Wesley Kreder herstelt van hartstilstand: “Nog te vroeg om over sportieve toekomst te praten”
foto: Cor Vos
woensdag 13 september 2023 om 11:41

Wesley Kreder herstelt van hartstilstand: “Nog te vroeg om over sportieve toekomst te praten”

Wesley Kreder is twee weken geleden getroffen door een hartstilstand. Dat laat zijn ploeg Cofidis vandaag weten. De 32-jarige Nederlander is inmiddels weer thuis en aan het herstellen, maar het is nog onduidelijk of Kreder zijn wielercarrière kan voortzetten.

In de nacht van 28 op 29 augustus kreeg Kreder een hartstilstand. Zijn echtgenote en schoonfamilie, die ter plaatse aanwezig waren, verleenden hem eerste hulp, waarna hij in allerijl werd overgebracht naar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Kreder werd met spoed opgenomen, maar mocht na ruim een week – op woensdag 6 september – het ziekenhuis weer verlaten.

De renner blijkt last te hebben van een ontstoken hartspier- en hartzakje, ook wel bekend als Myocarditis. De ontsteking ontstaat meestal door een virus, zo laat de Hartstichting weten op haar website. “Ik ging op 28 augustus normaal naar bed en de volgende dag werd ik wakker in het ziekenhuis. Het was heel vreemd om mezelf daar aan te treffen, me af te vragen wat er nu eigenlijk was gebeurd”, blikt Kreder terug op een moeilijke periode.

“Ik verbleef een aantal dagen in het ziekenhuis om een reeks aan tests te ondergaan, en goed te herstellen voordat ik weer kon terugkeren naar huis. Ik voel me nu goed, het is moeilijk om voor te stellen dat ik twee weken geleden een hartstilstand heb gehad.” Zijn gezondheidssituatie wordt nog steeds in de gaten gehouden door een cardioloog en de artsen van zijn ploeg Cofidis.

“Ik heb nu de tijd nodig om goed te herstellen”
Het is volgens zijn Franse werkgever nog te vroeg om te praten over zijn verdere sportcarrière, maar Kreder hoopt wel weer terug te keren op het hoogste niveau. De Nederlander heeft – in samenspraak met zijn ploeg – wel meteen een punt gezet achter zijn seizoen. “Ik heb nog tijd nodig om goed te herstellen, maar ik hoop binnen een week of twee wel weer voorzichtig te kunnen fietsen.”

“Aan de andere kant is het nu nog te vroeg om over mijn toekomst te praten. Ik wil graag mijn dierbaren, en dan vooral mijn partner en schoonfamilie, bedanken. Dat ze me in deze moeilijke tijd hebben gesteund. En ik wil ook het medische team heel erg bedanken. Het is nu niet de tijd om vooruit te plannen, maar om goed te herstellen en te genieten. Ik ben zo blij dat ik leef!”

RIDE Magazine
43 Reacties
Sorteer op:
13 september 2023 11:52
Het lijkt wel of het vaker voor komt de laatste jaren. Niet alleen bij wielrenners maar bij meer sporters. Misschien Corona gerelateerd?
  13 september 2023 12:04
  Misschien gewoon kappen met die onzin dat het door de 'vaccins' komt, want daar gaat het over als mensen het terloops laten vallen. Als we vooral willen dat kloteziektes terugkeren in Nederland moeten we vooral blijven zeiken op vaccins, zodat er nog meer mensen geloven dat vaccins slecht zijn en de standaard dingen niet meer aan hun kinderen laten geven...

  En nee het komt niet meer voor in relatieve cijfers dan vroeger, vroeger kwamen zo'n gewoon dingen niet naar boven omdat 'nieuws' beperkter verspreid werd en er zijn nu meer mensen die sporten (zowel recreatief en professioneel). En problemen met het hart bij sporters komen nu wel meer voor, maar dat is gewoon dan weer door meer en betere screeningen.
  13 september 2023 12:06
  Myocarditis wordt inderdaad genoemd op de officiele RIVM site en LAreb als bijwerking van het coronavaccin. En wordt ook genoemd in de bijsluiter van het vaccin. (Wie heeft die gelezen of te lezen gekregen bij zijn/haar vaccinatie?) Dus ja in zekere zin kan dit corona gerelateerd zijn. En dus niet zo vreemd dat je er vaker van hoort
  13 september 2023 12:08
  Misschien niet meteen vaccins de schuld geven? Ik vind Corona gerelateerd helemaal geen gekke gedachte. Het virus had impact op veel onderdelen in het lichaam en alles is nu nog steeds niet helemaal duidelijk.
  13 september 2023 12:17
  @Henk Bouw ik zeg kan coronagerelateerd zijn. HEt is niet zeker dus en dat stel ik ook niet. Alleen voor corona kwam myocarditis ook voor. Het lijkt nu echter wel vaker voor te komen.
  13 september 2023 12:33
  Het komt vaker voor dan decennia geleden, maar het was voor 2020 ook al veel frequentere dan vroeger.
  13 september 2023 12:37
  Er zijn inmiddels legio onderzoeken en zelfs enkele farmaceutische bedrijven die de Corona vaccins hebben gemaakt, die aangeven dat hartspierontstekingen mogelijk zijn.

  Ik snap niet zo goed waarom sommige reaguurders in een spasme schieten. Zoiets belangrijks moet toch gewoon open en eerlijk besproken kunnen worden?
  13 september 2023 12:55
  Er is van het weekend een artikel verschenen op Sporza waarin een onderzoek is gedaan naar myocarditis. Uit dit onderzoek blijkt dat het niet alleen ontstaat vanuit een virus, wat hiervoor altijd de gedachte zou zijn. Dit onderzoek toont dus aan dat het ook kan liggen aan de inspanningen die wielrenners leveren waardoor hartschade kan ontstaan
  13 september 2023 13:01
  @Jeweetzelluf Nee, dat kan niet open en eerlijk besproken worden. Die omerta is vakkundig gecreëerd en wordt door figuren als die hierboven hebben gereageerd in stand gehouden. Vooral de oogkleppen ophouden en geen vragen stellen.
  13 september 2023 13:50
  Nu ook weer; er zijn legio onderzoeken etc. Deel dan ook eens wat van die wetenschappelijke onderzoeken in plaats van te roepen dat mensen zelf maar moeten Googelen.
  13 september 2023 14:10
  Ja re-cycle er kunnen bij elk medicijn bijwerkingen zijn, daarom zijn niet ineens alle voorvallen die kunnen gerelateerd aan dat medicijn. Elke harstilstand terug beginnen over corona en de vaccins is gewoon een verkeerde beeldvorming creëren en dat dat is onnodig. Als sommigen over ommertas beginnen dan ben ben je gewoon achterlijk bezig en bezig je complottheorieën in huiselijke kring zou ik voorstellen... Ik ken ook genoeg mensen die de vaccins niet wilden wegens brol, er zijn er ook verschillende van die helden goed ziek geworden en zelfs op intensieve beland dus ja ik weet niet of daar terecht komen echt gezond is maar goed....
  13 september 2023 15:36
  Corona en dus ook corona vaccins kunnen dit veroorzaken net zoals veel virus infecties een ontstoken hartspier kunnen veroorzaken dit zit vaak wel op een korte tijd na een besmetting of vaccinatie. Volgens mij komt het niet vaker voor als post corona dat mensen op jonge leeftijd een hartstilstand krijgen als je de lijstjes er bij pakt Nouri , goolaerts en zo zijn er nog meer ..
  13 september 2023 16:03
  Myocarditis is een bijwerking van het Coronavirus en een veel minder vaak voorkomende bijwerking van het vaccine dus zou het goed kunnen dat het door Corona komt.

  @Jeweetzelluf
  Die reactie komt omdat mensen zoals jijzelf er nooit bij noemen dat het een veel vaker voorkomende bijwerking van het Coronavirus zelf is. Waarom wordt er door mensen zoals jij altijd gezegd dat het door het vaccine kan komen maar nooit dat de kans veel groter is dat het komt door het virus zelf?
13 september 2023 12:43
Omdat die opmerking niets zegt over het relatieve voorkomen. Bij paracetamol staan ook een heleboel bijwerkingen. Dit is een opsomming maar zegt niet dat het statistisch gezien significant vaker voorkomt als je wel VS niet paracetamol slikt. Ook zegt de bijwerkingen lijst niet dat de paracetamol de veroorzaker is van alle genoemde bijwerkingen.
13 september 2023 13:21
Je kunt niet zomaar het een of ander aanwijzen in dit soort gevallen.

Het feit blijft dat het erg genoeg is dat iemand dit moet meemaken. Ik kan uit ervaring spreken. Mijn cardioloog bleef bij de conclusie "pech".

Wat me wel bij blijft is dat te intensieve sportbeoefening niet bevorderlijk is voor je hart, het blijft een enorme belasting op je lichaam, maar die grens is voor iedereen anders en nog steeds heel moeilijk vast te stellen. Vooral erg sneu als zoiets je professie en passie in de weg zit lijkt me.

Helemaal als je een Krediet hebt waar het wielrennen in de familie cultuur lijkt te zitten.

Hopelijk kan hij herstellen en zonder al te veel problemen en angsten verder leven en sporten, op wat voor niveau dan ook.
13 september 2023 14:58
Wij kunnen hier wel een discussie houden over de mogelijke oorzaak, maar wij hebben er geen verstand van. Ik zeker niet. Maar een onderzoek naar de oorzaak van het toch wel opvallende aantal gevallen lijkt me een logische gedachte. Dan weten we of het toeval is, of we met zijn alleen het virus sterk onderschatten, of dat we het misschien hebben overschat, of dat er iets mis is met de vaccin of dat er nog een andere oorzaak kan zijn. Nu zomaar wat roepen heeft weinig zin.
Scary is het wel. Een hartaanval is mijn grootste angst.
13 september 2023 11:43
heftig. wat een impact moet dit niet hebben op zo’n jonge kerels.
13 september 2023 13:00
Goh, gisteren spoten de reacties bij van Hooydonck alle kanten op en ook menige beschuldiging richting doping als oorzaak.
Maar Kreder rijdt bij een Franse ploeg en nu blijft alles rustig.

Beiden veel sterkte gewenst bij het herstel.
13 september 2023 13:16
De incidenten van myocarditis stapelen zich helaas op sinds 2021, vooral mensen die hoge intensiteit sport beoefenen kunnen hier het slachtoffer van zijn. Waarom? Het wordt door Dr John Campbell goed verwoordt in dit filmpje https://youtu.be/cd_RTf_ForA?si=DsHXRN92TNiW4X19 . Wens Wesley een spoedig herstel toe.
13 september 2023 13:22
Myocarditis is vooral het gevolg van zware inspanningen tijdens een virale infectie, bewust of onbewust. Maar hoe dan ook. Renners die blijven trainen en wedstrijden rijden met een virale infectie, al helemaal met Covid, nemen een heel groot risico. Ook wegwielrenners, al is het risico op virale infecties veel kleiner tijdens het wegseizoen. Jammer dat het covidvirus, dat niet seizoensgebonden is, dat nu wat doorkruist heeft. Maar je ziet heel vaak veldrijders tijdens de winter verder intensief wedstrijden rijden met een (zware) verkoudheid of griepachtige toestand. Waanzin natuurlijk. Dat omdat ze niet te veel punten willen verliezen voor een of ander regelmatigheidscriterium.

En ja, zij die hun pijlen richten op het covidvaccin zijn niet alleen leeghoofden, maar ze vormen een gevaar voor de maatschappij. Ook bij andere vaccins die u en ik in het verleden kregen (als kind bijvoorbeeld) of om op (tropische) reis te gaan, geldt een minieme kans op bijwerkingen zoals myocarditis, maar ook tientallen andere aandoeningen. Idem dito voor honderden medicijnen. Om over (chemische) contraceptie of hormonale producten voor de menopauze nog te zwijgen. Waar het risico op bijwerkingen of aandoeningen vele malen groter is dan bij het covidvaccin. Farmaceuticabedrijven doen de meldingen in de bijsluiter om zich te beschermen tegen schadeclaims. Het resultaat is dat op de bijsluiters van de meeste geneesmiddelen en de vaccins, melding wordt gemaakt van mogelijke bijwerkingen en risico's. Maar de leeghoofden onder ons halen er alleen dat van het covidvaccin uit. Niet beseffend dat zij al tientallen keren in het verleden medicatie ingenomen hebben waarbij er een "miniem" risico bestaat. En dat in de toekomst zullen blijven doen. Steeds met dezelfe "minieme" risico"s als bij het covidvaccin. Daarom zijn het ook leeghoofden.
  13 september 2023 13:27
  True, soms heb je ook geen idee (en je dokter ook niet) wat je onder je leden hebt.
  13 september 2023 14:44
  @Paul Hoekstra, de "covidvaccins" zijn geen vaccins in de normale zin van het woord "vaccin", dus het klopt niet om de vergelijking te maken met inentingen die kinderen krijgen of die je neemt als je naar tropische gebieden reist. Een van de redenen waarom die injecties toch "vaccin" zijn genoemd is dat pharmaceutische fabrikanten wel aansprakelijk gesteld kunnen worden door schade veroorzaakt door medicijnen, maar niet voor schade door vaccins. Jij bestempelt mensen die beter zijn geinformeerd dan jezelf als "leeghoofden", je bent dus zelf een leeghoofd in de overtreffende trap.
  13 september 2023 15:11
  @Draadband, wat is dan het vaccin van J&J volgens u, het heeft wel dezelfde basisopbouw als andere bestaande vaccins? Dan zijn andere vaccins ook geen vaccins en maken ze ons maar wat wijs of zo als we een griepspuit krijgen, om iet te noemen?
  14 september 2023 18:34
  Ik heb een dagje gewacht maar ok, dit was wel te verwachten dat er geen antwoord ging komen van draadband omdat hij nonsens verkoopt. Want uiteindelijk is het vaccin van J&J dan ook gewoon een vaccin. Maar goed, misschien had hij het druk met andere dingen en krijgen we alsnog een gedetailleerde lijst ter beschikking van al de vaccins die zijn ontwikkeld en waarom ze er geen zijn...
13 september 2023 13:37
Meer dan genoeg hartstilstanden ook pre Corona https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_profwielrenners_overleden_tijdens_de_beoefening_van_hun_sport
  13 september 2023 13:47
  Wikipedia…. Serieus?
  Dat is net zo effectief als: source? Trust me bro
  13 september 2023 14:07
  overlijdensrisico als gevolg van aanrijding val is toch vele malen groter dan overlijden door hartstilstand.
  Wielrennen kent helaas tegenwoordig wel een grotere kans op overlijden dan in het verleden. Zal mentaliteit in verkeer zijn, maar ook veroorzaakt door ziektes, dopage en vaccins.
  13 september 2023 14:48
  @Tube: Da's tijdens de beoefening van hun sport.
  Deze jongen en Van Hooydonck kregen een hartstilstand buiten competitie/training.

  Da's een nieuw fenomeen en niet alleen in het wielrennen.
  13 september 2023 15:45
  De enige die hier met een linkje komt en dan als ongeloofwaardig wordt bestempeld ;’).
  13 september 2023 15:49
  Martijn Arensman Deze op wikipedia lijst die daar staat is niks raars aan of wil je zeggen dat die niet klopt ? Dit zijn gewoon bekende gevallen met de doodsoorzaak
  13 september 2023 15:51
  Gunther er staat ook een lijst onder buiten de beoefening van de sport dus gewoon in hun slaap
  13 september 2023 21:43
  1. Volledig eens met Martijn Arensman, wikipedia is geen betrouwbare bron.
  2. De lijst is onnauwkeurig. "Onwel geworden", wat betekent dat? Kan een hartaanval zijn. Bij Connie Meijer staat dat zij de hekken in reed als gevolg van een hartaanval, en zo kunnen er meer zijn waar dat niet bij staat. Gisteren nog kreeg Nathan van Hooydonck een hartaanval; hier op wielerflits stond dat hij zwaargewond was als gevolg van een verkeersongeluk, terwijl hij in werkelijkheid helemaal geen verwondingen had opgelopen door de botsing die het gevolg was van een hartaanval. Op de lijst kunnen ook wel renners staan waar als doodsoorzaak is vermeld "val" of "verkeersongeluk" terwijl ze voorafgaand een niet opgemerkte of niet vastgelegde hartaanval hadden - we weten het niet.
  3. De lijst in onvolledig. Eind jaren 1980 en begin jaren 1990 zijn wielrenners die ik persoonlijk heb gekend aan hartaanvallen overleden en die niet in de lijst staan.
13 september 2023 13:55
Ik volg het wielrennen al een tijdje. En de overledenen en de oorzaken komen overeen met hoe ik mij dat herinner.
13 september 2023 13:10
Wat fijn, dat zijn naasten direct konden ingrijpen. Zonder die interventie had Wesley Kreder niet meer geleefd; zo goed als zeker!
Myocarditis komt nogal vaak voor. Zeker in de afgelopen jaren. Het blijkt een sterke bijdrage geleverd te hebben aan de recente, aanhoudende oversterfte. Deze oversterfte doet zich sterker voor in landen met een hoge vaccinatiegraad tegen corona en doet zich minder voor in landen met een lage vaccinatiegraad tegen corona. Dat zijn feiten, onderbouwd met officiele data.
Wesley: alle goeds toegewenst!
  13 september 2023 13:24
  Jeetje, klinkt heftig. Alleen, heb even zitten zoeken maar kan zo snel die feiten en data niet vinden. Jij zal ze ongetwijfeld paraat hebben; kun je wat delen? Ben oprecht benieuwd.
  13 september 2023 13:47
  Als je nu, in plaats van gewoon maar wat te roepen, eens een gevalideerde wetenschappelijke bron deelt? Zou helpen in deze hele discussie.
  13 september 2023 14:57
  Tja, toch jammer dat je dan niks meer hoort he? Als je simpelweg vraagt welke ‘feiten en data’ het betreft, krijg je geen antwoord meer.
  Je zou bijna denken dat het dan misschien niet helemaal waar is wat diegene roeptoetert?
  Maar dat maakt een bepaalde groep mensen geen reet uit. Plussen die hap! Er staat feiten en data in zn reactie, dus het zal wel zo zijn! Heeeuj!
  13 september 2023 16:09
  Op verzoek en ter aanbeveling om dit af te kijken:
  https://www.youtube.com/watch?v=naopp_KF678
13 september 2023 13:30
Ik denk dat topsport in het algemeen maar wielrenners in het bijzonder veel beter gescreend moeten worden op zulke kwalen. Niet alleen door de ploegarts, maar bij voorkeur ook voor aanvang van grote rondes door het UCI zelf.
13 september 2023 13:32
Benieuwd wat er in de pillendoos rondgaat in het peloton.. iets wat niet 100% gezond is blijkbaar.. opassen heren/dames
13 september 2023 13:35
https://www.scriptiebank.be/scriptie/2018/wat-het-effect-van-profwielrennen-op-het-hart
13 september 2023 13:25
Het lijkt mij inderdaad Covid gerelateerd. Was dacht ik al bekend toch dat Covid met name bij topsporters kan leiden tot hartspierontsteking? #colbrelli

Reacties zijn gesloten.