Een Wereldbeker veldrijden in de Italiaanse Alpen, met als doel het IOC warm te maken om deze wielerdiscipline op termijn op te nemen in het programma van de Winterspelen. Wat moeten we ons daarbij bij voorstellen? En vooral, aan wat voor parcours mag het crosspeloton zich verwachten? WielerFlits sprak erover met Chris Mannaerts, manager bij Flanders Classics.
“Wat we vooral niet willen, is een kopie van het mountainbike-parcours dat we kennen in Val di Sole”, vertelt Mannaerts. “Veldrijden en mountainbiken zijn compleet verschillende disciplines. Deze veldrit wordt bijvoorbeeld geen klimcross, ook al zijn we in de Alpen.” Het parcours wordt aangelegd in de vallei van Vermiglio, een van de dorpen in Val di Sole en bekend om zijn langlaufpistes.

Dit wordt ongeveer het hoogste punt van het parcours – foto: ©️ Chris Mannaerts
“De locatie werd ons aangereikt door de plaatselijke organisator en we zagen meteen mogelijkheden. Het wordt een parcours dat op te delen is in twee delen, gescheiden door een rivier. Het eerste stuk is vergelijkbaar met Tábor, qua hellingsgraad. Deel twee bevat iets steilere stukken, maar verwacht zeker geen klimwerk zoals we kennen van de Kopppenbergcross”, gaat Mannaerts verder.
Op vrijdag 3 december (tien dagen voor de wedstrijd) reist Mannaerts al af naar Val di Sole, samen met de – Belgische – parcoursbouwers. Flanders Classics bracht de organisator immers in contact met het team rond Kurt Vernimmen, dat sinds een aantal jaren ook de parcoursen van onder meer Hulst, Overijse, Kruibeke en Lokeren uittekent en afwerkt. In Val di Sole doen ze maar al te graag beroep op hun ervaring.
“We reizen vroeg naar Val di Sole af, om goed voorbereid te zijn en onszelf de tijd te gunnen alles goed uit te werken. De weersomstandigheden in de Alpen (Vermiglio bevindt zich op 1.300 meter hoogte, red.) zullen uiteraard hun invloed hebben op ons werk. Momenteel ligt er wat sneeuw, maar er wordt nog meer verwacht. Dat blijven we uiteraard goed monitoren.”

In Vermiglio worden ook biathlonwedstrijden georganiseerd – foto: ©️ Chris Mannaerts
Langlauf en biatlon
Want uiteindelijk is het wel de bedoeling dat er op 12 december in de sneeuw zal gecrost worden, wat ook een voorwaarde is als het veldrijden een plekje wil veroveren op de Olympische Winterspelen. “Mocht er onvoldoende sneeuw liggen, dan kan die wellicht perfect worden aangevuld met de aanwezige sneeuwkanonnen, zoals dat ook gebeurt bij de langlauf of biatlon-wedstrijden”, zegt Mannaerts.
“Vermiglio is een belangrijk langlaufcentrum en er worden ook biathlons georganiseerd, wat ook inhoudt dat ze voldoende ervaring hebben met kunstsneeuw. Momenteel lijkt het geen noodzaak, maar het weer kan snel omslaan, zeker op deze hoogte. We zijn momenteel nog twee en een halve week van de wedstrijd verwijderd.”

Zicht op de vallei – foto: ©️ Chris Mannaerts
34 Reacties
Kunstsneeuw is toch van de zotte. Mag dat trouwens wel volgens de reglementen? Dan zou je ergens in een weiland ook een geheel zandparcours kunnen aanleggen.
In een tijd dat iedereen stilaan toch tot het besef lijkt te komen dat we zuinig moeten zijn met energie is het in mijn ogen inderdaad belachelijk om kunstmatig sneeuw te gaan maken voor een sport waar helemaal geen sneeuw voor nodig is. En dat in de ijdele hoop om op die manier olympisch te kunnen worden. Het moet niet gekker worden.
Als dit mag, mogen organisatoren dan ook bij mogelijke waaier etappes in grote rondes grote ventilatoren inzetten als er te weinig wind voorspeld wordt? :-)
Maar vele schaatsevenementen worden ook georganiseerd met kunstijs, dus niet zeuren. XS is een wintersport met vele nationaliteiten in de top 50/100, dus OS waardig !!!
@Al Phila, er valt veel tegen jouw opvatting in te brengen. Maar je respectloze ‘niet zeuren’ slaat elke discussie op dit forum dood.
Ik vind het wel een rake opmerking. We zijn al via vele sporten bekend met kunstmatig. Kunstijs (schaatsen), kunstsneeuw (skiën), kunstzee (binnenzwemmen), kunstgolven (surfen), kunsthoogte (duiken), kunstwegen (autosport), kunstgras (voetbal), enz.
De charme ligt ook in het omgaan met de omstandigheden van de dag; wind, regen etc. Kunstsneeuw snoept wat van die charme g
Sluit me hierbij aan. ik kan me vinden in een kunstmatig aangelegde zandbak of een balkje, maar uiteindelijk moet het weer het parcours bepalen, en niet de mens.
Als dat de prijs is die betaald moet worden om ooit olympisch te worden, dan mogen ze daar van mij meteen mee stoppen.
@Michelangelo – sorry maar de ‘mens’ bakent op dit moment 100% van het parkours af, de tijd dat Erik en Roger de duinen ingestuurd werden is voorbij, de organisator legt het parkours fijntjes neer in de natuur en legt er onnatuurlijke hindernissen bovenop – trappen, balkjes, zandbak, wasbord,… en dus ook geen probleem voor wat kunstsneeuw!
Ik meen mij te herinneren dat sommige organisatoren water sproeien omdat het te droog is (geen regen) of matten leggen omdat het te zompig is (te veel regen) – dus wat is het probleem met even een kunstmatig laagje sneeuw spuiten?
Zul je zien dat we dit jaar gewoon een witte kerst krijgen hier en dat in Fayetteville ook een pak sneeuw ligt op de dag des oordeels.
En dat die gaat smelten op de dag van het WK zoals in Louisville in 2013
Of dat beruchte WK in Bieles, Luxemburg.
Kan iemand min helpen. Dit is toch de website wielerflits en niet ‘De Speld’
Heb niks tegen veldrijden maar kom op mensen, doe ff serieus
ben je nog wel te helpen, piet???
Bruggen, balken en sommige zandstroken worden toch ook kunstmatig aangelegd???
Pure verspilling van energie en geld om het crossen ammechtig uit de klei te trekken…
Ik begrijp het wel… wil je deze sport een impuls geven dan is het toetreden tot de OS een ideale mogelijkheid. Dat zeggende weet je dat het een eis is dat het plaats vind op sneeuw of ijs dan is dit een prima testcase. En het kunstmatig aanvullen met nepsneeuw is ook bij andere wintersporten vrij normaal, dus daar moeten we niet vreemd over doen.
@rahimns,
Bij snowboarden, langlaufen of schansspringen is sneeuw ergens een essentieel ingredient (hoewel je ook heel veel op gras kunt doen). En het is zeker een klassiek ingredient.
Bij de cross is het een kunstmatig ding. Crossen is door de modder dabben, niet ‘wielrennen over sneeuw of ijs’. En dat maakt het toch net wat anders.
Het grote verschil is dat bij die andere sporten de sneeuw noodzakelijk is om de sport te kunnen beoefenen. Veldrijden is dan ook geen echte wintersport, maar een sport die toevallig meestal in de winter wordt beoefend – net zoals zaalhockey bijvoorbeeld.
zaalhockey met kunstsneeuw, lijkt me een interessant experiment
@michelangelo Natuurlijk heb je gelijk dat deze sport niet noodzakelijk op sneeuw hoeft te worden beoefend, integendeel zelfs waarschijnlijk maar dat lost het probleem voor de UCI niet op, het is een wintersport die geen sneeuw nodig heeft. Dus je kan maar 2 kanten op of de eis dat de sport op sneeuw of ijs moet worden verreden door het IOC moet worden losgelaten of de UCI zal een sneeuwcross moeten organiseren.
100% eens met rahims. Goh, wie had dat ooit gedacht dat ik het zomaar zo erg eens zou zijn met hem
… sry rahims
: Als IOC die eis stelt, dan is het daaraan gevolg geven het overwegen waard en heeft totaal niets te maken of sport perse alleen op sneeuw uitgeoefend kan worden. Ik denk dat veldrijders een gat in de lucht springen als ze hun opwachting mogen maken op de Olympische spelen. Zij willen in ruil daarvoor best een paar crossjes op (kunst-)sneeuw rijden. Er blijven nog genoeg andere crossen over. En qua milieu?? Ik denk dat je elke dag wel een crossje op kunstsneeuw kunt organiseren als we met zn allen in de wereld zo gaan leven dat we geen eten meer weggooien omdat we dat over hebben … (just a comparison)…
Kom nou Michelangelo, je spreekt jezelf 100% tegen, eerst wil je dat het weer alles bepaalt en dan zeg je dat cyclocross in de modder dabberen is – dus een droge cross is geen cyclocross en als het rond nieuwjaar de keien uit de grond vriest en Baal er keihard bijligt, dan mag deze afgelast worden voor jou?
Deze keer sla je de bal echt wel keihard mis! Sorry!
@mystery rider
Hij zegt niet dat sneeuw in de cross niet kan.
Alleen dat het geen essentieel element van de sport is.
Ik zou het persoonlijk onnozel vinden om om de 4 jaar Olympische medailles uit te reiken op een sneeuwparcours in een sport waarin verder in hooguit 5% van de wedstrijden door de sneeuw wordt gereden.
Michel. vindt ‘crossen door de modder dabben’. Behalve als er in Dendermonde een bak modder ligt. Dan is het plots een ‘kutparcours’ in ‘Baggermonde’.
Zijn er ook plannen om die rivier te bevriezen, zodat ze nog een stukje over het ijs kunnen rijden? Dat zal de kansen op een Olympische status toch zeker vergroten.
Ik ben vooral benieuwd met wat voor tubes ze gaan rijden eigenlijk. Spikes?
Als ze de banden goed waxen, zijn spikes niet nodig.
Ik geloof groene.
Jammer die kunstsneeuw. Dat zullen ze bij DSM niet graag horen. Die zijn wetenschappelijk bezig. Proberen Joris Nieuwenhuis al jaren harder te laten fietsen door weiwater.
Op dit vlak ben ik redelijk rechtlijnig:
Kunstsneeuw : overal verboden maken vanwege gore, vervuilende bezigheid alleen maar gericht op onnozel en onnodig vermaak.
Sneeuw : In alle berggebieden op de beschermde lijst zetten en enkel toegankelijk maken met het afgeven van een beperkt aantal licenties waaraan een monstereducatie vastzit hoe de shit niet te vernielen. Alle hela hola, we gaan naar Val d'Oala langelattengabbers lekker enkel de skihut in en qua 'sport' niks meer dan vanuit de dalletjes toppen aangapen, doe er maar een idioot dansje bij of zo voor de verbranding.
Ik weet wel zeker dat er vrij snel een tijd komt van 'tering ja, jij hebt de wintersprot nog meegemaakt!'.
Zo dat is er uit. Wat val je toch heerlijk op door het anders te doen en anders te schrijven.
Het imago groeit en bloeit. Missie weer volbracht!
‘hela hola, we gaan naar Val d’Oala’ haha!
Helemaal eens RV. Wat betreft je laatste alinea ben ik minder optimistisch.
Edit: ik ben dus zo pessimistisch dat ik denk dat kunstsneeuw gewoon de nieuwe standaard wordt voor lange tijd (in hoeverre dat niet al het geval is)
PS: Val d’Aola toch? Dan rijmt ‘ie ook lekker