Nederland/Rabobank) + 16s

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair