Wereldkampioene Armitstead de beste in Ronde van Vlaanderen

Wereldkampioene Armitstead de beste in Ronde van Vlaanderen

foto: Sirotti

zondag 3 april 2016 om 15:04

Elizabeth Armitstead is de grote winnares van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. Vlak voor de slotheuvel – de Paterberg – wist zij zich met Emma Johansson los te maken van een kopgroep van tien rensters. In een sprint-à-deux was de renster van Boels-Dolmans de snelste. Het is de derde zege in de Women’s World Tour voor de Britse en daarnaast de vijfde (op vijf) voor haar ploeg.

Strak tempo
De vroege vlucht liet lang op zich wachten. De koers liep uit op een uitputtingsslag. Elke klim en elke kasseistrook kraakten rensters in het peloton, waardoor het beetje bij beetje meer uitdunde. Thalita de Jong (Rabobank-Liv) ging vervolgens solo op pad. De tegenaanval van Iris Slappendel geraakte niet ver. De Jong pakte een voorgift van ruim een halve minuut, maar zag op 40 kilometer van de streep het peloton weer aansluiten.

Schifting op de laatste heuvels
Op de Kanarieberg brak het peloton in drie stukken. Een tiental maakte zich los, maar van enige cohesie was geen sprake. Een sterk uitgedund peloton hield het tempo hoog. Op 17 kilometer van de streep was de Oude Kwaremont het decor voor tien rensters om weg te rijden. Lizzie Armitstead en Emma Johansson sloegen direct daarna de handen ineen en geraakten samen aan de voet van de Paterberg. De Britse wereldkampioene en de Zweedse kampioene hielden hun voorsprong vast en stevenden getweeën af op de finishplaats Oudenaarde.

Boels-Dolmans blijft superieur
Onder de boog van de twee kilometer kwamen de achtervolgsters tot op acht seconden. In de lange finishstraat bleek de inspanning van de Rabo-Liv-dames niet genoeg. Een sprint-met-twee gaf daarna de doorslag, waarin Armitstead aan het langste eind trok en zorgde voor de vijfde Women’s World Tour-overwinning voor Boels-Dolmans.

Chantal Blaak eindigde als derde. Met Ellen van Dijk (zesde) en Annemiek van Vleuten (zevende) waren er nog twee Nederlandse dames in de top tien.

Dit artikel delen:

4 Reacties

pirazzi 3 april 2016 om 15:14

Het vrouwenwielrennen wordt wel steeds belangrijker, live uitzending van de start en de laatste 20 km op canvas/Sporza.

0
ikbenprocycling 3 april 2016 om 15:46

Ik kan niet wachten tot Vos haar klop gaat geven

0
Hoebele 3 april 2016 om 17:04

Schitterende finale weer. Johansson kwam nog dichtbij, maar Lizzie & Boels zijn wederom oppermachtig.
Mooi 2 wereldkampioenen die winnen en 2 afscheidnemers die 2e worden..

0
Sephiroth 4 april 2016 om 09:02

Was een mooie finale, jammer dat de stream vaak wegviel, maar wat ik zag was erg leuk.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone